چرا خرید بیمه شخص ثالث اجباری است؟
بیمه شخص ثالث یکی از بیمه نامههای اتومبیل است که به جبران خسارتهای ایجاد شده ناشی از حادثه رانندگی میپردازد. از آنجایی که استفاده از وسایل نقلیه زمینی برای بالا بردن سرعت کارها مورد استقبال قرار گرفته، بهتر است که از مزیتها و پوششهای بیمه شخص ثالث اطلاع داشته باشید تا از این بیمه نامه برای دریافت خسارتهای ناشی از تصادف استفاده کرد. همانطور که میدانید بیمه ماهیت پشتوانه و حمایتگر دارد که با ارائه پوششها درصدد پرداخت خسارتها است. این بیمه نامه اجباری بوده و در صورت عدم خریداری آن با جریمه و توقیف خودرو مواجه خواهید شد. در این مطلب درباره پوششها و مزیتهای بیمه شخص ثالث توضیحاتی خواهیم داد با ما تا انتهای متن همراه باشید.
چرا خرید بیمه شخص ثالث اجباری است؟
در بین بیمه نامههای ارائه شده توسط بیمه مرکزی، بیمه شخص ثالث یک بیمه نامه اجباری است. بدین گونه که تمام دارندگان وسایل نقیله زمینی باید این بیمه نامه را برای خودرو یا موتورسیکلت خود خریداری کنند. در صورت عدم تهیه این بیمه نامه، جریمه دیرکرد عدم تمدید برای بیمه نامه در نظر گرفته میشود. همچنین اگر پلیس راهنمایی و رانندگی استعلام خودرویی را بگیرد و فاقد بیمه ثالث باشد، دستور به توقف خودرو و انتقال به پارکینگ انجام میشود. جبران خسارتهای ایجاد شده در حادثه رانندگی یکی از مزیتهای خرید این بیمه نامه است. اگر رانندهای در حادثه مقصر شناخته شود باید تمام خسارت را جبران کند، اما با خرید بیمه ثالث ریسک خطرات به بیمهگر منتقل میشود و تا سقف تعهدات شرکت بیمه، جبران خسارت صورت میگیرد.
بیمه شخص ثالث چه خطراتی را تحت پوشش دارد؟
به طور کلی دو نوع پوشش مالی و جانی برای بیمه شخص ثالث در نظر گرفته شده است که با خرید بیمه نامه میتوان این خطرات را تحت پوشش قرار داد. بیمه ثالث در مدت زمانهای یکساله، شش ماه و کوتاه مدت دو ماهه و یک ماه صادر میشود که توصیه میکنیم برای جلوگیری از جریمه دیرکرد تمدید بیمه نامه طرحهای سالانه بیمه ثالث را خریداری کنید. همچنین از آنجایی که حادثه هیچ گاه خبر نمیکند بهتر است که بیمه شخص ثالث را از روشهای آنلاین خریداری کنید تا در صورت فراموشی یا سهل انگاری تنها با چند کلیک بیمه نامه برای شما صادر شود.
پوششهای بیمه شخص ثالث
به طور کلی پوششهای بیمه شخص ثالث به دو گروه اصلی تقسیم میشود که به شرح زیر است:
پوشش خسارت جانی:
خسارتهای جانی وارد شده به اشخاص ثالث در حادثه و رانندگی تحت پوشش بوده که این خسارتها با توجه به مبلغ دیه در سال 1402 معادل یک میلیارد و دویست میلیون تومان در ماههای حرام است.
خسارت جانی وارد شده به راننده یا سرنشینان راننده مقصر در حادثه تصادف که این خسارت با توجه به دیه ماه عادی سال پرداخت خواهد شد.
پوشش خسارت مالی:
خسارت مالی وارد شده به اشخاص ثالث در حادثه در بیمه شخص ثالث تحت پوشش بوده و حداقل خسارت مالی در سال 1402 معادل مبلغ 30 میلیون تومان است.
تاثیر دیه در قیمت بیمه شخص ثالث سال 1402
مبلغ دیه یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده در نرخ حق بیمه ثالث است. قوه قضاییه در ابتدای هر سال دیه را مشخص کرده و بیمه مرکزی این مبلغ را به شرکتهای بیمهای اعلام خواهد تا سقف تعهدات مشخص شود. با توجه به میزان دیه اعلام شده و سقف تعهدات بیمهگر، میتوان بیمه نامه را با پوششهای جبران خسارتهای مالی و جانی خریداری کرد تا در صورت بروز حادثه از جبران خسارت انجام شود. مبلغ دیه در سال 1402 و در ماههای حرام (ذی القعده، ذی الحجه، رجب و محرم) معادل یک میلیارد و دویست میلیون تومان است.
