سیلیکات سدیم چیست و چه انواعی دارد؟
فون وگنر در سال 1892 کتابی را با عنوان راهنمای فناوری شیمیایی ارائه کرد که در آن مواد شیمیایی مختلفی را معرفی کرد. سیلیکات سدیم در این کتاب، نوعی سیلیکات قلیایی حلشدنی توصیف شده که برای اولین بار در سال 1640 توسط ون هلمونت کشف شده است.
این روزها به سیلیکات سدیم، آب شیشه یا شیشه مایع هم میگویند که در صنایع مختلفی میتوان از آن بهرهمند شد. سیلیکات سدیم جزو آن دسته از محصولات است که در ایران تولید میشود و میتوان گفت که تقریبا تمام سیلیکات سدیم موردنیاز صنایع مختلف را میتوانیم تولید کنیم.
در طول این مسیر شرکتهای زیادی حضور داشتند و باعث پیشرفت این حوزه شدند. شرکت سیلیکات گستر اصفهان یکی از اولین شرکتهایی است که محصولات سیلیکات سدیم را تولید کرد و بیش از 30 سال در فروش سیلیکات سدیم تجربه دارد. در ادامه قصد داریم که انواع سیلیکات را بیشتر به شما معرفی کنیم و در مورد کاربرد هر یک از آنها به صورت مختصر توضیحی بدهیم.
روش تولید سدیم سیلیکات
سدیم سیلیکات در کورههایی شبیه به کورههای ساخت شیشه، در دمای ۱۴۵۰ درجه و از ذوب ترکیبی از شن و کربنات سدیم به دست میآید. برای تولید سیلیکاتهای محلول باید در هنگام ذوب به نسبت شن و مواد قلیایی توجه شود تا از تشکیل سدیم سیلیکاتهای نامحلول جلوگیری شود. سدیم سیلیکات به دست آمده که در حالت مذاب است، رنگی تقریبا آبی سبز دارد و معمولا ترکیبات آهنی که کمتر از یک درصد ناخالصی دارند را با این رنگ مشاهده میکنید. مواد مذاب طی یک فرایند، خنک میشوند، سپس توسط دستگاه خرد شده و در آب حل میشود. این محلول، ناخالص است و باید در فرایند فیلتراسیون صاف شود تا سدیم سیلیکات نهایی به دست آید.
روش تولیدی که گفته شد به صورت خشک است؛ روش دیگری هم برای تولید سیلیکات سدیم وجود دارد که به شکل تر انجام میشود و روش خیلی متداولی نیست؛ به همین خاطر تنها به روش تولید به صورت خشک بسنده میکنیم.
انواع سیلیکات سدیم و کاربردهای آن
همانطور که گفته شد و احتمالا میدانید، از سیلیکات سدیم در صنایع مختلفی استفاده میشود و کاربردهای فراوانی دارد، در ادامه این موارد را بیشتر توضیح خواهیم داد:
صنعت مواد شوینده و بهداشتی:
در این صنعت سیلیکات سدیم در تولید صابونهای قالبی، اسپریهای تمیزکننده سطوح، شویندههای مایع دست و ظروف و غیره اشاره کرد که در فرایند خشک کردن پودر شوینده به عنوان ماده منعقدکننده استفاده میشود. اگر از سدیم سیلیکات در مواد شوینده استفاده نشود، پودرهای حاصل از آن بسیار نرم و ریز میشوند و قابل استفاده نیستند.
در زمان تبخیر آب محلول ترکیبی و سیلیکات سدیم، ذرات سیلیکاتی روی سطح مواد تشکیلدهنده پودر که به دلیل از دست دادن آب، ریز شدهاند، میچسبند و باعث چسبیدن سایر ذرات پودر به یکدیگر میشود تا ذرات بزرگ پودرهای شوینده تولید شوند.
صنعت ریختهگری:
سیلیکات سدیم به عنوان چسب شکلدهنده قالب در ریختهگری قالبی با سیلیس مورد استفاده قرار میگیرد. ابتدا، سیلیکات سدیم را به ماسه اضافه میکنند تا در قالب بتوانند آن را قالبگیری کنند. سپس با ایجاد حفرههایی در قالب، گاز کربندیاکسید را به درون قالب تزریق میکنند. با تزریق این ماسه و سیلیکات سدیم به صورت کامل با یکدیگر مخلوط میشوند و میچسبند.
با یکپارچه شدن قالب، به دلیل چسبندگی سیلیکات سدیم، چدن یا فولاد مذاب را درون قالب ریخته و بعد از سرد شدن، قطعه چدنی یا فولادی را از قالب جدا میکنند. باید توجه داشت که در تولید قطعات بزرگ که مشکل چسبندگی بدنه قالب با قطعه تولیدی زیاد است از بعضی افزودنیها استفاده می شود تا بتوان آن را به راحتی جدا کرد.
صنعت کارتنسازی و تولید لوله مقوایی:
یکی از پرکاربردترین مصرفهای سیلیکات سدیم در تولید ورقههای کارتنی و لولههای مقوایی است. هر لایه نازک کاغذ که معمولا کاغذ بازیافتی است را به سیلیکات سدیم آغشته میکنند و لایه لایه این ورقههای نازک به هم میچسبند تا شیت کارتن یا لوله مقوایی تولید شود.
اگرچه چسبهای دیگری هم مثل چسب نشاسته هستند که کارایی بیشتری نسبت به سیلیکات سدیم دارند؛ اما قیمت سیلیکات سدیم باعث میشود که از بین سایر چسبها این را انتخاب کنید. کیفیت کمتر چسبهای سیلیکات سدیم هم با اضافه کردن افزودنیهای مختلف به حد مطلوب میرسانند.
تونلسازی و صنعت ساختمان:
سیلیکات سدیم بخاطر وجود سیلیکات منجر به تسریع واکنس کلسیم با سیلیکات در سیمان شده و به عنوان زودگیر سیمان استفاده میشود. در مراحل احداث تونل با ماشین TBM در زمان نصب بلوکههای سیمانی نیاز به زودگیری سیمان تزریقی بین دیواره تونل و بلوکه سیمانی است که با استفاده از تزریق همزمان سیمان و سیلیکات سدیم، باعث میشود که سیمان به سرعت خود را بگیرد.
چگونه سیلیکات سدیم را تهیه کنیم؟
ممکن است حس کنید که در صنعتی که فعالیت میکنید، سدیم سیلیکات کاربردی ندارد یا اگر داشته باشد هم به سختی میتوان آن را تهیه کرد؛ اما شرکت سیلیکات گستر اصفهان که یکی از اولین شرکتهای تولید سدیم سیلیکات است و تجربه ۳۰ سال فروش سیلیکات سدیم دارد، امکانی را برای شما فراهم کرده است که در صنعت خود از این ماده استفاده کنید. کارخانه سدیم سیلیکات اصفهان میتواند محصولات مطابق با نیاز شما را در هر صنعتی با وجود آزمایشگاههای معتبر و مجهز تولید کند.
در ضمن تمامی محصولات شرکت سیلیکات گستر اصفهان با بهرهگیری از دانش شیمیدانها و مهندسان شیمی متخصص با استانداردهای جهانی در بازار بینالملل عرضه میشوند و گواهینامههای معتبر ISO 45001، ISO 14001، ISO 9001 را دارند. با سفارش و خرید سیلیکات سدیم از شرکت سیلیکات گستر اصفهان از سراسر ایران، محصولی باکیفیت و با استانداردهای جهانی را در اختیار خواهید داشت.
دیدگاه تان را بنویسید