بررسی کشف محوطه مسکونی در اطراف تل تخت پاسارگاد
مثلث آنلاین: «فصل دوم، سوم و چهارم بررسیهای ژئوفیزیکی، باستانشناسی و زمین باستانشناسی در شهر هخامنشی پاسارگاد، دشت مرغاب هیأت مشترک ایران - فرانسه» و «فصل سوم و چهارم کاوش معدن نمک چهر آباد زنجان هیأت مشترک ایران – آلمان» در نشست تخصصی شانزدهمین گردهمایی باستانشناسی ایران بررسی شد.
به گزارش ایلنا، کورش محمد خانی (استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه شهید بهشتی تهران) و سباستین گندت (پژوهشگر مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه، دانشگاه لیون۲) در نشست تخصصی شانزدهمین گردهمایی باستانشناسی ایران به بیان گوشهای از فعالیت هیأت مشترک پرداختند.
تمرکز مطالعات هیئت باستان شناسی مشترک ایران -فرانسه، در محوطه حفاظت شده میراث جهانی پاسارگاد و دشت مرغاب استان فارس قرار دارد و فصل دوم، سوم و چهارم فعالیتهای باستان شناسی و علوم میان دانشی در محوطه و دشت پاسارگاد، برای درک بهتر منظر فرهنگی آن بسیار درخور توجه است.
نتیجه مهم پژوهشهای این فصول نشان داده است که یک محوطه مسکونی در اطراف تل تخت و در جنوب باروی شمالی وجود دارد؛ این مهم علاوه بر بررسیهای ژئوفیزیکی در بررسیهای توپو گرافی و عکسهای هوایی گرفته شده توسط پهباد پس از بارش برف نیز مشخص شد.
ساختارهای مشخص شده در قسمت جنوبی باروی شمالی بسیار منظم هستند و تاریخگذاری آنها نیاز به گمانهزنی و لایهنگاری دارد که در فصول بعد انجام خواهد شد.
ابوالفضل عالی (کارشناس اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان) و توماس اشتولنز (دانشگاه روهر بوخوم - موزه معدن آلمان) سرپرستان هیأت باستانشناسی در ادامه این نشست به بیان بخشی از فعالیتهای هیأت مشترک ایران و آلمان پرداختند.
پس از انجام فصل دوم کاوش باستانشناسی هیأت مشترک اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری زنجان و موزه و دانشگاه بوخوم آلمان در سال ۱۳۹۰تقریبا به مدت ۵ سال کار میانی دیگری در معدن نمک انجام نشد. در این مدت فعالیتهای مرتبط با معدن نمک بیشتر روی حفاظت و نگهداری، مطالعه و ساماندهی یافته و انتشار نتایج تحقیقات پیشین تمرکز یافت، تا سال ۱۳۹۵که پژوهشهای میدانی در این محوطه از سر گرفته شد.
کاوشها نشان داد که دوره هخامنشی یک دوره طولانی مدت در استخراج نمک بوده و آثار آن به صورت لایههای متعدد معدنی به صورت فشرده روی هم انباشت شده است. همچنین مشخص شد که تونل استخراج نمک در دوره هخامنشی از شرق به غرب شیب بسیار زیاد و تندی داشته است.
دیدگاه تان را بنویسید