ایرنا نوشت: برخی رسانه ها و تحلیلگران خارجی می گویند ادعای بدون سند «دونالد ترامپ» در زمینه سرنگونی پهپاد ایرانی با انگیزه های تلافی جویانه صورت گرفت اما تبعات این ادعا می تواند از یک انتقام جویی فراتر رود و فرایند تنش ها در خلیج فارس را پیچیده تر سازد.

تحلیلگران غربی: لافزنی ترامپ درباره سرنگونی پهپاد سپاه، کار دست آمریکا می‌دهد
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

ادعای دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده در زمینه هدف قرار دادن یک پهپاد ایرانی از جانب ناو جنگی یو.اس.‌اس باکسر به یک موضع لجاجت بار در کاخ سفید تبدیل شده است. این داستان از صبح روز پنج شنبه و هنگامی شروع شد که ترامپ اعلام کرد کشتی جنگی آمریکایی یک پهپاد ایرانی را سرنگون کرده است. این اظهارات رئیس جمهوری آمریکا با پوشش رسانه ای گسترده ای در غرب همراه بود.

همه این تحولات در حالی رخ داد که مسوولان نظامی و دیپلماتیک جمهوری اسلامی اعلام کردند چنین ادعایی دروغ بوده و در روزهای اخیر ایران هیچیک از پرنده های بدون سرنشین خود را از دست نداده است اما اعضای کاخ سفید به ویژه رئیس جمهوری این کشور بدون ارائه اسناد و شواهد با اطمینان اعلام می کنند که هواپیمای بدون سرنشین ایران را سرنگون کرده اند.

اسناد ایران مقابل ادعای آمریکا

مقامات واشنگتن و برخی رسانه های غربی در حالی به موج سواری در این فضای دوقطبی ادامه می دهند که سخنگوی ارشد نیروهای مسلح اعلام کرده است بر خلاف ادعای واهی رئیس جمهوری آمریکا، تمامی پهپادهای متعلق به جمهوری اسلامی ایران در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز از جمله پهپاد مورد نظر ترامپ پس از انجام مأموریت شناسایی و کنترل برنامه ریزی شده به سلامت به پایگاه‌های خود بازگشته اند.

همچنین پس از این بیانیه، روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تصاویر گرفته شده از سوی پهپاد ایرانی از ناو جنگی آمریکا را منتشر کرد. این اقدام ضمن نشان دادن واهی بودن ادعاهای کاخ سفید و برجسته ساختن درستی اظهارات مسوولان ایرانی، توان نظارتی کشورمان بر تردد در خلیج فارس به ویژه تنگه هرمز را برای جهانیان اثبات می کند.

در طرف مقابل اما پنتاگون و مقام های دولت ایالات متحده اسناد و شواهدی را مبنی بر صحت ادعاهای خود ارائه نکرده اند. تنها نکته ای که از سوی روزنامه «نیویورک تایمز» و دیگر رسانه های غربی به نقل از یک مقام ناشناخته وزارت دفاع آمریکا عنوان شده این است که هیچ موشکی به سوی این پهپاد شلیک نشده بلکه ناو آمریکایی به وسیله امواج الکترونیکی آن را ساقط کرده است.

روزنامه صهیونیستی «جروزالیم پست» در گزارشی در مورد تحولات اخیر عنوان داشت که سخنان اخیر مقام های واشنگتن آخرین نمونه از تقابل پهپادی دو کشور است که حدود یک ماه پس از سرنگونی پرنده آمریکا از سوی جمهوری اسلامی صورت گرفت. این گزارش افزود ترامپ از این خبر تصویری انفجاری را ترسیم کرد به گونه ای که پهپاد ایرانی رفتاری تحریک آمیز و خصمانه داشته و به هشدارها بی توجه بوده و به همین دلیل به سرعت نابود شده است. اما نکته قابل ذکر آن است که حمله الکترونیکی لزوماً و به تنهایی موجب نابودی یک هواپیمای بدون سرنشین نمی شود.

با این حال گزارش فوق راهی جز اذعان به این واقعیت ندید که تهران در مقابله با ایالات متحده در تنگه هرمز دست برتر را در اختیار دارد. سپس این رسانه صهیونیستی مجموعه ای از شواهد را در مورد توانایی های پهپادی ایران در سرتاسر منطقه منتشر کرد. برخی تحلیلگران غربی می گویند ادعا و خبرسازی های ترامپ در واقع پاسخی از سوی واشنگتن به اقدام ایران در سرنگونی پهپاد آمریکایی است.

تارنمای نشریه «نشنال اینترست» با اشاره به ادعای ثابت نشده اخیر ترامپ، رخدادهای اخیر را خطرناک توصیف کرد زیرا به نظر تحلیلگران ممکن است دامنه آن گسترش یابد و به هماوردی در دیگر عرصه ها کشیده شود. از نگاه این گزارش، نکته اینجا است که «جاناتان هافمن» سخنگوی پنتاگون تنها از نزدیک شدن یک پرنده به ناو جنگی و بی توجهی آن به هشدارها سخن گفت. در بیانیه این مقام نظامی آمریکا اشاره به ایرانی بودن پهپاد نشده است.

نشریه «پلیتیکو» نیز می نویسد: ادعای پهپادی ترامپ ممکن است رویکرد وی در مورد ایران را به مخاطره بیاندازد. در حالی که وی تلاش می کند تا ایران را به آمدن پای میز مذاکره علاقه مند کند اما این گونه اقدامات ممکن است دو طرف را به تقابل نظامی بکشاند که نتایج هولناکی را برای منطقه به بار می آورد.

برخی رسانه ها هم نوشته اند ملیت پهپاد مورد نظر ترامپ نامعلوم است و حتی مشخص نیست که مسلح بوده است یا خیر. اما در هر صورت این گونه تقابل ها ممکن است شکل جدی تری پیدا کند. گروهی از تحلیلگران می گویند اکنون که لحن ترامپ نسبت به قبل تاحدودی متفاوت شده و اشتیاق وی برای دستیابی به توافق فزونی یافته نباید اقدام برهم زننده ای صورت بگیرد. طبق تحلیل ها رئیس جمهوری آمریکا تصور می کند که این خبرسازی ها می تواند پاسخی از سوی واشنگتن به اقدام ایران در سرنگونی پهپاد آمریکایی باشد. کاخ سفید امیدوار است با اعلام ساقط کردن یک پهپاد ایرانی بتواند سناریویی را تدوین کند که حتی به کاهش تنش ها میان دو طرف منجر می شود.

64231