ایران: گامهای بعدی ما را به پایان برجام نزدیک میکند
سخنگوی سازمان انرژی اتمی روز چهارشنبه با حضور در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران و مصاحبه با برنامه «رو در رو» که بهطور زنده از شبکه چهار سیما پخش شد به تشریح دستاوردهای صنعت هستهای پرداخت و در مورد گام چهارم و کاهش تعهدات برجامی ایران توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از دیپلماسی عمومی و اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران، «بهروز کمالوندی» معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی روز چهارشنبه با حضور در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران و مصاحبه با برنامه «رو در رو» که بهطور زنده از شبکه چهار سیما پخش گردید به تشریح دستاوردهای صنعت هستهای پرداخت و در مورد گام چهارم و کاهش تعهدات برجامی ایران توضیحاتی ارائه کرد.
بهروز کمالوندی در ابتدای سخنان خود با اشاره به دستاوردهای صنعت هستهای کشور اظهار کرد: صنعت هستهای اقتدارزا بوده و در حال حاضر فعالیتهای این صنعت با شتاب مناسب و روبهجلو درحرکت است همین عامل مایه نگرانی غربیها است و هر آنچه در عرصه بینالمللی موجب اقتدار جمهوری ایران باشد از سوی غرب مورد فشار قرار میگیرد ازاینرو غربیها تمام تلاش خود را در جهت توقف و کندی حرکت ایران در حوزه هستهای معطوف کردهاند.
وی یادآور شد: درست است که غربیها میگویند ما رادیو دارو و دارو را از تحریمها استثناء کردهایم اما با فشاری که آمریکاییها وارد میکنند این ادعا کاملاً رد میشود و این پیشرفتهای هستهای جمهوری اسلامی در سالیان اخیر است که باعث شده تا حدود یکمیلیون بیمار که از رادیو داروها استفاده میکنند امروز با مشکلی در استفاده از رادیو داروها مواجه نباشند.
کمالوندی ضمن بیان رشد خوب صنعت اتمی در حوزه انرژی و غیر از انرژی تصریح کرد : برجام خللی به این صنعت وارد نکرد و محدودیتهای برجام زمانی بود و برنامهریزی لازم در خصوص اجرای یکی از شروط مقام معظم رهبری در برجام که رسیدن به کف ۱۹۰ هزار سو در بلندمدت بود بهطور کامل انجام و بر همین اساس اقدامات صورت گرفت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: برجام درزمینه غنیسازی موجب کندی حرکت ما نشد و اگر برجام هم نبود همین مسیر را طی میکردیم و در حال حاضر به حرکت خود سرعت و شتاب لازم و کافی را میدهیم و این محدودیتها خدشهای به ساختار و پایههای هستهای کشور وارد نکرده است .
کمالوندی با اشاره به مراحل تولید و غنیسازی سوخت هستهای اظهار کرد: در مسیر پیشرفت هستهای، ایران متوقف نشده است و آنها از بومی شدن دانش هستهای در ایران نگران و عصبانی هستند. از دید مقامات غرب که ما را متهم به ساخت بمب اتم میکردند محدودیتهای زمانی موجبات رسیدن به بمب اتم را با تأخیر مواجه میکرد، اما رویکرد جمهوری اسلامی بر اساس فتوای مقام معظم رهبری که بمب اتم را حرام میدانند کاملاً متفاوت با تفکر غربیهاست و لازم به یادآوری است که ایران عضو ان پی تی است و آنها هم میدانند ما نیاز به داشتن سلاح هستهای نداریم و ازلحاظ حقوقی ما تعهدات لازم را داریم و آژانس بر فعالیتهای ما نظارت کامل دارد.
وی غنیسازی ایران را ازنظر جامعه جهانی مشروع خواند و گفت: همانطور که در گام دوم اشاره کردیم اگر همکاری مؤثر نباشد جمهوری اسلامی ایران این آمادگی را دارد که به راکتور اولیه بازگردد و دکتر صالحی هم این راز را اعلام کردند که چطور این آمادگی در کشور ما وجود دارد تا در صورت بدعهدی طرفهای مقابل اقدامات حسابشده توسط ایران انجام خواهد گرفت.
کمالوندی در مورد راکتور آبسنگین اراک گفت: در حال حاضر مدار ثانویه تکمیلشده است و طرف ما در این بازطراحی چینیها هستند اما آمریکاییها با اعمال فشار و بازی، روند اصلی را با اختلال مواجه میکنند و ما اخطار دادیم که اگر فرایند بازطراحی کند شود به سمت راکتور قبلی میرویم. البته توانایی ساخت راکتور بازطراحی شده توسط متخصصین داخلی نیز وجود دارد اما برای ساخت تجهیزات هم نیاز به زمان داریم.
در حال حاضر سرعت خوب است و طراحی توسط خود ما و بازبینی توسط چینیهاست و این خیلی خوب است که همه فعالیتها در زمان خود انجام شود و این برای ما یک پروژه ملی مهم است.
