میکروتیوب چیست | آشنایی با کاربرد انواع میکروتیوب
ظروف آزمایشگاه مهمترین اجزای تشکیل دهنده هر آزمایشگاه بالینی و صنعتی بهشمار میروند و میکروتیوب، یکی از آنها است. اما میکروتیوب چیست؟ میکروتیوپ نوعی ظرف کوچک پلاستیکی است که در آزمایشگاهها برای نگهداری نمونه و استفاده در دستگاههای میکروسانتریفیوز کاربرد دارد. در این مقاله انواع میکروتیوب و کاربردهای آن و عوامل موثر در قیمت میکروتیوب را بیشتر بررسی میکنیم، پس همراهمان بمانید.
میکروتیوب چیست؟
میکروتیوبها ظروفی مخروطی شکل از جنس پلاستیک و ترکیبات پلیمری هستند که برای نگهداری نمونههای آزمایشگاهی و استفاده در دستگاه سانتریفیوژ مورد استفاده قرار میگیرند. شکل ظاهری میکروتیوب مخروطی است و هرچه ظرفیت حجمی ظرف بالاتر باشد، انتهای آن محدبتر خواهد بود.
دلیل کاربرد بالای این ظروف تحمل بالای آنها است که میکروتیوبها را برای استفاده در سانتریفیوژ مناسب میکند. این ظروف قابلیت تحمل دمای بین -80 تا 121 درجه سانتی گراد را دارند و میتوانند در مقابل حلالهای شیمیایی و آلی مقاومت بالایی از خود نشان دهند.
میکروتیوب از چه اجزایی تشکیل شده است؟
تا اینجا بهطور کلی به این سوال که میکروتیوب چیست پاسخ دادیم و در ادامه اطلاعات بیشتری درباره این ظروف میدهیم. میکروتیوبها از سه بخش ساخته شدهاند؛ بدنه، درپوش و قفل ایمنی.
بدنه مخروطی شکل میکروتیوب از جنس پلاستیک یا ترکیبات پلیمری است و درپوش آن از پلی اتیلن ساخته شده است. میکروتیوب دو نوع دارد، یک نوع از آن دارای درپوش چسبیده بوده و درپوش نوع دیگر، جدا از بدنه است. قفل ایمنی ظرف نیز متصل به درپوش است تا بهاین ترتیب مواد داخل ظرف از آن بیرون نریزد.
درپوش میکروتیوب به دو صورت قابل طراحی است؛ نمونه اول به شکل تخت و نمونه دوم محدب شکل است. نوع محدب به این دلیل که امکان تبخیر ماده از آن کمتر است، محبوبیت بیشتری دارد.
کاربرد میکروتیوب چیست؟
میکروتیوبها از جمله ظروف آزمایشگاهی هستند که در تمام آزمایشگاههای صنعتی و بالینی مورد استفاده قرار میگیرند. حجم مناسب میکروتیوبها باعث شده است تا این ظرفها برای انجام آزمایشهای با حجم کم انتخاب مناسبی باشند.
از جمله مهمترین کاربردهای میکروتیوب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انجام تحقیقات مرتبط با لولههای انکوباسیون و مولکولهای رادیواکتیو
- انجام تحقیقات مرتبط با پروتئین
- استخراج DNA و RNA
- نگهداری DNA و RNA
دستهبندی های انواع میکروتیوب
انواع میکروتیوب بر اساس رنگ، اندازه، قابلیت استریلیزاسیون، شکل درپوش و بدنه، حجم و گنجایش قابل تقسیم بندی هستند. در میان انواع مختلف دستهبندی این ظروف، دستهبندی با توجه حجم و گنجایش رواج و محبوبیت بیشتری دارد. در ادامه این دستهبندیها را با یکدیگر بیشتر بررسی میکنیم.
1. دستهبندی بر اساس حجم و گنجایش
برندهای مختلف میکروتیوبها را بر اساس حجم، در سه نوع مختلف با حجمهای 0.1، 2.0 و 5.0 میلیمتر تولید میکنند. سایزهای 0.1 و 2.0 بهدلیل نازک بودن جدارههایشان برای آزمایش دقیق روی DNA و RNA مورد استفاده قرار میگیرند. سایز بزرگتر میکروتیوب نیز برای استفاده در دستگاههای سانتریفیوژ کاربرد دارد.
2. دستهبندی میکروتیوب بر اساس رنگ
در ادامه بحث انواع میکروتیوب چیست، به دستهبندی بر اساس رنگ میرسیم. میکروتیوبها بر اساس نوع ترکیباتی که در آنها میریزند، در دو نوع رنگی و شفاف در بازار وجود دارند. نوع شفاف از جنس پلی پروپیلن است که برای عموم آزمایشها مورد استفاده قرار میگیرد. میکروتیوبهای رنگی نیز در رنگهای آبی، سبز، قرمز، بنفش، زرد و قهوهای قابل سفارش هستند که عمده کاربرد آنها در انجام آزمایشهای بیلی روبین، ویتامین A و B6 است.
