حسن روحانی : سوال از رئیسجمهور آغاز شکاف بین دولت و مجلس نیست/ مبارزه با قاچاق در اختیار سپاه است/ کاخ سفید در پایان این جلسه خوشحال نمیشود / کارشناسان را به شهادت می طلبم / اگر یکپارچه باشیم از فیضیه آب به آسیاب دشمن نمی ریزند
کدخبر:
27500
جلسه سوال از رئیس جمهور/ نقص فنی در سیستم رای گیری/ چهار ، یک به نفع مجلس/ مجلس فقط از پاسخ روحانی در مورد استمرار تحریم های بانکی قانع شد

نمایندگان مجلس در چهار محور از پاسخ های روحانی قانع نشدند.
به گزارش مثلث آنلاین به نقل از نامه نیوز، نمایندگان مجلس شورای اسلامی صبح خود را با سوال از رئیس جمهور آغاز کردند. حسن روحانی به سوال 89 نماینده مجلس پاسخ داد و در نهایت تنها توانست در یکی از محورها مجلس را قانع کند. سوالاتی که می توان آن را در 5 محور زیر خلاصه کرد:
2. علت استمرار تحریمهای بانکی با گذشت بیش از 2 سال و علیرغم اجرای همه تعهدات برجامی ایران چیست؟
3. چرا دولت نسبت به کاهش بیکاری مفرط اقدام شایستهای ندارد؟
4. علت رکود اقتصادی شدید چندین ساله علیرغم وعدهها و اعلامهای مکرر عبور از رکود چیست؟
مجلس بعد از استماع سخنان روحانی وارد رای گیری و تنها در زمینه دلیل استمرار تحریم های بانکی قانع شد. گفتنی است 22 نفر از نمایندگان طی نامه ای خواستار رای گیری علنی و از طریق برگ رای شدند. علی لاریجانی ریس مجلس این پیشنهاد را به رای گذاشت اما اکثریت حاضر با آن موافقت نکردند. به این ترتیب رای گیری به شیوه الکتروینک در حالی انجام شد که سیستم رای گیری با مشکلات فنی مواجه بود. چنانچه رئیس مجلس چندین بار تذکر داد که این سیستم نیاز به رفع ایراد دارد.
سوال ها و جواب ها
در ابتدای جلسه نمایندگان سوال کنندگان پشت تریبون رفته و مسائلی را مطرح کردند، حسن روحانی نیز ترجیح داد که زمان یک ساعته خود برای پاسخگویی به سوالات را به دو بخش تقسیم کند. او همچنین قبل از بیان سخنان خود پاسخ هایی که پیشتر آماده کرده بود را به صورت کتابچه ای در اختیار نمایندگان گذاشت. در این کتابچه درباره اقدامات دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز، تحریمهای بانکی، کاهش نرخ بیکاری، رکود اقتصادی و ارزهای خارجی و ارزش پول ملی توضیحاتی ارائه شده است.
گفتنی است، این اقدام روحانی با آیین نامه داخلی مجلس همخوانی ندارد.
دهقان خطاب به روحانی: دولت چطور با این همه ژنرال، این میزان بیتدبیری داشت
محمد دهقان نماینده طرقبه نخستین نفری بود که پشت تریبون رفت و خطاب به رئیسجمهور گفت: شما ارزیابی از ذخایر خودتان نداشتید؟ دولت چطور با این همه ژنرال، این بی تدبیری داشت؟
وی خطاب به روحانی گفت: همانموقع که آقای جهانگیری ارز 4200 تومانی را اعلام کرد، کارشناسان گفتند این روش غلط است، سه ماه و نیم طول کشید شما این نظر را قبول کنید.
این نماینده مجلس همچنین پرسید: چرا لیست دریافتکنندههای ارز را منتشر نمی کنند؟ اگر کسی رانتی نبرده است، چرا با این خواست مخالفت میشود؟
وی ضمن انتقاد از ارائه ارز دولتی به سفرهای تفریحی، گفت: در زمان تحریک تقاضا، جلوی توزیع ارز را گرفتند، هم ارز صادرات و هم کسی می خواست 10هزار دلار ارز بفروشد، به عنوان قاچاق گرفتند.
دهقان در ادامه پرسید: آقای رییس جمهور، اگر شما توان نداشتید، دولت شما مردم را به صف کرد و سکه فروخت و جیب دلالان را پر کرد؟
وی افزود: ماده 598 قانون مجازارت اسلامی میگوید هرکسی موجب تضییع اموال دولتی می شود، باید هم مجازارت کیفری شود و هم جریمه. چه کسی میخواهد جبران کند؟
معضلات را به دیگران حواله ندهید
محمد حسین فرهنگی نماینده مردم تبریز نیز دومین نفری بود که برای طرح سوال از رئیسجمهور پشت تریبون قرار گرفت و گفت: رکود معضلی نیست که در دولت شما بوجود آمده باشد، از قبل بوده است، اما نبود برنامه مشخص برای آن در دولت شما، تشدید کرد. برنامه های علمی برای رکود وجود دارد، اما در دولت شما برنامه ریزی مدونی وجود ندارد
وی ادامه داد: این رکورد سنگین و بیسابقه درحالی است که بودجه سالانه افزایش پیدا کرده است. و نقدینگی افزایش یافته است.
به گفته وی رد شدن نقدینگی از 1600هزار میلیارد تومان موجب هجوم به بازار ارز و طلا شده است.
تورمی با اشاره به آمار بانک مرکزی در مورد تورم 10 درصدی، گفت: شواهد میگوید بالای 60 درصد است. رکود تورمی حاکم شده است. رکود تورمی حتی اگر کوتاهمدت باشد، می تواند تاثیر طولانی داشته باشد و باید دولت دست به اصلاحات اقتصادی میزد، اما تحولی انجام نداد.
وی ادامه داد: از سال 92 دست به کدام تحول اقتصادی زدهاید؟ در زمینه بیکاری، قاچاق و … و حتی یارانهها که از آن انتقاد میکردید، اتفاقی نیفتاد.
فرهنگی خطاب به روحانی تاکید کرد: معضلات را به دیگران حواله ندهید، حلقه مفقوده این سالها، مدیریت بوده است.
نیمی از وعدهها اجرا نشده است
حمیدرضا فولادگر نماینده اصفهان در سوال از رئیسجمهور گفت: اینجانب در آغاز کار دولت یازدهم از وزیر اقتصاد شما دفاع کردم، لکن اولین سوال اینجاست که چرا به همان وعدهها و برنامههای اقتصادی دولتهای یازدهم و دوازدهم پایبند نبودید و شرایط به سمتی رفته که معیشت مردم در تنگنا قرار گرفته و فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان، بیشترین مشکلات را از ناحیه تصمیمات دولت دیدهاند.
وی گفت: شما و همکاران و مشاوران اقتصادی شما به درستی از سال ۹۲ بیش از اینکه مشکلات اقتصادی را ناشی از تحریم بدانید، ناشی از مدیریت برشمردیم. آیا امروز هم به این تحلیل پایبند هستید چه اقدامی برای اصلاح ساختار انجام دادید و آنچه در حیطه مدیریت بوده چه تغییری کرده است؟ آیا به وعده خود برای ترمیم تیم اقتصادی عمل کردید؟ شما از اختیارات قانونی خویش استفاده کنید.
فولادگر گفت: در آغاز کار دولت اول و در وعدههای انتخاباتی و در موقع معرفی وزیران در راستای بهبود محیط کسب و کار تاکید داشتید و گزارشها نشان میدهد نیمی از وعدهها اجرا نشده است. آیا در تصمیمات اخیر ارزی و بخشنامههای مکرر قانون را رعایت کردید؟ شما که به مدیریت دولتهای قبلی ایراد داشتید چرا همان رویه را در پیش گرفتید؟ علیرغم قانون حمایت از تولید ملی، هنوز شاهد اجرای برخی پروژهها توسط شرکتهای خارجی هستیم. این دامن زدن به رکود و بیکاری است.
این نماینده مجلس گفت: هنوز قانون ارتقای نظام مالی کشور اجرا نشده است. قانون نحوه تحقق اقتصاد مقاومتی که به کارگیری توان سه قوه را به منظور اصلاح و پالایش و همسوسازی لوایح و قوانین با این سیاستها را تاکید کرده بود هنوز اجرا نشده و این سبب شد با دخالت رهبری نشست سران سه قوه ایجاد شود. در شرایط رکودی فعلی بیشترین فشار را در بخش صنعت و معدن خواهیم داشت.
کرمپور :چگونه صدها کانتینر قاچاق میشود و کسی آنها را نمیبیند؟
کورش کرمپور نماینده مردم فیروزآباد در جلسه طرح سوال از رئیس جمهور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در سوالی از رئیسجمهور پرسید: جناب آقای روحانی اینجانب کورش کرمپور نمایندهای که به شهادت مردم، مسئولین و قطعا شخص جنابعالی همواره حامی دولت شما از زمان انتخابات تا به امروز بوده و هستم و دنیا بداند امروز حضور رئیسجمهور در مجلس شورای اسلامی برگ زرینی است از پاسخگویی مسئولان به مردم که آن را وظیفه خود میدانند. آقای روحانی مگر رهبر انقلاب نگفتند اگر کالایی به صورت قاچاق وارد کشور شد، در انظار عمومی به آتش کشیده شود.
وی افزود: همه ما شنیدیم که ایشان گفتند مراد من از قاچاق فلان کولهبر ضعیف نیست، قاچاقهای سازمان یافته بزرگ را میگویم. آیا بعد از شنیدن این جملات حرفی باقی میماند که من به عنوان نماینده در راه مبارزه با قاچاق مطرح کنم؟ آیا دستور قاطع رهبری در خصوص برخورد قاطع با قاچاقچیان عمده حتی در یک مورد اجرا شده است؟
کرمپور خطاب به روحانی ادامه داد: عدم توانایی دولت در مهار قاچاق کالا و ارز ناشی از چیست؟ موانع و مشکلات پیش روی شما در جلوگیری از قاچاق کالا و ارز چیست؟ آقای روحانی خطر جدی است و لازم است با جدیت تمام با آن مبارزه شود. لطفا نگویید نه میشود و نه میگذارند.
وی تاکید کرد: من از قدرت صحبت میکنم، از قدرت نظام جمهوری اسلامی که به کمک مردم سوریه و عراق میرود و بر ضدنظام نامشروع آمریکا در عربستان که همان داعش میباشد اقدام میکند و آنها را شکست میدهد. چطور نمیتوانید با قاچاق مبارزه جدی کنید چگونه صدها کانتینر قاچاق میشود و کسی آنها را نمیبیند؟
نماینده مردم فیروزآباد یادآور شد: آقای روحانی مگر نه اینکه مشکل کشور ما بیکاری است آیا مبارزه جدی با قاچاقچیان عمده همت بزرگ در امر ایجاد اشتغال برای جوانان نیست؟
نقوی حسینی : پای دولت شما میایستیم
سید حسین نقوی حسینی صبح امروز در جلسه صحن علنی مجلس شورای اسلامی در نطق موافقت با طرح سوال از رئیسجمهور، با تبریک هفته دولت گفت: امروز روز دولت، ملت و مجلس است. همه میدانیم امالفساد همه مسائل کشور، بیکاری و عدم اشتغال است.
وی ادامه داد: آقای رئیسجمهور تصور کنید، خانوادهای پنج فرزند تحصیلکرده و با مدارک عالی و حتی دکتری دارد و سنین آنها ۲۰ تا ۴۰ سال است و آنها مجرد هستند. شب آنها به خانهای میآیند که حتی پدر هم بیکار است. شما شب خوابتان میرود؟
این نماینده اصولگرای محلس با بیان اینکه پنج میلیون بیکار در کشور وجود دارد، اظهار داشت: آقای رئیسجمهور! شما مجری قانون اساسی هستید و قانون اساسی از شما خواسته تا اشتغال مناسب، تامین احتماعی و دستمزد مکفی برای ملت تامین کنید. به نمایندگان بگویید شورای عالی اشتغال در طول پنج سال دولت شما چند بار تشکیل شده است؟ بانک اطلاعات بیکاران و اشتغال را که وعده انتخاباتیتان بود، تشکیل شد؟ طرح کارورزی شما به کجا رسید؟ شما پاسخگو ملت هستید.
نقوی حسینی با تاکید بر اینکه ما آمریکا را له و تحریمها را نابود میکنیم، تصریح کرد: آقای رئیسجمهور! مجلس در کنار شما است. همه بدانند کور خواندهاند کسانی که فکر میکنند میتوانند در میان مسئولان نظام اختلاف ایجاد کنند. پشت رهبری حرکت کنید، از شما حمایت میکنیم. از ظرفیتهای داخلی استفاده و به دورن توجه کنید. به نخبگان خود توجه کنید. آقای شریعتمداری نمایشگاه صنعت کوچک گذاشت، ای کاش شما و معاون اول از این نمایشگاه بازدید میکردید.
