ادغام نیروهای مقاومت عراق در حشد شعبی
توافق قریب الوقوع بر سر ادغام نیروهای مقاومت عراق در حشد شعبی

الاخبار نوشت: تمامی گروههای شیعی عراق توافق کردهاند که درباره جزئیات اجرای طرح ادغام تمامی گروههای مقاومت عراقی در چارچوب سازمان «حشد شعبی» بحث و بررسی کنند. این موضوع قرار است در یک نشست مهم که پس از جلسه قریب الوقوع«چارچوب هماهنگی» و بعد از پایان تعطیلات عید فطر برگزار میشود، بررسی شود.
به گزارش صد آنلاین، روزنامه الاخبار لبنان به نقل از خبرگزاری «شفق نیوز» عراق نوشت: یک منبع آگاه اعلام کرد که «فرایند ادغام گروههای مقاومت بهزودی وارد مرحله اجرایی خواهد شد و نشست اختصاصی برای این موضوع، راهکارهای اجرای آن را بررسی خواهد کرد. این ادغام که انتظار میرود پس از عید فطر عملیاتی شود، نیازمند تدوین یک برنامه دقیق و حل موانع احتمالی است که ممکن است اجرای آن را با چالش مواجه کند.»
این منبع افزود: «ادغام این گروهها به شکل روان و بدون مشکل انجام خواهد شد، مشروط بر اینکه تمامی مسائل فنی، لجستیکی و مالی آنها برطرف شود. این روند، در واقع ادامه توافقات قبلی میان دولت عراق و رهبران این گروهها است. در حال حاضر، بستر لازم برای اجرای این طرح فراهم شده، اما این به معنای نبود چالشها، فشارها و پیامدهای مالی نیست. ازاینرو، دولت باید راهکاری مناسب برای حل این مسائل پیدا کند.»
تلاش دولت عراق برای ادغام قانونی گروههای مسلح
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، در سخنرانی خود در ماه ژانویه گذشته تأکید کرده بود که دولتش در حال تلاش برای ادغام گروههای مسلح در چارچوبهای قانونی و سازمانی است. او همچنین اظهار داشت که «دولت مصمم است عراق جدیدی را بر اساس میراث تمدنی عربی خود بنا کند.»
برخی ناظران معتقدند که ادغام گروههای مسلح در نهادهای امنیتی عراق، آنها را از حملات نظامی احتمالی آمریکا و متحدانش محافظت خواهد کرد.
موانع پیش روی طرح ادغام
در همین حال، یک منبع دیگر به خبرگزاری «شفق نیوز» اعلام کرد که یکی از مهمترین موانع اجرای این طرح، مسئله اعتقادی است؛ ازاینرو، لازم است این مسئله بهگونهای مورد بحث و بررسی قرار گیرد که موجب ایجاد تنشهای دینی و اختلافات ایدئولوژیک میان گروههای مختلف نشود. علاوه بر این، پایان دادن به رقابتهای شخصی میان فرماندهان این گروهها نیز یکی از چالشهای مهم در مسیر این ادغام خواهد بود.
این منبع تأکید کرد که اجرای این طرح نیازمند «تخصیص بودجه لازم، تأمین تجهیزات لجستیکی مانند تسلیحات و مهمات، و فراهم کردن سایر امکانات موردنیاز برای ادغام این گروهها در حشد شعبی» است.
به گفته این منبع، «ادغام گروههای مقاومت در حشد شعبی گامی مهم برای تقویت ثبات و امنیت در عراق، بهویژه در مناطق متشنج است. همچنین این اقدام میتواند باعث کاهش اختلافات میان گروههای مختلف، افزایش احساس همبستگی و بهبود کارایی نظامی حشد شود. بسیاری از این گروهها دارای تجربههای رزمی ارزشمندی هستند که میتواند به تقویت قدرت حشد کمک کند.»
این منبع در پایان تصریح کرد که «در مجموع، ۳۴ گروه مسلح در عراق وجود دارند که بیشتر آنها به حشد پیوستهاند. تعداد کمی از این گروهها، که کمتر از ۱۰ گروه هستند، قرار است به تیپهای حشد ملحق شوند تا از لحاظ قانونی و رسمی بهعنوان نیروهای نظامی مشروع و تحت فرماندهی مستقیم فرمانده کل نیروهای مسلح عراق شناخته شوند.»
موضع دولت عراق در برابر گروههای مسلح
در همین راستا، خبرگزاری «رویترز» در ابتدای سال ۲۰۲۵ گزارش داد که فؤاد حسین، وزیر امور خارجه عراق، اعلام کرده است که دولت در تلاش است تا گروههای مسلح را قانع کند که یا سلاح خود را زمین بگذارند یا به ارتش و نیروهای امنیتی رسمی کشور بپیوندند. او در جریان سفر رسمی خود به لندن اظهار داشت: «دو یا سه سال پیش، صحبت درباره این موضوع در جامعه ما غیرممکن بود، اما اکنون وجود گروههای مسلح خارج از چارچوب دولت دیگر پذیرفتنی نیست.»/ شفقنا
دیدگاه تان را بنویسید