روزنامه جوان: جلسه برجامی ایران با اروپا پرتنش بود
روزنامه جوان :عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه اعلام کرده تا زمانی که از جانب اروپاییها اقدامی قاطع به منظور بهرهمندی ایران از منافع برجام صورت نگیرد به کاهش تعهدات خود ادامه خواهد داد.
نماینده چین در مذاکرات ایران با ۱+۴ بعد از پایان نشست روز جمعه وین گفته بود که این نشست بعد از سه ساعت تمام شد. از اظهارات او میشد سطح تنش این نشست را حدس زد؛ موضوعی که موضع نمایندگان ایران و اتحادیه اروپا نیز آن را تأیید میکند. «هلگا اشمید» به نمایندگی از طرف نماینده عالی اتحادیه اروپا که به اتفاق «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزارت خارجه، ریاست نشست را به عهده داشت. او در توئیتر از «نیاز شدید» به حفظ برجام سخن گفت و نوشت: «ما برای حفظ برجام مسئولیت جمعی داریم. از همه طرفها خواستم مسئله را به پایتختهایشان گزارش دهند، چون به تلاشهای شدید همه طرفها نیاز است.»علاوه بر اشمید، دفتر سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ریاست «جوزف بورل» مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در قالب بیانیهای از یک طرف به نعل و از طرفی دیگر به میخ زد و ضمن تکرار مواضع اروپاییها در خصوص برجام، هم از خروج غیرقانونی امریکا از این توافق و تحرکات واشنگتن در ارتباط با ساز و کار موسوم به «اینستکس» انتقاد کرد و البته گامهای ایران در کاستن از تعهدات برجامی را نیز هدف هجمه قرار داد.
در بیانیه بورل آمده است: «این نشست در یک برهه حساس برگزار شد. شرکتکنندگان به پایبندی ۱۴ماهه ایران به تعهدات هستهای برجامی بعد از خروج تأسفبرانگیز ایالات متحده از این توافق و اعمال مجدد تحریمهای امریکا که سبب شد ایران به مزایای کامل رفع تحریمها برسد، اذعان کردند. او گفته که «نگرانیهایی جدی» در خصوص مجموعهای از تحولات به ویژه در خصوص اقدامات اخیر ایران در زمینه اجرای تعهدات هستهای برجامی این کشور مطرح شد. همه شرکتکنندگان بر اهمیت کلیدی اجرای کامل و مؤثر تعهدات همه طرفها و ارادهشان برای پیش بردن تلاشها به منظور حفظ توافق تأکید کردند. با این نیت و مطابق با بیانیه مشترک نشست در سطح وزرای خارجه ماه سپتامبر اتحادیه اروپا سه کشور اروپایی به علاوه روسیه و چین در نیویورک قویاً ایران را تشویق کردند که اقدامات ضروری را برای اجرای کامل تعهدات هستهای خودش و اجتناب از انجام اقدامات تنشآمیز اتخاذ کند و همچنین بر اهمیت حفظ مزایای اقتصادی برجامی ایران تأکید کردند.»
امریکا ریشه مشکلات است
روایت عباس عراقچی، معاون ظریف از نشست روز جمعه قابل تأمل است. عراقچی با «جدی»، اما در عین حال «معمولی» ارزیابی کردن نشست یاد شده به خبرنگاران گفت: «دامنه انتقادات نسبت به نحوه اجرای برجام از سوی طرفین وجود دارد، به خصوص انتقاداتی که ایران نسبت به طرفهای مقابل به ویژه طرفهای اروپایی دارد در اینکه نتوانستند به تعهدات خودشان بعد از خروج امریکا از برجام عمل کنند و ایرادات و انتقادات بسیار جدی است.» او با این حال، از وجود تنش در نشست خبر داد و با اشاره مستقیم به چگونگی فضای حاکم بر نشست گفت: «بحثها خیلی جدی بود و در یک فضای نسبتاً پرتنش صورت گرفت، با این حال آنچه مسلم بود همه اعضا و کشورهای شرکتکننده در این نشست، بر حفظ توافق تأکید داشتند و همه متفق بودند که باید تلاشها صورت بگیرد برای اینکه برجام در جای خودش باقی بماند. معاون سیاسی وزیر امور خارجه همچنین گفت: «در جلسه همه اعضا بدون استثنا بر این امر صحه گذاشتند که ریشه مشکلات موجود در رابطه با برجام امریکاست و همه اعضا سیاست امریکا و سیاست فشار حداکثری آن را رد کرده و گفتند که با آن همراهی نمیکنند و همه اذعان کردند که باید به ریشه این مشکل پرداخته شود و ما بتوانیم به صورت ریشهای شرایطی را فراهم کنیم که ایران بتواند از منافع برجام بهرهمند شود.»
نشست وین در شرایطی برگزار شد که سایه گزارش رویترز درباره قصد اروپاییان برای فعال کردن مکانیسم ماشه بر آن مشهود بود که واکنشهای قاطعی را از جانب چین و روسیه به دنبال داشت. در پی اقدام اخیر فرانسه، انگلیس و آلمان در ارسال نامهای برای «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل علیه موشکهای ایران، رویترز گزارش کرد که کشورهای اروپایی عضو برجام در جلسه کمیسیون مشترک برجام ایران را به اعمال ساز و کاری که میتواند به بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه تهران منجر شود [موسوم به مکانیسم ماشه]تهدید خواهند کرد.
«کونگ فو»، نماینده چین در جلسه اخیر کمیسیون مشترک برجام در این مورد گفت: «بردن این مسئله به شورای امنیت شاید غیر از امریکا به نفع هیچ کسی نباشد.» همچنین «فو سونج» مدیرکل سیاسی وزارت خارجه چین هم بعد از پایان کمیسیون مشترک برجام گفت پکن تمایلی به فعال کردن سازوکار حل اختلاف ندارد. وی همچنین خاطرنشان کرد تمامی شرکتکنندگان در این نشست اشتراکنظر داشتهاند که امریکا مقصر بحران ایجاد شده بر سر برجام است.
همچنین «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه هم با اعلام اینکه ایران به خروج از توافق تهدید نکرده است، درباره موضع روسیه مبنی بر استفاده از مکانیسم ماشه گفت: «هنوز برای صحبت در این باره خیلی زود است. اگر اتفاقی بیفتد، آن را بررسی خواهیم کرد.» هیئت روسی در نشست کمیسیون مشترک برجام، بر لزوم اجرای پروژههای تأسیسات اراک و فردو تأکید کرده است. «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه هم در نشست بینالمللی گفتگوهای مدیترانهای که در ایتالیا برگزار میشود، درباره تحولات ایران گفت: شرایط بیثبات فعلی در ایران به صورت گستردهای نتیجه سیاست فشار اقتصادی امریکا علیه این کشور است.
با این حال، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در توئیتی سعی کرد نگاه خوشبینانه و توأم به امیدواری به نشست اخیر داشته باشد و نوشت: «آخرین جلسه کمیسیون مشترک برجام در سال ۲۰۱۹ این را به اثبات رساند که بهرغم همه مشکلات و اختلافات، شرکتکنندگان در این نشست در حمایت از برجام و تعهد به آن متحد هستند. این جمعبندی اصلی است که از رایزنیها به دست آمده است.»
دیدگاه تان را بنویسید