وی با بیان اینکه ما میتوانیم تحریم را دور بزنیم، مرعوب تحریم نباشیم، خاطرنشان کرد: ما دلار به انداز کافی داریم. اعتماد مردم را جلب کنید. ظرفیت اشتغال مهمتر از شغل است. آنقدر بر بودجه و اعتبار برای ایجاد شغل مانور ندهید. بخش مسکن را رونق دهید که ۳۰۰ نوع شغل در مسکن نهفته است.
نماینده ورامین در مجلس با بیان اینکه بیش از پنج هزار مرکز تولیدی و خدماتی تعطیل شده است ولی شما کمک کنید این مرکز دوباره احیا شوند، ابراز داشت: ما اختلاف سیاسی داریم ولی امروز، روز عزت ملت ایران و روز سخت کشور است. مرد کسی است که در روز سخت، پای نظام بایستد. ما پای دولت شما میایستیم.
ذوالنور: دولت برای خروج آمریکا از برجام سناریو نداشت
حجتالاسلام مجتبی ذوالنور در جلسه علنی امروز سهشنبه و در جریان سوال از رئیس جمهور به توضیحات دلایل طرح سوال از روحانی پرداخت و با تبریک هفته دولت و گرامی داشت یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر گفت: آقای رئیس جمهور عنوان کرد که قاچاق از ۲۵ میلیارد به ۱۲ و نیم میلیارد رسیده است. همچنین موضوع کاهش واردات از ۷۰ میلیارد دلار به ۴۰ میلیارد دلار را بیان کرد اگر این آمارها صحت داشته باشد باید در ۵ -۶ سال گذشته که دولت در اختیار آقای روحانی بوده تقاضای ارز روند کاهشی پیدا کرده باشد یا این که جنسهای خارجی در بازار کم شده باشد.
ذوالنور افزود: اگر آمارها درست باشد تولیدات داخلی باید افزایش یافته، حال این که طبق نظر کارشناسان ظرفیت بنگاههای تولیدی به ۴۰ درصد رسیده است. باید مصرف کم شده باشد، همه این اتفاقات در حالی رخ میدهد که باید سبک زندگی مردم تغییر کرده و با جنس خارجی خداحافظی کرده باشند یا این که جمعیت کم شده باشد. این اتفاقات هیچ کدام رخ نداده است.
نماینده قم اضافه کرد: در صورت درست بودن این آمارها با کاهش واردات و افزایش صادرات باید شاهد شرایط دیگری باشیم اما آقای روحانی شما از اول دولت یازدهم تاکنون یک جلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز حضور نداشتید و جز ایام طرح سوال از رئیس جمهور که آقای رحمانی فضلی را به عنوان نماینده ویژه گذاشتید نمایندهای در این ستاد نداشتید.
ذوالنور با اشاره به موضوع تحریمها گفت: بنده از صحبتهای آقای رئیس جمهور یک سری کلیپ از اینترنت تهیه کرده بودم و قصد پخش آن را داشتم اما به دلیل کمبود وقت از آن منصرف شدم. مردم یادشان است که شما در روزهای اول اجرایی شدن برجام از لغو شدن تمامی تحریمها صحبت کردید و همچنین در ایام تبلیغات انتخاباتی در دولت دوازدهم به مردم قول دادید که میتوانید علاوه بر برداشتن تحریمهای هستهای همه تحریمهای اقتصادی را بردارید.
وی افزود: رهبری فرمودند هدف مذاکرات در برجام رفع تحریمها است که اگر نشود خسارت محض دارد. آقای روحانی شما در پاسخ به سوالات در جزوه ای که منتشر کرده و توزیع کردید اعلام کردید که بعد از برجام با ۳۰۰ بانک دنیا ارتباط برقرار کردید سوال این است که این ارتباط با بانک های بزرگ بوده یا کوچک؟ حتما بانکهای بزرگ بود. موضوع دیگر آن است که سیستم بانکهای اروپایی جزیرهای نیست و یکپارچه است و ابزار و امکانات بانکهای بزرگ نیز انعطاف زیاد ندارد. اگر مشکل نرم افزاری هم وجود دارد چرا بانکهای کوچک آن مشکل را نداشته و فقط بانکهای بزرگ مشکل نرم افزاری است. پس بحث بر سر مشکل نرم افزار نیست.
این نماینده اصولگرای مجلس خاطرنشان کرد: اگر موضوع را به FATF ربط میدهید. مجلس از کنوانسیونهایی مثل پالرمو و پولشویی عبور کرد و اکنون در دست شورای نگهبان است. تنها کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم باقی مانده است. اگر میخواهید همه امور را به آن ربط بدهید لازم است یاد آوری کنیم طبق نامه آقای طیب نیا در دو سال گذشته ریسک از ۶ به ۵ کاهش پیدا کرد و ما از لیست سیاه به لیست خاکستری وارد شدیم در این دو سال مشکل اف ای تی اف نبود. چرا باز با بانکهای بزرگ ارتباط برقرار نکردید.
ذوالنور افزود: مشکل آن است که شما در مذاکرات برجام تضمین نگرفتید و سایه تهدید و تحریم آمریکا روی بانکهای بزرگ باقی ماند. اگر صدتا FATF هم حل شود تحریمها برداشته نمیشود چون برجام ماموریتش را انجام نداد و تحریمهای بانکی سرجایش است.
وی با اشاره به موضوع بیکاری گفت: آقای رئیس جمهور سوال ما این است که شما رئیس جمهور سوئیس یا جمهوری اسلامی هستید؟ وقتی در مسکن مهر ۵ میلیون ساختمان ساخته شده صدای کارگران را نشنیدید در سال سوم ریاست جمهوری و در افطاری رهبری از ایجاد دو و نیم میلیون شغل صحبت کردید و در همان سال آقای جهانگیری موضوع ایجاد ۷۰۰ هزار شغل را مطرح کرد. امروز میگویید در این ۵ سال دو و نیم میلیون شغل ایجاد شده است. این تضادهای آماری را چطوری میبینید.
ذوالنور گفت: آقای روحانی شما در همان ایام انتخابات بیان کردید که وجود بیکار به آمار نیاز ندارد و با مراجعه به خانهها میتوان وضعیت بیکاری را دید ولی مگر با حلوا حلوا کردن دهن مردم شیرین میشود.
وی دربارهی مشکل ارز نیز اظهار کرد: مشکل ارز به سوء مدیریت و مشورت نکردن با کارشناسان و استفاده نکردن رفتارهای علمی و مشکل خودشیفتگی بر میگردد چرا همیشه کاسه و کوزهها را باید سر مردم خورد کنید. قیمت ارز تغییر پیدا میکند و باز مردم را مقصر میدانید اما بحث بر آن است که ما فقط تهدید به تحریم شدیم و صادرات نفت ما قطع نشد اما چرا وضعیت بازار این طور شد؟
این نماینده اصولگرای مجلس گفت: آقای رئیس جمهور موضوع سر آن است که کاخ آرزوهایی به نام برجام ساختیم که با خروج آمریکا این کاخ خراب شد و شما گزینهی بعدی نداشتید. توجهی به توانمندی داخلی و اقتصاد مقاومتی نکردید و ارتباط با همسایگان را فراموش کردید. تا غربیها هیچ وقت قهر نکنند.
ذوالنور ادامه داد: بارها گفتید اگر آمریکاییها از برجام بیرون روند گزینههای مختلفی دارید حقیقا در این شرایط دو سناریو بود یا ترامپ در برجام میماند و یا خروج پیدا می کرد اما شما برای خروج ترامپ سناریویی نداشتید.
وی در پایان گفت: در موضوع ارز نیز همه چیز در اختیار شما بود، اما مشکل به وجود آمد.
روحانی: سوال ملت نیز همین است
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی صبح امروز در جلسه امروز صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: میلاد مسعود امام هادی (ع)، عید سعید قربان و پیشاپیش عید بزرگ غدیر را خدمت ملت بزرگ ایران و نمایندگان تبریک و تهنیت عرض میکنم. امیدوارم بهترین کلام و سخن و نیکوترین جملات را بکار ببریم.
وی ادامه داد: امیدوارم توصیههایی که رهبری به من فرمودند را بتوانم نکات مورد نظر ایشان را دقیقا مراعات کنم.
امروز را روز مبارکی برای دموکراسی، کشور و مردمسالاری دینی میبینم
رئیس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه امروز را روز مبارکی برای دموکراسی، کشور و مردمسالاری دینی میبینم، اظهار داشت: هیچ کس فکر نکند، پاسخگو بودن به عنوان یک نقطه ضعف است بلکه به عنوان بالاترین نقطه قوت مسئولان جمهوری اسلامی است که همه مسئولان باید پاسخگو باشند؛ هر کدام در چارچوب وظایف و قانون که برای همه مقرر کرده است.
روحانی افزود: هیچ کس از مردم شریف ایران از دوستان ما در جهان یا دشمنان ما، فکر نکنند امروز، آغاز شکاف میان دولت و مجلس است. کاملا این تصور اشتباه است. مجلس و دولت، هدف بسیار بزرگی را بر دوش دارند و میبینند و این بار مسئولیت را با همکاری یکدیگر باید به مقصد برسانند.
ملت ایران هم سوال دارند
وی با بیان اینکه لحن سوالات، سوال از دولتهای یازدهم و دوازدهم است که از نظر من ایرادی ندارد، تصریح کرد: همواره در دولتهای یازدهم و دوازدهم تلاش من این بوده است که میان دولت و مجلس، ارتباط نزدیک و برادرانه باشد که از نظر من، اینچنین بوده است. بسیاری از نمایندگان، در انتهابات ۹۶، حضور فعالانهای داشتهاند و نمایندگان در دولت دوازدهم و طرحها و لوایح کنار هم بودهایم.
رئیسرجمهور با بیان اینکه ممکن است از یکدیگر گلایه داشته باشیم ولی این گلایهها دوستانه و برادرانه است، خاطرنشان کرد: از نظر من سوال نمایندگان در پنج بند تنظیم شده است. مشابه این سوالات، سوالات ملت ایران هم است. نه تنها یک چهارم نمایندگان امروز مجلس این سوالات را دارند، بلکه به اعتقاد من، بسیاری از مردم این سوالات را دارند که چرا بیکاری؟ چرا وضع بانک اینچنین؟ چرا رکورد و روق شرایطی را طی میکنند که مورد انتظار مردم نیست و چرا رشد قیمت ارز؟
شک مردم را باید درمان کنیم
روحانی تاکید کرد: شما به هر کوچه و خیابانی بروید شاید برخی سوالات مردم همینها باشد؛ حق هم دارند بپرسند. مردمی که در دولت یازدهم در طول چهار سال و در ماههای اولیه دولت دوازدهم شاهد تحول مثبت در اقتصاد و فرهنگ و مسائل اجتماعی و امنیت ملی و سیاست داخلی و خارجی بودند، امروز برایشان این سوال مهم مطرح شده که چه شده است که مردم ما باید از آینده زندگی و کشور خود نگران باشند؟ سوال اصلی این است که چرا در طول چهار سال و نیم حرکت ما به سرعت رو به جلو بود، در رشد اقتصادی و تورم و اشتغال و تعادل قیمت ارز و رونق اقتصادی که همه آمار موجود است و همه چیز شاهد است، در این هفت، هشت ماهه اخیر ناگهان با شرایط نویی مواجه شدیم؟
وی گفت: شما ممکن است بفرمایید این شرایط نو از اشتغال و ارز و رکود و قاچاق بود. از سیستم بانکی بود؛ به نظر من اشکال از تصور مردم و ترسیم ملت ایران نسبت به آینده ایران بود. ناگهان تصور مردم نسبت به آینده ایران دچار تغییر شد و این درد بزرگی است.
روحانی با بیان اینکه اشتغال بسیار مهم است، بیکاری درد بزرگی است، نابسامانی بانکی مشکل است و من قبول دارم، گفت: مساله رونق و قیمت ارز هم مهم است اما همه اینها در برابر اعتماد و امید به مردم ناچیز است. چرا امید مردم تغییر کرده است؟ چرا نسبت به آینده ایران دچار تردید شدند و بالاتر حتی نسبت به عظمت نظام و قدرت نظام و رشد و توسعه آینده دچار شک شدهاند؟ این شک را باید درمان کنیم. ما باید با زبانی درست و صحیح به گونهای با مردم سخت بگوییم که قانع شوند که مشکلات این چند ماهه زودگذر است. کلید مساله فقط در همین است. ما باید برای مردم توضیح دهیم از این مشکلات به حول قوه الهی با هدایت رهبری و هماهنگی سه قوه و نیروهای مسلح عبور خواهیم کرد. باید به ملت بگوییم نخواهیم گذاشت توطئههای آمریکا پیروز شود.
