مثلث/ کار حضور نمایندگان ایران در فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا «بیخ» پیدا کرده و هنوز مشکلاتی وجود دارد که اگر حل نشود سهمیه‌ها را در خطر حذف قرار می‌دهد و اگر استقلال و پرسپولیس حذف شوند طبیعتا فشار روی وزارت ورزش و دولت هم زیاد خواهد شد. شاید به همین خاطر است که وزیر ورزش هم در اندیشه سفر به مالزی است.

قبولی ناپلئونی استقلال و پرسپولیس
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

ماجرا از چند‌ماه پیش شروع شد؛ از نامه کنفدراسیون فوتبال ‌آسیا که خطاب به دبیرکل فدراسیون فوتبال ایران بود؛ نامه‌ای که به صدور یا عدم صدور مجوز برای باشگاه‌های بدهکار ایرانی می‌پرداخت. در طرف دیگر ماجرا، فدراسیون فوتبال سعی کرد دست به نیت‌خوانی بزند. به همین دلیل فدراسیون فوتبال نامه‌ای به کنفدراسیون فوتبال آسیا نوشت و با آن نامه کوشش کرد تا کمیته استیناف و کمیته تعیین وضعیت بازیکنان را مرجع رسیدگی به بدهی‌های باشگاه‌ها بداند اما کنفدراسیون فوتبال آسیا در پاسخ به فدراسیون فوتبال ایران اشاره دارد به اینکه می‌خواهد بداند در فوتبال ایران به کدام باشگاه‌ها به‌اشتباه مجوز حرفه‌ای داده‌اند.

 کنفدراسیون فوتبال آسیا درباره بدهی باشگاه‌ها بسیار جدی است و پس از مماشات با باشگاه‌های بدهکار، این اتفاق خوشایندی ا‌ست که کنفدراسیون به این مساله ورود کرده تا وضعیت بحرانی فوتبال ایران در مباحث اقتصادی سر‌و‌سامان بگیرد. در رسانه‌ها اما برداشت‌های غلطی از نامه ای‌اف‌سی خطاب به دبیرکل فدراسیون فوتبال شکل گرفت. ای‌اف‌سی پیگیر بدهی‌های باشگاه‌های بدهکار است و حتی می‌خواهد بداند که چرا برای باشگاه‌های متخلف مجوز حرفه‌ای صادر شده اما در رسانه‌ها این نکته جا انداخته شد که ای‌اف‌سی دیگر پیگیر تخلفات مالی باشگاه‌ها نیست و همه چیز را به فدراسیون سپرده است. این برداشت غلط و خوش‌خیالی که شاید فدراسیون نیز از آن راضی‌ است و به آن دامن زد، می‌توانست حتی به قیمت حذف نمایندگان فوتبال ایران از حضور در لیگ قهرمانان آسیا منجر شود. کنفدراسیون فوتبال آسیا منتظر حسن نیت فدراسیون فوتبال و برخورد قانونی با باشگاه‌های بدهکار بود و در نامه‌اش نیز

به این انتظار اشاره کرد.

متن نامه کنفدراسیون فوتبال آسیا بدین شرح بود:

«دبیرکل محترم فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران

 اظهارنظر کنفدراسیون فوتبال آسیا درخصوص مکاتبات طلبکاران باشگاه‌ها

این نامه در پاسخ به نامه مورخ ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۷ (۴مهر) شما در‌خصوص موضوع فوق ارسال می‌شود. ما از اظهارات شما مبنی بر مسئولیت‌داشتن کمیته انضباطی و استیناف فدراسیون جهت رسیدگی به اختلافات مالی بین افراد و باشگاه‌ها آگاه شدیم که در حال حاضر کمیته تعیین وضعیت بازیکنان فدراسیون شما مرجع ذی‌صلاح جهت رسیدگی به این موضوعات است. ما همچنین متوجه شدیم که کمیته استیناف شما و دادگاه CAS مراجع رسیدگی بعدی است.

