مهمانپرست:
ساعات باقیمانده فرصت آزمودن توان اتحادیه اروپا است
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه گفت: ساعات باقی مانده تا آغاز گام سوم کاهش تعهدات، فرصت آزمودن عزم، اراده و توان اتحادیه اروپا است که چه مقدار میتوانند برای حفظ برجام قدمهای محکمتر و جدیتری بردارند. باید شاهد باشیم تحرکاتی که در حال وقوع است بالاخره میتواند بخشی از منافعی که ایران باید از آن بهرهمند شود، محقق کند یا همچنان با عدم اجرای تعهدات مواجه هستیم.
رامین مهمانپرست در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در ارزیابی شرایط فعلی برجام در کمتر از ۲۴ ساعت مانده به ضربالاجل ایران برای آغاز گام سوم کاهش تعهدات گفت: شرایط فعلی بستگی به اقدامات طرف مقابل دارد. ما در مذاکرات مختلف و طولانی مدت که منجر به برجام شد نشان دادیم اهل گفتوگو، مذاکره و منطق هستیم و به تعهداتمان نیز تاکنون پایبند بودیم.
ساعات باقی مانده فرصت آزمودن اراده و توان اتحادیه اروپا است
وی ادامه داد: طرفی که تعهدات را زیر پا گذاشت و به وظایفش عمل نکرد، کشورهای غربی بودند؛ یکی با خروج از برجام مشکل ایجاد کرد و تحریمهای غیرقانونی را بازگرداند و اروپاییها نشان دادند که یا اراده کافی ندارند یا قادر به مقابله با اقدامات آمریکا نیستند.
مهمانپرست افزود: در هر صورت این ساعات باقی مانده فرصت آزمودن عزم، اراده و توان اتحادیه اروپا است که چه مقدار میتوانند برای حفظ برجام قدمهای محکمتر و جدیتری بردارند. باید شاهد باشیم تحرکاتی که در حال وقوع است، بالاخره میتواند بخشی از منافعی که ایران باید از آن بهرهمند شود را محقق کند یا همچنان با عدم اجرای تعهدات مواجه هستیم.
انگلیس دیگر عملا به عنوان نماینده اروپا نمیتواند نقشی جدی بازی کند
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه درخصوص نقش فرانسه در حفظ برجام در مقابل انفعال نسبی انگلیس و آلمان گفت: در اروپا سه کشور قدرتمند حضور دارند که تاثیر اصلی را در جهتگیریهای اتحادیه اروپا داشتهاند که شامل انگلیس، آلمان و فرانسه است. بعد از آن که طرح برگزیت مطرح شد و انگلیس درصدد خروج از اتحادیه اروپا برآمد، خود به خود دیگر معنا ندارد که به عنوان نماینده اروپا وارد مذاکراتی شود و در حال حاضر درگیر مشکلات داخلی خود است و در سیاست خارجی هم بیشتر با ایالات متحده همراهی میکند. به هر صورت اگر نسبت به برجام نیز بخواهد پایبند بماند، عملا به عنوان نماینده اروپا نمیتواند نقشی جدی بازی کند.
وی ادامه داد: در این بین آلمان و فرانسه همچنان نماینده اتحادیه اروپا هستند که بین این دو رقابتی پنهانی برای رهبری اتحادیه اروپا وجود دارد و به لحاظ تواناییهای اقتصادی و سیاسی شاید بین آنها و سایر کشورهای این اتحادیه فاصلهای وجود داشته باشد.
آلمانیها کمی به خاطر مسائل داخلی عقب نشستهاند
مهمانپرست گفت: به نظر میآید در این مقطع آلمانیها کمی به خاطر مسائل داخلی عقب نشستهاند که در این میان تضعیف نسبی حزب حاکم و به تبع آن خانم مرکل میتواند تاثیرگذار باشد.
فرانسویها علاقهمند هستند مجددا نقش خود در خاورمیانه را احیا کنند
وی ادامه داد: در این شرایط فرانسویها احساس میکنند میتوانند با انگیزههای مختلف طراحی و خلاقیت داشته باشند. اولین مسئلهای که میتواند برای فرانسه مهم باشد این است که اگر تحرک جدیتری داشته باشد میتواند نقش و جایگاه خود را در اتحادیه اروپا پررنگتر کند.
