واشنگتن: آزادی وانگ، پیششرط مذاکرات مستقیم ما با ایران نبود
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در یک مصاحبه ضمن ابراز امیدواری درباره امکان مذاکرات مستقیم واشنگتن و تهران گفت که آزادی «ژیو وانگ» از ایران، پیش شرط دولت دونالد ترامپ برای مذاکرات مستقیم نبوده است.
به گزارش فارس، «مارگارت برنان» مجری برنامه «در پیشگاه ملت» شبکه «سیبیاس» در مصاحبه با «رابرت اوبرایان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید از او درباره تنشهای اخیر در روابط آمریکا و کره شمالی و آزادی یک استاد ایرانی بازداشت شده در آمریکا و همچنین آزادی «ژیو وانگ» تبعه آمریکایی زندانی در ایران سوالاتی مطرح کرد.
برنان در اولاین سوال خود در این مصاحبه، با اشاره به تهدیدهای اخیر مقامهای کره شمالی درباره احتمال از سرگیری برنامههای اتمی و موشکی این کشور پرسید: «کره شمالی اعلام کرده که یک آزمایش بسیار مهم انجام داده است. به نظر شما آیا آنها در حال آماده شدن برای انجام آزمایش اتمی هستند؟».
رابرت اوبرایان مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: «امیدوارم که اینطور نباشد چرا که این اقدام اشتباهی از طرف کره شمالی خواهد بود. وقتی ما وارد منصب شدیم (دولت دونالد ترامپ قدرت را از دولت سابق آمریکا تحویل گرفت)، رئیسجمهور (دونالد ترامپ) با یک وضعیت بسیار سخت در قبال کره شمالی مواجه بود. رئیسجمهور (باراک) اوباما به او گفت که کره شمالی خطرناکترین مشکلی در جهان است که او با آن مواجه خواهد شد. با ترکیه تحریمهای سخت و نمایش نیروهای نظامی ما توانستیم کیم جونگ اون را متقاعد کنیم که به نشست (سنگاپور با دونالد ترامپ) بیاید و در آن نشست کیم جونگ اون درباره خلع سلاح اتمی کره شمالی قول داد و ما توقع داریم که او سر قولی که در نشست سنگاپور داد، بماند و امیدواریم که او چنین کاری را انجام دهد».
اولین نشست سران آمریکا و کره شمالی در سنگاپور در تاریخ ۲۲ خردادماه ۱۳۹۷ برگزار شد و دونالد ترامپ و کیم جونگ اون با توافق بر سر یک سند چهار بندی و دو صفحهای درباره موضوعاتی از قبیل «خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره» این نشست را پایان دادند (جزئیات بیشتر).
بعد از نشست سنگاپور، ترامپ و کیم دو بار دیگر هم با یکدیگر دیدار کردند. دیدار دوم آنها هشتم اسفند ماه ۱۳۹۷ در هانوی پایتخت ویتنام برگزار شد و این نشست به رغم گمانهزنیها و تبلیغات فراوان رسانهای بدون نتیجه پایان یافت. سومین و آخرین دیدار سران آمریکا و کره شمالی ۹ تیر ماه سال جاری در منطقه غیرنظامی میان دو کره انجام شد اما این دیدارها پیشرفتی در زمینه توافق دو طرف در زمینههای مسائل مهمی از قبیل خلع سلاح اتمی کره شمالی، صلح در شبه جزیره کره و برداشته شدن تحریمهای آمریکا نداشته است (جزئیات بیشتر).
مشاور ترامپ: امیدواریم کیم سر قولش بماند
مجری شبکه سیبیاس در ادامه این مصاحبه از مشاور امنیت ملی کاخ سفید پرسید: «نماینده او (کیم جونگ اون) در سازمان ملل روز گذشته گفت که خلع سلاح اتمی (کره شمالی) دیگر تمام شده است. با آزمایش جدید) در کره شمالی) و بیانیه نماینده آنها در سازمان ملل به نظر میرسد که دیپلماسی دیگر مرده است. در صورتی که آنها شروع به انجام آزمایشهای اتمی بکنند، ایالات متحده قرار است چه کاری انجام دهد؟»
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به این سوال، توپ را به زمین نماینده کره شمالی در سازمان ملل انداخته و با اشاره مجدد به نشست خرداد ماه سال گذشته در سنگاپور، به او درباره تبعات زدن حرفهای مغایر با مواضع رهبر کره شمالی هشدار داده است.
