چرا رادارهای پیشرفته و پدافند عربستان پهپادها را ندیدند؟
با فروکش کردن هیجان و اضطراب همراه با خبرهای فوری مربوط به حملات روز شنبه به تاسیسات شرکت نفت آرامکو عربستان، رسانههای آمریکا در روزهای اخیر بیشتر در پی عمق دادن به زوایای این واقعه رفتند و در این میان تحلیل هایی ارائه دادند که پایه و اساس محکمی نداشتند.
کراکر که از زمان جورج بوش پدر تا دوران باراک اوباما به عنوان سفیر برای چهار رئیسجمهور آمریکا کار کرده به این برنامه رادیویی گفت از نظر او واکنش اولیه کاخسفید به این حملات "معقولانه" بوده است.او اعلام کرده کارشناسان در حال رمزگشایی از بقایای تسلیحات هستند.
سیانان در گزارشی از "ناکارآیی" تسلیحات گران قیمت عربستان در برابر پهپادها و موشکها نوشته است:پهپادها میلیاردها دلار خرید نظامی عربستان را 'به چالش کشیدند'.
شبکه خبری سیانان روز پنجشنبه در گزارشی به جزئیات فنی حملات آرامکو پرداخت و به لحاظ نظامی آن را سرفصل جدیدی در محاسبات تسلیحاتی ارزیابی کرد.
تیم لیستر در این گزارش آورده: "موشکهای کروزی که ظاهرا در این حملات استفاده شده نسخه بازسازی شده موشکهای روسی دهه ۱۹۷۰ میلادی است و پهپادها هم با وجود پیشرفت فراوان هنوز یک سلاح جدی مخرب محسوب نمیشوند.با این همه ترکیبی از چند موشک کروز و پهپاد که روی هم یک میلیون دلار هم نمیارزیدند توانستند با عبور از بالای سر تجهیزات چند میلیارد دلاری که عربستان خریداری کرده به تاسیسات آرامکو ضربه بزنند و ۵ درصد تولید نفت جهان را مختل کنند.
جرمی بینی، سردبیر خاورمیانه نشریه نظامی 'جینز دیفنس ویکلی' به سیانان گفته: "عربستان شش گردان ویژه سیستم ضدموشکی پاتریوت ساخت آمریکا دارد. بنابر تصاویر ماهوارهای عربستان پنج گردان را به سمت استانهای شرقی خود مستقر کرده است (به سمت یمن) و تنها یکی از آنها به سوی ایران تنظیم شده بوده است."
به گفته این روزنامهنگار امور نظامی اخیرا یک سیستم ضدموشکی پاتریوت به تور حفاظتی تاسیسات نفتی بقیق اضافه شده بود اما آن هم به سوی یمن نشانه رفته بود و هر شیی پرندهای که از سمت شمال میآمده را یا ردگیری نمیکرده و یا به عنوان یک شیی پرنده فقط برای مدت کوتاهی نشان میداده است.
آن طور که در گزارش سیانان آمده سیستم ضدهوایی مستقر در اطراف تاسیسات نفتی آرامکو بر اساس حملات با جنگندههایی که خلبان دارند تنظیم شده است.
مایکل دویتسمن، محقق مرکز پژوهشهای خلع تسلیحات نظامی به سیانان گفته: "حتی اگر رادارهای اسکایگارد هم این اشیاء پرنده را ردگیری میکردند یا آنها را به صورت یک توده میدیدند و یا پنجره زمانی هشدار آنها بسیار کوتاه می بوده چرا که پهپادها تنها حدود دو دقیقه پیش از برخورد به هدف روی صفحه رادارها ظاهر میشدند، تازه اگر سیستمها در وضعیت کاملا فعال میبودند و اصلا آنها را ردگیری میکردند.قضیه این است که سیستم (آلمانی) اسکایگارد برای رصد مساحت خیلی محدودی طراحی شده و اگر چند شیی پرنده با هم ظاهر شوند و به ویژه اگر از جهات مختلف بیایند ممکن است گیج و مبهوت شود.
گزارش سیانان در پایان نتیجهگیری کرده با توجه به گستره جغرافیایی عربستان و پخش شدن تاسیسات نفتی این کشور در نقاط مختلف آن و با توجه به ویژگی پهپادها که برای سیستمهای فعلی پدافندی بغرنجاند عربستان باید بسیار بیشتر از "دشمنانش" برای حفاظت از خود هزینه کند و هیچ تضمین کاملی هم وجود نخواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید