سفیر پیشین ایران در کویت:
سعودیها در حد و اندازهای نیستند که بخواهند میزان تنش با ایران را افزایش دهند
باید این نکته را هم مدنظر قرار دهیم که سعودیها در حد و اندازهای نیستند که بخواهند میزان تنش با ایران را افزایش دهند کما اینکه این میزان تنش هم از توان این کشور بالاتر است.
سفیر پیشین کشورمان در کویت گفت: پاسخ به این سوال که چرا همزمان با تلاش برای کاهش تنش، عربستان خواستار حضور نظامی آمریکا در این کشور شده است این است که ریاض میخواهد این سیگنال و پیام را به تهران بدهد که ما در موضع ضعف نیستیم و از موضع ضعف با شما گفتوگو نمیکنیم. این اقدام درواقع یک نوع ژست است که سعودیها اتخاذ کردهاند.
رضا میرابیان در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در ارزیابی سفر نخست وزیر پاکستان به تهران همزمان با درخواست عربستان از آمریکا برای اعزام دوهزار نیرو به این کشور گفت: پیش از این و در زمان سفر نخست وزیر پاکستان به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ولیعهد عربستان از وی خواسته بود تا به این کشور سفر کند. در این دیدار از ایشان خواسته شد تا با ایران صحبت شود تا کمی فضای منطقه آرام شده و تنش با تهران کاهش پیدا کند.
وی ادامه داد: عمران خان نیز این پیام بن سلمان را در نیویورک و در دیداری که با رئیسجمهور کشورمان داشت به وی اعلام کرد و این سفر نیز در راستای ادامه همان درخواست ریاض از نخست وزیر پاکستان انجام شده است.
میرابیان افزود: پاسخ به این سوال که چرا همزمان با این تلاش، عربستان خواستار حضور نظامی آمریکا در این کشور شده است نیز این است که ریاض میخواهد این سیگنال و پیام را به تهران بدهد که ما در موضع ضعف نیستیم و از موضع ضعف با شما گفتوگو نمیکنیم. این اقدام درواقع یک نوع ژست است که سعودیها اتخاذ کردهاند. همه میدانند که در شرایط فعلی منطقه جایگاه عربستان سعودی کجا است و جایگاه جمهوری اسلامی ایران کجاست.
این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به ماجرای به وقوع پیوسته برای نفتکش ایران در دریای سرخ، در خصوص امکان کارشکنی برخی طرفهای منطقهای برای جلوگیری از کاهش تنش میان ایران و عربستان گفت: به نظر میرسد اسرائیلیها و آمریکاییها حاضر نیستند تنش کاهش پیدا کند و از این امر خشنود نیستند. همچنین شرایط عربستان الان هم به گونهای است که دیگر نمیتواند به راحتی روابطش را با ایران تنظیم کند و اگر آمریکا خشنود نباشد کارشکنی خواهد کرد.
میرابیان همچنین در پاسخ به این سوال که آیا میتوان سیگنالهای متناقض عربستان را ناشی از عدم دخالت برخی در حاکمیت این کشور دانست، گفت: آنچه که ما میدانیم این است که عواملی در منطقه و خارج از منطقه هستند که مایل نیستند این روابط بهبود پیدا کند و مشخصا انگشت اتهام به سمت اسرائیل دراز شده است که در بهبود رابطه کشورهای منطقه با ایران کارشکنی میکند.
وی ادامه داد: البته در خصوص ماجرای اخیر رخ داده برای نفتکش کشورمان، باید ابتدا شواهد و مدارک برای نتیجهگیری نهایی گردآوری شود؛ با این حال برخی منابع گزارش دادهاند که نیروهای رژیم صهیونیستی از مرز اریتره به سمت نفتکش رفتهاند.
میرابیان گفت: باید این نکته را هم مدنظر قرار دهیم که سعودیها در حد و اندازهای نیستند که بخواهند میزان تنش با ایران را افزایش دهند کما اینکه این میزان تنش هم از توان این کشور بالاتر است. اگر این اقدام از سوی اسرائیل هم صورت گرفته باشد ممکن است مورد خوشایند عربستان باشد اما نهایتا مشکلی را از ریاض حل نمی کند. آنها مجبور هستند مشکلاتشان را با ایران حل کنند.
دیدگاه تان را بنویسید