دلار و سکه مرز مقاومتی را شکستند / دلایل رشد قیمتها چه بود؟
هفته اول آذرماه کاملا به کام افزایشیهای بازار بود؛ هم سکه و هم دلار سطوح مقاومتی جدیدی را شکستند و هر دو رکوردهای تازهای را به ثبت رساندند. آخرین روز چنین هفتهای نیز با افزایش خریدها همراه بود.
روز پنج شنبه دلار از مرز مقاومتی ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومانی عبور کرد و با ۱۳۰ تومان رشد به بهای ۱۲ هزار و ۵۵۰ تومان رسید. این در حالی بود که در ساعات ابتدایی روز اسکناس آبی امریکایی به بالای محدوده ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومانی نیز سرک کشیده بود.
قرار گرفتن بالای مرز مقاومتی ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومانی موجب شد که دلار در هفته اول آذرماه حدود ۲/ ۵ درصد افزایش نرخ را به ثبت برساند. این در حالی بود که دو هفته قبل میزان بازدهی این ارز تنها ۶/ ۰ درصد بود.
سرعت رشد سکه نیز در هفتهای که گذشت بیشتر شد. فلز گرانبهای داخلی روز پنج شنبه ۴۰ هزار تومان رشد نرخ را به ثبت رساند و بالای محدوده ۴ میلیون و ۳۵۰ هزار تومانی روی عدد ۴ میلیون و ۳۶۰ هزار تومانی به کار خود پایان داد. ثبت این نرخ به معنای رشد حدودا ۵ درصدی طی یک هفته بود. حال آنکه سکه ۲ هفته پیش افزایش ۲ درصدی را تجربه کرده بود. دلیل اصلی افزایش بهای سکه در هفته گذشته رشد نرخ دلار بود، چرا که بهای طلای جهانی حداقل تا روز پنج شنبه عمدتا کاهشی بود. اما چه عاملی باعث شد که دلار در هفته جاری به بالاترین نرخ ۴ ماه اخیر سر بزند؟ شماری از فعالان عنوان میکردند این افزایش تقاضا، به واسطه ورود تقاضایی به بازار بود که در آخرین هفته آبان ماه به واسطه قطعی اینترنت نتوانسته بود خود را مرتفع کند. در واقع از نگاه آنها تقاضایی که به واسطه قطعی اینترنت فیلتر شد، یک هفته بعد به بازار ورود کرد و تحت تاثیر همراهی سایر تقاضاها موجب شد که شاخص ارزی با قدرت در کانال ۱۲ هزار تومانی پیشروی کند.
به گفته یکی از فعالان، در هفته قطعی اینترنت هم صرافیها تمایل چندانی به معامله نداشتند و هم افراد عادی به واسطه سخت شدن جابهجاییهای حوالهای نمیتوانستند انتقالهای خود را به راحتی انجام دهند. عدم تمایل صرافیها برای معامله نیز بیشتر به واسطه سخت شدن اطلاع رسانی قیمتها بود. شفافیتی پیرامون قیمتها وجود نداشت ویک اشتباه در معاملات عمده میتوانست بازیگران بزرگ را دچار ضرر سنگینی کند. در حالی که برخی از معاملهگران بر ورود این تقاضای فیلتر شده به بازار تاکید میکنند، گروهی دیگر از معاملهگران باور دارند، رشد تقاضای ارزی در هفته گذشته تحت تاثیر تعطیلات هفته جاری امارات قرار داشت.
در هفته جاری سه روز تعطیل رسمی در کشور امارات وجود دارد و برخی فعالان معتقدند برخی معاملهگران تحت تاثیر این موضوع، سعی کردند به تقاضای خود در هفته اول آذرماه پاسخ دهند. اگر این موضوع صحت داشته باشد و همزمانی ورود دو نوع تقاضای گذشته محور و آینده نگر موجب رشد قیمتها شده باشد، باید در ابتدای هفته جاری انتظار داشته باشیم که نرخ کمی تعدیل شود. با این حال مسئله مهم این است که عدهای از معاملهگران باور دارند، افزایش تقاضای موجود در بازار ربطی به قطعی اینترنت یا تعطیلات هفته جاری امارات نداشت.
از نگاه این دسته، آنچه نرخ شاخص ارزی در هفته گذشته را بالا برد، ورود تقاضای سنتی و فصلی و کاهش ورودی ارز به بازار بود. بهطور سنتی یک انتظار در میان برخی معاملهگران بازار وجود دارد که در ماه سوم سال تقاضای تجاری افزایش پیدا میکند و در کنار آن برخی شرکتها به واسطه تسویههای دلاری انتهای سال نیاز بیشتری به تهیه دلار دارند و همین عوامل با تقویت سمت تقاضا، زمینه را برای رشد نرخ فراهم میکنند.
منبع: دنیای اقتصاد
دیدگاه تان را بنویسید