در حقوق تجارت، سهام در رابطه با شرکت‌های سهامی مطرح شده است و در قوانین و مقررات مربوط به شرکت‌های غیرسهامی نیز مفهومی تحت عنوان سهم الشرکه مورد توجه قانون‌گذار قرار گرفته و در مواد مختلفی توضیحات کاملی در خصوص قوانین و مقررات آن ارائه داده است.

سهم الشرکه چگونه است؟
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

نکته مهمی که در رابطه با سهم الشرکه در شرکت‌های تجاری غیر‌سهامی باید مورد توجه قرار بگیرد این مسئله است که علاوه بر تفاوت‌های اساسی بین سهم الشرکه با سهام، مفهوم سهم الشرکه نیز به طور کامل با سهم شریک از منافع و سود شرکت تفاوت دارد. به همین دلیل در صورت تمایل برای مطالبه این حق مالی باید مطابق قوانین و مقررات مربوطه اقدام و از مشاور کسب و کار کمک‌ها و راهنمایی‌های لازم را دریافت کرد.

در ادامه‌ی این مقاله بعد از پاسخ دادن به این سوال که منظور از سهم الشرکه چیست، خصوصیات و ویژگی ها، ماهیت حقوقی را توضیح خواهیم داد و در پایان تفاوت سهم الشرکه با سهام را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

سهم الشرکه چیست؟

سهم الشرکه به حقی گفته می‌شود که شریک با آوردن سرمایه‌ی خود در یک شرکت تجاری و تامین قسمتی از دارایی آن، در شرکت به دست می‌آورد و بسته به میزان سهم خود حق دخالت در اداره امور شرکت را پیدا می‌کند و در سود و ضرر آن شرکت تجاری نیز سهیم می‌شود. البته توجه داشته باشید که برای تعیین سهم الشرکه کمک گرفتن از مشاوره کسب و کار لازم است.

خصوصیات و ویژگی های سهم الشرکه

ویژگی‌ها و خصوصیات سهم الشرکه عبارتند از:

  • سهم الشرکه حق مالی است.

از آنجایی که سهم الشرکه حقی است که شخص نسبت به قسمتی از اموال شرکتی که در آن سرمایه گذاری کرده است، دارد، یک حق مالی به شمار می‌رود.

  • سهم الشرکه مال منقول است.

اموال در یک تقسیم بندی کلی به اموال منقول و غیر منقول تقسیم می‌شوند. اموال منقول را به راحتی می‌توان جا به‌ جا کرد، بدون اینکه خرابی و آسیبی به خود مال یا محل آن وارد شود. اما اموال غیر منقول را نمی‌توان بدون خرابی و صدمه دیدن خود مال یا محل آن جا به جا کرد. پس می‌توان گفت سهم الشرکه جز اموال منقول به شمار می‌رود.

  • سهم الشرکه قابل توقیف است.

طلبکاران شریک شرکت تجاری علاوه بر تقدیم دادخواست مطالبه طلب، برای توقیف سهم الشرکه وی می‌توانند مطابق قوانین و مقررات نحوه توقیف اموال، تحت عنوان تامین خواسته و یا در مرحله اجرای حکم قطعی اقدام کنند.

  • سهم الشرکه قابل توثیق نیست.

بر اساس ماده ۷۷۴ قانون مدنی مال مرهون باید عین معین باشد و رهن دین و منفعت، باطل است. بنابراین با توجه به این ماده، شریک شرکت تجاری نمی‌تواند سهم الشرکه خود در شرکت را به رهن داده و وثیقه پرداخت طلب طلبکار خود قرار دهد.

13

ماهیت حقوقی سهم الشرکه

سهم الشرکه یک مال منقول بوده که قائم به شخص شریک است. یعنی وابسته به شخص او است و بدون رضایت دیگر شرکا قابل انتقال به شخص ثالث نیست. به همین خاطر بر خلاف سهام، سهم الشرکه بر روی برگه‌ای مستقل درج نمی‌شود. البته از آنجایی که سهم شریک در شرکت تجاری شخص یک حق مالی است، طلبکاران شریک در شرکت تجاری می‌توانند مطابق قوانین نحوه توقیف و دریافت سهم الشرکه برای ثبت دادخواست مطالبه آن و توقیف این حق مالی اقدام کنند. هرچند که به وثیقه گذاشتن و رهن قرار دادن آن توسط خود شریک امکان‌ پذیر نیست.