معاون امور بینالملل سازمان انرژی اتمی گام سوم تقابل با برجام اروپایی، را تحقیق و توسعه معرفی و خاطرنشان کرد: در برخی از موارد تصور بر این بود که تحقیق و توسعه محدودیت داشته و این برداشت درستی نیست. ما زمان مطلوب را در این مهم مورد توجه قرار دادیم و قبل از کاهش تعهدات در فرآیند تحقیق و توسعه محصول برداشت نمیکردیم و در حال حاضر در انتهای گام سوم حدود ۲ هزار ماشین برای ما فعالیت میکنند و با تسریع در کارها هم آزمایش و هم محصول را برداشت کردیم.
کمالوندی در مورد گام چهارم نیز عنوان کرد: در حوزه فنی، فعال کردن فردو و افزایش تعداد ماشینها دو کاری است که باید انجام دهیم و یا اینکه وارد حوزه نظارتها و عدم اجرای پروتکل الحاقی شویم. ما ازنظر زمانی محاسبات غرب را بر هم زدیم و ظرفیت تولید و تعداد ماشینها افزایش مییابد البته این تغییرات باید بهطور منطقی و بر اساس تحقیق و توسعه صورت گیرد . برداشتن گام چهارم و روند تصمیمگیری آن بر اساس هیئت نظارت و تصمیم نظام جمهوری اسلامی ایران است و در اجرا ما بهصورت جهادی امور را با سرعت پیش خواهیم برد. ما تمامی زمینههای ممکن برای اقدام مقابل را بررسی و به شورایعالی امنیت داده بودیم و وزارت امور خارجه نیز بستههایی را در نظر دارد ازجمله خروج از NPT که آقای دکتر ظریف هم به آن اشاره داشتهاند.
وی تصریح کرد: آشفتگی در هیئت حاکمه آمریکا و حتی اروپا وجود دارد و درصحنه سیاسی دنیا باید دستمان روی پای خودمان باشد و تاکنون در صنعت هستهای همینطور بوده است و در همین مدت که یک نیروگاه اتمی ایران کارکرده است معادل ۶۱ میلیون بشکه نفت صرفهجویی شده است و قیمت آن حدود ۳.۶ میلیارد دلار بوده و آلودگی هم نداشته است و در سال ۱۴۰۴ نیروگاه دیگری به بهرهبرداری میرسد و تمام امور ساختمانی آن توسط خودمان در ایران انجامشده و این موضوع بسیار حائز اهمیت است که از تمام تخصص و تجهیزاتی که در ایران موجود و قابل بهرهبرداری است در ساخت نیروگاه استفاده شود و این سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری برای حرکت اقتصادی است و ۱۳ هزار اشتغال ایجاد خواهد کرد.
کمالوندی در مورد خروج اروپاییها از برجام در مورد اجرای گام چهارم ایران در صنعت هستهای گفت: دید اروپاییها با آمریکاییها در برجام مقداری متفاوت است و بر مبنای کاهش تنش و امنیت خودشان است و بیانیهها و محاسبات دقیق آنها متفاوت است و میدانند که جمهوری اسلامی منفعلانه عمل نخواهد کرد و زمان برای ما مفید است و راه چاره کاملاً مشخص، تعهدات خودشان است. در ماده ۲۶ این حق به ایران دادهشده تا بخشی یا کل تعهدات را نادیده بگیرد و در ماده ۳۶ این حق به دو طرف دادهشده است . آنها دیدند که به لحاظ حقوقی و منطقی اشکالی به کارهای ما وارد نیست و گامهای ما بافکر بوده و بهانهای بهطرف مقابل نداده است. البته اسراییل و آمریکا این گامها را نقض برجام میدانستند و آنها میدانستند که ایران حقوقی برای خود دارد.
وی در پایان در مورد نقش روسیه و چین نیز گفت: در داخل بیشتر سخنان مخالفان مطرح میشود، اما روسیه و چین از ایران حمایت کردند و مواضع درست را در مقابل حقوق جمهوری اسلامی گرفتند. حضور دو قدرت جهانی اتمی مثل روسیه و چین کاری میکند که اروپا نتواند فشاری وارد کند . در اصل مبانی ما حق و تعهدات مشخص است اگر طرف مقابل تعهدات خود را بهدرستی انجام میداد هماکنون وضعیت به شکلی دیگر رقم میخورد.
ما گامبهگام به جلو رویم و دیگر برجامی باقی نمیماند، اگر طرف مقابل علاقهمند باشد میتواند متعهد شود و ما آجرها را در برجام حسابشده خارج کردیم و این تصمیم نظام جمهوری اسلامی و مردم بوده است.
ما برای صنعت هستهای شهید دادیم و باید این صنعت با نهایت دقت و تعهد حفظ گردد.
دیدگاه تان را بنویسید