آنچه درباره حق الوکاله پرونده های خانواده نمی دانید!!
بررسی میزان حق الوکاله و حق المشاوره در پرونده های خانواده ، و میزان اجرت وکیل متخصص پرونده های خانواده
بررسی میزان حق الوکاله و حق المشاوره در پرونده های خانواده
به دلیل کثرت اختلافات بین زوجین امروزه حجم ورودی پرونده بسیاری از دادگستری ها در ایران در خصوص موضوع دادخواست ها شامل پرونده های خانوادگی می شود. در این راستا وقتی فردی در پرونده خود به دلیل اهمیت آن مورد و یا عدم اطلاع افراد از امور حقوقی به وکیل پایه یک دادگستری مراجعه مینمایند ، این مراجعه یا برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در باب پرونده ایشان است و یا برای انعقاد قرارداد وکالت به وکیل خانواده جهت سپردن پرونده دادگاه و محکمه خانواده به وی می باشد.
در هر صورت یک وکیل به دلیل انجام امور وکالتی و یا ارائه مشاوره مستحق دریافت اجرت میگردد ، که اگر این اجرت برای انجام وکالت در پرونده باشد حق الوکاله نامیده می شود و اگر این اجرت صرفاً برای یک ساعت مشاوره حضوری یا تلفنی باشد حق المشاوره نام دارد.
در این باب آیین نامه تعرفه حق الوکاله و حق المشاوره و هزینه های سفر وکلای دادگستری که از سوی قوه قضاییه به تصویب رسیده می تواند راهگشا باشد اما این همه مطلب نیست چرا که اصولاً وکلای دادگستری مبادرت به انعقاد قرارداد خصوصی وکالت و حق الوکاله با موکل مینمایند و کمتر فردی از وکلا به طور کامل مطابق با تعرفه اقدام وکالتی انجام می دهد این امر به دو دلیل میتواند باشد:
۱. به روز نبودن میزان تعرفه حق الوکاله که از سالهای قبل تاکنون تغییری نداشته است به طوری که این آییننامه در سال ۱۳۹۸ تصویب گردید و مثلاً اکنون در سال ۱۴۰۲ با رشد غیر قابل باور تورم به هیچ صورت همخوانی ندارد.
۲. مورد بعدی اینکه علی القاعده وکلای با تجربه و ماهر دادگستری نیاز به جلب موکل با هر قیمت نداشته و ندارند ، چرا که کار خود را به صورت حرفهای و وکالت تخصصی ارائه می دهند و همچنین موکلین ایشان از میزان توانایی آنها پیش آگاهی داشته ، فی المثل با پرس و جو متوجه میشوند که کدام وکیل خانواده بیشترین میزان برد را در پرونده های خود داشته و بیشترین پیروزی را برای موکلین خود کسب کرده است. و برای احتمال موفقیت بیشتر در پرونده خود مبلغ اعلامی از سوی وکیل را پذیرفته و با او مبادرت به انعقاد قرارداد وکالت می نمایند . فلذا این دسته از وکلای با تجربه و حاذق خود را مقید به اخذ میزان تعرفه مقرر نمی نمایند.
افزایش احتمال پیروزی در پرونده با استفاده از وکیل خانواده اصفهان و متخصص پرونده های ( طلاق و مهریه )
در پرونده های خانواده چنانچه مطابق با تعرفه حق الوکاله محاسبه شود از حداقل ۵۰۰ هزار تومان و حداکثر ۲۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است . حال آیا به راستی وقتی در حال حاضر و نوشتار این مقاله به تاریخ اردیبهشت سال ۱۴۰۲ که یک عدد سکه طلا تمام بهار آزادی قیمت ۳۰ میلیون تومان را نیز رد کرده ، آیا منطقی است وقتی بانویی که در کمترین حالت آن ۱۱۰ عدد سکه طلا در مهریه وی عندالمطالبه ثبت گردیده هنگامی که به وکیل دادگستری جهت پیگیری پرونده خودش وکالت می دهد فقط مبلغی بین ۵۰۰ هزار تا ۲۰ میلیون تومان را به عنوان حق الوکاله بدهد ؟ در این جا است که عرف مقرر بر قانون مدون پیشی میگیرد و وکلا با انعقاد قرارداد خصوصی وکالت و حق الوکاله میزان آن را بر طبق توافق طرفین مقرر می دارند .