به منظور حمایت از تلاش‌های ارکان فوق در فدراسیون شما، ما تمام شکایاتی را که علیه باشگاه‌ها دریافت می‌کنیم، برای شما می‌فرستیم. لطفا از این موضوع اطمینان حاصل نمایید که شکایت‌های فرستاده‌شده توسط AFC به شما، به نخستین رکن یا همان کمیسیون بدوی و استیناف بخش صدور مجوز فدراسیون ارسال شود تا اینکه به باشگاه‌های بدهکار که مشکلات بدهی خود را حل نکرده‌اند، مجوز حرفه‌ای داده نشود. این موضوع همچنین به AFC کمک می‌کند تا متوجه شود که به کدام باشگاه‌ها به‌اشتباه مجوز داده شده است و پرونده آنها را به کمیته کنترل ورود (بررسی صلاحیت) و یا کمیته انضباطی AFC ارجاع دهد. از شما به دلیل حمایت‌تان از تلاش‌های AFC جهت نظارت و مدیریت بدهی‌های معوقه باشگاه‌ها در فوتبال آسیا سپاسگزاریم.»

ایسنا در‌خصوص نامهAFC‌ در گزارشی نوشت: برداشت‌های خوش‌باورانه از این نامه را کنار بگذاریم. فدراسیون فوتبال با این مراعات و مماشات که اگر قرار بر محرومیت و لغو مجوز حرفه‌ای باشگاه‌های بدهکار باشد، دیگر نمی‌تواند لیگ را برگزار کند، همیشه با متخلفین بدهکار کنار آمده و کار به اینجا رسیده که قیمت فوتبال گران‌تر شده و باشگاه‌‌ها بدهکار‌تر شده‌اند. اگر فدراسیون فوتبال همیشه برخوردهایی سختگیرانه و قانونی با باشگاه‌های بدهکار داشت، نخستین واکنش این باشگاه‌ها هزینه‌های کمتر و کوشش برای پرداخت بدهی‌ها بود و ولخرجی‌های بیهوده و بساط خریدهای غلط و گران هم جمع می‌شد. باشگاه‌های ایرانی در حالی‌که میلیاردها و میلیاردها بدهکارند، همچنان از امضای قراردادهایی بی‌پشتوانه و گزاف ابایی ندارند. این یک دلیل روشن دارد، آنها می‌دانند که فدراسیون فوتبال هرگز احکام کمیته انضباطی را اجرا نمی‌کند، نه خبری از جریمه و کسر امتیاز از باشگاه‌های بدهکار است و نه خبری از لغو مجوز حرفه‌ای. احکامی ‌که کمیته انضباطی و استیناف صادر می‌کند و باشگاه‌ها بدهکار اعلام می‌شوند در فدراسیون خاک می‌خورد و خیل طلبکاران فوتبال به حقوق خود نمی‌رسند. ورود ای‌اف‌سی به ماجرای بدهی باشگاه‌ها را دخالت بین‌المللی ندانیم و از این دست حرفه‌ای غیرحرفه‌ای را کنار بگذاریم. آبروی ملی ورزش با بدهی چند باشگاه یا محرومیت و جریمه آنها نمی‌رود. آبروی ورزش وقتی حفظ می‌شود که ساز‌و‌کار اقتصادی درست و حرفه‌ای را در باشگاه‌ها بنا کنیم و از این آشفته‌بازار اقتصادی در باشگاهداری بگذریم و به مرحله تازه‌ای برسیم. بهترین تصمیم برای فدراسیون فوتبال همراهی با سختگیری و برخوردهای قانونی است، نه ادامه مماشات که جز ورشکستگی باشگاه‌ها حاصلی ندارد‌.

این نامه همچنین خیلی زود با واکنش مدیران سرخابی مواجه شد. آنها باید با بدهکاران خود تسویه‌حساب می‌کردند و از بحران حذف از آسیا عبور می‌کردند. در نهایت یکسری اقداماتی صورت گرفت که باشگاه‌های در خطر حذف توانستند مجوز لازم برای حضور در آسیا را کسب کنند. آنجا که کمیته بدوی صدور مجوز حرفه‌ای با انتشار گزارشی وضعیت باشگاه‌های ایرانی برای دریافت مجوز حرفه‌ای‌سازی را اعلام کرد. در این گزارش آمد:

«گروه‌بندی باشگاه‌ها بر‌اساس رنکینگ فصل گذشته لیگ برتر خلیج‌فارس‌(2017-2016)»‌

1- گروه ‌A‌ شامل باشگاه‌های پرسپولیس، استقلال تهران، ‌تراکتورسازی تبریز، ذوب‌آهن اصفهان، گسترش ‌فولاد تبریز، فولاد خوزستان و سایپا خواهد بود که باتوجه به فرآیند رسیدگی موفق به کسب مجوز حرفه‌ای ‌شدند.

