امید به احیای برجام نداشته باشید!
برنا | عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در خصوص اظهارات بایدن مبنی بر محدود کردن فروش نفت ایران گفت: این اقدام را یک اقدام نمایشی میدانیم زیرا از دید آمریکا فروش نفت ایران و صنعت نفت ایران کلا تحت تحریم است اما واقعیت این است که ایران، توانسته راههایی را برای عبور از تحریمها پیدا کند و مشتریان خودش را در بازارهای جهانی داشته باشد؛ بازارهای جهانی تمایل دارند تا نفت ایران را خریداری کنند.
«ابوالفضل عموئی»، نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با برنا در رابطه با «آغاز دور جدید مذاکرات برجامی» گفت: پیش از مستقر شدن دولت سیزدهم، شش دور مذاکره با موضوع «مذاکره تعیین شروط ایران و 1+4 برای بازگشت آمریکا به مذاکرات» در وین برگزار شد، در این مسیر شروط اساسی از جانب مجلس شورای اسلامی در قالب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها در نظر گرفته شد. خواسته مجلس این بود که پس از استقرار دولت و آغاز دور جدید مذاکرات به مبنای اساسی ِ قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها توجه شود، این انتظار مجلس انتظار اساسی است.
او با بیان این جمله که «مجلس بر روند اجرای مذاکرات نظارت خواهد کرد» بیان کرد: موضع جمهوری اسلامی در مذاکرات برجام این است که تحریمها باید به صورت کامل رفع شوند و آمریکا باید تضمینهای لازم برای عدم تکرار رفتار غیرقانونی خود به جمهوری اسلامی ارائه بدهد. آمریکاییها با خروج غیرقانونی از برجام نه فقط این توافق را بلکه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل یعنی قطعنامه 2231 را هم نقض کردند. آمریکا باید برای عدم اجرای تکرار این رفتار غلط جامعه جهانی، جمهوری اسلامی را راضی کند. از این جهت مذاکرات مجددا آغاز شده است، اقدام خوبی از سمت وزارت امور خارجه صورت گرفته و گفتگوهای دوجانبه چه در سطح تماسهای تلفنی وزیر امور خارجه و چه در سطح سفرهای باقری، معاون سیاسی وزارت خارجه، در حال انجام است و مواضع جمهوری اسلامی ایران در دوره جدید و دولت جدید تشریح شده و خواستههای جمهوری اسلامی ایران تبیین شده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مطرح کرد: واقعیت این است که اگر طرفهای مقابل تحریمها را بهصورت اساسی لغو نکنند و پس از لغو تحریم ها فرصتی برای راستی آزمایی جمهوری اسلامی ایران در نظر نگیرند، نباید انتظار داشت که توافقی حاصل شود. خواسته های اساسی ایران شامل لغو تحریمها و راستی آزمایی در جهت قانون اقدام راهبردی است. نباید انتظار داشت که بزودی مذاکرات برجام به نتیجه برسد. هدف مذاکرات تامین منافع ملی ایران و انتفاع اقتصادی مردم با لغو تحریمهاست. لغو نمایشی تحریمها روی کاغذ خواستههای مردم ایران را برآورده نمیکند و از این جهت خواسته ما از مذاکره کنندگان کشور این است که برای لغو اساسی تحریمها، گفتگو و آنها را با مشاهدات واقعی پیگیری کنند.
عمویی در خصوص اظهارات بایدن مبنی بر محدود کردن فروش نفت ایران گفت: این اقدام را یک اقدام نمایشی میدانیم زیرا از دید آمریکا فروش نفت ایران و صنعت نفت ایران کلا تحت تحریم است اما واقعیت این است که ایران، توانسته راههایی را برای عبور از تحریمها پیدا کند و مشتریان خودش را در بازارهای جهانی داشته باشد؛ بازارهای جهانی تمایل دارند تا نفت ایران را خریداری کنند. اینگونه نیست که کشورهای دنیا سیاستهای اجباری یک جانبه آمریکا را بپذیرند بلکه خیلی از کشورها تلاش میکنند در چارچوب قواعد بینالمللی، رفتار مستقلانهای داشته باشند و از این جهت نفت ایران بازار خودش را در دنیا دارد هر چند که فشارهای آمریکا محدودیتها و مشکلاتی را در مسیر فروش نفت ایجاد کرده ولی با همه این شرایط نفت ایران جزیی از بازار بینالمللی نفت است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: انتقاد جمهوری اسلامی به برخی کشورهای اروپایی این است که ادعا میکنند ایران اجرای تعهدات خود را در برجام کاهش داده اما واقعیت این است که بین موضع و رفتار ایران و ایالات متحده، تفاوت بسیاری وجود دارد. آمریکاییها از برجام خارج شدند و قواعد بینالمللی را نقض کردند و اکنون هم عضو نیستند. در برابر این رفتار غیرقانونی ایران طبق پاراگراف 26 و 36 برجام تعهدات خود را کاهش داده و از این جهت انتقاد ما به موضع اروپایی، این است که نمیتوانند مواضع ایران را که واکنشی به مواضع طرف غربی بوده برابر با رفتارهای آمریکا بدانند.
او در پایان افزود: اروپاییها جزیی از دلایل به نتیجه نرسیدن توافق هستهای بودند، زیرا بعد از خروج آمریکا از توافق، یازده تعهد در قالب کمیسیون مشترک به ایران دادند که محور این تعهدات، عادی سازی تجارت با ایران بود. باید فرصتهایی فراهم میکردند که ایران بتواند یک تجارت خارجی عادی در فضای بینالمللی داشته باشد اما در اجرای این تعهدات ناکام ماندند و نتوانستند تعهدات خود را انجام دهند. اروپاییها اراده کافی برای اجرای تعهدات نداشتند و این موضوعاتی است که ما بهصورت منتقدانه همیشه از مواضع طرفهای اروپایی داریم و مطالبه میکنیم که به تعهدات خود پایبند نبودند.
دیدگاه تان را بنویسید