کاخ سفید فکر نکند از پایان جلسه امروز خوشحال خواهد بود
رئیسجمهور خطاب به ملت گفت: ملت مطمئن باشید؛ ما نمیگذاریم یک مشت ضد ایرانی که امروز در کاخ سفید جمع شدهاند علیه ما توطئه کنند. کاخ سفید فکر نکند از پایان جلسه امروز خوشحال خواهد بود. بداند از پایان جلسه امروز اندوه بار خواهد شد، چون پایان این جلسه اتحاد بالاتر بین مجلس و دولت و بین دو قوه و قوه قضائیه و بین هر سه و نیروهای مسلح و بین هر چهار و نظارت و راهبری مقام رهبری است نه ترسی از آمریکا داریم نه از مشکلات. از مشکلات به خوبی عبور میکنیم.
روحانی افزود : من در فرصت اولم به این پنج سوال به طور خلاصه اشاره میکنم البته از دستگاههای مربوطه گزارش را گرفتهام و اینجا موجود است.
ستاد مبارزه با قاچاق تنها به قوه اجرائیه وصل نیست
وی درخصوص اولین سوال در زمینه قاچاق کالا و ارز گفت: همه میدانید مبارزه با این موارد با فرمان رهبری آغاز شد و بعد نمایندگان محترم مجلس در سال ۹۲ قانون مربوطه را نوشتند و ابلاغ کردند و دولت همه آییننامههای آن را تدوین کرد و ابلاغ کرد و ۶۰۰ میلیارد تومان برای تشکیل سامانههای لازم برای مبارزه با قاچاق و اتصال سامانهها به هم تهیه شد. چرا قاچاق ایجاد میشود؟ جنس از بیرون میآید کالای ما به بیرون منتقل میشود وقتی برای کالاهایی در داخل یارانه میدهیم و قیمت متعادل نیست و یارانهای است، خود به خود این کالا تمایل پیدا میکند به خارج برود. چون قیمت خارج و داخل نامتعادل است. هرچه قیمت ارز پایین بیاید، واردات قاچاق بیشتر میشود؛ هرچه ارز بالا برود واردات کنار و به عکس خروجی بیشتر میشود اساس برای جلوگیری از قاچاق، تولید با کیفیت داخلی است همه باید به تولید داخلی کمک کنیم. اگر اینطور باشد معنی ندارد قاچاق وارد شود، مگر جنسهایی که از نظر فرهنگی ما نمیتوانیم به سمت آن برویم و کسی در گوشه و کنار متقاضی آن باشد.
وی با طرح این سوال که ما چطور توانستیم از ۲۵ میلیارد دلار قاچاق برسیم به ۱۲.۵ میلیارد دلار، گفت: در عرض چهار سال و خردهای این اتفاق افتاد! این تحول چطور ایجاد شد؟ ستاد مبارزه با قاچاق به قوه اجرائیه تنها وصل نیست و نیروهای مسلح و قوه قضائیه هم نیروهایشان در این ستاد است همه با هم داریم تلاش میکنیم آمار و ارقام این ستاد که به کمک دانشگاه تهیه شده میگفت قاچاق در سال ۹۲، ۲۵ میلیارد دلار است به عدد ۱۲ میلیارد رسید. در قاچاق خروجی، عمدتا سوخت است که قاچاق میشده و هنوز میشود. یعنی بنزین و گازوئیل و موارد دیگر.
رئیس جمهور گفت: دولت با برنامه ریزی که انجام داد، برای کنترل پیمایش خودروها و دادن گازوئیل، مبنای پیمایش قاچاق ۷.۸ میلیارد در سال ۹۲ تبدیل شد به نیم میلیارد در سال ۹۵.
مبارزه قاچاق در آبهای جنوبی را در اختیار سپاه قرار دهیم
حسن روحانی افزود: هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون جلوی قاچاق خروجی گرفته شده است. البته باید اضافه کنم در زمینه قاچاق تلاشهایی داشتیم که نقش نیروی انتظامی، سربازان گمنام و نیروهای مسلح علیالخصوص سپاه پاسداران نقش ارزشمندی است. ما از ۱۰ ماه پیش با شورای عالی امنیت ملی درباره آبهای جنوب که شامل خلیج فارس و دریای عمان میشود، تصمیم گرفتیم مبارزه قاچاق را در اختیار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار دهیم.
وی خاطرنشان کرد: در منطقه غرب و شرق هم نقاطی از مرز در اختیار سپاه پاسداران است و مشغول کمک هستند. با کمک سپاه پاسداران توانستیم به این نقطه مطلوب برسیم. سوال باید این باشد که چطور دولت به کمک مجلس و قوه قضائیه و نیروهای مسلح قاچاق ۲۵ میلیارد را به ۱۲ میلیارد رساند و اکنون برنامه دولت برای اینکه این ۱۲ میلیارد را به صفر برساند، چیست. اگر سوال این بود من با ذوق بیشتری برنامههای دولت را ارائه میکردم.
شورای عالی امنیت سازمان ملل به جای اینکه بگوید تحریم، باید بگوید تشویق
رئیسجمهور با اشاره به اینکه نمایندگان در خصوص باقی ماندن تحریمهای بانکی سوال پرسیدند، گفت: یکی از نمایندگان گفت برجام اجرا شده پس چرا تحریمها باقی مانده است. در پاسخ باید بگویم وزیر امور خارجه پاسخ این سوال را مفصل داده است. من از شما میپرسم هدف برجام چه چیزی بود؟ برجام برای این بود که به دنیا بگوییم فعالیت صلحآمیز هستهای که آنها به دروغ گفتند غیرصلحآمیز است و بر مبنای همین دروغ و اتهام برنامههای فراوانی را علیه ما تصویب کردند و به ذیل دنیا اینچنین رساندند، برای صلح و امنیت جهانی مخاطرهانگیز نیست البته نظام ما را هم به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد بردند برجام آمد تا این را بگوید که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است و هیچ صلح و امنیتی را تهدید نمیکند.
وی افزود: شورای عالی امنیت سازمان ملل به جای اینکه بگوید تحریم، باید بگوید تشویق، و همه کشورها را به کمک ایران تشویق کند. ما به اینجا رسیدیم کارنامه گذشته شورای امنیت این است که ایران صلح و امنیت را تهدید میکند و بعد از برجام قطعنامه شورای امنیت این است که ایران میتواند فعالیت هستهای داشته باشد و از دنیا هم میخواهد که در کنار ایران باشد. این معنی اصلی برجام است.
برجام بخش بزرگی از مشکلات اقتصادی را حل کرد
حسن روحانی تاکید کرد: ما در برجام دستاوردهایی داشتیم که هرگز از بین نمیرود که شامل دستاورهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و... میشود. تحریم تسلیحاتی کشور که میگفت ایران نه حق خرید سلاح را دارد و نه میتواند سلاحی بفروشد را به پنج سال تقلیل دادیم که دو سال و نیم از آن باقی مانده است.
رئیس عالی شورای امنیت ملی خاطرنشان کرد: اهداف برجام روشن است و در زمینه اقتصاد هم برجام گشایشهای زیادی را ایجاد کرد. امروز تردیدی نداریم حال که شرکتها در حال رفتن از ایران هستند، نشان از این دارد که روزی به ایران آمدند که حالا دارند میروند. اگر فلان بانک با ما از دیروز کار نمیکند نشان میدهد که روزی با ما همکاری داشته است. بنابراین برجام بخش بزرگی از مشکلات اقتصادی را حل کرده و تحریم بعد از اجرای برجام و اجرایی شدن آنچه مربوط به برنامه هستهای بود لغو شد.
وی افزود: میدانید تحریمهای ما هستهای بوده و بخشی از آن مربوط به سیستم بانکی است. درواقع شامل مولفههای زیادی میشود. علیرغم این موضوع ما از ۳۰۰ بانک حدود ۲۸۷ بانک رابطه کارگزاری داریم و هزاران حواله و گشایش اعتباری از طریق بانکهای خارجی انجام شده است. بانک مرکزی گزارشی به من داده است که در این مدت حدود ۷۰ میلیارد پول از طریق سیستم بانکی تبادل شده است و این اتفاق از سال ۹۴، ۹۵، ۹۶ اتفاق افتاده است. بنابراین بانک اساسی دارد که آن هم حفظ روابط اولیه است که آن هم انجام شده است.
مجلس در تصویب لوایح چهارگانه تسریع داشته باشد
روحانی تصریح کرد: ما چهار لایحه ارائه کردیم که این چهار لایحه برای بانک اساسی است. برای حیثیت ایران هم اساسی است. ما کشوری ضدپولشویی و تروریسم هستیم و لوایح شما بسیار میتواند به ما در زمینه مسائل بانکی کمک کند. یکی از این لوایح تصویب شده و سه تای آن باقی مانده است. من از ریاست محترم مجلس و نمایندگان درخواست دارم در تصویب این لوایح و تصمیمگیری در خصوص آنها تسریعی داشته باشند این لوایح بسیار در زمینه بانکی ما تاثیرگذار است. ما سرمایه و فاینانس زیادی در این مدت از کشورهای خارجی گرفتیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: مقدار فاینانسهای اجرا شده بیش از ۲۲ میلیارد دلار است. البته در شرایط فعلی که آمریکا تحریمها را آغاز کرده مشکلات جدیدی برای ما ایجاد شده است که باید مرتفع شود.
کارنامه دولتهای یازدهم و دوازدهم در زمینه بیکاری بسیار درخشان است
رئیس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه مسئله سوم، مسئله بیکاری است، اظهار داشت: در زمینه بیکاری کارنامه دولتهای یازدهم و دوازدهم بسیار درخشان است و جزو کمتر کارنامههایی است که در کشورهای دیگر مییابید. در سال ۸۴ تا ۹۱ اشتغال ما چقدر بوده است؟ اشتغال خالص آنقدر بوده است که نمیتوان گفت یعنی ۱۰ هزار نفر بوده است. امروز اشتغال خالص ما در پنج سال گذشته ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر است.
روحانی با اشاره به آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار تصریح کرد: اشتغال سرمایهگذاری خارجی، امنیت داخلی و شرایط خاص سکون و آرامش سیاسی میخواهد ولی در زمینه اشتغال موفقیت بزرگ داشتهایم. در بهار ۹۷، بیش از آنچه که دواطلب کار بودند، کار ایجاد کردیم. ۷۱۱ هزار جویای کار بودند ولی ۷۵۶ هزار شغل ایجاد شده است ولی مردم قانع نیستند و هنوز بیکاری فراوانی داریم.
رقم بیکاری ما ۱۲.۱ درصد است که قابل قبول نیست
وی با بیان اینکه ما بیکاری مزمن چندین ساله داریم و رقم بیکاری ما ۱۲.۱ درصد است که قابل قبول نیست، خاطرنشان کرد: خانوادههای فراوانی هنوز هستند که حس نکردند. اگر دولت یازدهم و دوازدهم مانند نهم و دهم کار میکرد، امروز رقم بیکاری ما ۲۲ درصد بجای ۱۲ درصد بود. این هنر دولتهای یازدهم و دوازدهم است.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه در زمینه رکورد، اولین دولتی بعد از جنگ بودیم که وقتی روی آمدیم رشد منفی ۷.۷ داشت، ابراز داشت: در سال ۹۲ هم باز رشد منفی داشتیم. در سال ۹۳ رشد مثبت داشتیم. در سال ۹۴ رشد مناسبی نداشتیم که به خاطر کاهش قیمت نفت بود ولی از سال ۹۴ رشد اقتصادی داریم. رشد اقتصادی سال ۹۵، ۱۲.۵ درصد بوده که در دنیا بینظیر است. ما در زمینه رونق اقتصادی تلاش کردیم.
اجماع اقتصاددان را تصمیمات ارزی داشتیم
روحانی با بیان اینکه تا رونقی که مطلوب مردم است، فاصله داریم، عنوان کرد: درخصوص مسئله ارز، دو، سه جمله میگویم. ارز چرا شرایطش اینچنین شد؟ آیا عامل سیاسی یا اقتصادی یا روانی بود؟ من در نوبت دوم اشاره بیشتری به این مسئله میکنم که مسائل سیاست خارجی و روانی تاثیر بیشتری داشت تا اقتصادی. ما قبل از تحریم یک جور تصمیم گرفتیم و بعد از تحریم یک جور تصمیم گرفتیم. در تصمیم قبلی هم اجماع همه اقتصاددان را داشتیم که میدانستیم یک نرخ واحد را اعلام کنیم.