2- گروه ‌B‌ شامل باشگاه‌های سپاهان اصفهان‌ و پیکان، صنعت نفت آبادان است که باتوجه ‌به فرآیند رسیدگی موفق به کسب مجوز ملی شده‌اند.‌‌

3- گروه ‌C‌ شامل باشگاه‌های استقلال خوزستان، نفت تهران، پدیده طلایی خراسان، سیاه‌جامگان مشهد، ‌پارس جنوبی جم و سپیدرود رشت است که باتوجه به فرآیند رسیدگی موفق به کسب مجوز حرفه‌ای و مجوز ملی نشده‌اند.

بدیهی است ارزیابی صورت‌گرفته این کمیته بر مبنای اسناد و گزارشات ابرازی باشگاه‌های مذکور بوده و مسئولیت ‌صحت و سقم اسناد بر عهده باشگاه‌های صادر‌کننده آن خواهد بود.»

به این ترتیب تنها 7 باشگاه لیگ برتری موفق به دریافت مجوز مورد نظر AFC شدند و تنها سه باشگاه نیز مجوز ملی را دریافت کردند اما 6 باشگاه دیگر که همگی مشکلات مالی زیادی دارند، موفق به دریافت این مجوز نشدند.

کمیته بدوی صدور مجوز حرفه‌ای فدراسیون فوتبال پس از بررسی مدارک تیم‌های لیگ برتری مشخص کرد که تیم‌های استقلال، پرسپولیس، ‌تراکتورسازی و ذوب‌‌آهن به‌عنوان نمایندگان ایران به AFC معرفی شدند.

بنابراین پس از کش‌و‌قوس‌های فراوان کمیته بدوی صدور مجوز حرفه‌ای متشکل از مهدی‌محمد نبی، غلامرضا بهروان، عباس موسوی، احمدرضا براتی و کوروش خزایی مدارک تیم‌های استقلال، پرسپولیس و ‌تراکتورسازی را کامل دانست اما با ناقص‌دانستن مدارک نفت تهران تکلیف نمایندگان ایران در فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا را مشخص کرد.

با این حساب استقلال، پرسپولیس و ‌تراکتورسازی در فصل ۲۰۱۸ لیگ قهرمانان آسیا حضور خواهند داشت اما به جای نفت تهران، ذوب‌آهن به‌عنوان تیم چهارم لیگ برتر راهی مرحله پلی‌آف این مسابقه‌ها می‌شود.

سه تیم استقلال، پرسپولیس و ‌تراکتورسازی با استفاده از قانون بررسی مجدد بدهی‌هایشان به افراد حقیقی و حقوقی تا فصل آینده می‌توانند در این رقابت‌ها حضور یابند اما برای سال آینده نیاز به بررسی مجدد پرونده‌هایشان را دارند تا تکلیف بدهی‌ها مشخص شود.

اما پس از اینکه استقلال‌، پرسپولیس و‌ تراکتورسازی مجوز حرفه‌ای کسب کردند باشگاه استقلال درباره کسب این مجوز بیانیه‌ای صادر کرد.

در این اطلاعیه‌ای که باشگاه استقلال درخصوص وضعیت بدهی‌های خود صادر کرده، آمد: «بدهی‌های انباشته مربوط به سال‌های گذشته باشگاه استقلال، طی چند ماه گذشته با حمایت وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال و تلاش‌های مدیران باشگاه استقلال و هـمراهـی بازیکنان و کادرهای فنی سال‌های گذشته برطرف شده که توضیحاتی در‌خصوص روش‌های حل این مشکل ارائه می‌شود:

۱- با بخشی از طلبکاران تسویه‌حساب قطعی شده و آنها مطالباتشان را از باشگاه دریافت کرده و تسویه‌حساب کرده‌اند.

