چه چیزهایی در بازار فارکس معامله می‌شود؟
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

 

 

در هریک از بازارهای مالی دارایی‌های مشخصی مبادله می‌شوند. به‌عنوان مثال در بازار سهام، سهام عام شرکت‌ها، در بازار ارزهای دیجیتال، ارزهای دیجیتال (توکن و کوین) و در بازار مشتقات، قراردادهای مشتقه را به‌عنوان دارایی‌های مورد معامله می‌بینیم.

اما دارایی‌های قابل‌معامله در فارکس کدامند؟ حتما می‌دانید که این بازار، بستر اصلی معامله‌ی ارزهای خارجی است، اما فارکس ازنظر تنوع دارایی‌ها، یکی از بهترین‌ها در نوع خود محسوب می‌شود. در این مقاله، به معرفی همه‌ی دارایی‌هایی می‌پردازیم که در فارکس قابل مبادله هستند. با ما همراه شده و با یکی از اصلی‌ترین بازارهای مالی بیشتر آشنا شوید.

جفت ارزها؛ اصلی ترین دارایی های فارکس

ارزهای بین‌المللی و ملی کشورها اصلی‌ترین دارایی‌های مورد معامله در فارکس هستند. این بازار، خود به‌عنوان یکی از مراجع قیمت‌گذاری و مقایسه‌ای قدرت ارزها با یکدیگر نیز محسوب می‌شود. در فارکس هر ارز، یک نماد سه حرفی دارد که دو حرف اول، مخفف نام کشور و حرف سوم، ابتدای نام واحد پول ملی آن است. به‌این‌ترتیب نماد یورو در این بازار EUR و نماد دلار آمریکا USD‌ است.

با وجود حضور اکثر ارزهای بین‌المللی در فارکس، هشت ارز زیر که به آن‌ها ارزهای اصلی گفته می‌شود، مهم‌ترین دارایی‌ها فارکس با بیشترین گردش مالی محسوب می‌شوند:

  • دلار آمریکا با نماد USD

  • یورو با نماد EUR

  • پوند انگلیس با نماد GBP

  • ین ژاپن با نماد JPY

  • دلار استرالیا با نماد AUD

  • فرانک سوئیس با نماد CHF

  • دلار کانادا با نماد CAD

  • دلار نیوزیلند با نماد NZD

نکته‌ی مهم در مورد بازار فارکس این است که دارایی‌های آن ازجمله ارزهای بین‌المللی به‌صورت جفت معامله می‌شوند. بنابراین نمی‌توانید تنها یک ارز را بخرید و لازم است که در مقابل آن، ارز دیگری را در موقعیت معاملاتی خود به فروش برسانید. جفت‌ارزهای فارکس به سه دسته‌ی دیگر تقسیم می‌شوند که در ادامه معرفی می‌کنیم.

جفت ارزهای اصلی فارکس

جفت‌ارزهای اصلی یا Major در فارکس، از ترکیب دلار آمریکا و سایر ارزها تشکیل می‌شوند. آن‌ها به تنهایی حدود ۸۵ درصد از کل حجم معاملات بازار فارکس را در اختیار خود دارند. جفت‌ارزهای اصلی یک نام اختصاری نیز دارند و مهم‌ترین‌شان عبارتند از:

  • EUR/USD یا Fiber

  • GBP/USD یا Cable

  • AUD/USD یا Aussie

  • NZD/USD یا Kiwi

  • USD/JPY یا Gopher

  • USD/CHF یا Swissy

  • USD/CAD یا Loonie

جفت ارزهای فرعی فارکس

جفت‌ارزهای فرعی یا Minor، شامل هر ارز اصلی به‌غیراز دلار آمریکا می‌شوند. آن‌ها نیز حجم نسبتا خوبی از معاملات را به خود اختصاص داده و مهم‌ترین‌شان عبارتند از:

  • EUR/GBP

  • EUR/AUD

  • EUR/CHF

  • GBP/JPY

  • GBP/CAD

  • CHF/JPY

  • AUD/JPY

  • AUD/NZD

  • NZD/JPY

  • NZD/CAD

در این میان، دو جفت‌ارز AUD/JPY و NZD/JPY به دلیل تفاوت نرخ‌های بهره‌ی زیاد برای انجام معاملات انتقالی، بسیار محبوب شده و در سال‌های اخیر، حجم معاملات بیشتری داشته‌اند.

