بی‌بی‌سی نوشت: جان داوئد، یکی از وکلای شخصی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا ضمن خشنودی از اخراج معاون اف‌بی‌آی ابراز امیدواری کرده رابرت مولر، بازرس ویژه پرونده ارتباط ادعایی میان ستاد ترامپ و مسکو، هم به زودی اخراج شود.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

داوئد که صبح شنبه (۱۷ مارس - 26 اسفند) در پاسخ به ایمیل نشریه دیلی‌بیست آمریکا نظرش را درباره اخراج اندرو مک‌کب معاون پلیس فدرال آمریکا (اف‌بی‌آی) ابراز می‌کرد نوشته: "دعا می‌کنم که راد روزنستاین (معاون دادستانی) هم شجاعتی چون دادستان کل (جف سشنز) از خود نشان دهد و به تحقیقات ارتباط ادعایی میان ستاد ترامپ و روسیه که بر مبنای پرونده‌سازی نامعتبری که رئیس اندرو مک‌کب (جیمز کومی) به راه انداخته بود خاتمه دهد."

اشاره وکیل ترامپ به گزارشی است که جاسوس سابق بریتانیا، کریستوفر استیل درباره روابط آقای ترامپ با مسکو و همچنین آنچه "بی‌بندباری‌های جنسی" آقای ترامپ در سفرش به مسکو عنوان شده تهیه کرده بود.

این در حالی است که مقام‌های اف‌بی‌آی می‌گویند گزارش کریستوفر استیل تنها منبع شکل‌گیری تحقیقات ترامپ- روسیه نبوده است بلکه اطلاعاتی که سازمان جاسوسی استرالیا در اختیار اف‌بی‌آی قرار داده بوده، آغازگر تمرکز بروی ارتباط ادعایی میان اعضای ستاد ترامپ و روسیه بوده است.

هشدار محرمانه استرالیا به تحقیقات روسیه-ترامپ منجر شد

هم‌زمان ترامپ صبح شنبه در توییتی که نشان از ادامه خشنودی او از اخراج اندرو مک‌کب، معاون اف‌بی‌آی داشت نوشت: "همان‌طور که گزارش نهایی تحقیقات کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان کنگره نشان داد هیچ ارتباط و هم‌دستی میان ستاد من و روسیه نبوده است. اما همزمان (این گزارش) نشان داد که حجم زیادی از درز اطلاعات محرمانه و نشر اکاذیب و فساد در اف‌بی‌آی، وزارت دادگستری و وزارت خارجه وجود داشته است."

ترامپ در پایان این توییت از هشتگ #منجلاب-را-بخشکانیم استفاده کرده که یکی از شعارهای اصلی او در دوران انتخابات بود و ناظر بر این مدعی بود که مردم آمریکا با انتخاب ترامپ قصد مبارزه با فساد دولتی و حکومتی در واشنگتن دی‌سی را دارند.

جف سشنز، وزیر دادگستری کابینه ترامپ در ساعات پایانی شب گذشته (جمعه) طی دستوری اندرو مک‌کب معاون اول اف‌بی‌آی را اخراج کرد که بازتاب وسیعی در رسانه‌های آمریکا داشت.

اندرو مک کب که بیش از 20 سال سابقه کار در پلیس فدرال آمریکا را داشت پس از اخراج جیمز کومی، رئیس سابق اف‌بی‌آی، برای چند هفته جای او را گرفت و مسئول رسیدگی به پرونده ارتباط ادعایی میان ستاد ترامپ و روسیه شد.

او پیش از ورود ترامپ به کاخ‌سفید هم مسئولیت تحقیقات مربوط به پرونده ایمیل‌های هیلاری کلینتون، رقیب ترامپ را داشت.

در همان ایام هم (تابستان گذشته) ترامپ بارها با پیش کشیدن موضوع نامزدی همسر مک‌کب در قامت یک دموکرات در انتخابات ایالت ویرجینیا، بی‌طرفی معاون اف‌بی‌آی را زیر سوال برده بود.

این فشارها به ویژه پس از علنی شدن چند پیامک که میان مقام‌های ارشد اف‌بی آی‌رد و بدل شده بود و در آنها از دونالد ترامپ "بدگویی" شده بود، بالا گرفت تا به آنجا که در ماه ژانویه گذشته و پس از انتشار گزارش دوین نونز، نماینده جمهوری‌خواه کنگره در ارتباط با فعالیت‌های اف‌بی‌آی، مک‌کب ناچار به اعلام کناره‌گیری از مسئولیت‌هایش کرد و با توجه به این که تنها 90 روز به موعد بازنشستگی‌اش باقی مانده بود، بنا شد که او تا فردا (یکشنبه) در مرخصی استحقاقی بماند.

با وجود این، جمعه شب، جف سشنز، وزیر دادگستری تنها دو روز مانده به موعد بازنشستی مک‌کب حکم اخراج او را صادر کرد و در توضیح آن هم گفت پس از بررسی تخلفات مک‌کب از سوی بازرس کل دولت، مشخص شده که مک‌کب اطلاعات محرمانه دولتی را بدون مجوز در اختیار رسانه‌ها قرار داده و همچنین تلاش در گمراه کردن مقام‌ها داشته است.

در برابر، مک‌کب در اطلاعیه‌ای نسبت به اخراجش واکنش نشان داد و گفت او به علت آن که شاهد وقایع پس از اخراج جیمز کومی، رئیس سابق اف‌بی‌آی، بوده مورد غضب قرار گرفته و به همین علت برکنار شده است.