وی ادامه داد: اینکه چرا به مسافر ارز دادیم، اگر ندهیم مسافر از کوچه و پس کوجه ارز میخرد و آن شاخص میشود. این ارز دادن برای کنترل بوده است.
وزرا به سوالات پاسخ دهند
روحانی در بخش دوم پاسخگویی به سوالات و بعد از نطق ذوالنوری، با تشکر از همه نمایندگان مجلس و طراحان سوال اظهار داشت: دوستان نکاتی را مطرح کردند که باید به آنها پاسخ داده شود. من از وزرای مربوطه میخواهم در زمینه این پنج سوال هم توضیح لازم را بدهند و هم نکاتی را ارسال کنند و توضیحات بیشتری به مردم بدهند.
وی اضافه کرد: کشور در مسیر آرام حرکت میکرد، حتی وقتی ترامپ هم بر سرکار آمده بود و به عربستان آمد ولی مردم در انتخابات حماسه آفریدند و به او و کشورهای کوچک ضربه زدند ولی چه شد که شرایط عوض شد؟
تاریخ تغیر شرایط کشور پنج دی سال ۹۶ است
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه تاریخ این تغییر پنج دی سال ۹۶ است، تصریح کرد: هر کس تاریخ دیگری بگوید به اعتقاد من آدرس غلط به مردم داده است. مردم ناگهان دیدند عدهای در خیابانها شعار میدهند که کم کم به شعارهای هنجارشکنانه شد. مردم دچار حیرت شدند. این حادثه، حادثه کمنظیری در سالهای گذشته بود.
روحانی با تاکید بر اینکه حادثه دی ماه ترامپ را به طمع انداخت تا اینکه در اواخر دی ماه اعلام کند من در برجام نمیمانم مگر آنکه اروپا و دیگران درباره اروپا و موشک با من همراه شوند، خاطرنشان کرد: بعد از این تهدید، با آن ناآرام داخلی و تهدیدات بیرون مردم نگران شدند. بدانید تخریب خرابی میآورد و سیاهنمایی، زندگی مردم را به سمت سیاهی میآورد. اجتماع و شعار نیست.
چه شده است که عدهای جرات کردهاند رئیسجمهور کشور را تهدید به مرگ کردند؟
وی به تهدید شدنش برای مرگ اشاره کرد و ابراز داشت: البته اگر شعار علیه فردی مانند حسن روحانی باشد، اهمیتی ندارد. من دلم علیه اینها نمیسوزد. من سربازی مانند دیگر سربازان هستم. من اگر تهدید به ترور شوم، برایم مهم نیست ولی چه شده است که عدهای جرات کردهاند رئیسجمهور کشور را تهدید به مرگ کردند؟ چون فکر کردند میان دولت و مجلس و قوه قضاییه فاصله است.
رئیسجمهور افزود: اگر ما وحدت و اتحاد یکپارجه داشته باشیم فیضیه مرکز انقلاب تبدیل به جایی نمیشود که عدهای آب به آسیاب دشمن بریزند. ما باید دست به دست هم بدهیم و پشت سر رهبری حرکت کنیم.
روحانی با بیان اینکه میگویند چرا ارز بالا رفت و همه جای برجام اجرا نشد؟ عنوان کرد: قبول داریم طرف مقابل ما به ویژه امریکاییها تخلفاتی داشتند. همه منصفانه قضاوت کنیم اگر برجام هیچ بود پس چرا امروز غصه داریم؟ شما گفتید هیچ شرکتی به ایران نیامده است پس چرا میگویید شرکتها بیرون میروند؟ شما گفتید هواپیما نیامده و کاغذی است ولی چرا میگوید چرا هواپیما نمیآید؟ شما میگویید برجام هیچ رابطه بانکی درست نکرد ولی وقتی گفتیم سوئیفت درست شده، ناچار شدیم خبرنگاران را به بانک مرکزی ببریم. یکی از افراد نوشته بود هرچه شود، سوئیفت ممکن نیست
وی ادامه داد: بله، ما به صد در صد خواستههایمان نرسیدیم، در بعضی مسائل ۸۰ درصد و در برخی ۶۰ درصد ولی در برخی از مسائل به صد در صد اهدافمان رسیدیم. همه میگفتند هر چه حل شود پیامدی حل شدنی نیست ولی پیامدی حل شد، قطعنامهها برچیده شد و تحریمهای نظامی پنج ساله شد و در زمینه اقتصادی گامهای زیادی برداشته شد.
با تندروی به جایی نمیرسیم
رئیس جمهور تاکید کرد: مردم باید نسبت به آینده خود آرامش داشته باشند نمایندگان محترم شما میگوئید زندگی مردم مطلوب نیست این حرف درست است اما من از شما میپرسم آیا دولت یازدهم برای رفاه مردم کاری نکرد آیا اگر تورم در طول چهار سال ۶۰ و چند درصد شد حقوق کارمند افزایش پیدا نکرد؟ اگر زندگی مردم سخت شد برای مبارزه با فقر مطلق حقوق مستمریبگیران را افزایش ندادیم؟ حقوق مستمریبگیران چهار برابر افزایش پیدا کرده است. اگر بناست مشکلات را بگوییم باید راهکارهایی که انجام دادیم را بگوییم.
وی افزود: دوستان میگویند افرادی که در سیاستهای ما اشتغال یافتند در حال حاضر از اشتغال خارج شدند عزیزان منظور من اشتغال خالص است یعنی حساب کردیم کسانی که وارد بازار کار شدند و آنهایی که خارج شدند را منها کردیم و تبدیل به اشتغال خالص شد این را مرکز آمار میگوید بانک مرکزی و مراجع رسمی آماری این اعداد را اعلام میکنند.
حسن روحانی خطاب به مردم و نمایندگان گفت: در دنیای امروز آنچه من قول دادم و در انتخابات ۹۲ و ۹۶ از آن سخن گفتم راه اعتدال است و باز هم میگویم مردم ایران ما با تندروی به جایی نمیرسیم حال آنکه این تندروی از راست باشد یا از چپ ما راهی جز اعتدال، دوستی، برادری و حدت نداریم. ایرادی ندارد اگر عدهای با دولت مخالف هستند یا مشکل دارند حق آنهاست اما باید برای منافع ملی کنار هم باشیم.
اگر من و شما به فکر درمان موقت باشیم، مردم نمیپذیرند
وی تاکید کرد: میخواهم نکتهای را خدمت نمایندگان محترم بگویم. خواهش میکنم هم شما و هم ما بر اساس اصل ۴۰ قانون اساسی رفتار کنیم. اصل ۴۰ قانون اساسی میگوید ما در اجرای حق نمیتوانیم به منافع ملی ضربه بزنیم. اصل منافع ملی به عنوان یک شرط محفوظ در تمام برنامههاست. مجلس قوه قضائیه، نیروی مسلح و همه باید به اصل ۴۰ قانون اساسی توجه کنند.
روحانی تصریح کرد: اینکه دولت نقص دارد قطعی است ما هم دولتی مثل همه دولتها هستیم من تلاش داشتم بهترینها را کنار هم جمع کنم حق شماست سوال و استیضاح است. این مسائل مهم نیست. آنچه مهم است این است که باید برای مشکلات مردم دست به دست یکدیگر بدهیم. مردم از ما نمیخواهند شما از ما بپرسید و من آمار و ارقام ارائه دهم. مردم درد را از من و شما بهتر میدانند. مردم گرانیها را احساس میکنند لمس این مساله که زندگی مردم توام با مشکل است مهم نیست از زبان من و شما گفته شود.
رئیس شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: اگر من و شما به فکر درمان موقت باشیم مردم نمیپذیرند مردم درمان دائم میخواهند درمان دائم با کار دولت و مجلس و قوه قضائیه و همه در کنار یکدیگر حل میشود ما حتما از مشکلات عبور میکنیم.
هیچ گاه کاری خلاف خرد جمعی انجام نداده و نمیدهیم
روحانی با انتقاد از اینکه برخی در تریبونها اعلام میکنند کشور دچار بحران شده است، گفت: در تریبونها نباید این چنین اعلام کنند ما دچار بحران نیستیم اول مساله است بعد آسیب بعد تهدید و در نهایت به بحران تبدیل میشود که ما در حال حاضر در مرحله آسیب هستیم و گاهی به لبه تهدید میرویم. چرا میگویید بحران قطعا ما مشکلاتی داریم.
وی افزود: ما همه باید دست به دست یکدیگر دهیم و مشکلات را حل کنیم. ما معصوم نیستیم و قطعا اشتباهاتی داشتهایم. من به ملت و شما قول میدهم هیچ گاه کاری خلاف خرد جمعی انجام نداده و نمیدهیم. خودسری، خودرایی و استبداد رای را قبول ندارم.
رئیس جمهور با اشاره به افرادی که در مساله ارز و سکه و طلا احتکار کردند گفت: در مساله ارز پرونده افرادی که سوء استفاده از شرایط ارزی کشور کردند از سوی وزارت صمت و بانک مرکزی به قوه قضائیه فرستاده میشود و قوه قضائیه با آنها برخورد میکند. افرادی که با ۴۲۰۰ کالا وارد کردند و در حال حاضر در گمرک است از آنها مابهالتفاوت گرفته میشود. مساله را در حد خود ببینیم و بیشتر از آن بیان نکنیم ما میتوانیم مشکلات را حل بکنیم.
امسال در زمینه برق موفق عمل کردیم
وی با اشاره به انتقاد برخی مبنی بر ضعف رابطه مجلس و دولت گفت: ما هر زمانی با وزرا کار داشتیم مجلس بودند اما حال که شما میگویید رابطه دولت و وزرا ضعیف است باید این رابطه را بیشتر کنیم هفته پیش از نمایندگان دعوت کردیم تا جلسهای با یکدیگر داشته باشیم اما رئیس مجلس زمان را مناسب ندیدند حتما باید روابطمان را قویتر کنیم تا بتوانیم مسائل را حل و فصل کنیم.
روحانی خاطرنشان کرد: شما میگویید یا باید در برجام بمانید یا از آن خارج شوید اما راه سومی هم وجود دارد. من دیروز با رئیس جمهور فرانسه صحبت میکردم و گفتم اگر اروپا به تعهدات خود در برجام عمل نکند ما رویه دیگری را در پیش میگیریم. ما راه سومی را هم داریم من خطاب به مردم میگویم مردم مشکلات اقتصادی و اجتماعی ما قابل حل است و همه توان خود را به کار میگیریم تا کالاهای ضروری با قیمت مناسب در اختیار شما قرار بگیرد.
وی افزود: ما همه تلاش خود را به کار میگیریم تا تولید به رویه قبل خود باز گردد. ما بسیاری از قیمتها را که مربوط به دولت بوده دست نزدیم و تغییر ندادیم مثل قمیت آب، برق و ... که مردم تحت فشار قرار نگیرند چرا ما امسال در زمینه برق اینقدر موفق عمل کردیم چون مردم با ما همکاری کردند و اگر این اتفاق نمیافتاد دچار مشکلات عدیدهای میشدیم اگر در زمستان نیز در خصوص گاز همکاری کنیم صادرات ما بیشتر خواهد شد.
مردم دغدغه اختلاف مجلس، دولت و نهادها با یکدیگر را دارند
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه دشمن قصد دارد نفت ایران به فروش نرود گفت: اگر ما در خصوص نفت هم صرفهجویی کنیم قطعا صادرات ما افزایش خواهد یافت. من این نکته را یک بار دیگر گفتم اگر ما باهم متحد باشیم از تحریمها عبور خواهیم کرد و زمان زیادی هم نمیبرد اگر باهم نباشیم زمان زیادی میبرد و موفق نمیشویم.
وی افزود: نمایندگان محترم و ملت شریف ایران مردم دغدغه اختلاف مجلس، دولت و نهادها با یکدیگر را دارند در و اقع مساله آنها این است که دولت، مجلس، قوه قضائیه و همه نهادها در کنار یکدیگر عمل کنند. مردم از تهدید و تحریمهای خارجی نمیترسند آنها از دعواهای داخلی میترسند اگر ما متحد باشیم و تمام جناحها متحد باشند مشکلات مردم به راحتی حل میشود اگر مردم مطمئن شوند که ما باهم هستیم امیدوار میشوند که مشکلات حل میشود. مقام معظم رهبری دستور به تشکیل شورایی متشکل از سه قوه دادند که نشان از اتحاد بین سه قوه است و اولین پیام آن به مردم این است که هر سه قوه با یکدیگر متحد هستند ما امروز یک بار دیگر این علامت را به جامعه و دنیا میدهیم که متحد هستیم.