تأثیر سهم الشرکه بر تصمیمات شرکت

بر اساس قانون تجارت هر کدام از شرکا به میزان سهم الشرکه خود در شرکت دارای حق رأی هستند و تعداد رأی هر کدام از شرکا در تصمیم‌گیری‌های شرکت همچون تصمیم‌گیری در مجمع به‌ موجب میزان سهم آنها تعیین می‌شود. بنابراین می‌توان گفت سهم الشرکه با تعیین کردن حق رأی می‌تواند در تصمیم‌گیری‌های مختلف شرکت مؤثر و تأثیر گذار باشد. بر اساس قانون تجارت تصمیمات شرکت اشخاص با رأی موافق اکثریت حداقل نصف سرمایه اخذ می‌شود و در صورت نرسیدن به حد نصاب تصمیم‌گیری با اکثریت عددی شرکا گرفته می‌شود.

برای انجام این مدل از کارهای حقوقی باید حتما از مشاور کمک گرفت. پلتفرم کارمنتو با دارا بودن بیش از ۳۵۰ مشاور برتر کشور یکی از بهترین پلتفرم‌هایی است که در آن ارتباط به صورت آنلاین تلفنی و از طریق VOIP خواهد بود. به همین دلیل امکان دریافت مشاوره فوری در هر جای ایران در لحظه و زیر یک دقیقه در این مجموعه وجود دارد و هزینه در آن معقول ترین قیمت بازار است.

تفاوت سهم الشرکه با سهام

خصوصیات سهم الشرکه با خصوصیات سهام متفاوت است. در قانون تجارت نیز تفاوت سهم الشرکه با سهام به طور ضمنی مورد تصریح قانون گذار قرار گرفته است که عبارتند از:

  1. سهم الشرکه به شرکت‌های شخص اختصاص دارد و سهام مخصوص شرکت‌های سرمایه است.
  2. سهم الشرکه یک حق قائم به شخص است و اصولاً غیرقابل انتقال است. در حالی که شخصیت سهام دار در سهام اهمیتی ندارد و قاعدتاً سهام شرکت‌های سرمایه قابل انتقال است.
  3. سهم الشرکه به شکل برگه‌ای مستقل صادر نمی‌شود. اما سهام به شکل برگه صادر می‌شود.
  4. انتقال سهام در صورت بی‌نام بودن، با قبض و اقباض و در صورت با نام بودن، با ثبت در دفتر ثبت سهام شرکت و بدون نیاز به رضایت دیگر سهام داران شرکت صورت می‌گیرد. در حالی که برای انتقال سهم الشرکه به ثالث، بسته به مورد باید تمام شرکا یا نسبت مشخصی از آن ها با انتقال سهم الشرکه موافقت کنند.

14

سخن پایانی

در این مقاله به این موضوع پرداختیم که اصلاً منظور از سهم الشرکه چیست و بعد به بیان خصوصیات، ماهیت، تفاوت‌های سهم الشرکه با سهام و… پرداختیم. شما عزیزان برای راهنمایی و کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سهم الشرکه می‌توانید با اطمینان کامل به پلتفرم کارمنتو مراجعه کنید. زیرا این مجموعه اطلاعات کاربران خود را محرمانه نگه می‌دارد و با وجود تنوع خدمات خود در مشاوره و پروژه و با وجود تنوع حوزه‌های خود در ۱۱ حوزه و ۳۱ زیرحوزه در زمینه‌های مختلفی همچون تعیین سهم الشرکه می‌تواند به شما عزیزان خدمات رسانی کند. پلتفرم جامع این مجموعه با استفاده از جدیدترین تکنولوژی‌های روز دنیا که ویژه مشاور و کارفرما است، امکان دریافت مشاوره آنلاین تلفنی با شارژ اولیه رایگان را فراهم کرده است.