لوبلاگ: قدرتمندی ایران سودمندی جنگ افزارهای هسته ای را زیر سوال می برد
طبق ارزیابی های اخیر یوزی ایون (Uzi Even)، دانشمند هسته ای اسرائیل از قابلیت های ایرانیها و همپیمانان آنها در یورش ها به عربستان، "فناوری ایران قابل اعتماد و پیشرفته بوده و ایرانی ها قابلیت تولید و عملیاتی کردن همزمان شمار فراوانی از پهپادها و موشک های کروز را دارند
چه سامانه دفاعی عربستان سعودی شکست خورده باشد و چه ارتباطات بین موشک های ایرانی پنهان و شناسایی آن دشوار بوده باشند، در هر حال این یورش موفقیتآمیز و کارامد بود."
ممکن است خاورمیانه به ضرورت ایجاد یک موقعیت بازدارندگی دو جانبهای پیبرده باشد که میتواند ثبات لازم برای منطقه را به همراه آورد.
به این ترتیب آیا می توان گفت که "ارزش" دیرین جنگافزارهای هستهای به شدت زیر سوال رفته است؟
اکنون با توجه به رویدادهای پس از یورشهای اخیر به تاسیسات نفتی عربستان، بیش از هر زمان دیگری روشن شده که یک موقعیت بازدارندگی (شاید نامتقارن) دو جانبه نه تنها میان اسرائیل و حزب الله در مرزهای لبنان و اسرائیل بلکه فراتر از آن، در منطقه و بین اسرائیل و حامیان حزب الله در ایران نیز برقرار است.
طبق ارزیابی های اخیر یوزی ایون (Uzi Even)، دانشمند هسته ای اسرائیل از قابلیت های ایرانیها و همپیمانان آنها در یورش ها به عربستان، "فناوری ایران قابل اعتماد و پیشرفته بوده و ایرانی ها قابلیت تولید و عملیاتی کردن همزمان شمار فراوانی از پهپادها و موشک های کروز را دارند. چه سامانه دفاعی عربستان سعودی شکست خورده باشد و چه ارتباطات بین موشک های ایرانی پنهان و شناسایی آن دشوار بوده باشند، در هر حال این یورش موفقیتآمیز و کارامد بود."
یوزی ایون سپس می افزاید: "ایرانی ها و نیابتیهایشان نشان دادند که می توانند به اهداف خاص با دقت بسیار بالا و از مسافتی صدها کیلومتری شلیک کنند. ما باید بپذیریم که در مقابل چنین یورشی آسیبپذیر هستیم. آری ما هم می توانیم چنین یورشی را انجام داده و آسیب فراوانی به آنها برسانیم، اما سرانجام چه؟"
آیا بازدارندگی منطقی همیشه در خاورمیانه جواب می دهد؟
به عقیده ایون، باید فعالیت رآکتور هسته ای دیمونا در اسرائیل را پایان داد چرا که اکنون ثابت شده که این رآکتور آسیب پذیر است و این آسیب می تواند از مزایای آن پیشی بگیرد.
در همین رابطه توماس فریدمن، ستون نویس جنگطلب و حامی اسرائیل نیویورک تایمز، تنها تعبیری که از تحلیل ایون دارد این است که پیام تلآویو برای حزب الله و ایران این است که هیچ یک از این دو نمیتوانند از پیامدهای یورش به اسرائیل و پاسخ تلافیجویانه کنار بمانند. اما باید گفت که در جنگ 2006 حزب الله و اسرائیل، به رغم بمباران گسترده مناطق حزبالله نشین و آسیب های گسترده ای که به زیرساخت های لبنان وارد آمد، حزب الله نه تنها از این جنگ جان سالم به در برد بلکه توانست جایگاه خود در نظام سیاسی لبنان را حفظ کند و حتی آن را به شکل چشمگیری ارتقا دهد به گونه ای که تلاش نیروهای زمینی اسرائیل برای تهاجم گستردهتر به لبنان را کاملا به شکست کشاند.
عملکرد حزب الله در سال 2006 نشان داد که موقعیت بازدارندگی متقابل بین حزب الله و اسرائیل وجود دارد و حزب الله این موقعیت را فقط با جنگافزارهای نسبتا "غیرهدایت شونده" به دست آورده است. اکنون با برخورداری از سیستم های پایش و هدایتگر هوشمند، قابلیت حزب الله برای یورش های هدفمند علیه زیرساخت های حیاتی اسرائیل بسیار افزایش یافته است.
این بازدارندگی دوجانبه نمی تواند بیثبات کننده باشد. در حقیقت، وضعیت "بازداشتهشده ای" که اسرائیل، عربستان سعودی، ایالات متحده امریکا و امارات متحده عربی در ماه های اخیر در آن قرار دارند – وضعیتی که با دستان دولت فاقد جنگ افزارهای هسته ای ایران و همپیمانان آن در منطقه ایجاد شده است – شگفتانگیزترین جنبه موقعیت کنونی است. باید به خاطر داشت که دو قدرت های نامبرده شده، یعنی اسرائیل و ایالات متحده، هردو قدرت های هسته ای تمام و کمال هستند. این حقیقت سودمندی جنگ افزارهای هسته ای در جهان امروزی را زیر سوال می برد.
منبع: لوبلاگ / تحریریه دیپلماسی ایرانی
دیدگاه تان را بنویسید