نمایندگان مجلس در چهار محور از پاسخ های روحانی قانع نشدند.
به گزارش نامه نیوز، نمایندگان مجلس شورای اسلامی صبح خود را با سوال از رئیس جمهور آغاز کردند. حسن روحانی به سوال 89 نماینده مجلس پاسخ داد و در نهایت تنها توانست در یکی از محورها مجلس را قانع کند. سوالاتی که می توان آن را در 5 محور زیر خلاصه کرد:
1.چرا دولت در کنترل قاچاق که یکی از مهمترین عوامل فلج تولید ملی است موفق نبوده است؟
2. علت استمرار تحریمهای بانکی با گذشت بیش از 2 سال و علیرغم اجرای همه تعهدات برجامی ایران چیست؟
3. چرا دولت نسبت به کاهش بیکاری مفرط اقدام شایستهای ندارد؟
4. علت رکود اقتصادی شدید چندین ساله علیرغم وعدهها و اعلامهای مکرر عبور از رکود چیست؟
5. علت افزایش شتابان نرخ ارز خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی چیست؟
مجلس بعد از استماع سخنان روحانی وارد رای گیری و تنها در زمینه دلیل استمرار تحریم های بانکی قانع شد. گفتنی است 22 نفر از نمایندگان طی نامه ای خواستار رای گیری علنی و از طریق برگ رای شدند. علی لاریجانی ریس مجلس این پیشنهاد را به رای گذاشت اما اکثریت حاضر با آن موافقت نکردند. به این ترتیب رای گیری به شیوه الکتروینک در حالی انجام شد که سیستم رای گیری با مشکلات فنی مواجه بود. چنانچه رئیس مجلس چندین بار تذکر داد که این سیستم نیاز به رفع ایراد دارد.
سوال ها و جواب ها
در ابتدای جلسه نمایندگان سوال کنندگان پشت تریبون رفته و مسائلی را مطرح کردند، حسن روحانی نیز ترجیح داد که زمان یک ساعته خود برای پاسخگویی به سوالات را به دو بخش تقسیم کند. او همچنین قبل از بیان سخنان خود پاسخ هایی که پیشتر آماده کرده بود را به صورت کتابچه ای در اختیار نمایندگان گذاشت. در این کتابچه درباره اقدامات دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز، تحریمهای بانکی، کاهش نرخ بیکاری، رکود اقتصادی و ارزهای خارجی و ارزش پول ملی توضیحاتی ارائه شده است.
گفتنی است، این اقدام روحانی با آیین نامه داخلی مجلس همخوانی ندارد.
دهقان خطاب به روحانی: دولت چطور با این همه ژنرال، این میزان بیتدبیری داشت
محمد دهقان نماینده طرقبه نخستین نفری بود که پشت تریبون رفت و خطاب به رئیسجمهور گفت: شما ارزیابی از ذخایر خودتان نداشتید؟ دولت چطور با این همه ژنرال، این بی تدبیری داشت؟
وی خطاب به روحانی گفت: همانموقع که آقای جهانگیری ارز 4200 تومانی را اعلام کرد، کارشناسان گفتند این روش غلط است، سه ماه و نیم طول کشید شما این نظر را قبول کنید.
این نماینده مجلس همچنین پرسید: چرا لیست دریافتکنندههای ارز را منتشر نمی کنند؟ اگر کسی رانتی نبرده است، چرا با این خواست مخالفت میشود؟
وی ضمن انتقاد از ارائه ارز دولتی به سفرهای تفریحی، گفت: در زمان تحریک تقاضا، جلوی توزیع ارز را گرفتند، هم ارز صادرات و هم کسی می خواست 10هزار دلار ارز بفروشد، به عنوان قاچاق گرفتند.
دهقان در ادامه پرسید: آقای رییس جمهور، اگر شما توان نداشتید، دولت شما مردم را به صف کرد و سکه فروخت و جیب دلالان را پر کرد؟
وی افزود: ماده 598 قانون مجازارت اسلامی میگوید هرکسی موجب تضییع اموال دولتی می شود، باید هم مجازارت کیفری شود و هم جریمه. چه کسی میخواهد جبران کند؟
معضلات را به دیگران حواله ندهید
محمد حسین فرهنگی نماینده مردم تبریز نیز دومین نفری بود که برای طرح سوال از رئیسجمهور پشت تریبون قرار گرفت و گفت: رکود معضلی نیست که در دولت شما بوجود آمده باشد، از قبل بوده است، اما نبود برنامه مشخص برای آن در دولت شما، تشدید کرد. برنامه های علمی برای رکود وجود دارد، اما در دولت شما برنامه ریزی مدونی وجود ندارد
وی ادامه داد: این رکورد سنگین و بیسابقه درحالی است که بودجه سالانه افزایش پیدا کرده است. و نقدینگی افزایش یافته است.
به گفته وی رد شدن نقدینگی از 1600هزار میلیارد تومان موجب هجوم به بازار ارز و طلا شده است.
تورمی با اشاره به آمار بانک مرکزی در مورد تورم 10 درصدی، گفت: شواهد میگوید بالای 60 درصد است. رکود تورمی حاکم شده است. رکود تورمی حتی اگر کوتاهمدت باشد، می تواند تاثیر طولانی داشته باشد و باید دولت دست به اصلاحات اقتصادی میزد، اما تحولی انجام نداد.
وی ادامه داد: از سال 92 دست به کدام تحول اقتصادی زدهاید؟ در زمینه بیکاری، قاچاق و … و حتی یارانهها که از آن انتقاد میکردید، اتفاقی نیفتاد.
فرهنگی خطاب به روحانی تاکید کرد: معضلات را به دیگران حواله ندهید، حلقه مفقوده این سالها، مدیریت بوده است.
نیمی از وعدهها اجرا نشده است
حمیدرضا فولادگر نماینده اصفهان در سوال از رئیسجمهور گفت: اینجانب در آغاز کار دولت یازدهم از وزیر اقتصاد شما دفاع کردم، لکن اولین سوال اینجاست که چرا به همان وعدهها و برنامههای اقتصادی دولتهای یازدهم و دوازدهم پایبند نبودید و شرایط به سمتی رفته که معیشت مردم در تنگنا قرار گرفته و فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان، بیشترین مشکلات را از ناحیه تصمیمات دولت دیدهاند.
وی گفت: شما و همکاران و مشاوران اقتصادی شما به درستی از سال ۹۲ بیش از اینکه مشکلات اقتصادی را ناشی از تحریم بدانید، ناشی از مدیریت برشمردیم. آیا امروز هم به این تحلیل پایبند هستید چه اقدامی برای اصلاح ساختار انجام دادید و آنچه در حیطه مدیریت بوده چه تغییری کرده است؟ آیا به وعده خود برای ترمیم تیم اقتصادی عمل کردید؟ شما از اختیارات قانونی خویش استفاده کنید.
فولادگر گفت: در آغاز کار دولت اول و در وعدههای انتخاباتی و در موقع معرفی وزیران در راستای بهبود محیط کسب و کار تاکید داشتید و گزارشها نشان میدهد نیمی از وعدهها اجرا نشده است. آیا در تصمیمات اخیر ارزی و بخشنامههای مکرر قانون را رعایت کردید؟ شما که به مدیریت دولتهای قبلی ایراد داشتید چرا همان رویه را در پیش گرفتید؟ علیرغم قانون حمایت از تولید ملی، هنوز شاهد اجرای برخی پروژهها توسط شرکتهای خارجی هستیم. این دامن زدن به رکود و بیکاری است.
این نماینده مجلس گفت: هنوز قانون ارتقای نظام مالی کشور اجرا نشده است. قانون نحوه تحقق اقتصاد مقاومتی که به کارگیری توان سه قوه را به منظور اصلاح و پالایش و همسوسازی لوایح و قوانین با این سیاستها را تاکید کرده بود هنوز اجرا نشده و این سبب شد با دخالت رهبری نشست سران سه قوه ایجاد شود. در شرایط رکودی فعلی بیشترین فشار را در بخش صنعت و معدن خواهیم داشت.
کرمپور :چگونه صدها کانتینر قاچاق میشود و کسی آنها را نمیبیند؟
کورش کرمپور نماینده مردم فیروزآباد در جلسه طرح سوال از رئیس جمهور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در سوالی از رئیسجمهور پرسید: جناب آقای روحانی اینجانب کورش کرمپور نمایندهای که به شهادت مردم، مسئولین و قطعا شخص جنابعالی همواره حامی دولت شما از زمان انتخابات تا به امروز بوده و هستم و دنیا بداند امروز حضور رئیسجمهور در مجلس شورای اسلامی برگ زرینی است از پاسخگویی مسئولان به مردم که آن را وظیفه خود میدانند. آقای روحانی مگر رهبر انقلاب نگفتند اگر کالایی به صورت قاچاق وارد کشور شد، در انظار عمومی به آتش کشیده شود.
وی افزود: همه ما شنیدیم که ایشان گفتند مراد من از قاچاق فلان کولهبر ضعیف نیست، قاچاقهای سازمان یافته بزرگ را میگویم. آیا بعد از شنیدن این جملات حرفی باقی میماند که من به عنوان نماینده در راه مبارزه با قاچاق مطرح کنم؟ آیا دستور قاطع رهبری در خصوص برخورد قاطع با قاچاقچیان عمده حتی در یک مورد اجرا شده است؟
کرمپور خطاب به روحانی ادامه داد: عدم توانایی دولت در مهار قاچاق کالا و ارز ناشی از چیست؟ موانع و مشکلات پیش روی شما در جلوگیری از قاچاق کالا و ارز چیست؟ آقای روحانی خطر جدی است و لازم است با جدیت تمام با آن مبارزه شود. لطفا نگویید نه میشود و نه میگذارند.
وی تاکید کرد: من از قدرت صحبت میکنم، از قدرت نظام جمهوری اسلامی که به کمک مردم سوریه و عراق میرود و بر ضدنظام نامشروع آمریکا در عربستان که همان داعش میباشد اقدام میکند و آنها را شکست میدهد. چطور نمیتوانید با قاچاق مبارزه جدی کنید چگونه صدها کانتینر قاچاق میشود و کسی آنها را نمیبیند؟
نماینده مردم فیروزآباد یادآور شد: آقای روحانی مگر نه اینکه مشکل کشور ما بیکاری است آیا مبارزه جدی با قاچاقچیان عمده همت بزرگ در امر ایجاد اشتغال برای جوانان نیست؟
نقوی حسینی : پای دولت شما میایستیم
سید حسین نقوی حسینی صبح امروز در جلسه صحن علنی مجلس شورای اسلامی در نطق موافقت با طرح سوال از رئیسجمهور، با تبریک هفته دولت گفت: امروز روز دولت، ملت و مجلس است. همه میدانیم امالفساد همه مسائل کشور، بیکاری و عدم اشتغال است.
وی ادامه داد: آقای رئیسجمهور تصور کنید، خانوادهای پنج فرزند تحصیلکرده و با مدارک عالی و حتی دکتری دارد و سنین آنها ۲۰ تا ۴۰ سال است و آنها مجرد هستند. شب آنها به خانهای میآیند که حتی پدر هم بیکار است. شما شب خوابتان میرود؟
این نماینده اصولگرای محلس با بیان اینکه پنج میلیون بیکار در کشور وجود دارد، اظهار داشت: آقای رئیسجمهور! شما مجری قانون اساسی هستید و قانون اساسی از شما خواسته تا اشتغال مناسب، تامین احتماعی و دستمزد مکفی برای ملت تامین کنید. به نمایندگان بگویید شورای عالی اشتغال در طول پنج سال دولت شما چند بار تشکیل شده است؟ بانک اطلاعات بیکاران و اشتغال را که وعده انتخاباتیتان بود، تشکیل شد؟ طرح کارورزی شما به کجا رسید؟ شما پاسخگو ملت هستید.
نقوی حسینی با تاکید بر اینکه ما آمریکا را له و تحریمها را نابود میکنیم، تصریح کرد: آقای رئیسجمهور! مجلس در کنار شما است. همه بدانند کور خواندهاند کسانی که فکر میکنند میتوانند در میان مسئولان نظام اختلاف ایجاد کنند. پشت رهبری حرکت کنید، از شما حمایت میکنیم. از ظرفیتهای داخلی استفاده و به دورن توجه کنید. به نخبگان خود توجه کنید. آقای شریعتمداری نمایشگاه صنعت کوچک گذاشت، ای کاش شما و معاون اول از این نمایشگاه بازدید میکردید.
