لاریجانی، عارف یا حاجی بابایی؟
ترکیب و آرایش هیأت رئیسه مجلس همواره از مسائلی بوده که از درجه اهمیت بالایی برای فراکسیونهای مختلف و جریانات سیاسی برخوردار بوده و هر کدام به طور جداگانه لیستی از افراد را برای تصاحب تمامی جایگاههای هیأت رئیسه تدارک دیدهاند، اما این بار قضیه مقداری متفاوت است.
چرا که پارلمان دهم سال آخر کاری خود را پشت سر میگذارد و نمایندگان آنچنان تلاشی برای حضور در این جایگاهها از خود بروز نمیدهند. لذاست که به قرائت بسیاری احتمالا در سال چهارم نیز همین هیأت رئیسه فعلی ادامه پیدا خواهد کرد. هر چند در فراکسیونهای سیاسی مجلس رقابت باقی است. مستقلین و اصولگرایان به احتمال فراوان از لاریجانی حمایت خواهند کرد؛ عارف از سوی اصلاحطلبان حمایت خواهد شد و حاجیبابایی نیز به قصد تصاحب صندلی رئیس از سوی فراکسیون ولایی کاندیدا میشود. باید به انتظار نشست تا در چهارشنبه 5 خرداد مشخص شود که هیأت رئیسه و مهمتر از آن ریاست مجلس به روال فعلی ادامه خواهد یافت یا صندلی رئیس در سال چهارم دست به دست خواهد شد.
3 نامزد و یک صندلی
انتخابات هیأت رئیسه مجلس همه ساله همزمان با روز بازگشایی مجلس در 7 خرداد برگزار میشود و طبق آییننامه داخلی مجلس اعضای هیاترئیسه اعم از رئیس، نواب رئیس و دبیران این هیات از سوی نمایندگان انتخاب میشوند. این در حالی است که با تصمیم هیأت رئیسه فعلی قرار است که این انتخابات برای اجلاسیه چهارم 2 روز زودتر یعنی در چهارشنبه 5 خرداد برگزار شود. از این رو طی روزهای گذشته گمانهزنیهایی پیرامون نامزدهای ریاست مجلس صورت گرفته و افراد و جریانات سیاسی از ظن خود تحلیلهایی را مبنی بر کاندیداتوری افراد مطرح میکنند. البته شرایط چندان پیچیده نیست و اتفاقا نسبت به گذشته سادهتر و قابل پیشبینیتر است. چرا که طبق سنوات گذشته 3 فراکسیون اصلی مجلس به معرفی و حمایت از کاندیداهای مورد نظر خود میپردازند و در نهایت نیز با ائتلاف با یکدیگر یکی از 3 گزینه مطرح؛ ریاست مجلس را بر عهده میگیرد. بر این اساس نخستین فردی که از بالاترین شانس برای تکیه مجدد بر صندلی ریاست مجلس برخوردار میباشد علی لاریجانی است. وی از ابتدای تشکیل مجلس دهم با اکثریت آرا بر صندلی ریاست نشسته و در هماوردی با محمدرضا عارف پیروز شد. لذا امیدوار است که این بار نیز با حمایت نمایندگان برای چهارمین سال ریاست قوه مقننه را از آن خود کند. هر چند آنطور که بهنظر میرسد اصولگرایان و مستقلین مجلس به احتمال فراوان از ادامه ریاست وی حمایت خواهند کرد. نفر دوم محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید است که چندان تحرک و اظهار نظر زیادی در مجلس ندارد و برخی وی را «لابیمن» پشت پرده پرده میدانند، اما وی همواره در انتخابات هیأت رئیسه رقیب قدرتمندی برای علی لاریجانی بوده است. رئیس کمیسیون آموزش مجلس که اگر در سال اول امیدیها بر عهد خود استوار میماندند غائله را از لاریجانی میبرد، در خصوص حضور در انتخابات هیأت رئیسه چهارم میگوید «در حال کار روی این موضوع هستیم. این موضوعی نیست که در یک جمله بگویم که کاندیدای ریاست مجلس میشوم یا خیر». گرچه بهنظر میرسد خود فراکسیون امیدیها نیز در این سال پایانی ادامه روند فعلی را بر تغییر ترجیح دهند، اما گزینه سوم مطرح حمیدرضا حاجی بابایی رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی است. نام وی همواره در این سازوکار مطرح شده، اما او نه چندان حضور پر قدرتی در این عرصه داشته و نه رای منسجمی را پشت خود دیده است. از قضا فراکسیون ولایی مجلس قصد دارد برای ارکان هیأت رئیسه لیست جداگانه بدهد و در این راستا حاجیبابایی به عنوان کاندیدای هیأت رئیسه وارد خواهد شد که باید دید با وجود سمتگیری و آرایش مشخص فراکسیونهای مجلس، آیا وی راهی به هیأت رئیسه خواهد یافت یا مثل دفعات قبل کنارهگیری خواهد کرد.