۲- با برخی طلبکاران توافق کامل شده و ضمانت‌های لازم جهت پرداخت مطالبات به صورت تقسیط نیز ارائه شده است.

۳- در مورد برخی طلبکاران، با استفاده از ظرفیت‌های قانونی آیین‌نامه‌های کمیته استیناف، درخواست تجدید‌نظر‌خواهـی ویژه شده که بدون‌تردید رای کمیته محترم استیناف لازم‌الاجرا است.

۴- در‌خصوص دسته چهارم از طلبکاران باشگاه، تضامین مالی و مبالغ مالی لازم به کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال تحویل گردیده و در صورت تایید نهایی توسط مراجع قانونی و حقوقی، مطالبات آنها از طریق تضامین ارائه‌شده پرداخت می‌گردد.

۵- گروه پنجم نیز آن دسته از طلبکارانی هستند که از باشگاه استقلال طلب داشته اما شکایتی نداشته‌اند و باشگاه به‌صورت توافقی و تقسیط در حال رسیدگی در کمیته تعیین وضعیت و به تبع آن پرداخت مطالبات ایشان است.

با توجه به اینکه باشگاه استقلال یک باشگاه بزرگ، پرافتخار و مردمی‌است، همه تلاش مدیران باشگاه این بوده که هرچه زودتر مشکل بدهی‌های سنواتی گذشته برطرف شود. با عنایت به زحمات کشیده‌شده ماه‌های اخیر در این راه، بدون‌تردید تلاش‌های آنهایی که به‌دنبال ضربه‌زدن و حذف استقلال از لیگ قهرمانان هستند و در این راه کوشش زیادی هم کرده‌اند، نقش‌برآب خواهد شد و به یاری پروردگار و حمایت همیشگی هـواداران شریف، باشگاه استقلال بدون مشکل و با سربلندی در جام باشگاه‌های آسیا حضور خواهد داشت.

در خاتمه از همه هموطنان شریف و اهالی فوتبال و خانواده بزرگ استقلال تقاضا می‌نماید از پرداختن به حواشی که باعث ضربه‌زدن به این باشگاه مردمی ‌است خودداری کرده و مدیران باشگاه با آغوش باز پذیرای نقطه‌نظرات و شکایات همه عزیزان ذینفع خواهند بود و تمام تلاش خود را در کسب رضایت و شفاف‌سازی امور به‌کار خواهند برد.»

اما یکی از مواردی که باعث تعجب اهالی فوتبال بود عدم صدور مجوز حرفه‌ای برای باشگاه سپاهان است. چرا باشگاه سپاهان مجوز حرفه‌ای نگرفت؟ مدیر بخش مجوز حرفه‌ای باشگاه فولاد مبارکه سپاهان در پاسخ به این سوال گفت: «مشکلات ورزشگاه نقش‌جهان از دلایل اصلی عدم صدور مجوز حرفه‌ای برای این باشگاه است.»

محمدعلی بصیریان، مدیر بخش مجوز حرفه‌ای باشگاه درباره دلیل ناکامی ‌این باشگاه اصفهانی از کسب مجوز حرفه‌ای اظهار کرد: «بندهای I-۰۱ الی I-۱۴) الزامات کنفدراسیون فوتبال آسیا (مربوط به استادیوم‌های خانگی جزو الزامات با معیار A محسوب شده و باشگاه‌ها باید این معیار را رعایت کنند ولی متاسفانه ورزشگاه نقش‌جهان فاقد الزامات A بود و مورد تا‌یید برای برگزاری مسابقات آسیایی نیست.» او همچنین گفت: «موضوع مالکیت ورزشگاه نقش‌جهان، اتاق کنترل استادیوم، گواهینامه‌های ایمنی و امنیتی توسط هیچ یک از ارگان‌های ذی‌صلاح کشور مورد تا‌یید قرار نمی‌گیرد. مشکلات ساختاری استادیوم، ورودی‌ها و خروجی‌ها، طرح خروج اضطراری، سازمان ایمنی و امنیتی، تا‌ییدیه‌های نور و چمن ورزشگاه نقش‌جهان هم از جمله مواردی است که نقش‌جهان در آنها کمبودهایی دارد و بنابراین پنجره مربوطه در AFC برای باشگاه قرمز است و عملا استادیوم برای برگزاری مسابقات آسیایی

 مورد تا‌یید نیست.»