فلذا میزان های مقرر در ذیل را با پیش فرض قبول وکالت از طرف زوجه که بعضاً دیده شده وکلا جهت پرونده های خانواده با توافق موکل از وی اخذ می نمایند مختصراً ارائه و بررسی می نماییم:
حق الوکاله پرونده مطالبه مهریه در اداره اجرای ثبت اسناد رسمی : کمترین میزان حق الوکاله در اداره اجرای ثبت ما بین ۵ تا ۱۰ درصد میزان میزان کل مهریه البته چنانچه مهریه به طور کامل در اداره اجرای ثبت وصول گردد و نیز ممکن است در توافق طرفین لحاظ گردد که با عدم وصول مهریه در اداره اجرای ثبت حداقل یک میلیون و حداکثر تا ۱۰ میلیون تومان جهت قرارداد وکالت و حق الوکاله وکیل مقرر گردد.
حق الوکاله پرونده مطالبه مهریه در دادگاه: در این مرحله نیز دیده شده که بین ۸ تا ۱۰ درصد هنگام وصول کامل مهریه وکلا نسبت به انعقاد قرارداد وکالت با موکل اقدام و مبادرت می نماید و البته چنانچه برای مهریه حکم اقساط و اعسار صادر شود و یا هیچگونه مالی از زوج برای وصول یافت نگردد ، میزان حق الوکاله متغیر بوده لکن کلا پیش پرداخت توافقی بین طرفین مقرر می گردد.
حق الوکاله پرونده طلاق: مبلغ این پرونده بستگی تام و تمامی به نوع طلاق خواهد داشت مثلاً در طلاق توافقی حداکثر مبلغ ۱۰ میلیون تومان و در طلاق از سوی زوجه به دلیل سختی و نیز وسعت کار و طولانی بودن مراحل رسیدگی که سه مرحله بدوی ، تجدیدنظر و دیوان عالی کشور را شامل می شود ممکن است برای هر مرحله مبلغ ده میلیون تومان از سوی وکلا اخذ شود و اما چنانچه طلاق از جانب زوج مطرح گردد حداکثر مبلغ ۲۰ میلیون تومان هزینه خواهد داشت.
حق الوکاله در پروندههای نفقه و حضانت : در اینگونه پرونده ها معمولاً مبلغی بین ۱۰ تا ۱۵ و حتی ۲۰ میلیون تومان هم ممکن است در بین توافقات طرفین مقرر شود که البته شامل مراحل بدوی و تجدیدنظر می گردد که این مبلغ بین این مراحل قابل تقسیم خواهد بود.
حق الوکاله در دیگر پرونده های خانواده: پرونده هایی همچون اثبات نسب ، استرداد هدایای نامزدی و یا فسخ نکاح و امثالهم نظر به اینکه شدت و گستردگی خاص خود را خواهد داشت حداکثر مشخصی نداشته اما بیشتر وکلا با موکلین خود از حداقل ۱۰ میلیون تومان مبادرت به انعقاد قرارداد وکالت می نمایند.
مبلغ حق المشاوره در پرونده های خانواده چه میزان است ؟
این امر نیز چنانچه با تعرفه انجام پذیرد حداکثر در یک ساعت ۵۰۰ هزار تومان و چنانچه وکیل برای موکل در جلسه مشاوره اقداماتی از قبیل لایحه نویسی و یا برای وی بعضی مطالب کتبی را مرقوم بدارد ممکن است بیش از این نیز فی مابین ایشان مقرر شود.
نتیجه گیری: همانطور که در کلیه موارد مطروحه مشاهده نمودیم این ایراد و اشکال از آنجا ناشی می گردد که بیشتر به دلیل عدم به روز رسانی آیین نامه تعرفه حق الوکاله وکلا نمی توان میزان قطعی و دقیق حق الوکاله یک پرونده خانوادگی را به راحتی بیان نمود، هرچند وجود قراردادهای خصوصی فی مابین افراد معتبر و قابل اعتنا می باشد اما بهترین راهکار برای انسجام بخشی به مبلغ و میزان قراردادهای فی مابین وکیل و موکل در عین احترام به اراده های افراد ، ارائه شاخص های دقیقی از میزان حق الوکاله وکلا در پرونده های مختلف و به روز رسانی آیین نامه موصوف می باشد همچنین بایستی به میزان تخصص و سابقه و مدارک علمی معتبر وکیل دادگستری نیز بذل دقت شود. اگرچه که در همان آیین نامه مبالغی به عنوان اضافه تر از میزان مبلغ تعرفه برای چنین اموری پیش بینی گردیده ولی به دلیل به روز نبودن آیین نامه عمل به آن کمتر اتفاق میافتد.
https://www.isfahanattorney.ir
دیدگاه تان را بنویسید