3. دستهبندی بر اساس قابلیت استریلازیسون
در آزمایشهای مربوط به DNA، استریل بودن یا نبودن میکروتیوب اهمیت بسیار بالایی دارد و بههمین دلیل، یکی از انواع دستهبندی این ظرفها، با توجه به استریل بودن یا نبودن آنها است. دلیل این اهمیت، تحت تاثیر آلودگی قرار گرفتن PCR است که نتیجه آزمایش را بهکلی تحت الشعاع قرار میدهد. بنابراین استریل بودن میکروتیوب اهمیت بالایی پیدا میکند.
4. دستهبندی بر اساس شکل ظاهری
ظاهر میکروتیوب، استوانهای شکل است که در انتها مخروطی میشود. ظاهر مخروطی شکل میکروتیوب در صورتی که حجم آن افزایش پیدا کند، محدبتر خواهد بود.
در زمان خرید میکروتیوب به چه نکاتی دقت کنید؟
اگر قصد خرید میکروتیوب را دارید، میتوانید لیان آزما را در نظر داشته باشید، باید به نکات زیر دقت کنید. این فروشگاه همچنین مرکز معتبری برای خرید فیلتر سرسرنگی است.
1. نوع درپوش میکروتیوب
همانطور که در زمان بررسی سوال میکروتیوب چیست اشاره کردیم، درپوش میکروتیوبها به دو شکل تخت و محدب وجود دارند و قابل سفارش هستند. اگر میخواهید از میکروتیوب در سانتریفیوژ استفاده کنید یا احتمال بیرون ریختن نمونه آزمایشگاهی شما از ظرف وجود دارد، باید از نوعی استفاده کنید که درپوش محدب دارد.
2. قفل ایمنی میکروتیوب
تمامی نمونههای میکروتیوب دارای قفل ایمنی هستند و کمک میکنند تا مواد داخل ظرف از آن بیرون نریزند. یکی از نکاتی که باید به آن توجه کنید، سالم بودن قفل است. قفل را ببندید و در صورتی که صدایی مشابه کلیک شنیدید، یعنی درپوش چفت شده و سالم است.
3. کیفیت و جنس میکروتیوب
یکی از عوامل تاثیرگذار روی قیمت میکروتیوب، کیفیت آن است. خرید از نمایندگی مجاز، کمک میکند تا از کیفیت ظروف اطمینان داشته باشید و بهاین ترتیب بدانید که میتوانید از میکروتیوبهای خود تحت فشارهای بالای مکانیکی و شیمیایی استفاده کنید. همچنین در آزمایشگاههای سلولی مولکولی کیفیت میکروتیوب اهمیت پیدا میکند. زیرا کیفیت بالای ظرف، تضمین کننده نچسبیدن مواد به ظرف و تخلیه کامل آنها از بدنه است.
4. رک میکروتیوب
با اینکه به پاسخ کاربرد میکروتیوب چیست رسیدید، اما باید بدانید در زمان خرید، بهاندازه خود ظرف، رک مناسب آن نیز اهمیت دارد. خرید رک مناسب به همراه میکروتیوب کمک میکند تا ظروف را در محفظه نگهدارنده مناسب نگه دارید.
استفاده از میکروتیوب چه مزایایی دارد؟
بعد از بررسی کامل میکروتیوب، انواع و کاربردهای آن، به تعدادی از مزایای این ظرف اشاره میکنیم تا بتوانید با اطلاعات بیشتری خرید خود را انجام دهید:
- طراحی و ساخت در ابعاد و حجمهای مختلف متناسب با انواع آزمایش
- ضخامت متفاوت جداره متناسب با دقت مورد نیاز آزمایشها
- عاری از آنزیمهایDNAse و RNAse برای اتوکلاو شدن
- دارای طراحی ویژه و ارگونومیک
- جلوگیری از هدر رفتن مواد به کمک استفاده از درپوش میکروتیوب
سخن پایانی
در این مقاله بهطور کامل میکروتیوب چیست، انواع و کاربردهای آن را بررسی کردیم. این ظرف آزمایشگاهی در تمام آزمایشگاههای صنعتی و بالینی، برای نگهداری مواد و استفاده در دستگاه سانتریفیوژ کاربرد دارد.
میکروتیوبها استوانهای و دارای انتهای مخروطی شکل هستند و با توجه به ظرفیت حجمیشان، انحنای انتهای متفاوتی دارند. علاوهبر حجم، میکروتیوبها بر اساس فاکتورهای دیگری مانند شکل ظاهری، رنگ و استریل بودن یا نبودن نیز دستهبندی میشوند.
اگر قصد خرید میکروتیوب داشته باشید، باید به نکاتی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم توجه کنید. همچنین در نظر بگیرید خرید از یک نمایندگی تجهیزات آزمایشگاهی ، کمک میکند تا مواد و ظروفی که تهیه میکنید علاوهبر داشتن کیفیت بالا، از مواد درجه یک ساخته شده باشند.
دیدگاه تان را بنویسید