میلر به ترامپ: در مورد ایران به اسرائیل گوش نده
توصیه میلر به ترامپ: در مورد ایران به اسرائیل گوش نده
مشاور اسبق وزارت خارجه آمریکا و نایب رئیس اندیشکده «ودرو ویلسون» با انتشار پیامی از دونالد ترامپ خواست تا در مورد ایران، به توصیههای مقامات صهیونیستی گوش ندهد.
به نقل از مهر، «ارون دیوید میلر» مشاور اسبق وزارت خارجه آمریکا و نایب رئیس اندیشکده «ودرو ویلسون»، با انتشار پیامی در توئیتر و با استناد به مطلب اخیر سی ان ان در مورد تلاشهای رژیم صهیونیستی برای رو در رو کردن آمریکا با ایران، خطاب به رئیس جمهوری آمریکا نوشت: یادآوری به دولت ترامپ: وقتی به سراغ ایران می روید به اسرائیل گوش ندهید.
به اعتقاد اغلب کارشناسان، ترامپ شخصاً به دنبال جنگ با ایران نیست اما رژیم صهیونیستی سعی دارد که ایالات متحده را وارد رویارویی با ایران کنند.
دلایل ناکامی دیپلماسی
اولاً، اگرچه ترامپ شخصاً علاقهمند به گفتوگو با ایران بود، اما اطراف او را افرادی با گرایشهای ایدئولوژیک تخاصمی احاطه کرده بودند، مانند مایک پمپئو، وزیر امور خارجه، و جان بولتون، مشاور امنیت ملی؛ افرادی که سالها برای «بمباران ایران» تبلیغ میکردند. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۴، پمپئو پیشنهاد بمباران تأسیسات هستهای ایران را با این ادعا مطرح کرد که «کمتر از ۲۰۰۰ سورتی پرواز برای نابودی ظرفیت هستهای ایران لازم است.» به طور مشابه، بولتون نیز در گذشته خواستار بمباران برنامه هستهای ایران شده بود.
این دو نفر نقش محوری در تضعیف دیپلماسی بین دو کشور داشتند. برای نمونه، زمانی که سناتور رند پل، ظاهراً به نمایندگی از ترامپ، در ژوئیه ۲۰۱۹ از ظریف برای حضور در دفتر بیضی دعوت کرد، بولتون، طبق خاطراتش، نامه استعفای خود را آماده کرد. اگرچه ظریف، به دستور تهران، این دعوت را رد کرد و به خاطر آن تحریم شد، این ماجرا به روشنی نشان میدهد که بولتون تا چه حد مخالف دیپلماسی با ایران بود. علاوه بر این، خاطرات اخیر ظریف با عنوان «جرأت مقاومت» نشان میدهد که چگونه پمپئو شخصاً برای جلوگیری از ابتکار موسوم به «طرح مسکو» در ژوئیه ۲۰۲۰ مداخله کرد؛ طرحی که در آن ایران و ایالات متحده اقدامات متقابلی برای حل مسائل مربوط به لغو تحریمها و برنامه هستهای تهران انجام میدادند. با مداخله مستقیم پمپئو، فرصت دیپلماسی بین تهران و واشنگتن بار دیگر از بین رفت.
ثانیاً، در دوره اول ترامپ، موقعیت ژئواستراتژیک ایران بسیار مطلوبتر از اکنون بود و تهران نیازی به گفتوگو با ایالات متحده یا کاهش تنشها در منطقه نمیدید. در واقع، رویکردی کاملاً مخالف اتخاذ کرد. زمانی که شینزو آبه، نخستوزیر وقت ژاپن، در ژوئن ۲۰۱۹ به عنوان میانجی بین ایران و ایالات متحده به تهران سفر کرد، رهبری با صراحت هرگونه مذاکره با واشنگتن را رد کرد و گفت: «من ترامپ را شخصی نمیدانم که شایسته تبادل پیام باشد، و هیچ پاسخی برای او ندارم و در آینده نیز پاسخی نخواهم داد.» در سپتامبر ۲۰۱۹، حوثیها دو تأسیسات کلیدی نفتی در عربستان سعودی را هدف قرار دادند و نیمی از تولید روزانه این کشور را متوقف کردند. به طور خلاصه، تهران رویکردی مطمئن و قاطع اتخاذ کرد و به جای کاهش تنشها، موضع تهاجمی منطقهای خود را حفظ کرد. همزمان، ظرفیتهای هستهای خود را گسترش داد و محدودیتهای توافق هستهای را کنار گذاشت.
فرصت منحصربهفرد
دوره دوم ترامپ فرصتی منحصربهفرد برای بازتعریف روابط ایالات متحده و ایران فراهم میکند. با حذف افرادی مانند بولتون و پمپئو از دولت او، ترامپ تیمی از وفاداران به دیدگاه خود تشکیل داده است. این تغییر نهتنها موانع کلیدی بر سر راه دیپلماسی را از میان برمیدارد، بلکه مسیری برای رویکردی بازنگریشده به تهران ایجاد میکند که بر توافقهای عملیاتی به جای ایدئولوژیهای سختگیرانه تأکید دارد.
نامزدی سناتور مارکو روبیو به عنوان وزیر امور خارجه و انتصاب نماینده مایک والتز به عنوان مشاور امنیت ملی نشاندهنده تمایل ترامپ به انتخاب متحدانی است که با دیدگاه کلی او همسو هستند. در حالی که روبیو، رقیب سابق و فردی با دیدگاههای سختگیرانه در سیاست خارجی، به یک حامی وفادار تبدیل شده است، والتز نیز با سابقهای بهعنوان منتقد چین و حامی کمپین فشار حداکثری ترامپ وارد تیم شده است. با وجود شهرت تخاصمی آنها، هر دو تمایل خود را برای حمایت از برنامههای ترامپ نشان دادهاند، که احتمال همسویی درباره توافق با تهران را افزایش میدهد. با این حال، ترامپ ممکن است با فشارهایی از سوی جمهوریخواهان در سنا، مانند سناتور تام کاتن، که به شدت ضد ایران است، مواجه شود. برای مواجهه با این مخالفان، ترامپ باید بهترین کاری که بلد است انجام دهد: اعتماد به غریزه خود و مقاومت در برابر فشارهای سیاسی.
دیدگاه تان را بنویسید