اوبراین گفت: «اگر من جای آن نماینده (کره شمالی در سازمان ملل) بودم، خیلی نگران بودم چرا که کیم جونگ اون در محافل عمومی و علنا گفته است که او شبه جزیره کره را خلع سلاح اتمی خواهد کرد. برای سفیر کره شمالی اتخاذ موضعی مغایر با موضع رهبرش با توجه به شرایط این کشور، اقدام بسیار خطرناکی خواهد بود».
مجری سیبیاس با قطع حرفهای اوبراین گفت: «شما این را میدانید که دیپلماتهای کره شمالی معمولا اقدام فردی انجام نمیدهند».
هشدار و تشویق همزمان آمریکا به کره شمالی درباره مذاکرات
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به این اظهارنظر اینطور جواب داد: «بله این را میدانم چرا که اگر چنین کاری بکنند، آخر و عاقبتش برای آنها خوب نخواهد بود. من درباره اظهارنظر سفیر کره شمالی در سازمان ملل، قدری شگفت زده شدم. ما باید ببینیم که چه خواهد شد. ما به مذاکراتمان ادامه خواهیم داد. به زودی استفان بیگان (نماینده ویژه آمریکا در امور کره شمالی) به منطقه خواهد رفت و ما خواهیم دید که چه میشود. اگر کره شمالی مسیر متفاوتی از مسیری که قبلا قولش را به مردم خودش، کره جنوبی، ایالات متحده و جهان داده، در پیش بگیرد ما ابزارهای زیادی در دسترسمان داریم. کیم جونگ اون گفته که او شبه جزیره کره را خلع سلاح اتمی خواهد کرد و اگر او این کار را انجام ندهد، ما این موضوع را در نظر خواهیم گرفت و ابزارهای زیادی در دسترسمان داریم».
مارگارت برنان مجری برنامه در پیشگاه ملت از میهمان خود سوال کرد:«البته زمان شما درباره این ضربالاجلی که کیم جونگ اون (تا پایان سال جاری میلادی) گذاشته، رو به اتمام است. آیا شما احتمال میدهید که ایالات متحده و کره شمالی دیداری بکنند. آیا شما احتمال میدهید که رئیسجمهور ترامپ با کیم جونگ اون صحبت کند؟»
مارگارت برنان و رابرت اوبرایان مشاور امنیت ملی کاخ سفید
اوبرایان در پاسخ گفت: «باید ببنیم چه میشود. ما دوست داریم که مذاکرات ادامه یابد و همین چند وقت قبل در استکهلم مذاکراتی با هیات کره شمالی داشتیم و ما دوست داریم که این مذاکرات ادامه یابد. ببینید ما دوست داریم که این موضوع به روشی مسالمتآمیز حل شود و حل این موضوع برای مردم کره شمالی، مسالهای خوبی خواهد بود و آنها خواهند توانست یک کشور عالی شوند و به جای اینکه یک کشور گرسنه و فقیر باشند، یک کشور از منظر اقتصادی با عظمت بشوند. آنها باید انتخابشان را بکنند و ما امیدواریم که آنها انتخاب درستی انجام دهند».
در ادامه این مصاحبه، مجری رسانه آمریکایی به تیراندازی جوان ۲۱ ساله تبعه عربستان سعودی و عضو نیروی هوایی این کشور در درون پایگاه نظامی «پنساکولا» که مرگ سه آمریکایی و جراحت هشت تن دیگر را در پی داشت.
تیراندازی نظامی عربستان سعودی در پنساکولا، تروریستی بود
برنان از اوبرایان سوال کرد: «ما دیدیم که یک افسر نظامی سعودی در پایگاه پنساکولا سه آمریکایی را با تیراندازی کشت و هشت نفر را زخمی کرد. آیا این تیرانداز، این اقدام را به تنهایی انجام داد و آیا این اقدام او تروریستی بود؟»
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه با این برنامه گفت: «افبیآی در حال تحقیق درباره این موضوع از دیگر دانشجویان سعودی (حاضر در پایگاه نظامی پنساکولا) و سوال و جواب از آنها است. از نظر من این حمله تروریستی به نظر میرسد اما من نمیخواهم قضاوت عجولانه داشته باشم و افبیآی باید تحقیقات خودش را انجام دهد».
