رکس تیلرسون هم هشدار داد که ترامپ باید مراقب باشد...

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

دیوید سانگر در نیویورک تایمز نوشت: دیپلماسی ایرانی: برای رئیس جمهوری که نسبت سستی با واقعیت ها و رابطه مسمومی با متحدان دارد، یورش به میادین نفتی عربستان یک چالش است: چطور می توان مدعای دولت آمریکا را تایید کرد که ایران در پس این یورش هاست و چگونه می شود جهان را برای واکنش، بسیج کرد؟

اکنون چنین مشکلی گریبانگیر دونالد ترامپ است آن هم در شرایطی که با یکی از کارسازترین تصمیمات امنیتی دوران ریاست جمهوری اش روبه روست. ظرف چند روز یا چند هفته آینده، وی بی گمان با این واقعیت سروکار خواهد یافت که بسیاری در جهان - که از توئیت ها، تندگویی ها، دروغ ها و اتهامات وی خشمگین اند - رغبتی به پذیرش حرف های مایک پمپئو، وزیر امور خارجه و دیگرانی را ندارند که ایران را مسوول این یورش ها معرفی می کنند.

اگر دونالد ترامپ تلاش می کند ائتلافی را ایجاد کند برای مجازات دیپلماتیک ایران، یا تشدید تحریم ها و فشار بیشتر بر صادرات نفت این کشور یا تلافی نظامی یا سایبری علیه تهران، احتمالا درخواهد یافت که همانند جرج دابلیو بوش، رئیس جمهوری اسبق که 16 سال پیش به عراق یورش برد، تنها می ماند و چندان کسی با او همراهی نخواهد کرد.

مقام های اطلاعاتی در خلوت اشاره می کنند که شواهد دست داشتن ایران در یورش به آرامکو، حساس تر از آن چیزی است که عمومی شود. در این میان، نظریه ای که در بین مقام های آمریکایی پذیرفته تر می شود این است که موشک های کروز و پهپادها یا از جنوب غرب ایران یا از آب های آن اطراف شلیک شده اند. اما یک مقام رسمی می گوید شواهدی که تاکنون گردآوری شده، قطعی نیستند.

پس از تجربه تلخ عراق، برای هر رئیس جمهوری در آمریکا، سخت است که کشور و متحدانش را به این باور برساند که دوباره زمان پذیرش ریسک یک جنگ تازه در خاورمیانه فرا رسیده است. برای ترامپ که این کار به ویژه دشوار است.

وندی شرمن، بازیگر ارشد اوباما در گفت وگوهای هسته ای می گوید: "همه برای پذیرش ارزیابی ترامپ از آنچه واقعا در یورش به تاسیسات سعودی رخ داده است، چالش خواهند داشت."

رکس تیلرسون هم هشدار داد که ترامپ باید مراقب باشد... "فراهم کردن شواهد محکم علیه ایران، کار دشواری است. من مطمئنم که ما در این ماجرا، اثر انگشت ایران را پیدا می کنیم اما دست ایران را نه." تیلرسون هشدار داد: "یک واکنش نظامی، به قلمروی حاکمیتی ایران، امری بسیار خطرناک است؛ کاری که هرکسی باید با اطلاعاتی قطعی به سراغ آن برود."

به نظر می رسد که مقام های پنتاگون هم با این ارزیابی موافقند. به همین دلیل است که اکنون گزینه هایی همچون یورش به تاسیسات ایران در خارج قلمروی این کشور یا حملات سایبری مورد بحث هستند.

به نظر می رسد که سعودی ها هم مشکل بی اعتباری مورد بحث را درک می کنند. آنها حتی از مایک پمپئو در متهم کردن ایران پیروی نکردند. روز دوشنبه، دولت سعودی یک تحقیق بین المللی تحت هدایت سازمان ملل را خواستار شد تا مسئولیت یورش های روز شنبه مشخص شود. به نظر می رسد چنین درخواستی از طرف دولت سعودی که همانند ترامپ از سازمان ملل بیزار است، اذعان به این واقعیت است که جهان نه حرف های ترامپ را جدی می گیرد و نه محمدبن سلمان را.

منبع: نیویورک تایمز / دیپلماسی ایرانی