تلاش برای تثبیت لاریجانی
نایبرئیس فراکسیون مستقلین ضمن اشاره به انتخابات هیاترئیسه مجلس، اظهار داشت: سال آخر عمدتا رقابتها ضعیفتر میشود و طی سالهای اول مجالس رقابتها برای کسب کرسی هیاترئیسه شدید است. اعتمادآنلاین نوشت؛ غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی گفت: در سالهای آخر نمایندگان چندان رغبتی ندارند که برای انتخابات هیاترئیسه کاندیدا شوند. یعنی نمایندگان از نظر اخلاقی تمایلی ندارند که کاندیدا شوند و میخواهند اعضای فعلی هیاترئیسه را حفظ کنند. از لحاظ سازمانی اگر کسی میخواست در هیاترئیسه مجلس حاضر شود، در سنوات گذشته تلاشش را میکرد و عمدتا کسی تلاش جدی برای حضور در هیاترئیسه نمیکند. وی افزود: رقابت برای تصاحب کرسیهای هیاترئیسه در اجلاسیه چهارم نسبت به سنوات گذشته ضعیفتر خواهد بود. جعفرزاده در ارتباط با ابقای لاریجانی در هیات رئیسه بیان کرد: از کاندیداهای احتمالی بیاطلاع هستم، اما به نظرم در سال آخر هم آقای لاریجانی همچنان رئیس مجلس بمانند، فکر میکنم دوستان هم ورود نکنند. تاکنون بحثی درخصوص کاندیدا شدن دوستان برای ریاست مجلس نداشتهایم. نماینده رشت تاکید کرد: سال آخر سال سختگیری برای تغییرات نیست و تجربه اینطور نشان داده که در اجلاسیه چهارم شاهد تغییراتی چشمگیر در هیاترئیسه نخواهیم بود. وی تصریح کرد: فراکسیون مستقلین تلاش میکند که ریاست آقای لاریجانی در مجلس تثبیت شود، البته محکمتر و با رای بیشتر.
لزوم تعامل بیشتر
یک عضو فراکسیون مستقلین مجلس ضمن اشاره به انتخابات هیاترئیسه مجلس، ابراز داشت: نگاه فراکسیون ما همیشه در جهت ایجاد تعامل است. در حال حاضر هم در دستور کار است که فراکسیون ما پیشقدم شود تا تعاملاتی که مورد نیاز است حتما صورت گیرد و به زودی پیرامون آن جلساتی برگزار میشود. غلامرضا کاتب در ارتباط با تغییرات در هیأت رئیسه اظهارکرد: تغییرات در هیاترئیسه مجلس بستگی به تعاملاتی دارد که میان فراکسیونهای سیاسی صورت میگیرد. باید صبر کرد تا این تعاملات انجام شود. بعد از آن میتوان در این خصوص اظهارنظر کرد. نماینده گرمسار با تاکید بر لزوم انجام تعاملات برای اظهارنظر درخصوص ترکیب هیاترئیسه در ارتباط با حمایت اصولگرایان از ریاست لاریجانی تصریح کرد: حتما همینطور است و آقای لاریجانی حمایت اصولگرایان برای ریاست مجلس را دارند.
دیدگاه تان را بنویسید