یادآوری این نکته مهم است که در زمان مصاحبه برنامه در پیشگاه ملت شبکه سیبیاس با مشاور امنیت ملی کاخ سفید، افبیآی هنوز درباره اینکه تیراندازی تبعه سعودی در پنساکولا تروریستی بوده، نظر قطعی نداده بود اما در زمان پخش این مصاحبه افبیآی رسما این اقدام را تروریستی خواند.
در بخش پایانی این مصاحبه، مجری شبکه آمریکایی به موضوع آزادی «مسعود سلیمانی استاد دانشگاه و پژوهشگر ایرانی از زندان در آمریکا و همینطور آزادی «ژیو وانگ» تبعه آمریکایی زندانی در ایران اشاره کرد.
برنان سوال کرد: «یک مبادله زندانیان با ایران انجام شد، موضوعی که خیلی مهم بود چرا که برای اولین بار بود که دولت ترامپ یک زندانی را از ایران (به آمریکا) برگردانده است. ژیو وانگ استاد دانشگاه پرینستون بود که آزاد شده و ایالات متحده هم یک دانشمند ایرانی را آزاد کرد. این خبر خوب یبرای خانواده اوست اما حداقل چهار آمریکایی دیگر هم هنوز در ایران زندانی هستند. چرا این موضوع را به عنوان بخشی از یک بسته توافقی نکردید؟»
مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: «مارگارت!در مساله گروگانها من چندین سال است که مشغول این کار بودهام و در حیات من، رئیسجمهور ترامپ توانسته بیشتر از هر رئیسجمهور دیگر زندانیان آمریکایی را که به دلایل نادرست زندانی شده بودند، به خانه برگرداند. او بدون اینکه امتیازی بدهد یا در پالِتهای چوبی پول نقد بفرستد، این کار را انجام داده است چرا که ما میخواستیم در برابر انجام گروگانگیری دیگر افراد در آینده بازدارندگی ایجاد کنیم. ما دوست داریم که همه زندانیان (آمریکایی) در ایران را برگردانیم. من یک سال و نیم است که به سختی به ایرانیها درباره این موضوع فشار آوردهام تا با ما وارد یک گفتوگو شوند و با ما درباره این موضوع صحبت کنند و ما به این کار ادامه خواهیم داد».
طعنه اوبرایان به ماجرای ارسال پول نقد در «پالتهای چوبی» یکی از ادعاهایی بوده که مقامهای دولت ترامپ و همینطور جمهوریخواهان کنگره آمریکا بارها دولت اوباما را به انجام آن برای مبادله زندانیان بین آمریکا و ایران متهم کردهاند.
آمریکا: امیدواریم ایران با ما مذاکره کند اما تحریمها برداشته نمیشود
مجری سیبیاس در ادامه مصاحبه خود از اوبرایان سوال کرد: «آیا این موضوع (آزادی سلیمانی و ژیو وانگ) پنجرهای برای مذاکرات مستقیم با ایران باز میکند؟»
مشاور امنیت ملی کاخ سفید جواب داد: «ببینید، من امیدوارم که اینطور شود (پنجرهای برای مذاکرات مستقیم بین آمریکا و ایران باز شود)».
به ادعای اوبرایان، رئیسجمهور آمریکا پیش از این پیشنهاد انجام مذاکرات با ایران را مطرح کرده بود.
مجری سیبیاس از این مقام ارشد آمریکایی سوال کرد که آزادی ژیو وانگ پیش شرطی برای انجام مذاکرات مستقیم آمریکا و ایران بوده است؟
مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: «نه (پیششرط) نبود. ببینید ما یک کارزار فشار حداکثری علیه ایران داریم و فکر میکنم که این کارزار تاثیر داشته و تا حدی روی این آزادی (آزادی ژیو وانگ) اثر داشته است. رئیسجمهور به ایرانیها پیشنهاد انجام مذاکرات بدون پیش شرط درباره طیفی از موضوعات را داده است، ما دوست داریم که با آنها سر میز نشسته و صحبت کنیم اما تا زمانی که ایران دست از برنامه اتمی و فعالیتهای شرورانه خودش در منطقه برندارد، تحریمها و فشار حداکثری قرار نیست برداشته شوند البته در همین بین ما دوست داریم که درباره آزادی دیگر زندانیان صحبت کنیم و ما خواهان برگرداندن تک تک آمریکاییها به خانه هستیم».
دیدگاه تان را بنویسید