ساعتی پس از اخراج مک‌کب که ممکن است به علت اخراجی محسوب شدن بخشی از مزایای بازنشستگی‌اش را از دست دهد، دونالد ترامپ در توییتر نوشت: "اندرو مک‌کب اخراج شد. چه روز بزرگی برای زنان و مرادن شریف اف‌بی‌آی و چه روز بزرگی برای دموکراسی. جیمز کومی که وانمود می‌کرد حق به جانب است رئیس مک‌کب بود و او را هم هم‌صدای خود کرده بود. او (مک‌کب) از فساد گسترده آن هم در رده های بالای اف‌بی‎‌آی باخبر بود."

با وجود این، بسیاری از ناظران مسایل آمریکا پس از این که خبر اخراج مک‌کب در حدود ساعت 10 شب رسما اعلام شد نسبت به "سیاسی بودن" این تصمیم اتفاق نظر داشتند و علت آن که او تنها 48 ساعت مانده به موعد رسمی بازنشستگی‌اش اخراج شده است را همراه با "قصد و غرض‌های جناحی و شخصی" ارزیابی کردند.

در اطلاعیه دفتر جف سشنز، وزیر دادگستری آمده پس از تکمیل تحقیات اداری در زمینه تخلفات مک‌کب، وزیر دادگستری و بازرس کل دولت هر دو متفق‌القول به این نتیجه رسیده‌اند که اندرو مک‌کب باید اخراج شود چرا که در چند مورد تخلف مشهود داشته است؛ از جمله "افشاسازی اطلاعات طبقه‌بندی شده به رسانه‌ها عدم صداقت در گفتن وقایع حتی پس از ادای سوگند".

این در حالی است که مک‌کب همه این اتهام‌ها را رد کرده و می‌گوید سخن گفتن با رسانه‌ها را به دستور رئیس جدید اف‌بی‌آی، کریستوفر ری، انجام داده است.

همزمان کارشناسان می‌گویند اندرو مک‌کب در مقام معاون اف‌بی‌آی برای تصمیم‌گیری در مورد گفتگو با رسانه‌ها و علنی کردن اطلاعات برای آنها اختیار قانونی داشته است.

سناریوی نیکسون تکرار می‌شود

از طرف دیگر، بسیاری از تحلیل‌گران در رسانه‌های آمریکا می‌گویند اخراج جیمز کومی، رئیس سابق اف‌بی‌آی و اکنون معاون اول این سازمان، اندرو مک‌کب، با توجه به این که هر دو نفر مدیریت مستقیم پرونده ترامپ-روسیه را داشته‌اند می‌تواند مصداق تلاش رئیس‌جمهور برای جلوگیری از روند یک تحقیقات قضایی محسوب شود و ممکن است در کانون تحقیقات بازرس ویژه، رابرت مولر قرار گیرد.

گروه دیگری از تحلیل‌گران هم معتقدند گزارش های مربوط به نزدیک شدن تحقیقات بازرس ویژه به شخص رئیس‌جمهور، می‌تواند انگیزه اصلی ترامپ و کاخ‌سفید برای "متوقف‌کردن و یا بی‌اعتبار کردن" تحقیقات رابرت مولر باشد.

دو روز پیش (پنجشنبه) رسانه‎های آمریکا گزارش دادند، رابرت مولر، با ارسال احضاریه از موسسه تجاری ترامپ خواسته همه مدارک مالی مرتبط با روسیه را در اختیار کمیته تحقیق و تفحص بگذارد. در صورت مخالفت با این درخواست، بازرس ویژه می‌تواند درخواست رسمی تشکیل دادگاه کند.

دونالد ترامپ پیش‌تر و هنگامی که فشارها برای علنی کردن برگه‌های مالیاتی‌اش افزایش یافته بود گفته بود که سرکشی به سوابق مالیاتی او برایش "یک خط قرمز" محسوب می‌شود و آن را تحمل نخواهد کرد.

رسانه‌های آمریکایی در یک سال گذشته بارها در ارتباط با مناسبات مالی ادعایی میان موسسه ترامپ و شرکت‌های روسی و منتسب به نزدیکی با ولادیمیر پوتین، گمانه‌زنی کرده بودند.

مهمترین آنها به تلاش موسسه ترامپ برای احداث یک برج-هتل مجلل در مسکو باز می‌گردد که گفتگوهای آن میان موسسه ترامپ و طرف روسی چند سال پیش شکل گرفت اما هیچ‌گاه عملیاتی نشد.

در گزارش‌های دیگر موضوع همکاری موسسه ترامپ و شرکت ساختمان سازی کوشنر، داماد ترامپ، با یک شرکت آمریکایی که مالکان آن روس هستند و سوابق جنایی هم در دادگاه‌های آمریکا دارند، مورد توجه گزارش‌گران تحقیقی قرار گرفت. تحقیقاتی که مربوط به برج سوهو ترامپ در نیویورک می‌شد. برجی که گفته شده ابتدا با سرمایه‌گذاری خانواده کوشنر آغاز شده و سپس موسسه ترامپ هم در آن شریک شده است.

همزمان تلاش برای اخراج رابرت مولر و توقف تحقیقات مربوط به ارتباط ادعایی میان ستاد ترامپ و مسکو، برای بسیاری از منتقدان ترامپ "گواهی" بر تلاش رئیس جمهور برای "سرپوش" گذاشتن بر یک عمل غیرقانونی احتمالی است.

آنها می‌گویند در صورت اخراج بازرس مولر، تاریخ سیاسی آمریکا به وضعیتی مشابه آنچه در جریان واتر‌گیت برای ریچارد نیکسون، رئیس‌جمهوری اسبق، این کشور روی داد، نزدیک خواهد شد.

49311