عوامل تاثیر گزار در محاسبه نرخ بیمه ثالث
با توجه به توضیح داده شده، دیه جزو اولین مواردی است که به طور مستقیم بر روی قیمت و نرخ بیمه ثالث تاثیر میگذارد. همچنین عوامل دیگری هم وجود دارد که با توجه به آنها و بررسیهای لازم قیمت حق بیمه مشخص خواهد شد که عبارتند از:
- تخفیف بیمه نامه راننده (تخفیف عدم خسارت در سالهای متوالی)
- جریمه دیرکرد تمدید بیمه (در صورت عدم تمدید بیمه شخص ثالث باید جریمه پرداخت شود که به صورت روزشمار و به مدت 65 روز است.)
- سال تولید خودرو
- سال ساخت ماشین
- تعداد سیلندر
- کاربری خودرو (تاکسی، آمبولانس، آتش نشانی و خودروی شخصی)
- تاریخ انقضای بیمه ثالث قبلی
- میزان تعهدات در پوششها
- تخفیفهای مناسبی شرکتهای بیمه مانند: تخفیفی گروهی، تخفیف اعیاد و روزهای خاص
نرخ بیمه شخص ثالث در سال 1402
با توجه به بخشنامهای که از سوی بیمه مرکزی ارسال شده است، نرخ خرید بیمه شخص ثالث 1402 مطابق با جدولهای زیر است.
نرخ بیمه برای خودروهای سواری در سال 1402 به شرح زیر است:
حق بیمه سالیانه (میلیون ریال) |
نوع وسیله نقلیه |
30472000 |
سواری کمتر از ۴ سیلندر |
36088000 |
پیکان، پراید و سمند |
42419000 |
سایر ۴ سیلندرها |
47476000 |
بیش از ۴ سیلندر |
حق بیمه پایه برای انواع موتورسیکلت در سال 1402 به شرح زیر است:
مبلغ حقبیمه پایه (تومان) |
|
گازی |
756.600 |
دندهای ۱ سیلندر |
924.300 |
دندهای دو سیلندر به بالا |
1.015.000 |
دندهای دارای ۳ چرخ یا سایدکار |
1.092.000 |
برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث چه مدارکی لازم است؟
اگر دچار حادثه و تصادف شدهاید و برای دریافت خسارت اقدام میکنید، بهتر است بدانید که یکسری مدارک را باید به کارشناس بیمه تحویل دهید تا مراحل پرداخت خسارت برای شما انجام شود. بدین ترتیب که برای دریافت خسارت باید حداکثر تا 5 روز کاری پرونده تشکیل دهید و به یکی از نمایندگیهای بیمهگر خود مراجعه کنید. در نهایت مدارک مورد نیاز هنگام دریافت خسارت از شرکت بیمه به شرح زیر است.
مدارک برای دریافت خسارتهای مالی عبارتند از:
- اصل و کپی کارت ملی هر دو طرف حادثه
- اصل و کپی بیمه نامه دو طرف حادثه
- اصل برگه کروکی یا گزارشات مقامات انتظامی
- کارت ماشین یا سند مالکیت هر دو طرف حادثه
- گواهینامه راننده مقصر و راننده زیان دیده شده
مدارک برای دریافت خسارتهای جانی عبارتند از:
- گزارش پزشکی قانونی جهت مصدومین
- رای بدوی و تجدید نظر دادگاه (در صورت اعتراض هر یک از طرفین)
- تصویر برابر اصل شده مدارک فوت
- معاینه جسد
- جواز دفن و خلاصه رونوشت وفات
- انحصار وراثت نامحدود
- قیم نامه (در صورت وجود صغیر در ورثه)
- تصویر تمام صفحات شناسنامه باطل شده متوفی
- تصویر شناسنامه اولیاء دم (بازماندگان)
- بیمهنامه شخص ثالث مقصر حادثه
- اصل و تصویر گواهینامه مقصر حادثه
- تصویر کارت شناسایی و شناسنامه مالکیت وسیله نقلیه
- اصل و کپی کارت ملی راننده مقصر حادثه
- گزارشات مقامات انتظامیاعم از اولیه و نهایی
- کپی برابر اصل شده گزارش کاردان فنی تصادفات یا کارشناسان رسمیدادگستری
- کپی برابر اصل شده اوراق بازجویی جهت قبولی تقصیر طرفین حادثه
به طور کلی خرید بیمه شخص ثالث هنگام بروز حادثه و تصادف رانندگی، کمک بزرگی برای تمام افراد و رانندهها است تا بتوان خسارتهای ایجاد شده را جبران کرد. همچنین پوششهای بیمه شخص ثالث باعث میشود، دغدغههای افراد برای جبران خسارتهای ایجاد شده در حادثه، کاهش پیدا کند.
دیدگاه تان را بنویسید