وی با بیان اینکه ما میتوانیم تحریم را دور بزنیم، مرعوب تحریم نباشیم، خاطرنشان کرد: ما دلار به انداز کافی داریم. اعتماد مردم را جلب کنید. ظرفیت اشتغال مهمتر از شغل است. آنقدر بر بودجه و اعتبار برای ایجاد شغل مانور ندهید. بخش مسکن را رونق دهید که ۳۰۰ نوع شغل در مسکن نهفته است.
نماینده ورامین در مجلس با بیان اینکه بیش از پنج هزار مرکز تولیدی و خدماتی تعطیل شده است ولی شما کمک کنید این مرکز دوباره احیا شوند، ابراز داشت: ما اختلاف سیاسی داریم ولی امروز، روز عزت ملت ایران و روز سخت کشور است. مرد کسی است که در روز سخت، پای نظام بایستد. ما پای دولت شما میایستیم.
ذوالنور: دولت برای خروج آمریکا از برجام سناریو نداشت
حجتالاسلام مجتبی ذوالنور در جلسه علنی امروز سهشنبه و در جریان سوال از رئیس جمهور به توضیحات دلایل طرح سوال از روحانی پرداخت و با تبریک هفته دولت و گرامی داشت یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر گفت: آقای رئیس جمهور عنوان کرد که قاچاق از ۲۵ میلیارد به ۱۲ و نیم میلیارد رسیده است. همچنین موضوع کاهش واردات از ۷۰ میلیارد دلار به ۴۰ میلیارد دلار را بیان کرد اگر این آمارها صحت داشته باشد باید در ۵ -۶ سال گذشته که دولت در اختیار آقای روحانی بوده تقاضای ارز روند کاهشی پیدا کرده باشد یا این که جنسهای خارجی در بازار کم شده باشد.
ذوالنور افزود: اگر آمارها درست باشد تولیدات داخلی باید افزایش یافته، حال این که طبق نظر کارشناسان ظرفیت بنگاههای تولیدی به ۴۰ درصد رسیده است. باید مصرف کم شده باشد، همه این اتفاقات در حالی رخ میدهد که باید سبک زندگی مردم تغییر کرده و با جنس خارجی خداحافظی کرده باشند یا این که جمعیت کم شده باشد. این اتفاقات هیچ کدام رخ نداده است.
نماینده قم اضافه کرد: در صورت درست بودن این آمارها با کاهش واردات و افزایش صادرات باید شاهد شرایط دیگری باشیم اما آقای روحانی شما از اول دولت یازدهم تاکنون یک جلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز حضور نداشتید و جز ایام طرح سوال از رئیس جمهور که آقای رحمانی فضلی را به عنوان نماینده ویژه گذاشتید نمایندهای در این ستاد نداشتید.
ذوالنور با اشاره به موضوع تحریمها گفت: بنده از صحبتهای آقای رئیس جمهور یک سری کلیپ از اینترنت تهیه کرده بودم و قصد پخش آن را داشتم اما به دلیل کمبود وقت از آن منصرف شدم. مردم یادشان است که شما در روزهای اول اجرایی شدن برجام از لغو شدن تمامی تحریمها صحبت کردید و همچنین در ایام تبلیغات انتخاباتی در دولت دوازدهم به مردم قول دادید که میتوانید علاوه بر برداشتن تحریمهای هستهای همه تحریمهای اقتصادی را بردارید.
وی افزود: رهبری فرمودند هدف مذاکرات در برجام رفع تحریمها است که اگر نشود خسارت محض دارد. آقای روحانی شما در پاسخ به سوالات در جزوه ای که منتشر کرده و توزیع کردید اعلام کردید که بعد از برجام با ۳۰۰ بانک دنیا ارتباط برقرار کردید سوال این است که این ارتباط با بانک های بزرگ بوده یا کوچک؟ حتما بانکهای بزرگ بود. موضوع دیگر آن است که سیستم بانکهای اروپایی جزیرهای نیست و یکپارچه است و ابزار و امکانات بانکهای بزرگ نیز انعطاف زیاد ندارد. اگر مشکل نرم افزاری هم وجود دارد چرا بانکهای کوچک آن مشکل را نداشته و فقط بانکهای بزرگ مشکل نرم افزاری است. پس بحث بر سر مشکل نرم افزار نیست.
این نماینده اصولگرای مجلس خاطرنشان کرد: اگر موضوع را به FATF ربط میدهید. مجلس از کنوانسیونهایی مثل پالرمو و پولشویی عبور کرد و اکنون در دست شورای نگهبان است. تنها کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم باقی مانده است. اگر میخواهید همه امور را به آن ربط بدهید لازم است یاد آوری کنیم طبق نامه آقای طیب نیا در دو سال گذشته ریسک از ۶ به ۵ کاهش پیدا کرد و ما از لیست سیاه به لیست خاکستری وارد شدیم در این دو سال مشکل اف ای تی اف نبود. چرا باز با بانکهای بزرگ ارتباط برقرار نکردید.
ذوالنور افزود: مشکل آن است که شما در مذاکرات برجام تضمین نگرفتید و سایه تهدید و تحریم آمریکا روی بانکهای بزرگ باقی ماند. اگر صدتا FATF هم حل شود تحریمها برداشته نمیشود چون برجام ماموریتش را انجام نداد و تحریمهای بانکی سرجایش است.
وی با اشاره به موضوع بیکاری گفت: آقای رئیس جمهور سوال ما این است که شما رئیس جمهور سوئیس یا جمهوری اسلامی هستید؟ وقتی در مسکن مهر ۵ میلیون ساختمان ساخته شده صدای کارگران را نشنیدید در سال سوم ریاست جمهوری و در افطاری رهبری از ایجاد دو و نیم میلیون شغل صحبت کردید و در همان سال آقای جهانگیری موضوع ایجاد ۷۰۰ هزار شغل را مطرح کرد. امروز میگویید در این ۵ سال دو و نیم میلیون شغل ایجاد شده است. این تضادهای آماری را چطوری میبینید.
ذوالنور گفت: آقای روحانی شما در همان ایام انتخابات بیان کردید که وجود بیکار به آمار نیاز ندارد و با مراجعه به خانهها میتوان وضعیت بیکاری را دید ولی مگر با حلوا حلوا کردن دهن مردم شیرین میشود.
وی دربارهی مشکل ارز نیز اظهار کرد: مشکل ارز به سوء مدیریت و مشورت نکردن با کارشناسان و استفاده نکردن رفتارهای علمی و مشکل خودشیفتگی بر میگردد چرا همیشه کاسه و کوزهها را باید سر مردم خورد کنید. قیمت ارز تغییر پیدا میکند و باز مردم را مقصر میدانید اما بحث بر آن است که ما فقط تهدید به تحریم شدیم و صادرات نفت ما قطع نشد اما چرا وضعیت بازار این طور شد؟
این نماینده اصولگرای مجلس گفت: آقای رئیس جمهور موضوع سر آن است که کاخ آرزوهایی به نام برجام ساختیم که با خروج آمریکا این کاخ خراب شد و شما گزینهی بعدی نداشتید. توجهی به توانمندی داخلی و اقتصاد مقاومتی نکردید و ارتباط با همسایگان را فراموش کردید. تا غربیها هیچ وقت قهر نکنند.
ذوالنور ادامه داد: بارها گفتید اگر آمریکاییها از برجام بیرون روند گزینههای مختلفی دارید حقیقا در این شرایط دو سناریو بود یا ترامپ در برجام میماند و یا خروج پیدا می کرد اما شما برای خروج ترامپ سناریویی نداشتید.
وی در پایان گفت: در موضوع ارز نیز همه چیز در اختیار شما بود، اما مشکل به وجود آمد.
روحانی: سوال ملت نیز همین است
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی صبح امروز در جلسه امروز صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: میلاد مسعود امام هادی (ع)، عید سعید قربان و پیشاپیش عید بزرگ غدیر را خدمت ملت بزرگ ایران و نمایندگان تبریک و تهنیت عرض میکنم. امیدوارم بهترین کلام و سخن و نیکوترین جملات را بکار ببریم.
وی ادامه داد: امیدوارم توصیههایی که رهبری به من فرمودند را بتوانم نکات مورد نظر ایشان را دقیقا مراعات کنم.
امروز را روز مبارکی برای دموکراسی، کشور و مردمسالاری دینی میبینم
رئیس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه امروز را روز مبارکی برای دموکراسی، کشور و مردمسالاری دینی میبینم، اظهار داشت: هیچ کس فکر نکند، پاسخگو بودن به عنوان یک نقطه ضعف است بلکه به عنوان بالاترین نقطه قوت مسئولان جمهوری اسلامی است که همه مسئولان باید پاسخگو باشند؛ هر کدام در چارچوب وظایف و قانون که برای همه مقرر کرده است.
روحانی افزود: هیچ کس از مردم شریف ایران از دوستان ما در جهان یا دشمنان ما، فکر نکنند امروز، آغاز شکاف میان دولت و مجلس است. کاملا این تصور اشتباه است. مجلس و دولت، هدف بسیار بزرگی را بر دوش دارند و میبینند و این بار مسئولیت را با همکاری یکدیگر باید به مقصد برسانند.
ملت ایران هم سوال دارند
وی با بیان اینکه لحن سوالات، سوال از دولتهای یازدهم و دوازدهم است که از نظر من ایرادی ندارد، تصریح کرد: همواره در دولتهای یازدهم و دوازدهم تلاش من این بوده است که میان دولت و مجلس، ارتباط نزدیک و برادرانه باشد که از نظر من، اینچنین بوده است. بسیاری از نمایندگان، در انتهابات ۹۶، حضور فعالانهای داشتهاند و نمایندگان در دولت دوازدهم و طرحها و لوایح کنار هم بودهایم.
رئیسرجمهور با بیان اینکه ممکن است از یکدیگر گلایه داشته باشیم ولی این گلایهها دوستانه و برادرانه است، خاطرنشان کرد: از نظر من سوال نمایندگان در پنج بند تنظیم شده است. مشابه این سوالات، سوالات ملت ایران هم است. نه تنها یک چهارم نمایندگان امروز مجلس این سوالات را دارند، بلکه به اعتقاد من، بسیاری از مردم این سوالات را دارند که چرا بیکاری؟ چرا وضع بانک اینچنین؟ چرا رکورد و روق شرایطی را طی میکنند که مورد انتظار مردم نیست و چرا رشد قیمت ارز؟
شک مردم را باید درمان کنیم
روحانی تاکید کرد: شما به هر کوچه و خیابانی بروید شاید برخی سوالات مردم همینها باشد؛ حق هم دارند بپرسند. مردمی که در دولت یازدهم در طول چهار سال و در ماههای اولیه دولت دوازدهم شاهد تحول مثبت در اقتصاد و فرهنگ و مسائل اجتماعی و امنیت ملی و سیاست داخلی و خارجی بودند، امروز برایشان این سوال مهم مطرح شده که چه شده است که مردم ما باید از آینده زندگی و کشور خود نگران باشند؟ سوال اصلی این است که چرا در طول چهار سال و نیم حرکت ما به سرعت رو به جلو بود، در رشد اقتصادی و تورم و اشتغال و تعادل قیمت ارز و رونق اقتصادی که همه آمار موجود است و همه چیز شاهد است، در این هفت، هشت ماهه اخیر ناگهان با شرایط نویی مواجه شدیم؟
وی گفت: شما ممکن است بفرمایید این شرایط نو از اشتغال و ارز و رکود و قاچاق بود. از سیستم بانکی بود؛ به نظر من اشکال از تصور مردم و ترسیم ملت ایران نسبت به آینده ایران بود. ناگهان تصور مردم نسبت به آینده ایران دچار تغییر شد و این درد بزرگی است.
روحانی با بیان اینکه اشتغال بسیار مهم است، بیکاری درد بزرگی است، نابسامانی بانکی مشکل است و من قبول دارم، گفت: مساله رونق و قیمت ارز هم مهم است اما همه اینها در برابر اعتماد و امید به مردم ناچیز است. چرا امید مردم تغییر کرده است؟ چرا نسبت به آینده ایران دچار تردید شدند و بالاتر حتی نسبت به عظمت نظام و قدرت نظام و رشد و توسعه آینده دچار شک شدهاند؟ این شک را باید درمان کنیم. ما باید با زبانی درست و صحیح به گونهای با مردم سخت بگوییم که قانع شوند که مشکلات این چند ماهه زودگذر است. کلید مساله فقط در همین است. ما باید برای مردم توضیح دهیم از این مشکلات به حول قوه الهی با هدایت رهبری و هماهنگی سه قوه و نیروهای مسلح عبور خواهیم کرد. باید به ملت بگوییم نخواهیم گذاشت توطئههای آمریکا پیروز شود.