وی ادامه داد: «فقط مجوز ملی برای باشگاه و استادیوم نقش‌جهان صادر شده و در آن فقط اجازه برگزاری مسابقات داخلی صادر شده است. تنها دلیل محرومیت باشگاه از دریافت مجوز حرفه‌ای فقط مشکل استادیوم بود و این باشگاه در سایر الزامات به‌طور کامل مدارک خود را ارسال و نمره قبولی

 دریافت کرده است.»

این در حالی است که سهمیه دوم فوتبال ایران که باید از میان‌ تراکتورسازی یا استقلال انتخاب شود هم به موضوع پربحثی تبدیل شده است. سایت ورزش 3 در‌این‌باره می‌نویسد: فدراسیون فوتبال آسیا در دستور‌العمل خود ابهام درباره تیم‌های ایرانی را برطرف کرده است. با حذف نفت تهران به‌عنوان قهرمان‌جام حذفی از مسابقات لیگ قهرمانان فصل آینده، ذوب‌آهن اصفهان به‌عنوان چهارمین سهمیه ایران در فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا طبق قوانین AFC شرکت خواهد کرد. بنابر قوانین فدراسیون فوتبال آسیا و به استناد بند 12، ماده 5 آیین‌نامه حضور در لیگ قهرمانان سال 2017 بالاترین تیم حاضر در لیگ فصل گذشته که موفق به دریافت گواهی حرفه‌ای‌سازی شده است می‌تواند در لیگ قهرمانان آسیا شرکت کند. موضوع مهم اما در‌این‌میان باتوجه به نامشخص‌بودن وضعیت سهمیه ایران در لیگ قهرمانان، معرفی سهمیه شماره دو ایران در فصل آینده لیگ قهرمانان است. سهمیه ایران به‌عنوان چهارمین و یا سومین تیم منطقه غرب آسیا 2 تیم در مرحله گروهی و 2 تیم در مرحله حذفی خواهد بود و اگر اتفاقات سال گذشته مانند حذف نمایندگان عراق و کویت تکرار نشود، نمایندگان سوم و چهارم فوتبال ایران در مرحله پلی‌آف و یا حذفی شرکت خواهند کرد و از‌این‌رو مشخص‌شدن سهمیه دوم ایران که می‌تواند در مرحله گروهی حاضر شود، حائز اهمیت است.

AFC در آیین‌نامه‌ای که برای فدراسیون‌های فوتبال ارسال کرده، صراحتا درباره حذف قهرمان‌جام حذفی در صورت عدم دریافت مجوز صحبت نکرده اما دو نکته در این آیین‌نامه نشان می‌دهد که استقلال به‌عنوان نایب‌قهرمان لیگ، بعد از پرسپولیس نماینده دوم ایران خواهد بود و این شانس را دارد تا مستقیم در مرحله گروهی حاضر شود.

اولین نکته به این موضوع اشاره دارد که در این آیین‌نامه هیچ‌گاه به نایب‌قهرمان‌ جام‌حذفی اشاره نشده زیرا مانند تمامی‌ تورنمنت‌های حذفی تنها قهرمان‌جام حذفی مهم است و تیم دوم، سهمیه‌ای کسب نمی‌کند. نفت تهران نیز موفق به دریافت گواهی حرفه‌ای‌سازی نشده و همچنان قهرمانی این تیم در جام‌حذفی پا‌بر‌جاست.

 دومین نکته به ماده 3 بند 12 باز‌می‌گردد. AFC در این بند به این موضوع اشاره می‌کند که اگر فدراسیون فوتبال یک کشور مسابقات جام‌حذفی ملی(سراسری) نداشته باشد، 4 تیم حاضر در مسابقات لیگ قهرمانان بر‌اساس رتبه لیگ رده‌بندی خواهند شد و به این ترتیب استقلال باتوجه به نایب‌قهرمانی در فصل گذشته، می‌تواند مستقیما راهی مرحله گروهی شود.

