آیا لنز به قرنیه چشم شما آسیب میرساند؟
امروزه میتوان با استفاده از لنزهای رنگی و آرایشی چشمها را به هر رنگی درآورد، اما بسیاری از مصرف کنندگان متوجه عوارض استفاده بیش ازحد از این لنزها نیستند.
متخصصان چشم پزشکی ایرانی تاکید کردهاند که استفاده مکرر از لنزهای رنگی برای قرنیه خطرناک است. امروزه میتوان با استفاده از لنزهای رنگی و آرایشی چشمها را به هر رنگی درآورد، اما بسیاری از مصرف کنندگان متوجه عوارض استفاده بیش ازحد از این لنزها نیستند. متخصصان چشم پزشکی ایرانی تاکید کردهاند که استفاده مکرر از لنزهای رنگی برای قرنیه خطرناک است.
این متخصصان عقیده دارند که استفاده مکرر از لنز برای کسانی که مبتلا به آلرژی هستند مضر است، اما مصرف مداوم این لنزها حتی برای کسانی که مبتلا به آلرژی نیستند نیز خطرناک است. همچنین باید دانست که لنز را نباید به طور مداوم به عنوان جایگزین دائمی عینک به کار برد بنابراین اگر لنز به طور مداوم بر روی چشم باشد، حکم صفحهای را دارد که روی چشم را میپوشاند و در نتیجه از رسیدن اکسیژن به بافتهای این ناحیه جلوگیری میکند که این وضعیت برای چشمها مطلوب نیست.
انواع لنزهای تماسی
لنز به دو نوع نرم و سخت تقسیم میشود. لنزهای تماسی نرم، شامل: لنزهای طبی، رنگی، طبی رنگی و پانسمانی میباشد.
لنز طبی: برای افرادی که دچار دوربینی، نزدیکبینی و یا آستیگماتیسم هستند کاربرد دارد.
لنز رنگی: جهت زیبایی به کار میرود.
لنز طبی رنگی: برای زیبایی در افرادی که دچار ضعف بینایی هستند کاربرد دارد.
لنز پانسمانی: بر روی قرنیه قرار میگیرند و به عنوان محافظ قرنیه میباشد. برای افرادی که دچار زخم قرنیه و یا بیماریهای دیگر قرنیه هستند، استفاده میشود و مانع از سایش پلک روی قرنیه شده و امکان ترمیم ضایعات اپی تلیال قرنیه را فراهم میکند.
لنز سخت: کاربرد این نوع لنزها برای افرادی است که دچار آستیگماتیسم بالا و یا قوز قرنیه هستند.
باید از خوابیدن هنگام استفاده از لنز پرهیز شود
یک متخصص چشم با تاکید بر اینکه باید از خوابیدن هنگام استفاده از لنز پرهیز شود خاطرنشان کرد: تغذیه و اکسیژن قرنیه هنگام استفاده از لنز دچار مشکل میشود و این عمل ممکن است موجب کاهش شدید اکسیژن در قرنیه یا حتی نابینایی شود. استفاده از هیچ گونه لنز توصیه نمیشود. لنزهای زیبایی به علت استفاده از رنگینهها، دارای خطر بیشتری نسبت به لنزهای طبی هستند بنابراین استفاده از لنزهای زیبایی منجر به کاهش شدید اکسیژن و خفگی در قرنیه میشوند.
این متخصص چشم با اشاره بر اینکه قرنیه حساسترین عضو بدن است، یادآور شد: استفاده از لنز موجب بیحسی قرنیه میشود. همچنین ممکن است فرد به علت استفاده از لنز، حضور جسم خارجی را در چشم خود احساس نکند و همین مسئله ممکن است منجر به عفونت شود.
مبتلایان به خشکی قرنیه از لنز استفاده نکنند
متخصص چشم با تاکید بر اینکه بیمارانی که مبتلا به خشکی قرنیه هستند نمیتوانند از لنز استفاده کنند، گفت: افرادی که مبتلا به بیماریهای چشمی نیستند، اما مصرف بعضی از داروها یا ابتلاء به بیماریهای دیگر منجر به خشکی چشم آنها شده، نمیتوانند از لنز استفاده کنند. همچنین تجویز هرگونه لنز برای افراد زیر ۱۸ سال باید تحت نظارت خانوادهها باشد.