کاخ سفید فکر نکند از پایان جلسه امروز خوشحال خواهد بود
رئیسجمهور خطاب به ملت گفت: ملت مطمئن باشید؛ ما نمیگذاریم یک مشت ضد ایرانی که امروز در کاخ سفید جمع شدهاند علیه ما توطئه کنند. کاخ سفید فکر نکند از پایان جلسه امروز خوشحال خواهد بود. بداند از پایان جلسه امروز اندوه بار خواهد شد، چون پایان این جلسه اتحاد بالاتر بین مجلس و دولت و بین دو قوه و قوه قضائیه و بین هر سه و نیروهای مسلح و بین هر چهار و نظارت و راهبری مقام رهبری است نه ترسی از آمریکا داریم نه از مشکلات. از مشکلات به خوبی عبور میکنیم.
روحانی افزود : من در فرصت اولم به این پنج سوال به طور خلاصه اشاره میکنم البته از دستگاههای مربوطه گزارش را گرفتهام و اینجا موجود است.
ستاد مبارزه با قاچاق تنها به قوه اجرائیه وصل نیست
وی درخصوص اولین سوال در زمینه قاچاق کالا و ارز گفت: همه میدانید مبارزه با این موارد با فرمان رهبری آغاز شد و بعد نمایندگان محترم مجلس در سال ۹۲ قانون مربوطه را نوشتند و ابلاغ کردند و دولت همه آییننامههای آن را تدوین کرد و ابلاغ کرد و ۶۰۰ میلیارد تومان برای تشکیل سامانههای لازم برای مبارزه با قاچاق و اتصال سامانهها به هم تهیه شد. چرا قاچاق ایجاد میشود؟ جنس از بیرون میآید کالای ما به بیرون منتقل میشود وقتی برای کالاهایی در داخل یارانه میدهیم و قیمت متعادل نیست و یارانهای است، خود به خود این کالا تمایل پیدا میکند به خارج برود. چون قیمت خارج و داخل نامتعادل است. هرچه قیمت ارز پایین بیاید، واردات قاچاق بیشتر میشود؛ هرچه ارز بالا برود واردات کنار و به عکس خروجی بیشتر میشود اساس برای جلوگیری از قاچاق، تولید با کیفیت داخلی است همه باید به تولید داخلی کمک کنیم. اگر اینطور باشد معنی ندارد قاچاق وارد شود، مگر جنسهایی که از نظر فرهنگی ما نمیتوانیم به سمت آن برویم و کسی در گوشه و کنار متقاضی آن باشد.
وی با طرح این سوال که ما چطور توانستیم از ۲۵ میلیارد دلار قاچاق برسیم به ۱۲.۵ میلیارد دلار، گفت: در عرض چهار سال و خردهای این اتفاق افتاد! این تحول چطور ایجاد شد؟ ستاد مبارزه با قاچاق به قوه اجرائیه تنها وصل نیست و نیروهای مسلح و قوه قضائیه هم نیروهایشان در این ستاد است همه با هم داریم تلاش میکنیم آمار و ارقام این ستاد که به کمک دانشگاه تهیه شده میگفت قاچاق در سال ۹۲، ۲۵ میلیارد دلار است به عدد ۱۲ میلیارد رسید. در قاچاق خروجی، عمدتا سوخت است که قاچاق میشده و هنوز میشود. یعنی بنزین و گازوئیل و موارد دیگر.
رئیس جمهور گفت: دولت با برنامه ریزی که انجام داد، برای کنترل پیمایش خودروها و دادن گازوئیل، مبنای پیمایش قاچاق ۷.۸ میلیارد در سال ۹۲ تبدیل شد به نیم میلیارد در سال ۹۵.
مبارزه قاچاق در آبهای جنوبی را در اختیار سپاه قرار دهیم
حسن روحانی افزود: هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون جلوی قاچاق خروجی گرفته شده است. البته باید اضافه کنم در زمینه قاچاق تلاشهایی داشتیم که نقش نیروی انتظامی، سربازان گمنام و نیروهای مسلح علیالخصوص سپاه پاسداران نقش ارزشمندی است. ما از ۱۰ ماه پیش با شورای عالی امنیت ملی درباره آبهای جنوب که شامل خلیج فارس و دریای عمان میشود، تصمیم گرفتیم مبارزه قاچاق را در اختیار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار دهیم.
وی خاطرنشان کرد: در منطقه غرب و شرق هم نقاطی از مرز در اختیار سپاه پاسداران است و مشغول کمک هستند. با کمک سپاه پاسداران توانستیم به این نقطه مطلوب برسیم. سوال باید این باشد که چطور دولت به کمک مجلس و قوه قضائیه و نیروهای مسلح قاچاق ۲۵ میلیارد را به ۱۲ میلیارد رساند و اکنون برنامه دولت برای اینکه این ۱۲ میلیارد را به صفر برساند، چیست. اگر سوال این بود من با ذوق بیشتری برنامههای دولت را ارائه میکردم.
شورای عالی امنیت سازمان ملل به جای اینکه بگوید تحریم، باید بگوید تشویق
رئیسجمهور با اشاره به اینکه نمایندگان در خصوص باقی ماندن تحریمهای بانکی سوال پرسیدند، گفت: یکی از نمایندگان گفت برجام اجرا شده پس چرا تحریمها باقی مانده است. در پاسخ باید بگویم وزیر امور خارجه پاسخ این سوال را مفصل داده است. من از شما میپرسم هدف برجام چه چیزی بود؟ برجام برای این بود که به دنیا بگوییم فعالیت صلحآمیز هستهای که آنها به دروغ گفتند غیرصلحآمیز است و بر مبنای همین دروغ و اتهام برنامههای فراوانی را علیه ما تصویب کردند و به ذیل دنیا اینچنین رساندند، برای صلح و امنیت جهانی مخاطرهانگیز نیست البته نظام ما را هم به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد بردند برجام آمد تا این را بگوید که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است و هیچ صلح و امنیتی را تهدید نمیکند.
وی افزود: شورای عالی امنیت سازمان ملل به جای اینکه بگوید تحریم، باید بگوید تشویق، و همه کشورها را به کمک ایران تشویق کند. ما به اینجا رسیدیم کارنامه گذشته شورای امنیت این است که ایران صلح و امنیت را تهدید میکند و بعد از برجام قطعنامه شورای امنیت این است که ایران میتواند فعالیت هستهای داشته باشد و از دنیا هم میخواهد که در کنار ایران باشد. این معنی اصلی برجام است.
برجام بخش بزرگی از مشکلات اقتصادی را حل کرد
حسن روحانی تاکید کرد: ما در برجام دستاوردهایی داشتیم که هرگز از بین نمیرود که شامل دستاورهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و... میشود. تحریم تسلیحاتی کشور که میگفت ایران نه حق خرید سلاح را دارد و نه میتواند سلاحی بفروشد را به پنج سال تقلیل دادیم که دو سال و نیم از آن باقی مانده است.
رئیس عالی شورای امنیت ملی خاطرنشان کرد: اهداف برجام روشن است و در زمینه اقتصاد هم برجام گشایشهای زیادی را ایجاد کرد. امروز تردیدی نداریم حال که شرکتها در حال رفتن از ایران هستند، نشان از این دارد که روزی به ایران آمدند که حالا دارند میروند. اگر فلان بانک با ما از دیروز کار نمیکند نشان میدهد که روزی با ما همکاری داشته است. بنابراین برجام بخش بزرگی از مشکلات اقتصادی را حل کرده و تحریم بعد از اجرای برجام و اجرایی شدن آنچه مربوط به برنامه هستهای بود لغو شد.
وی افزود: میدانید تحریمهای ما هستهای بوده و بخشی از آن مربوط به سیستم بانکی است. درواقع شامل مولفههای زیادی میشود. علیرغم این موضوع ما از ۳۰۰ بانک حدود ۲۸۷ بانک رابطه کارگزاری داریم و هزاران حواله و گشایش اعتباری از طریق بانکهای خارجی انجام شده است. بانک مرکزی گزارشی به من داده است که در این مدت حدود ۷۰ میلیارد پول از طریق سیستم بانکی تبادل شده است و این اتفاق از سال ۹۴، ۹۵، ۹۶ اتفاق افتاده است. بنابراین بانک اساسی دارد که آن هم حفظ روابط اولیه است که آن هم انجام شده است.
مجلس در تصویب لوایح چهارگانه تسریع داشته باشد
روحانی تصریح کرد: ما چهار لایحه ارائه کردیم که این چهار لایحه برای بانک اساسی است. برای حیثیت ایران هم اساسی است. ما کشوری ضدپولشویی و تروریسم هستیم و لوایح شما بسیار میتواند به ما در زمینه مسائل بانکی کمک کند. یکی از این لوایح تصویب شده و سه تای آن باقی مانده است. من از ریاست محترم مجلس و نمایندگان درخواست دارم در تصویب این لوایح و تصمیمگیری در خصوص آنها تسریعی داشته باشند این لوایح بسیار در زمینه بانکی ما تاثیرگذار است. ما سرمایه و فاینانس زیادی در این مدت از کشورهای خارجی گرفتیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: مقدار فاینانسهای اجرا شده بیش از ۲۲ میلیارد دلار است. البته در شرایط فعلی که آمریکا تحریمها را آغاز کرده مشکلات جدیدی برای ما ایجاد شده است که باید مرتفع شود.
کارنامه دولتهای یازدهم و دوازدهم در زمینه بیکاری بسیار درخشان است
رئیس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه مسئله سوم، مسئله بیکاری است، اظهار داشت: در زمینه بیکاری کارنامه دولتهای یازدهم و دوازدهم بسیار درخشان است و جزو کمتر کارنامههایی است که در کشورهای دیگر مییابید. در سال ۸۴ تا ۹۱ اشتغال ما چقدر بوده است؟ اشتغال خالص آنقدر بوده است که نمیتوان گفت یعنی ۱۰ هزار نفر بوده است. امروز اشتغال خالص ما در پنج سال گذشته ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر است.
روحانی با اشاره به آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار تصریح کرد: اشتغال سرمایهگذاری خارجی، امنیت داخلی و شرایط خاص سکون و آرامش سیاسی میخواهد ولی در زمینه اشتغال موفقیت بزرگ داشتهایم. در بهار ۹۷، بیش از آنچه که دواطلب کار بودند، کار ایجاد کردیم. ۷۱۱ هزار جویای کار بودند ولی ۷۵۶ هزار شغل ایجاد شده است ولی مردم قانع نیستند و هنوز بیکاری فراوانی داریم.
رقم بیکاری ما ۱۲.۱ درصد است که قابل قبول نیست
وی با بیان اینکه ما بیکاری مزمن چندین ساله داریم و رقم بیکاری ما ۱۲.۱ درصد است که قابل قبول نیست، خاطرنشان کرد: خانوادههای فراوانی هنوز هستند که حس نکردند. اگر دولت یازدهم و دوازدهم مانند نهم و دهم کار میکرد، امروز رقم بیکاری ما ۲۲ درصد بجای ۱۲ درصد بود. این هنر دولتهای یازدهم و دوازدهم است.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه در زمینه رکورد، اولین دولتی بعد از جنگ بودیم که وقتی روی آمدیم رشد منفی ۷.۷ داشت، ابراز داشت: در سال ۹۲ هم باز رشد منفی داشتیم. در سال ۹۳ رشد مثبت داشتیم. در سال ۹۴ رشد مناسبی نداشتیم که به خاطر کاهش قیمت نفت بود ولی از سال ۹۴ رشد اقتصادی داریم. رشد اقتصادی سال ۹۵، ۱۲.۵ درصد بوده که در دنیا بینظیر است. ما در زمینه رونق اقتصادی تلاش کردیم.
اجماع اقتصاددان را تصمیمات ارزی داشتیم
روحانی با بیان اینکه تا رونقی که مطلوب مردم است، فاصله داریم، عنوان کرد: درخصوص مسئله ارز، دو، سه جمله میگویم. ارز چرا شرایطش اینچنین شد؟ آیا عامل سیاسی یا اقتصادی یا روانی بود؟ من در نوبت دوم اشاره بیشتری به این مسئله میکنم که مسائل سیاست خارجی و روانی تاثیر بیشتری داشت تا اقتصادی. ما قبل از تحریم یک جور تصمیم گرفتیم و بعد از تحریم یک جور تصمیم گرفتیم. در تصمیم قبلی هم اجماع همه اقتصاددان را داشتیم که میدانستیم یک نرخ واحد را اعلام کنیم.
