عطریانفر: استعفا یا استیضاح روحانی در شرایط فعلی ممکن نیست
روزنامه ایران نوشت: اگر ارزیابیهای تندروها نسبت به موفقیتآمیز بودن رفت و آمدهای دیپلماتیک جدی باشد، بعید نیست که شاهد تحرکات تندتری از سوی آنها علیه دولت باشیم، چرا که آنها ابایی از آن ندارند که به قیمت مانعتراشی برای پیشبرد سیاستهای دولت فضای سیاسی کشور را نیز متشنج کنند.
چنان که محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی هم چنین هدفی را برای طراحان استیضاح متصور است. او در ارزیابی پیش کشیدن طرح استیضاح رئیس جمهوری، معتقد است که «طراحان آن از یک سو اهداف تبلیغاتی- انتخاباتی را دنبال میکنند که نتیجه آن چیزی جز برهم خوردن آرامش فضای سیاسی کشور نیست.» عطریانفر با توضیح اینکه استعفا یا استیضاح رئیس جمهوری در شرایط فعلی ممکن نیست، آن را اساساً مطلوب هم نمیداند و به «ایران» میگوید: «استیضاح رئیس جمهوری چیزی نیست که صرفاً با امضای جمعی از نمایندگان محقق شود و همچنین بحث استعفا هم پیشنهادی نیست که نه فقط در دولت، بلکه حتی در میان گروههای سیاسی هم روی آن موافقت چندانی وجود داشته باشد و با این شرایط پیش کشیدن این دو موضوع ناممکن، تنها و تنها برهم زدن آرامش فضای سیاسی است و نه هیچ چیز دیگر.»
مخالفت با چنین پیشنهادهای هزینهزایی برای کشور و نظام تنها محدود به عطریانفر یا ناصری اصلاحطلب نیست. حجتالاسلام محمدتقی رهبر، عضو جامعه روحانیت مبارز هم معتقد است «در این شرایط هر اتفاقی که برای دولت حادث شود و مانع از اجرای برنامههای تعریف شده آن شود، قطعاً خطری برای نظام است.» او در گفتوگو با «ایران» با انتقاد از طرح استیضاح رئیس جمهوری میگوید: «متأسفانه افرادی که از استیضاح روحانی سخن میگویند، حتی از ولایت هم میخواهند جلوتر حرکت کنند.»
جـــــــلال میرزایــــــی، نماینــــــده اصلاحطلب مجلس نیز روی خوشی به این قبیل پیشنهادها نشان نمیدهد و معتقد است دولت در شرایط فعلی نیازمند همکاری و همافزایی بیشتر از سوی نهادهای مختلف است تا در مصاف داخلی و خارجی با مشکلات، قدرت مانور اجرایی و روانی بیشتری داشته باشد. او به «ایران» میگوید: «استیضاح یا استعفای رئیس جمهوری عملاً تقابلهای سیاسی را به صورت طبیعی در کشور چند برابر میکند و زمینهساز درگیریها و در نهایت بهم ریختگیهای بیشتری در کشور خواهد شد. ما الان در شرایطی هستیم که زمینه تنازع سیاسی در کشور بسیار بالاتر از سطحی است که باید باشد و کنار رفتن دولت به هر شیوهای این وضعیت را تشدید خواهد کرد و باعث درگیری داخلی خواهد شد.» این نماینده مجلس میافزاید: «ما الان در همین شرایط درگیر مشکلات فزاینده خارجی هستیم و فضای کشور شدیداً تحت تأثیر این مسائل قرار دارد که البته دولت هم در این زمینه نه مقصر است و نه تصمیمگیر اصلی. در شرایط این فشارها، درگیر کردن کشور به بحثهایی نظیر استیضاح یا استعفای دولت تنها یک مفهوم دارد و آن خودزنی از درون و تضعیف زمینههای سیاسی-اجتماعی داخلی برای مقابله با فشار بیرونی است.» به گفته میرزایی، اگر چه برخی جریانهای تندرو ممکن است به استقبال چنین شرایطی هم بروند چرا که منافع خود را در فضاهای متشنج و ملتهب دنبال میکنند، اما عقلای قوم و کلیت جریانهای سیاسی چنین اجازهای را نخواهند داد.
با این وصف آیا طرح استعفا یا استیضاح، جریان جدی در بین گروههای سیاسی ایران است؟ پاسخ فعالان سیاسی به این سؤال منفی است. ناصر ایمانی، از تحلیلگران اصولگرا اگرچه طرح این قبیل پیشنهادها را در راستای آزادی بیان میداند و انتقادهایی که ممکن است به دولت وجود داشته باشد اما به «ایران» میگوید: «به شخصه موافق آنها نیستم و در جریان اصولگرایی هم خطی مبنی بر پیگیری استیضاح رئیس جمهوری را ندیدهام چرا که از منظر اصولگرایان پیگیری چنین ایدهای به صلاح کشور نیست.»
محمدتقی رهبر، عضو جامعه روحانیت مبارز هم که طرح استعفا و استیضاح را به دور از عقلانیت و منطق میداند، میگوید: «متاسفانه انگار پای برخی آقایان روی زمین نیست و در ابرها سیر میکنند. در اینکه استیضاح رئیس جمهوری حق مجلس است یا اینکه افراد آزاد هستند که نظر خود را بگویند، شک نیست اما برای استفاده از این حقوق درایت و ژرفنگری هم لازم است. به هر حال برای یک امر به این اهمیت باید محاسبهای هم صورت بگیرد که در اینجا به نظر میرسد نگرفته باشد.» محمد عطریانفر و عبدالله ناصری هم تأکید دارند که اصلاحطلبان مخالف استیضاح هستند و به دنبال طرح استعفای روحانی هم نیستند. به گفته آنها، طرح برخی نظرات شخصی را نمیتوان به پای یک مجموعه سیاسی نوشت. با این وصف به نظر میرسد هم طراحان استعفا و هم مدعیان استیضاح خود نیز میدانند که عملیاتی شدن این پیشنهادهای ناصواب دور از انتظار است و راه به جایی نمیبرد و جز دامن زدن به تنشهای سیاسی و درگیر کردن دولت و افکارعمومی در موضوعات فرعی بهره دیگری نخواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید