فرارو | روابط ایران و ترکیه پس از تحولات قفقاز و تنش در روابط ایران و آذربایجان سرد شده بود. در هفته‌های اخیر پیام‌های مثبتی میان ایران و جمهوری آذبایجان ردوبدل شده است که در کاهش تنش‌ها موثر بوده است.

یخ روابط ایران و ترکیه شکست
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

امروز بعد از  ماه‌ها روابط سرد ایران و ترکیه، چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه وارد تهران شد که سوء‌تفاهم‌ها در روابط دو کشور را کمی تعدیل کند. 
وزیر خارجه ترکیه صبح امروز با حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه کشورمان دیدار کرد و عصر امروز هم با ابراهیم رئیسی رییس جمهور گفت‌وگو کرد. 

پس از دیدار وزرای خارجه دو کشور چاووش اوغلو اعلام کرد که رجب اردوغان رییس جمهور ترکیه تا پایان سال جاری میلادی به تهران سفر خواهد کرد. 

همچنین حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران اعلام کرد که دو طرف توافق کرده‌اند دیپلمات‌های دوکشور مذاکراتی را برای "تنظیم یک نقشه راه جدید در راستای همکاری‌های بلندمدت تهران و آنکارا " آغاز کنند. 

او ابراز امیدواری کرد که این سند در سفر اردوغان به تهران امضا شود. چاووش اوغلو هم گفت باید سندئهای زیادی تنظیم شود. 

وزرای خارجه ایران و ترکیه تاکید کردند که درباره مسائل منطقه از جمله عراق، افغانستان، لبنان و تحولات قفقاز گفت‌وگو کرده‌اند. 

در نشست امروز مولود چاووش اوغلو به شعر "خانه دوست کجاست؟" سهراب سپهری اشاره کرد و گفت: «همواره خانه دوست را در تهران دیدم و خودم را در خانه خود دیدم.» 

روابط ایران و ترکیه پس از تحولات قفقاز و تنش در روابط ایران و آذربایجان سرد شده بود. در هفته‌های اخیر پیام‌های مثبتی میان ایران و جمهوری آذبایجان ردوبدل شده است که در کاهش تنش‌ها موثر بوده است. 

ایران جمهوری آذربایجان را متهم به شیطنت در نوار مرزی با ایران و ارمنستان کرده است. ایران همچنین نگران نفوذ اسرائیل و گروه‌های تروریستی در آذربایجان است. 

ترکیه مهمترین متحد آذربایجان است و در تحولات قفقاز از این کشور حمایت تمام قد کرد. 

یخ روابط ایران و ترکیه شکست

دیدار چاووش اوغلو با رئیسی 

چاووش اوغلو عصر امروز نیز با ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان دیدار و گفت و گو کرد. در این دیدار رییس جمهور سخنانی را مطرح کرد که به نوعی به اختلافات ایران با آذربایجان مرتبط است. 

رئیسی در این دیدار گفت: «همکاری‌های منطقه‌ای دو کشور باید به همکاری در عرصه بین‌المللی تبدیل شود و این نوع تعاملات با توجه به جایگاه مهم دو کشور می‌تواند در معادلات جهانی مؤثر باشد.» 

او افزود: «حضور بیگانگان جز ناامنی و تنش میان ملت‌ها و دولت‌های منطقه نتیجه‌ای ندارد؛ همچنان که بیست سال حضور آمریکا در افغانستان جز قتل و خونریزی و تخریب نتیجه‌ای نداشت و مشخص شد مشکلات افغانستان به دست مردم این کشور و با کمک همسایگان قابل حل است.» 

رئیس جمهور همچنین با تاکید بر اینکه اقدامات داعش به زیان همه کشورهای منطقه است، گفت: «داعش به اذعان مقامات آمریکایی ساخته آنهاست و طبیعتاً این جریان با فرمان آمریکایی‌ها حرکت و به صورت نیابتی در کشورهای مختلف قتل و خونریزی می‌کند.»

رئیسی با بیان اینکه حضور این گروه تروریستی را در هر کجای منطقه به زیان ملت‌ها می‌دانیم، گفت: "مبارزه با تروریسم و جرایم سازمان یافته می‌تواند از محورهای همکاری‌ تهران و آنکارا باشد و ایران برای ارتقای سطح همکاری در این زمینه آماده است."

 رئیسی همچنین با اشاره به سخنان وزیر خارجه ترکیه درباره همکاری مشترک با ایران برای ایجاد ثبات و توسعه روابط تجاری در منطقه قفقاز جنوبی، گفت: «جمهوری اسلامی ایران با جمهوری آذربایجان و ترکیه فراتر از رابطه همسایگی، پیوند عمیق و دیرینه اعتقادی و فرهنگی دارد و نباید اجازه دهیم برخی تحرکات بیگانه خدشه‌ای در روابط ایجاد کند.»
«مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه نیز در این دیدار با تاکید بر اینکه کشورش به دنبال ایجاد شتاب در افزایش سطح روابط با جمهوری اسلامی ایران است، گفت: "ترکیه دولت جدید ایران را دولتی نتیجه‌گرا می‌داند و مصمم است سطح همکاری‌ها با تهران را هر چه بیشتر افزایش دهد."

وزیر امور خارجه ترکیه با اشاره به اهمیت همکاری و مشارکت ایران در توسعه ثبات و تجارت در قفقاز جنوبی، تصریح کرد: «برای افزایش ثبات و مناسبات تجاری در قفقاز جنوبی به دنبال ایجاد و تقویت همکاری‌های مشترک با جمهوری اسلامی ایران هستیم.»

او همچنین با اشاره به تحولات منطقه، همکاری با ایران در مبارزه با تروریسم و ایجاد ثبات و آرامش در منطقه را خواستار شد.