مهمانپرست افزود: مسئله دوم این است که فرانسویها علاقهمند هستند مجددا نقشی را که قبلا در خاورمیانه داشتند، احیا کنند. مسئله سوم نیز این است که به هر صورت فرانسویها با مشکلاتی در داخل رو به رو مواجه هستند؛ تظاهرات جلیقه زردها بیش از ۴۰ هفته طول کشیده و شاید اگر بتوانند ابتکار عمل را در سیاست خارجی به دست بگیرند، مسائل داخلی را تحتالشعاع قرار دهد.
این دیپلمات پیشین گفت: تحلیل من این است که اقدامات صورت گرفته از سوی فرانسه اگر به نتیجه برسد و بتواند برجام را حفظ کند، برای آنها یک موفقیت و دستاورد بزرگ است و اگر حتی این تلاشها به سرانجام نرسد، به هر صورت فرانسه نشان داده در حوزه سیاست خارجی تحرک بیشتری نسبت به سایر رهبران اتحادیه اروپا دارد.
بیاعتمادی نسبت به رفتار همه دولتهای آمریکا در اذهان مردم دنیا به وجود آمده است
مهمانپرست در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه شواهد نشان از هماهنگی پاریس با واشنگتن در انجام این اقدامات برای حفظ توافق هستهای دارد؛ آیا ما تاکنون سیگنالی مبنی بر تجدیدنظر در سیاست فشار حداکثری از سوی آمریکا شاهد بودهایم یا خیر، گفت: به قولها و سخنان مقامهای آمریکایی در شرایط فعلی اصلا نمیتوان اطمینان کرد. اولا آقای ترامپ زمانی که از برجام خارج شد، نشان داد که در هر دولتی در آمریکا حتی اگر یک توافق محکم و جدی شکل بگیرد، به راحتی میتواند توسط رئیسجمهور بعدی نقض شود و این یک بیاعتمادی نسبت به رفتار همه دولتهای آمریکا در اذهان مردم در دنیا به وجود آورده است.
وی ادامه داد: نکته دوم این است که خود آقای ترامپ و تیم همراه ایشان مواضع متضاد و متناقضی داشته و تصمیمات غیرقابل پیشبینی اتخاذ میکنند و نشان دادند که به هیچ معاهدهای پایبند نیستند. شعار آقای ترامپ در رقابتهای انتخاباتی «اول آمریکا» بود؛ یعنی اول آمریکا و منافع این کشور برایشان مهم است؛ به همین دلیل هم با کشورهای مختلف اختلاف دارند.
حرفهایی ترامپ درباره مذاکره با ایران با انتخابات ریاست جمهوری ٢٠٢٠ مرتبط است
مهمانپرست افزود: این کشور در فرانسه معاهده محیطزیستی را ترک کرد. با روسیه، با چین و با ژاپن معاهداتی داشتند که با تصمیمهای یکجانبه مواجه شد. آمریکا در برجام نیز مصوبه شورای امنیت را نادیده گرفت. با آمریکای لاتین هم مشکلات گستردهای دارند. در مجموع این دولت آمریکا بطور ویژه مواضع متناقض خود را اظهار میکند و باعث میشود نتوان به حرفهای آنها اطمینان کرد. ضمن اینکه حتی اگر دولت فعلی بخواهد مذاکرهای انجام دهد، عملا با خروج از برجام نشان دادند که هیچ دولتی در آمریکا قابل اعتماد نیست و دولت بعدی به راحتی میتواند هر معاهدهای را زیر پا بگذارد.
این دیپلمات کشورمان گفت: به همین دلیل من فکر میکنم حرفهایی که الان از طرف مقامهای آمریکایی زده میشود، بیشتر جنبه تبلیغاتی داشته و احتمالا با انتخابات ریاست جمهوری ٢٠٢٠ مرتبط است. آقای ترامپ و دوستانش میخواهند بگویند که توانستند کره شمالی و ایران را پای میز مذاکره بکشانند.
دیدگاه تان را بنویسید