جفت ارزهای عجیب

اما منظور از جفت‌ارزهای عجیب یا Exotic در فارکس چیست ؟ این دارایی‌ها شامل یک ارز اصلی مانند یورو یا دلار آمریکا و یک ارز دیگر به‌غیراز ارزهای اصلی و فرعی هستند. ارز دیگر می‌تواند روپیه‌ی هند با نماد INR، روبل روسیه با نماد RUB، لیر ترکیه با نماد TRY یا هر ارز دیگری باشد که در این بازار معامله می‌شود. این جفت‌ارزها نقدینگی کمتر و ریسک معاملاتی بیشتری دارند.

کالاها؛ دومین کلاس دارایی در فارکس

کالاهای مورد معامله در فارکس به سه دسته‌ی اصلی فلزات گران‌بها، انرژی و محصولات کشاورزی تقسیم می‌شوند که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

معامله فلزات گران بها در فارکس

در بین کالاهای موردمعامله در فارکس، فلزات گران‌بها به‌خصوص طلا با نماد XAU و نقره با نماد XAG، بیشترین محبوبیت را دارند. آن‌ها نیز به‌صورت جفت در ترکیب با ارزهای اصلی یا فرعی به‌ویژه دلار آمریکا معامله می‌شوند.

ماهیت فراسیاسی و فراجغرافیایی فلزات گران‌بها و نیز محبوبیت‌شان در سراسر جهان، سبب حضور آن‌ها در فارکس شده است. از طلا تا سال ۱۹۷۱ به‌عنوان استاندارد ارزش‌گذاری دلار آمریکا استفاده می‌شد. این فلز همواره به‌عنوان یک دارایی پوشش‌دهنده‌ی ریسک و ضد تورمی به‌ویژه در بحران‌های اقتصادی درنظر گرفته شده است. نقره نیز در سال‌های اخیر، علاوه بر صنعت مد، در صنایع الکترونیک و بهداشتی کاربرد گسترده ای پیدا کرده است. مس، پلاتین و پالادیوم هم فلزات دیگر محبوب در فارکس هستند.

انواع انرژی در فارکس

نفت خام درحال‌حاضر منبع انرژی اصلی جهان محسوب شده که علاوه بر بازارهای نفتی، در فارکس نیز معامله می‌شود. نفت برنت (Brent) نفت خام منطقه‌ی اروپاست که از چهار چاه نفتی متعلق به انگلیس و نروژ در دریای شمال برداشت می‌شود. نفت خام آمریکا را نیز در فارکس با نفت وست تگزاس اینترمدیت (WTI) می‌شناسند. علاوه بر این محصول، دیگر اشکال نفت خام و محصولات فرآوری‌شده از آن نیز به‌عنوان کالاهای تجاری در بازارهای مالی، ازجمله فارکس معامله می‌شوند. مهم‌ترین این محصولات، بنزین، نفت گرمایشی و محصولات پتروشیمی هستند.

علاوه بر نفت خام، گاز طبیعی هم در فارکس بازار پررونقی دارد. محصولی که می‌تواند به‌صورت مستقیم از زمین استخراج شده یا از نفت شیل تولید شود. این حامل انرژی به دلیل مضرات کمتر زیست‌محیطی، هزینه‌های تولید ارزانتر و فرآیندهای آسان‌تر ذخیره و حمل‌ونقل در سال‌های اخیر به یکی از بازیگران مهم در فارکس تبدیل شده است.