این متخصص چشم با اشاره به اینکه ۳۰ درصد آب اشامیدنی از آب فاضلاب تامین میشود، اظهار کرد: در صورتی که دست افراد هنگام استفاده از لنز آغشته به آب شهری باشد، ممکن است منجر به عفونت انگلی و قارچی در چشم شود، بنابراین لزوم استفاده از محلولهای ضدعفونی کننده مخصوص لنز الزامی است. لنز ابتدا باید توسط پزشک در چشم فرد قرار بگیرد، سپس در صورت نبود علائم حسایتزا از آن استفاده مجدد شود. همچنین چشم افرادی که از لنز طبیعی یا زیبایی استقاده میکنند باید هر دو ماه یک بار توسط چشم پزشک معاینه شود.
علاوه بر تمیز کردن لنز، آنها را هر چند وقت یک بار با محلولهایی مثل پروکسیدهیدروژن ضدعفونی کنید.
لنز را به چشم بزنید و سپس از مواد آرایشی استفاده کنید. همچنین، ابتدا لنز را از چشم خارج کنید، سپس مواد آرایشی را پاک کنید.
در حالی که لنز بر روی چشمهایتان قرار دارد، از اسپریهای معطر کننده، قطره یا پماد چشمی استفاده نکنید.
کسانی که در محیطهای آغشته به مواد شیمیایی کار میکنند، اگر مجبور به استفاده از لنز باشند، باید هنگام کار از عینکهای محافظ استفاده کنند.
چشمهایتان را ماساژ ندهید، زیرا ممکن است لنز به بیرون بیافتد.
اگر بعد از زدن لنز احساس جسم خارجی کردید، لنز را در آورید و پس از شستشو با سرم فیزیولوژی مجددا آن را بر روی چشم قرار دهید.
حداکثر مدت زمان استفاده از لنز در طول روز، ۶ ساعت میباشد.
نکات مربوط به ظرف و محلول نگهداری لنز
هنگام بستن سرپوش ظرف نگهداری لنز، مواظب باشید لنز پاره نشود.
لنز را در آب یا شامپو نگهداری نکنید، بلکه در محلول مخصوص خودش نگه دارید.
هرگز از بزاق دهان، برای مرطوب کردن لنزها استفاده نکنید.
محلولهای نگهداری لنز نرم با محلولهای نگهداری لنز سخت متفاوتند، آنها را به جای یکدیگر استفاده نکنید.
نوع محلول نگهداری لنز را بدون مشورت با پزشک متخصص عوض نکنید.
بعد از اینکه محلول نگهداری را داخل جا لنزی ریختید، فورا درب محلول نگهداری را ببندید، زیرا محلول به وسیله میکروارگانیسمهای موجود در فضای آزاد آلوده خواهد شد.
به تاریخ انقضای محلولهای نگهداری کننده و سرم فیزیولوژی توجه کنید.
اگر به طور اتفاقی لنز نرم را داخل جا لنزی، به صورت خشک نگهداری کردید، قبل از برداشتن آن، ابتدا سرم فیزیولوژی را بر روی آن بریزید و بعد از ۲ تا ۴ ساعت لنز را بردارید. دست زدن به لنز نرمی که به صورت خشک نگهداری شده، باعث پودر شدن آن میشود.
موارد ممنوعیت استفاده از لنز
اگر چشمهایتان دچار عفونت، قرمزی، چسبندگی پلکها و تورم هستند، از لنز استفاده نکنید.
استفاده از لنزهای رنگی ممکن است برای برخی افراد که زمینه بیماریهای آلرژیک را دارند منع مصرف داشته باشد.
اگر هنگامی که از لنز استفاده کردید، دیدتان خیلی کاهش یافت، یا احساس درد کردید، دیگر از آن استفاده نکنید.
دیدگاه تان را بنویسید