مثلث آنلاین: اگرچه سیلاب به بخش زیادی از زمین های کشاورزی مازندران خسارت زد اما با تکمیل ظرفیت منابع آبی آببندان ها، سدها و افزایش دبی آب رودخانه ها نه تنها محدودیتی در کشت برنج بر خلاف سال قبل وجود ندارد، بلکه سطح زیر کشت شالی تا 10 هزار هکتار نسبت به سال قبل بیشتر می شود.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی مازندران اگرچه سیلاب اواخر اسفندماه 97 و فروردین 98 به 91 هزار هکتار زمین های باغی و کشاورزی استان خسارت جدی وارد کرده اما شرکت آب منطقه ای استان نیز اعلام کرد که تمام 10 سد بزرگ و کوچک با ظرفیت 350میلیون مترمکعب و 800قطعه آب بندان با ظرفیت 370میلیون مترمکعب تکمیل و دبی آب 120 رودخانه اصلی و فرعی استان نیز مطلوب است.
خسارت های فوق هر چند بخشی از شالیزارهای استان را نیز شامل شده است اما با توجه به زمان کافی برای بازگشت کشت و نیز نشا بویژه در شرق استان، برنجکاری مازندران می تواند از این مساله براحتی عبور کند.
بویژه اینکه در سالهای اخیر شرق مازندران به علت کم ابی همیشه مشکل کشت برنج داشته است که با بارندگیهای فروردین ماه اراضی این منطقه قابلیت کشت برنج را دارد.
افزایش سطح کشت از ارقام محلی به پرمحصول کیفی که اختلاف 2 تن برنج سفید در هر هکتار دارد و همچنین افزایش قابل پیش بینی کشت دوم به 2 روش نشاء مجدد و رتون نیز، مقدار تولید را امسال بیشتر می کند.
ذکر این نکته نیز مهم است با توجه به نقش استان مازندران در امنیت غذایی کشور، استاندار مازندران خواستار توجه جدی تر قوای سه گانه بویژه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به حل مشکلات کشاورزان استان بویژه در بخش های سیلزده های شد و گفت که امنیت غذایی کشور در حل مشکلات زیرساختی کشاورزی مازندران است.
بر همین اساس احمد حسین زادگان بر لزوم هر چه سریعتر آماده سازی زمین و خاک کشاورزی سیلزده مازندران به فعالیت کشت و کار و تولید تاکید کرد و همه دستگاه های دولتی و غیر دولتی را برای حل این بخش توجه داده است.
خسارت سیل به کشاورزی مازندران، حدود 6هزار میلیارد ریال برآورد شده است که در بخش زراعت برنج، گندم، جو و کلزا حدود یک هزار و 240 میلیارد ریال، باغبانی شامل مرکبات، توت فرنگی و سیاه ریشه 2هزار و 800 میلیارد ریال و مابقی خسارت ها در تلفات دام و طیور و تخریب امور زیربنایی و تاسیسات کشاورزی است.
**تحقق سال رونق تولید با افزایش تولید برنج در مازندران
رئیس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به وضعیت مناسب منابع آبی محدودیت و خط قرمزی در کشت برنج بر خلاف سال قبل در استان وجود ندارد، گفت: به طور واقعی امسال سطح زیر کشت شالی تا 10 هزار هکتار نسبت به سال قبل افزایش می یابد.
ابراهیم قربان نژاد روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: پارسال حدود هشت هزار هکتار از زمین های شرق مازندران به دلیل کمبود آب به ویژه کاهش 70 درصدی ذخیره آب پشت سد شهید رجایی ساری زیر کشت برنج نرفته است.
وی با بیان اینکه حدود 2هزار هکتار از زمین های شالیزاری شرق مازندران نیز سال گذشته پس از نشا کاری به دلیل خشکسالی به مرحله رشد و برداشت نرسیده است، ادامه داد: فقط با زیرکشت رفتن 10 هزار هکتار حدود 45هزار تن برنج سفید امسال بیشتر تولید می شود.
وی با بیان اینکه به طور یقین با توجه به وضعیت مناسب آب کشت رقم پرمحصول کیفی از جمله 'فجر ' و ' شیرودی ' امسال بیشتر می شود، گفت: از آنجاییکه مقدار عملکرد در رقم محلی طارم و پرمحصول درهر هکتار تا 2 تن برنج است، افزایش تولید در این بخش نیز قابل توجه خواهد بود.
وی با بیان اینکه امسال کشت مکانیزه از 52هزار هکتار به حدود 60 هزار هکتار افزایش می یابد، ادامه داد: امسال تعداد بانک نشا نیز از 80 واحد به 85 واحد افزایش یافت.
قربان نژاد با اشاره به اینکه امسال کشت ارقام پرمحصول نیز از 47هزار هکتار به 55هزار هکتار افزایش می یابد، بیان داشت: وضعیت آب در سدها و آب بندان های مازندران بسیار مطلوب و خوشحال کننده است .
جهاد کشاورزی مازندران سال گذشته در آستانه آماده شدن شالیکاران این استان برای کشت برنج به آنها اخطار کرده است با توجه به کاهش بارندگی و کم شدن ذخایر آبی پشت سدها و تالاب ها از کشت ارقام پرمحصول برنج خودداری کنند.
ارقام غالب کشت برنج در مازندران ارقام محلی نظیر طارم محلی و هاشمی است ولی ارقام پرمحصولی مانند ' شیرودی ' ، ' فجر ' و ' ندا ' نیز در این استان کشت می شود.
ارقام پرمحصول بر اساس اظهارات کارشناسی به دلیل طول دوره رشدشان حدود 25 تا 35 روز بیشتر از ارقام محلی است ، نیاز آبی آنها هم سه هزار متر مکعب در هکتار بیشتر است.
میزان آب مصرفی اراضی شالیزاری به ازای هر هکتار به طور میانگین در ارقام محلی هشت تا 9 هزار مترمکعب است ولی در ارقام پر محصول تا 12 هزار متر مکعب افزایش می یابد.
عملکرد برنج رقم شیرودی و فجر در هر هکتار هفت تن شلتوک است و برای رقم ندا هم به هشت تا هشت و نیم تن می رسد. میزان عملکرد ارقام سنتی مانند طارم محلی و هاشمی حدود پنج تن شلتوک است.
رئیس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران همچنین گفت: شرائط برای کشت دوباره به 2روش رتون و نشاء مجدد امسال مهیا تر است و افزایش چشم گیری خواهد داشت.
پارسال حدود 25 هزار هکتار از زمین های شالیزاری مازندران دوباره نشاکاری و 35 هزار هکتار نیز به روش ' دونوچ ' یا پرورش ساقه شالی کشت دوباره شد.
بنابر امار ارائه شده سال گذشته از 220هزار هکتار از اراضی شالیزاری مازندران حدود یک میلیون تن برنج برداشت شد.
6990/1899