تجارت محصولات کشاورزی در فارکس

کشاورزی، یکی از اصلی‌ترین صنایع دنیا محسوب می‌شود که حیات انسان‌ها به آن وابسته است. بنابراین حضور آن در بازاری به‌غیراز بازار کالا، یعنی فارکس، طبیعی به‌نظر می‌رسد. محصولات کشاورزی در فارکس خود به دو دسته‌ی زراعی و دامی تقسیم می‌شوند که کاربردهای خوراکی و غیرخوراکی دارند. ذرت، سویا، گندم، قهوه، شکر، پنبه، کاکائو و پنبه مهم‌ترین کالاهای کشاورزی موردمعامله در فارکس هستند.

تجارت سهام در فارکس

همانطورکه می‌دانید، یک سهم از سهام یک شرکت، نشان‌دهنده‌ی میزان مالکیت شما بر آن است. شرکت‌ها میزان مشخصی از سهام خود را به‌منظور خرید در اختیار عموم قرار می‌دهند. آن‌ها این کار را از طریق عرضه‌های اولیه و سپس بازارهای ثانویه به‌انجام می‌رسانند. علاوه بر بازارهای اصلی سهام، بازار فارکس نیز یک بازار ثانویه مناسب برای تجارت سهام شرکت‌ها به‌ویژه در ازای ارزهای بین‌المللی است. صاحب سهم از سود شرکت منتشرکننده‌ی سهام در فعالیت‌های اقتصادی‌اش منتفع می‌شود.

اصلی‌ترین سهام موردمعامله در فارکس متعلق به شرکت‌های آمریکایی، اروپایی و آسیایی هستند. شرکت‌هایی مانند اپل، آمازون، گوگل، مایکروسافت، تسلا، فیس‌بوک و جنرال‌موتورز بیشترین محبوبیت را در فارکس دارند.

پس از آمریکا نیز این کشورهای اروپایی نظیر انگلیس، آلمان، فرانسه و ایتالیا هستند که سهام شرکت‌های‌شان در فارکس، بیشترین محبوبیت را دارد. رویال‌داچ‌شل، فولکس ‌اگن، AXA، توتال فرانسه، Eni، BP و Daimler AG تنها نمونه‌هایی از این شرکت‌ها هستند. سهام شرکت‌های چینی و ژاپنی، نظیر سامسونگ، سونی و تویوتا هم بازار پررونقی در فارکس دارند.

قراردادهای مشتقه و CFD در فارکس

تجارت دارایی‌هایی که ذکر کردیم، نه‌فقط به‌شکل مستقیم؛ بلکه در قالب قرارداد نیز در فارکس انجام می‌شود. قراردادهای مشتقه، معروف‌ترین ابزارهای مالی در نوع خود هستند که بر معامله‌ی یک دارایی پایه در زمانی مقرر در آینده دلالت می‌کنند. CFDها نیز قراردادهایی هستند که به‌موجب آن‌ها، تفاوت قیمت یک دارایی در زمان گشایش و بسته‌شدن موقعیت معاملاتی، پرداخت می‌شود.

سخن آخر

فارکس از‌نظر تنوع دارایی‌های قابل‌معامله، یکی از انعطاف‌پذیرترین بازارهای مالی است. ارزهای بین‌المللی در قالب جفت‌ارزهای اصلی، فرعی و عجیب، کالاها در سه دسته‌ی فلزات گران‌بها، انرژی و محصولات کشاورزی و سهام در این بازار معامله می‌شوند. در فارکس، امکان معامله‌ی قراردادهای مشتقه و CFD نیز وجود دارد که البته کمی پیچیده‌تر هستند و نیاز به تجربه‌ی معامله‌گری بیشتری دارند. برای معالمه‌ در این بازار پرسود و پرریسک، لازم است که در یک کارگزاری معتبر و رگوله‌شده و توسط نهادهای متمرکز شناخته‌شده ثبت‌نام کنید.