منظور از سه طلاقه کردن زن چیست؟ شرایط آن در قانون
شاید تا به حال عبارتند سه طلاقه کردن را شنیده باشید، اما آیا می دانید منظور از سه طلاقه کردن زوجه چیست؟ چه زمان می توان زن را سه طلاقه کرد؟ آیا بعد از سه طلاقه کردن امکان رجوع وجود دارد؟ هر آنچه لازم است بدانید را در این مقاله بررسی خواهیم کرد، پس در ادامه همراه ما باشید.
بعضی از زوجین در طول زندگی مشترک به مشکلاتی مثل سوءرفتار، عدم تفاهم، انواع امراض و… بر می خورند؛ این دسته از زوجین بعد از ارسال دادخواست طلاق و دریافت رای عدم سازش از مشاورین قضایی، به صورت رسمی از هم طلاق می گیرند. چه بسا ممکن است طرفین طلاق بخاطر وجود فرزندان، احساسات، واکنش اطرافیان و… در زمان عده یا بعد از آن به رجوع کنند؛ اما برای تکرار این روند (که خیلی هم امروزه مرسوم نیست.)، از طرف شرع و قانون محدودیتی تعریف شده است. طی مقاله ی «منظور از سه طلاقه کردن زن چیست؟ شرایط آن در قانون»، با اشاره مواد قانون مدنی، تحت نظر بهترین وکیل طلاق مشهد، قوانین سه طلاقه کردن بررسی شده اند.
منظور از سه طلاقه کردن چیست؟
ابتدا برای درک راحت تر مفهوم سه طلاقه کردن، به انواع طلاق از نظر امکان رجوع پرداخته می شود؛ از این نظر طلاق به دو دسته ی رجعی و بائن تقسیم خواهد شد:
طلاق رجعی:
طلاق رجعی همانطور که از اسمش مشخص است، امکان رجوع زوجین به یکدیگر پس از صدور رای طلاق و جاری شدن صیغه طلاق وجود دارد.
انواع طلاق از جمله طلاق توافقی، طلاق از طرف زوج (که بدون ارائه دلیل به دادگاه و در صورت عدم رضایت زوجه نیز ممکن است) و طلاق از سمت زوجه (که با ارائه و اثبات دلیل در دادگاه همراه است)، اگر شامل موارد طلاق بائن نباشد، از نوع رجعی خواهد بود.
طلاق بائن:
در طلاق بائن، امکان رجوع زوجین به یکدیگر وجود ندارد؛ بدان معنا که زوج و زوجه پس از جاری شدن صیغه این نوع طلاق، در هیچ دفترخانه ای عقد رسمی نمی توانند بکنند و حتی خودشان نیز صیغه محرمیت (ازدواج غیر رسمی) نمی توانند بکنند و اصطلاحا زن به مرد حرام می شود.
ماده 1145 قانون مدنی به صورت مختصر و مفید به مشمولین طلاق بائن اشاره کرده است که در ادامه این موضوع را بررسی خواهیم کرد:
-
طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود
-
طلاق یائسه؛
-
طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد
-
سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجهی رجوع باشد یا در نتیجهی نکاح جدید
بند چهارم این ماده به مفهوم سه طلاقه کردن اشاره می کند؛ اگر زوج و زوجه سه بار متوالی اقدام به طلاق کنند و هر بار در زمان عده یا حتی بعد از طلاق به هم رجوع کنند، طلاق مرتبه ی سوم از نوع بائن (غیر قابل رجوع) است. همچنین از از نظر فقهای شیعه و سنی، طلاق زوجه نابالغ نیز بائن خواهد بود.
قوانین و شرایط سه طلاقه کردن
همانطور که در بخش قبلی در ماده 1145، بند چهارم به آن اشاره شد، شرایط سه طلاقه کردن، گرفتن سه بار طلاق متوالی از یک زوجه می باشد. ماده 1057 قانون مدنی به صورت مستقیم به مفهوم سه طلاقه کردن اشاره کرده و حکم آن را نیز صادر کرده است:
»زنی که سه مرتبه متوالی زوجه یک نفر بوده و مطلقه شده بر آن مرد حرام می باشد؛ مگر اینکه به عقد دائم به زوجیت مرد دیگری درآمده و پس از وقوع نزدیکی با او به واسطه طلاق یا فسخ یا فوت فراق حاصل شده باشد. «
کاربرد کلمه ی حرام در این ماده به معنای ممنوعیت قطعی است چراکه اگر دو نفر بعد از دوبار جدایی، تنش های فراوان، فشار روحی و… نتوانند با هم بسازند، از نظر قانون گذار این ازدواج سست بوده و زوجین نباید با یکدیگر باشند.
