اختلاف بر سر ارائه لایحه برجام رفته رفته بیشتر می شود. با وجود تاکید رهبری اما دولت می‌گوید که برجام را به صورت لایحه به مجلس نمی‌فرستد

ولایتی: بررسی برجام حق مجلس است / نوبخت: ارائه لایحه برجام به مجلس را لازم نمی دانیم
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

درحالی که مجلس بر این باور است که موضوع برجام باید در آنجا بررسی شده و خصوصا اینکه رهبری در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری تاکید داشتند بر اینکه: کنار گذاشتن مجلس در بحث برجام به مصلحت نیست» و فرموده بودند: این موضوع را به رئیس‌جمهور نیز گفتم» اما مساله چگونه ورود مجلس به موضوع برجام همچنان در هاله‌ای از ابهام است.

از یک سو دولت به این مساله راضی نیست. اما با این حال مذاکره کنندگان ارشد خود را به کمیسیون ویژه می‌فرستد تا توضیحات مبسوطی را به نمایندگان عرضه کنند. اما در عین حال همانطور که رئیس‌جمهور در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت برگزار شد بیان کرد، دادن لایحه و تصویب قانون در مجلس را در واقع الزام‌آوری شدن موضوع برای دولت قلمداد می‌کنند و به همین دلیل این موضوع به اختلاف نظری میان موافقان و مخالفان برجام تبدیل شده است.

اما علاوه بر رهبری نظر مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل که از حامیان مذاکره کنندگان نیز هست، در این مورد جالب توجه است. ولایتی امروز گفته که بررسی برجام حق مجلس است. اما نوبخت می‌گوید: ارائه لایحه برجام به مجلس را لازم نمی‌دانیم.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی بر اساس قانون اساسی باید این معاهده و قرارداد را بررسی کند، گفت: این حق مجلس است که به همین ترتیب عمل می‌شود و مسیر درست همین است.

علی اکبر ولایتی در گفت‌وگو با فارس در پاسخ به سوالی درباره اهمیت ورود مجلس به برجام اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی بر اساس قانون اساسی باید این معاهده و قرارداد را بررسی کند و این حق مجلس شورای اسلامی است که به همین ترتیب عمل می‌شود و مسیر درست همین است.

وی همچنین ادامه داد: آنچه که مقام معظم رهبری تاکید کردند آن است که در مقابل لغو تحریم‌ها جمهوری اسلامی ایران هم به تعهدات خودش عمل می‌کند و اگر قرار باشد آنان به تعهدات خود عمل نکنند، جمهوری اسلامی ایران هم کاری از ابتدا قرار بوده انجام بدهد، انجام نداده و اگر آنان تعلیق کنند ما هم تعلیق می‌کنیم بنابراین آنچه که از بیانات مقام معظم رهبری استنباط می‌شود ضرورت وجود توازن در اقدامات دو طرف است که اگر قرار است عدم توازن باشد کار به پیش نخواهد رفت.

ولایتی خاطرنشان کرد: آمریکایی‌ها و متحدانشان که سرمنشا این تحریم‌ها هستند، باید تحریم‌ها را لغو کنند تا ما هم به تعهداتمان عمل کنیم و اساسا از ابتدا هدف از مذکرات هسته‌ای از سوی جمهوری اسلامی ایران لغو تحریم‌ها بوده است و اگر قرار باشد ایران به تعهدات خود در مذاکرات وین عمل کند اما طرف مقابل به تعهداتش که لغو تحریم‌هاست عمل نکند، این کار صورت نخواهد گرفت.

نوبخت: ارائه لایحه برجام به مجلس را لازم نمی دانیم

این درحالی است که همین امروز سخنگوی دولت در این باره اظهار نظر کرد و گفت: دولت نظر رسمی خود را مبنی بر اینکه نیازی به ارایه لایحه نیست اعلام کرده و رهبری معظم هم در دیداری با اعضای دولت و بعد از آن فرمودند مجلس از رسیدگی برجام کنار گذاشته نشود و بیانات ایشان فصل الخطاب برای دولت است و با توجه به اینکه مجلس در حال بررسی متن مذکور است اگر چنانچه نیازی به اطلاعاتی داشته باشد می دهیم اما ارایه لایحه را لزوم نمیدانیم.

این موضع‌گیری دقیقا در راستای موضع عراقچی در مجلس بود. او در کمیسیون ویژه این هفته گفت که مجلس مشغول باید این توافق را بررسی کند، اما اگر قرار شد در مورد آن رای‌گیری شود دولت و نهادهای مسئول در مورد نحوه و چگونگی سازوکار آن تصمیم‌گیری خواهند کرد.

به نظر می‌رسد با توجه به ورود علی اکبر ولایتی که از یک سو مشاور مقام معظم رهبری است و از سوی دیگر از ابتدای بحث مذاکرات از پشتیبانان اصلی آنها به شمار می‌رفت، باید گره کار را در میان رفتار آمریکایی‌ها جست‌وجو کرد. چرا که اظهارنظرهای آنها در مورد نگهداری ساختار تحریم‌ها موجب این اختلافات شده است.