موفقیت بزرگ زنگنه و چشم بسته منتقدان
وزارت نفت در سختترین روزهای تحریمی در صنعت نفت موفق شده، صادرات بنزین از کشور را آغاز کند.
روز یکشنبه (سیزدهم مرداد)، دومین محموله بنزین ایران در بورس انرژی به فروش رسید. آن طور که این بورس اعلام کرده ۵ هزار تن بنزین اکتان ۹۵ شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران به مقاصد صادراتی پس از رقابت، به قیمت میانگین حدودا هر تن ۷ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان معادل با ۶۳۰ دلار معامله شده است. ارزش کل این معامله ۳۸ و نیم میلیارد تومان بوده است. بورس انرژی اعلام کرده که در این نوبت از عرضه، ۱۵ هزار تن تقاضا وجود داشته و این در حالی بوده که عرضه صرفا ۵ هزار تن بوده است و در نهایت معامله با رقابت دو خریدار خارجی در مدت کوتاهی به پایان رسیده است.
این در حالی است که نخستین فروش بنزین ایران در بورس انرژی و برای مقاصد صادراتی در روز چهارشنبه هفته گذشته (نهم مرداد) صورت گرفته بود و در آن بنزین صادراتی با اکتان ۹۱ متعلق به پالایشگاه ستاره خلیج فارس به قیمت پایه هر تن ۵۸۱ دلار در بخش بینالملل بورس انرژی ایران عرضه شد که از این رقم ۳ هزار تن بنزین صادراتی معامله شد.
این عرضهها در حالی صورت گرفت که وزارت نفت با تحریم شدید و رصد گسترده فعالیتهای صادراتی در این صنعت از سوی وزارت خزانهداری آمریکا روبرو است و البته در داخل نیز طیف گستردهای از اصولگرایان جبهه پایداری در مجلس گرفته تا بابک زنجانی در زندان اوین، در دو سه ماه گذشته او را مورد شدیدترین حملات قرار دادند.
یک از این جالبترین حملات این بوده که زنگنه طی ۶ سال تصدی وزارت نفت متهم شده به اینکه مخالف ساخت پالایشگاه است و به خامفروشی اعتقاد دارد و حالا این پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس است که نخستین بنزین صادراتی خود را عرضه کرده است یعنی همان پالایشگاهی که در زمان مدیریت زنگنه و با تلاشهای قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء تکمیل شده و به بهرهبرداری رسیده است.
یکی دیگر از حملات داخلی به زنگنه این بود که او نتوانسته تغییری در کیفیت بنزین ایجاد کند و این در حالی است که حضور خریداران خارجی و خرید زودهنگام بنزین با اکتان بالای ایران در این عرضه نشان داد که کیفیت بنزین فعلی تا چه میزان با کیفیت بنزین تولید پتروشیمیها در سالهای ۹۰ و ۹۱ متفاوت است. خود زنگنه پنجشنبه هفته گذشته و در مراسم بهره برداری از پروژه های تولیدی شرکت پالایش نفت تبریز، گفته بود: متوسط تولید بنزین از نظر کمی در سال ۹۱ در کل کشور ۵۲ میلیون لیتر در روز بود که از این میزان، سهم تولید بنزین یورو سفر بوده است و این در حالی است که در مرداد امسال از ۱۱۰ میلیون لیتر بنزین تولیدی کشور در یک روز، ۷۴ میلیون لیتر، بنزین یورو خواهد بود.
در این شرایط باید منتظر ماند و دید که آیا منتقدان زنگنه که از ناتوانی یا حتی تعمد او در صادرنکردن نفت سخن میگفتند و حتی شایعه برکناری یا استعفای او را ساخته بودند؛ لب به ستایش از این وزارتخانه برای آغاز صادرات بنزین در این شرایط سخت تحریمی باز خواهند کرد یا نه.
دیدگاه تان را بنویسید