با این حال به نظر می‌رسد باشگاه‌هایی که تا همین یکی دو هفته پیش در خطر حذف از لیگ قهرمانان آسیا قرار داشتند، حالا با ‌ترفندهایی مدارک لازم برای توجیه‌کردن کنفدراسیون فوتبال آسیا را برای مقر AFC ارسال کرده‌اند.

سه‌شنبه هفته گذشته امیرحسین صادقی مدافع سابق استقلال که حدود یک میلیارد و 50 میلیون تومان از این باشگاه طلبکار است به دلیل بی‌توجهی مسئولان این باشگاه به درخواست‌های این بازیکن برای وصول مطالباتش با ارسال نامه به کمیته تعیین وضعیت فیفا خواستار محرومیت این باشگاه از پنجره نقل و انتقالات‌ آینده شد.

آرش شکرریز، وکیل امیرحسین صادقی گفت: «باتوجه به درخواست‌های مکرر ما برای روشن شدن وضعیت طلب یک میلیارد و 50 میلیون تومانی صادقی و همچنین بی‌توجهی مسئولان باشگاه و لغو نشستی که خودشان درخواست داده بودند، نامه‌ای را تنظیم و به کمیته تعیین وضعیت فیفا ارسال کردم. آقای داورزنی، معاون وزیر ورزش چند شب پیش در یک برنامه تلویزیونی مدعی شد که مشکلات باشگاه‌ها حل شده است. اگر حل شده است آقای داورزنی به ما اعلام کنند ما کی و کجا خدمت او برسیم تا مطالبات صادقی را دریافت کنیم.»

وی افزود: «از آنجا که طبق آ‌یین‌نامه جدید فیفا در صورتی که یک بازیکن بیش از ‌دوماه از یک باشگاه طلبکار باشد و آن را پرداخت نکند، بازیکن مربوطه می‌تواند با شکایت مانع فعالیت نقل و انتقالاتی این باشگاه شود، به همین علت از آنجا که امیرحسین صادقی اقرارنامه ‌رسمی باشگاه استقلال را برای پرداخت مطالباتش دارد و آن را دریافت نکرده است، نامه‌ای را به فیفا تنظیم و خواستار محرومیت باشگاه استقلال از پنجره نقل و انتقالاتی آینده شدم. قرار است به زودی پاسخ این شکایتنامه ما به باشگاه استقلال ارسال شود.»

هنوز خبر شکایت تازه‌ای در خصوص بدهکاری باشگاه پرسپولیس منتشر نشده است. آیا با شکایت برخی طلبکاران این باشگاه‌ها فصل جدیدی از مشکلات و بحران مالی در این باشگاه‌ها آغاز خواهد شد؟

مسئولان فوتبال و ورزش ایران در حالی حضور چهار نماینده در لیگ قهرمانان آسیا را قطعی دانسته‌اند که کنفدراسیون آسیا هنوز هیچ اظهارنظر‌ یا تایید رسمی در این مورد نداشته است. به نظر می‌رسد رایزنی در این مورد هنوز ادامه دارد و شاید سفر مهدی تاج به مالزی ارتباط مستقیمی ‌به این موضوع داشته باشد.

رئیس فدراسیون فوتبال دوشنبه هفته گذشته راهی مالزی شد و گفته می‌شود وزیر ورزش و جوانان نیز در اندیشه انجام این سفر است. البته رفتن مسعود سلطانی‌فر به مالزی هنوز قطعی نیست اما گفته می‌شود احتمال این سفر نیز وجود دارد.

به نظر می‌رسد کار حضور نمایندگان ایران در فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا «بیخ» پیدا کرده و هنوز مشکلاتی وجود دارد که اگر حل نشود سهمیه‌ها را در خطر حذف قرار می‌دهد و اگر استقلال و پرسپولیس حذف شوند طبیعتا فشار روی وزارت ورزش و دولت هم زیاد خواهد شد. شاید به همین خاطر است که وزیر ورزش هم در اندیشه سفر به

 مالزی است.