همچنین تنها راه رجوع طرفین بعد از طلاق مرتبه ی سوم مشروط به ازدواج و نزدیکی زوجه با مرد دیگری و جدایی آن ها از هم به دلیل فوت شوهر، فسخ نکاح یا طلاق می باشد.
درباره ی این مفهوم در بین فقه های اهل تسنن و تشیع تفاوت نظر وجود دارد و بدیهی است که قانون مربوط به سه طلاقه کردن در کشور ما، بر اساس احکام مذهب شیعه قانون گذاری شده است.
سه طلاقه کردن در مذهب شیعه
در مذهب شیعه برای اینکه طلاق بائن شود، باید سه مرتبه جدایی رخ دهد. تفاوتی ندارد این جدایی تنها زمان عده باشد یا طلاق صورت بگیرد؛ مهم مدتی جدایی برای طرفین است تا کمی بیاندیشند و دوباره تصمیم اشتباهی نگیرند.
سه طلاقه کردن در مذهب سنی
سه طلاقه کردن در مذهب سنی تنها یک لفظ است؛ بدان معنا که رجوع در عده یا بعد طلاق حتما نیازی به رخ دادن ندارند، بلکه کراهت سه مرتبه به کار بردن این کلمه کافیست تا طلاق، طلاقی بائن شود. بسیاری از فقها و مدافعین حقوق بانوان مخالف روش سه طلاقه کردن در مذهب سنی هستند، چراکه عنوان و تهدید کردن زوجه به سه طلاقه کردن، می تواند باعث فشار روحی و روانی مضاعف روی وی حین پروسه طلاق شود.
نحوه پرداخت مهریه و سه طلاقه کردن
حقوق و تعهدات زوجین مانند متعهد شدن به شروط دوازدگانه، حق طلاق، حق تحصیل و… ربطی به تعهدات در نکاح پیشین زوجین ندارد و در هر کدام به صورت جداگانه اعمال می شود.
همچنین نحوه پرداختن مهریه در سه طلاقه کردن زن، هیچ تفاوتی با گرفتن طلاق در بار اول ندارد؛ بدان معنا که هر مقدار مهریه حین جاری شدن صیغه نکاح در عقدنامه ثبت شود، هنگام طلاق همان مقدار وصول می شود.
علاوه بر فروانی فشارهای زیاد روحی و روانی حین گرفتن طلاق متوالی برای بار سوم، گرفتن تمام مهریه یا رسیدن به توافقی بر سر آن نیز موضوع بسیار حساسی است؛ همچنین در صورت وجود فرزندان بحث گرفتن حضانت نیز به میان می آید که در طلاق برای مرتبه ی اول هم کش مکش های زیادی بر سر آن رخ می دهد چه برسد برای بار سوم!
بنابراین برای تسهیل فرآیند طلاق، کاهش مدت زمان جریان پرونده و وصول حداکثر مهریه گرفتن کمک از بهترین وکیل مشهد یا محل زندگی تان بسیار مفید واقع خواهد شد.
کلام آخر
مفهوم سه طلاقه کردن به گرفتن طلاق متوالی زوجین برای بار سوم گفته می شود؛ طلاق بار سوم بائن است، بدان معنا که زوجین پس از جاری شدن صیغه طلاق برای بار سوم دیگر امکان رجوع ندارند و به اصطلاح به همدیگر حرام می شوند. قوانین مربوط به پرداخت مهریه طلاق برای بار سوم مشابه با طلاق رجعی(طلاقی که در آن امکان رجوع وجود دارد) است، ولی تعهداتی مثل حقوق دوازدگانه، مقدار مهریه، حق طلاق و… در هرنکاح مشروط به آنچه در عقدنامه ثبت شده می باشد.
منبع: مستروکیل
دیدگاه تان را بنویسید