آلمان هزینه نظامی خود در ناتو را افزایش میدهد
هرچند آلمان تعهد خود را درباره افزایش هزینههای نظامی این کشور طبق سطح درخواست سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اعلام کرده اما به نظر میرسد هنوز هم دولت «دونالد ترامپ» را راضی نکرده است.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در این زمینه نوشت: همزمان با دیدار «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا از آلمان برای شرکت در مراسم سیامین سالگرد فروپاشی دیوار برلین، مقامهای ارشد آلمانی به ظاهر در پاسخ به فشارهای واشنگتن نسبت به افزایش هنگفت بودجه دفاعی خود متعهد شدهاند.
«آنه گرت کرامپ کارن باوئر» وزیر دفاع آلمان ضمن اعلام تعهد جدید کشورش در افزایش هزینهها گفت: آلمان بودجه دفاعی خود را به سطح مورد مطالبه ناتو به میزان ۲ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور میرساند.
وی در نشستی خصوصی که به افتخار «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو در مونیخ برگزار شد گفت، توانایی اروپا برای دفاع از خود با افزایش بودجه دفاعی این کشور آغاز میشود.
ترامپ همچون رئیسان جمهوری پیش از خود، به طور علنی کشورهای اروپایی همچون آلمان را به دلیل سطح به نسبت پایین بودجه دفاعیشان در ناتو مورد انتقاد قرار داده است. او تابستان امسال در مصاحبه با شبکه فاکسنیوز با توجه به اینکه آلمان، بزرگترین اقتصاد اروپاست، گفته بود، «آلمان سهم خود را در ناتو پرداخت نمیکند در حالی که امتیازات بیشماری را از عضویت در ناتو کسب میکند.»
هر چند رئیس جمهوری آمریکا ممکن است از این اعلام آلمان خرسند باشد اما زمان اجرای این تعهد چیزی نیست که وزیر دفاع آلمان بتواند به راحتی آن را بفروشد. آلمان تا سال ۲۰۳۱ برای تحقق چنین هدفی زمان تعیین کرده که یک فاصله ۱۲ ساله است. به این ترتیب، آلمان مهلت تعیین شده رهبران ناتو تا سال ۲۰۲۴ را در اجلاس پنج سال پیش این سازمان از دست خواهد داد (آلمان گفته، بودجه دفاعی این کشور را تا سال ۲۰۲۴ به ۱.۵ درصد تولید ناخالص داخلی خود افزایش خواهد داد.)
این در حالیست که آلمان هنوز بسیار با خواسته ترامپ فاصله دارد؛ رئیس جمهوری آمریکا سال گذشته گفته بود، ۲ درصد تولید ناخالص داخلی برای بودجه دفاعی متحدانش در ناتو کافی نیست و آنها باید آن را به چهار درصد تولید ناخالص داخلی خود افزایش دهند.
در بین ۲۹ کشور عضو ناتو، فقط هفت کشور بودجه دفاعی خود را به ۲ درصد تولید ناخالص داخلی افزایش دادهاند که شامل آمریکا، یونان، استونی، بریتانیا، رومانی، لهستان و لتونی است.
انتظار میرود بودجه دفاعی آلمان در سال جاری میلادی (۲۰۱۹) فقط ۱.۳۹ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور باشد. بودجه دفاعی اسپانیا و لوگزامبورگ به ترتیب ۹۲ صدم و ۵۵ صدم درصد از تولید اقتصادی این کشورهاست.
تحلیلگران میگویند ارتباط دادن بودجه دفاعی با اندازه اقتصاد یک کشور گمراه کننده است. آلمان چهارمین اقتصاد بزرگ جهان و تولید ناخالص داخلیاش ۱۰ برابر استونی است. افزایش بودجه دفاعی این کشور به ۲ درصد مستلزم افزایش دهها میلیارد دلاری در هزینههای این کشور است.
افزایش بودجه دفاعی، سوژه اختلافات سیاسی در آلمان
افزایش بودجه دفاعی در آلمان از نظر سیاسی حساسیت برانگیز است. حزب «سوسیال دموکرات» که از احزاب ائتلافی حزب «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان موسوم به «اتحادیه دموکراتیک مسیحی» (CDU) تشکیل شده، مخالف افزایش بودجه دفاعی است. هفتهنامه «اشپیگل» پنجشنبه گذشته گزارش داد، این دو حزب درباره جزئیات پیشنهاد وزیر دفاع درباره افزایش بودجه دفاعی اختلاف نظر دارند.
روابط تنشآمیز بین آلمان و آمریکا یکی از عوامل چنین اختلافات سیاسی است. یک عضو حزب سوسیال دموکرات آلمان تابستان امسال گفت، این کشور باید تا زمانی که یک «نژادپرست در کاخ سفید سکونت دارد» درباره اعزام نیرو به خارج از مرزهای این کشور در مشارکت با آمریکا احتیاط کند.
ترامپ میزبان دبیرکل ناتو
در بحبوحه تنش در روابط آمریکا و ناتو، ترامپ پنجشنبه این هفته میزبان «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو است.
کاخ سفید دیروز(شنبه) با صدور بیانیهای اعلام کرد، دو طرف درباره «پیشرفت متحدان ناتو در زمینه افزایش بودجه دفاعی خود و تضمین سهیم شدن در فشارها » مذاکره خواهند کرد.
گفته شده ترامپ و استولتنبرگِ نروژی، درباره «مبارزه با تروریسم، امنیت سایبری و حفاظت از زیرساختارهای حیاتی» نیز گفتوگو خواهند کرد.
نشست روز پنجشنبه ترامپ و استولتنبرگ، یک هفته بعد از اظهارات انتقادآمیز «امانوئل مکرون» رئیسجمهوری فرانسه برگزار خواهد شد که به یک مجله اکونومیست گفت، «آنچه که ما اکنون تجربه میکنیم، مرگ مغزی ناتو است.» مکرون به فقدان هماهنگی کلی بین آمریکا و اروپا و اقدامات یکجانبه ترکیه در شمال سوریه اشاره کرد و گفت، از نظر راهبردی و سیاسی باید درک کنیم که ما اکنون مشکل داریم.
این اظهارات مکرون در آستانه اجلاس ناتو مطرح شده که قرار است روزهای سوم و چهارم دسامبر (۱۲ و ۱۳ آذر) در لندن برگزار شود.
دبیرکل ناتو در واشنگتن همچنین با «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه و اعضای کنگره آمریکا دیدار و گفتوگو خواهد کرد. وی همچنین در نشست وزیران ائتلاف بینالمللی علیه داعش شرکت خواهد کرد. این نشست به درخواست فرانسه و بعد از اعلام خروج آمریکا از شمال سوریه برگزار میشود.
دیدگاه تان را بنویسید