وی ادامه داد: اینکه چرا به مسافر ارز دادیم، اگر ندهیم مسافر از کوچه و پس کوجه ارز میخرد و آن شاخص میشود. این ارز دادن برای کنترل بوده است.
وزرا به سوالات پاسخ دهند
روحانی در بخش دوم پاسخگویی به سوالات و بعد از نطق ذوالنوری، با تشکر از همه نمایندگان مجلس و طراحان سوال اظهار داشت: دوستان نکاتی را مطرح کردند که باید به آنها پاسخ داده شود. من از وزرای مربوطه میخواهم در زمینه این پنج سوال هم توضیح لازم را بدهند و هم نکاتی را ارسال کنند و توضیحات بیشتری به مردم بدهند.
وی اضافه کرد: کشور در مسیر آرام حرکت میکرد، حتی وقتی ترامپ هم بر سرکار آمده بود و به عربستان آمد ولی مردم در انتخابات حماسه آفریدند و به او و کشورهای کوچک ضربه زدند ولی چه شد که شرایط عوض شد؟
تاریخ تغیر شرایط کشور پنج دی سال ۹۶ است
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه تاریخ این تغییر پنج دی سال ۹۶ است، تصریح کرد: هر کس تاریخ دیگری بگوید به اعتقاد من آدرس غلط به مردم داده است. مردم ناگهان دیدند عدهای در خیابانها شعار میدهند که کم کم به شعارهای هنجارشکنانه شد. مردم دچار حیرت شدند. این حادثه، حادثه کمنظیری در سالهای گذشته بود.
روحانی با تاکید بر اینکه حادثه دی ماه ترامپ را به طمع انداخت تا اینکه در اواخر دی ماه اعلام کند من در برجام نمیمانم مگر آنکه اروپا و دیگران درباره اروپا و موشک با من همراه شوند، خاطرنشان کرد: بعد از این تهدید، با آن ناآرام داخلی و تهدیدات بیرون مردم نگران شدند. بدانید تخریب خرابی میآورد و سیاهنمایی، زندگی مردم را به سمت سیاهی میآورد. اجتماع و شعار نیست.
چه شده است که عدهای جرات کردهاند رئیسجمهور کشور را تهدید به مرگ کردند؟
وی به تهدید شدنش برای مرگ اشاره کرد و ابراز داشت: البته اگر شعار علیه فردی مانند حسن روحانی باشد، اهمیتی ندارد. من دلم علیه اینها نمیسوزد. من سربازی مانند دیگر سربازان هستم. من اگر تهدید به ترور شوم، برایم مهم نیست ولی چه شده است که عدهای جرات کردهاند رئیسجمهور کشور را تهدید به مرگ کردند؟ چون فکر کردند میان دولت و مجلس و قوه قضاییه فاصله است.
رئیسجمهور افزود: اگر ما وحدت و اتحاد یکپارجه داشته باشیم فیضیه مرکز انقلاب تبدیل به جایی نمیشود که عدهای آب به آسیاب دشمن بریزند. ما باید دست به دست هم بدهیم و پشت سر رهبری حرکت کنیم.
روحانی با بیان اینکه میگویند چرا ارز بالا رفت و همه جای برجام اجرا نشد؟ عنوان کرد: قبول داریم طرف مقابل ما به ویژه امریکاییها تخلفاتی داشتند. همه منصفانه قضاوت کنیم اگر برجام هیچ بود پس چرا امروز غصه داریم؟ شما گفتید هیچ شرکتی به ایران نیامده است پس چرا میگویید شرکتها بیرون میروند؟ شما گفتید هواپیما نیامده و کاغذی است ولی چرا میگوید چرا هواپیما نمیآید؟ شما میگویید برجام هیچ رابطه بانکی درست نکرد ولی وقتی گفتیم سوئیفت درست شده، ناچار شدیم خبرنگاران را به بانک مرکزی ببریم. یکی از افراد نوشته بود هرچه شود، سوئیفت ممکن نیست
وی ادامه داد: بله، ما به صد در صد خواستههایمان نرسیدیم، در بعضی مسائل ۸۰ درصد و در برخی ۶۰ درصد ولی در برخی از مسائل به صد در صد اهدافمان رسیدیم. همه میگفتند هر چه حل شود پیامدی حل شدنی نیست ولی پیامدی حل شد، قطعنامهها برچیده شد و تحریمهای نظامی پنج ساله شد و در زمینه اقتصادی گامهای زیادی برداشته شد.
با تندروی به جایی نمیرسیم
رئیس جمهور تاکید کرد: مردم باید نسبت به آینده خود آرامش داشته باشند نمایندگان محترم شما میگوئید زندگی مردم مطلوب نیست این حرف درست است اما من از شما میپرسم آیا دولت یازدهم برای رفاه مردم کاری نکرد آیا اگر تورم در طول چهار سال ۶۰ و چند درصد شد حقوق کارمند افزایش پیدا نکرد؟ اگر زندگی مردم سخت شد برای مبارزه با فقر مطلق حقوق مستمریبگیران را افزایش ندادیم؟ حقوق مستمریبگیران چهار برابر افزایش پیدا کرده است. اگر بناست مشکلات را بگوییم باید راهکارهایی که انجام دادیم را بگوییم.
وی افزود: دوستان میگویند افرادی که در سیاستهای ما اشتغال یافتند در حال حاضر از اشتغال خارج شدند عزیزان منظور من اشتغال خالص است یعنی حساب کردیم کسانی که وارد بازار کار شدند و آنهایی که خارج شدند را منها کردیم و تبدیل به اشتغال خالص شد این را مرکز آمار میگوید بانک مرکزی و مراجع رسمی آماری این اعداد را اعلام میکنند.
حسن روحانی خطاب به مردم و نمایندگان گفت: در دنیای امروز آنچه من قول دادم و در انتخابات ۹۲ و ۹۶ از آن سخن گفتم راه اعتدال است و باز هم میگویم مردم ایران ما با تندروی به جایی نمیرسیم حال آنکه این تندروی از راست باشد یا از چپ ما راهی جز اعتدال، دوستی، برادری و حدت نداریم. ایرادی ندارد اگر عدهای با دولت مخالف هستند یا مشکل دارند حق آنهاست اما باید برای منافع ملی کنار هم باشیم.
اگر من و شما به فکر درمان موقت باشیم، مردم نمیپذیرند
وی تاکید کرد: میخواهم نکتهای را خدمت نمایندگان محترم بگویم. خواهش میکنم هم شما و هم ما بر اساس اصل ۴۰ قانون اساسی رفتار کنیم. اصل ۴۰ قانون اساسی میگوید ما در اجرای حق نمیتوانیم به منافع ملی ضربه بزنیم. اصل منافع ملی به عنوان یک شرط محفوظ در تمام برنامههاست. مجلس قوه قضائیه، نیروی مسلح و همه باید به اصل ۴۰ قانون اساسی توجه کنند.
روحانی تصریح کرد: اینکه دولت نقص دارد قطعی است ما هم دولتی مثل همه دولتها هستیم من تلاش داشتم بهترینها را کنار هم جمع کنم حق شماست سوال و استیضاح است. این مسائل مهم نیست. آنچه مهم است این است که باید برای مشکلات مردم دست به دست یکدیگر بدهیم. مردم از ما نمیخواهند شما از ما بپرسید و من آمار و ارقام ارائه دهم. مردم درد را از من و شما بهتر میدانند. مردم گرانیها را احساس میکنند لمس این مساله که زندگی مردم توام با مشکل است مهم نیست از زبان من و شما گفته شود.
رئیس شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: اگر من و شما به فکر درمان موقت باشیم مردم نمیپذیرند مردم درمان دائم میخواهند درمان دائم با کار دولت و مجلس و قوه قضائیه و همه در کنار یکدیگر حل میشود ما حتما از مشکلات عبور میکنیم.
هیچ گاه کاری خلاف خرد جمعی انجام نداده و نمیدهیم
روحانی با انتقاد از اینکه برخی در تریبونها اعلام میکنند کشور دچار بحران شده است، گفت: در تریبونها نباید این چنین اعلام کنند ما دچار بحران نیستیم اول مساله است بعد آسیب بعد تهدید و در نهایت به بحران تبدیل میشود که ما در حال حاضر در مرحله آسیب هستیم و گاهی به لبه تهدید میرویم. چرا میگویید بحران قطعا ما مشکلاتی داریم.
وی افزود: ما همه باید دست به دست یکدیگر دهیم و مشکلات را حل کنیم. ما معصوم نیستیم و قطعا اشتباهاتی داشتهایم. من به ملت و شما قول میدهم هیچ گاه کاری خلاف خرد جمعی انجام نداده و نمیدهیم. خودسری، خودرایی و استبداد رای را قبول ندارم.
رئیس جمهور با اشاره به افرادی که در مساله ارز و سکه و طلا احتکار کردند گفت: در مساله ارز پرونده افرادی که سوء استفاده از شرایط ارزی کشور کردند از سوی وزارت صمت و بانک مرکزی به قوه قضائیه فرستاده میشود و قوه قضائیه با آنها برخورد میکند. افرادی که با ۴۲۰۰ کالا وارد کردند و در حال حاضر در گمرک است از آنها مابهالتفاوت گرفته میشود. مساله را در حد خود ببینیم و بیشتر از آن بیان نکنیم ما میتوانیم مشکلات را حل بکنیم.
امسال در زمینه برق موفق عمل کردیم
وی با اشاره به انتقاد برخی مبنی بر ضعف رابطه مجلس و دولت گفت: ما هر زمانی با وزرا کار داشتیم مجلس بودند اما حال که شما میگویید رابطه دولت و وزرا ضعیف است باید این رابطه را بیشتر کنیم هفته پیش از نمایندگان دعوت کردیم تا جلسهای با یکدیگر داشته باشیم اما رئیس مجلس زمان را مناسب ندیدند حتما باید روابطمان را قویتر کنیم تا بتوانیم مسائل را حل و فصل کنیم.
روحانی خاطرنشان کرد: شما میگویید یا باید در برجام بمانید یا از آن خارج شوید اما راه سومی هم وجود دارد. من دیروز با رئیس جمهور فرانسه صحبت میکردم و گفتم اگر اروپا به تعهدات خود در برجام عمل نکند ما رویه دیگری را در پیش میگیریم. ما راه سومی را هم داریم من خطاب به مردم میگویم مردم مشکلات اقتصادی و اجتماعی ما قابل حل است و همه توان خود را به کار میگیریم تا کالاهای ضروری با قیمت مناسب در اختیار شما قرار بگیرد.
وی افزود: ما همه تلاش خود را به کار میگیریم تا تولید به رویه قبل خود باز گردد. ما بسیاری از قیمتها را که مربوط به دولت بوده دست نزدیم و تغییر ندادیم مثل قمیت آب، برق و ... که مردم تحت فشار قرار نگیرند چرا ما امسال در زمینه برق اینقدر موفق عمل کردیم چون مردم با ما همکاری کردند و اگر این اتفاق نمیافتاد دچار مشکلات عدیدهای میشدیم اگر در زمستان نیز در خصوص گاز همکاری کنیم صادرات ما بیشتر خواهد شد.
مردم دغدغه اختلاف مجلس، دولت و نهادها با یکدیگر را دارند
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه دشمن قصد دارد نفت ایران به فروش نرود گفت: اگر ما در خصوص نفت هم صرفهجویی کنیم قطعا صادرات ما افزایش خواهد یافت. من این نکته را یک بار دیگر گفتم اگر ما باهم متحد باشیم از تحریمها عبور خواهیم کرد و زمان زیادی هم نمیبرد اگر باهم نباشیم زمان زیادی میبرد و موفق نمیشویم.
وی افزود: نمایندگان محترم و ملت شریف ایران مردم دغدغه اختلاف مجلس، دولت و نهادها با یکدیگر را دارند در و اقع مساله آنها این است که دولت، مجلس، قوه قضائیه و همه نهادها در کنار یکدیگر عمل کنند. مردم از تهدید و تحریمهای خارجی نمیترسند آنها از دعواهای داخلی میترسند اگر ما متحد باشیم و تمام جناحها متحد باشند مشکلات مردم به راحتی حل میشود اگر مردم مطمئن شوند که ما باهم هستیم امیدوار میشوند که مشکلات حل میشود. مقام معظم رهبری دستور به تشکیل شورایی متشکل از سه قوه دادند که نشان از اتحاد بین سه قوه است و اولین پیام آن به مردم این است که هر سه قوه با یکدیگر متحد هستند ما امروز یک بار دیگر این علامت را به جامعه و دنیا میدهیم که متحد هستیم.
دیدگاه تان را بنویسید