دسیسه خطرناک ریاض در نجف اشرف
مثلث آنلاین: پس از اعلام رسمی مصوبه دولت عراق در توافق با تأسیس کنسولگری عربستان در شهر نجف اشرف، حساسیتهای زیادی در افکار عمومی شیعیان شکل گرفته است
گفته میشود با افتتاح سرکنسولگری عربستان در استان نجف اشرف در 180کیلومتری جنوب بغداد در مقابل گشایش کنسولگری عراق در شهر «الدمام» عربستان موافقت شده است. هر چند عربستان اخیراً از گشایش نخستین دفتر کنسولیاش در بغداد با هدف دادن ویزا برای ورود عراقیها به این کشور و تسریع سازوکارهای حج و عمره خبر داده بود اما در همین حال «نوری مالکی»، رییس ائتلاف «دولت قانون» عراق در سخنانی اعلام کرد که بغداد دخالتهای خارجی در امور داخلی عراق و نقض حاکمیت این کشور را نمیپذیرد.
به نظر میرسد عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق به زودی به عربستان سفر کند و پیشبینی میشود که در جریان این سفر چندین توافقنامه در زمینههای نفت، انرژی، صنعت، کشاورزی و بازگشایی گذرگاه مرزی «عرعر» میان دو کشور به امضا برسد.
عبدالمهدی در اینباره گفته است: عراق میخواهد منبع اعتبار منطقهای باشد و به هیچ محوری متکی و وصل نباشد و عراق مخالف هرگونه تنش که منجر به درگیری منطقهای شود، است و از تمامی تلاشها برای برقراری آرامش استقبال میکند. یادآوری این نکته ضرورت دارد که رابطه عراق با دیگر کشورها، هم امری درونی و مرتبط با منافع و صلاحدید عراق است و هم توسعه این ارتباطات در سطح نافع و قابل کنترل آن با همه جهان اسلام امری پسندیده و معقول است، اما تصویب کنسولگری وهابیت و سلفیت شیعهستیز در مرکز تشیع جهان، غفلت و انفعال در اینباره را نشان میدهد که برای بررسی بیشتر این موضوع با آقای «ماجد غماس»، کارشناس عراقی در تهران به گفتوگو پرداختیم.
غماس: نگاه با شک و تردید نسبت به عملکرد ریاض همچنان در عراق وجود دارد
«ماجد غماس»، رییسدفتر مجلس اعلای عراق در تهران ، با اشاره به چرایی و ابعاد ایجاد کنسولگری ریاض در نجف اشرف گفت: اخیراً چرخشی جدید از سوی دولت عربستان در عراق را شاهد هستیم که در نظر دارد فعالیتهای سیاسی و بعضاً فرهنگی و اجتماعی خود را در عراق توسعه دهد.
وی افزود: پس از تغییر وضعیت عراق از سال 2003 و نگاه فرقهای ریاض به عراق و پشتیبانی آشکار و پنهانی که از تروریستهای تکفیری داعش انجام داد و مشاهده کرد که تلاش آنها فایدهای ندارد، حالا سعودیها تلاش میکنند بابی در فضای سیاسی طرفین باز شود و به قول خودشان روابط حسنهای با بغداد برقرار کنند تا بتوانند در برنامههای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی عراق نفوذ کنند.
رییسدفتر مجلس اعلای عراق در تهران ادامه داد: این حرکت عربستان در ایجاد کنسولگری در نجف اشرف چنین ظنی را ایجاد میکند که اشتباهات گذشته خود را انجام ندهد. بغداد همچنان نسبت به رویکردهای ریاض در منطقه آشناست و با نگاه شک و تردید آنها را هم مد نظر خود قرار میدهد. اکنون دولت عراق خواهان ایجاد رابطه حسنه با کشورهای همسایه خود است و از این رو با عربستان هم وارد مذاکره شده است.
غماس با اشاره به شهادت آیتالله نمر، رهبر شیعیان عربستان توسط حاکمان این کشور، یادآور شد: رسانههای عربستانی جدیداً رویکردی تازه در جذب نیروهای شیعیان در پیش گرفتهاند و برنامههای فرهنگی و هنری از رسانههای خود پخش میکنند، مانند شعرخوانی شاعران و مدیحهسرایان درباره همراهی با شیعیان عراق که بر اساس نفوذ سیاستهای آنها در عراق طراحی شده است.
وی با بیان اینکه عراق از داشتن روابط حسنه با کشورهای همجوار استقبال میکند، گفت: ما که میخواهیم روابط حسنهای با کشورهای همجوار داشته باشیم ولی زمانی که نگاهی به کشورهای همجوار خود مانند عربستان یا ایران میاندازیم، میبینیم این ایران بوده که از سال 2003 تاکنون در کنار مشکلات عراق بوده و بغداد را در دفع حملات گروههای تروریستی یاری رسانده است.
ایجاد کنسولگری ریاض در نجف دسیسه خطرناکی است
رییسدفتر مجلس اعلای عراق در تهران، با اشاره به دسیسههای خطرناک ریاض در منطقه ادامه داد: دولت عراق معادلاتی را هم در روابطش در نظر میگیرد. دیدارهایی که با ملک اردن شکل گرفت در همین راستا بود یا دیدارهایی که قرار است با رهبران عربستان در آینده شکل گیرد، همه اینها برای پیشبرد برنامههای دولت عراق است که در امور سیاست خارجی خود در پیش گرفته است. وی افزود: بغداد کشورهای همجوار را سدی در برابر حملات کشورهای خارجی میداند و معتقد است کشورهای منطقه مشکل خودشان را حل کنند اما ایجاد کنسولگری ریاض در نجف اشرف را نمیتوان مورد غفلت قرار داد و مانند یک دسیسه خطرناک دیده میشود. این یک هجمه برای ما محسوب میشود، نه یک حرکت و این حرکت بیجواب نخواهد ماند و ملت عراق ایستادگی خواهد کرد.
کمک عراقیها به سیلزدگان ایرانی یک وظیفه دینی است
این کارشناس عراقی با اشاره به اینکه بغداد از سیاستهای گذشته ریاض ناخشنود است، گفت: یکی از اهداف اصلی سفر مسوولان عراقی به عربستان به این منظور است تا یک همدلی و اتفاق در منطقه شکل بگیرد. هر چند از ریاض ناخشنود هستیم اما باید صریح به آنها بگوییم و به شیطنتهای خود در منطقه اذعان کنند و از همراهی با رژیم صهیونیستی دست بردارند.
غماس همدلی شیعیان عراقی در کمک به سیلزدگان ایران را یک وظیفه دینی دانست و یادآور شد:
حشد الشعبی در این روزها به یاری سیلزدگان ایرانی میشتابد و علتش به همان دلیلی است که قبلاً عنوان کردم و این امر نتیجه اقدامات مثبتی است که تهران در برابر بغداد انجام داد و با تروریستهای داعش مبارزه کرد. هر چند کمکهای حشد الشعبی به مناطق سیلزده ایران، محدود و ناچیز است اما آن را یک وظیفه در برابر برادران دینی خود می دانیم که ما را در زمان سختی یاری رساندند.
بازگشت به صفحه رسانهها
دیدگاه تان را بنویسید