عدم امکان اجماع ضدایرانی با وجود برجام
آنچه که تهران طی روزهای گذشته به سایر طرفهای برجام بسیار روشن و شفاف اعلام کرد که آب سنگینمان را دیگر نمیفروشیم بهعلاوه دیگر اورانیوم غنی شده را از ایران خارج نخواهیم کرد. این اقدامات را تهران بر اساس چارچوبهای برجام انجام میدهد.
احمد قریب گرگانی معاون سابق سازمان انرژی اتمی در سرمقاله ای در روزنامه آرمان، نوشته است: بر مبنای توافق هستهای طرفهای برجامی متعهد شده بودند که آب سنگین و اورانیوم غنی شده مازاد ایران را خریداری خواهند کرد. زمانی که آمریکاییها اعلام میکنند که دیگر کشوری حق ندارد مازاد اورانیوم غنی شده و آب سنگین ایران را خریداری کند. پس طبیعتا ایران میتواند نسبت به ذخیرهسازی آنها اقدام کند. بنابراین به نظر میرسد این رویکرد تهران، استراتژی هوشمندانهای در چارچوب برجام بوده است.
متاسفانه ایالات متحده آمریکا با یکجانبهگرایی و همچنین با سوءاستفاده از ابزارهای قدرت زورگویی میکند. بهرغم ناملایمات و نارضایتی نسبی مردم کشورمان اما کمتر کسی در ایران این مساله را مطرح میکند که باید تن به خواستههای اجبارگونه و تحمیلی واشنگتن دهیم. آمریکا با خروج از برجام یک قرارداد بینالمللی چندجانبه را نقض کرده است. واشنگتن پس از خروج یکجانبه از برجام، متاسفانه به همه کشورهای طرف قرارداد با ایران فشار وارد میکند تا تبادلات تجاریشان را با ایران صفر کنند تا بدین وسیله تهران را وادار به پذیرش خواستههایش کند. اقدامات یکجانبه آمریکا بهدلیل سوءاستفاده از قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامیاش است.
قانونگریزی ترامپ در سطح نظام بینالملل غیرقابل پذیرش است. اگر هر فرد دیگری در آمریکا رئیسجمهور میشد بعید بود دست به چنین اقدامات نامتعارفی بزند. باید بدانیم که اگر تهران به دنبال گسترش فعالیتهای صلحآمیز هستهای، همچنین تولید برق بیشتر و افزایش تنوع سبد انرژی و گسترش فعالیتهای علمی و تحقیقاتی است برجام بهترین چارچوب برای این گونه اقدامات است. بنابراین منتقدان برجام باید بدانند که فعالیتهای متعارف صلحآمیز هستهای برای ایران در چارچوب برجام امکان عملیاتی شدن بیشتری داشته و از سوی دیگر برجام بهانهجوییهای بهانهجویان را از بین برد. لذا به نظر میرسد برای آنکه ما بخواهیم کمتر درگیری داشته باشیم و همراهی جامعه بینالمللی را با خودمان داشته باشیم برجام نیازهایمان را برطرف میکند.
همچنین در چارچوب برجام همه نیازهای اولیه کشورمان در زمینه تامین سوخت نیروگاهها و راکتورهای تحقیقاتی برآورده میشود. این نکته را نیز نباید فراموش کنیم که در حال حاضر نیز تفاوتهای زیادی با سالهای پیش و پس از برجام وجود دارد، قبل از برجام همه دنیا بر علیه ما بود اما در حال حاضر فقط ترامپ و مشاوران افراطیاش در کاخ سفید بر علیه ما هستند. در حال حاضر ایالات متحده در پی آن است که با سوءاستفاده از قدرت، جامعه جهانی را با خود همراه کند. این در حالی است که بسیاری از کشورهای جهان حق را به ایران داده و یکجانبهگرایی آمریکا را رد و مورد انتقاد قرار دادهاند. اگر پیش از توافق هستهای (برجام) بود، شاید آمریکا میتوانست سایر کشورهای دنیا را با خود همراه کند، اما پس از برجام و با وجود خروج یکجانبه واشنگتن از توافق هستهای نمیتواند در سطح جامعه جهانی اجماعی بر علیه ایران ایجاد کند. درست است که شاید سایر کشورهای دنیا نتوانند و یا نخواهند در کنار ایران قرار گیرند اما دیگر افکار عمومی دنیا نه تنها در کنار واشنگتن نیست بلکه در برابر یکجانبهگرایی آمریکا قرار دارد و این مساله مهمترین دستاورد حفظ برجام در شرایط کنونی است.
*منبع: روزنامه آرمان،1398،2،29
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131
دیدگاه تان را بنویسید