۲ دولت، ۲ رئیس جمهور | عملگرایی رئیسی و بهانهگیریهای روحانی!
کدخبر:
114601
جهاننیوز نوشت: متاسفانه برخی از شواهد نشان میدهد که نه تنها تحریمها در کشورمان محل فشار علیه مردم و اقتصاد بود بلکه دولت روحانی نیز به نوعی با اعمال برخی سیاستها بر این فشارها میافزود.
در دولت گذشته هر روز بهانهای برای عدم موفقیت مذاکرات هستهای مطرح میشد. این موارد به حواشی جداییناپذیر دولت روحانی بدل شده بود. یک روز ماجرای پیوستن ایران به FATF مطرح میشد و آنرا مانعی برای اجرای توافق برجام عنوان میکردند و روز دیگر توان دفاعی کشورمان را بهانه میکردند اما این دستاویزهای سیاسی از سویی لاپوشانیهایی برای عدم کارایی دولت دیپلمات بود و از سوی دیگر به جای اینکه منافع کشورمان را تامین کند، بیشتر خطری بالقوه برای منافع ایران بود. درواقع بیشتر این نوع وادادگیهای سیاسی محلی برای امتیاز گیری از سوی غرب علیه کشورمان قرار میگرفت. اما گویی همه این موارد غباری بوده و هم اکنون باد آنها را از فضای سیاسی کشور دور کرده است.
دولت سیزدهم در این حیطه به گونهای عمل کرده که منافع کشورمان نه گروگان برجام است ونه مواردی مانند FATF و نه حتی مذاکرات هستهای. هر چند هنوز فضای بازار به طور شرطی متاثر از مذاکرات است که از 8 سال گذشته به جا مانده اما در این 6 ماه اقداماتی صورت گرفته که همه بهانههای سیاسی دولت روحانی را شسته و برده است. حتی خود رئیس جمهور بر خلاف رئیس جمهور پیشین که آب خوردن هم به مذاکرات مربوط می کرد، صریحا می گوید که امیدی به وین و نیویورک ندارد و اتفاقا آینده را روشن می بیند.
دولت سیزدهم در این حیطه به گونهای عمل کرده که منافع کشورمان نه گروگان برجام است ونه مواردی مانند FATF و نه حتی مذاکرات هستهای. هر چند هنوز فضای بازار به طور شرطی متاثر از مذاکرات است که از 8 سال گذشته به جا مانده اما در این 6 ماه اقداماتی صورت گرفته که همه بهانههای سیاسی دولت روحانی را شسته و برده است. حتی خود رئیس جمهور بر خلاف رئیس جمهور پیشین که آب خوردن هم به مذاکرات مربوط می کرد، صریحا می گوید که امیدی به وین و نیویورک ندارد و اتفاقا آینده را روشن می بیند.
سید احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد به تازگی گفته است: «در گذشته گفته میشد تحریمها و محدودیتهای کارگروههای اقدام مالی تأثیر داشته است اما اینکه شما نشان دهید با فرض همه اینها خیلی بهتر از وضع موجود میتوانید عمل کنید نکته قابل تأملی است هرچند که اینها هنوز سقف اقتصاد ایران نیست، این مهمترین پیامی است که در این شش ماه میتوان منتقل کرد که در زمینه کنترل قیمت، رشد تجارت، صادرات و واردات موفق عمل کردیم. در گذشته مسائل تحریمی و FATF را برای تجارت و فروش نفت بهانه میکردند. الان تجارت ایران در ۱۱ ماه نخست امسال حدود ۹۰ میلیارد دلار بوده. آیا مسائل تحریمی و FATF حل شد!؟ »
آنچه در این روزها موتور محرک مذاکرات شده نیز همین اقدامات دولت رئیسی است. فروش نفت و برگشت پولهای کشورمان بیشتر شده است. مواردی چون قطعی برق و کمبود برخی اقلام اساسی رفع شده است. صادرات رونق گرفته و برای اینکه کشورمان در این حوزه خود را با تجارت بین المللی وفق دهد تجربیات ارزندهای کسب کرده است. یعنی همه چیز معطل مذاکرات نشده است اما جای کار زیادی وجود دارد که این شرطی شدن بازار نیز کم کم از بین برود و اقتصاد کشورمان بدون وابستگی مفرط به تحولات سیاسی جهان کمر راست کند.
امروز رونق اقتصادی با برنامههای قوه مجریه در عرصههای مختلف جای حاشیه پراکنیهای عمده دولت قبل را گرفته است. در ماجرای بیماری کرونا این اقدامات سبب شد تا کشورمان از بحران نجات یابد و از سوی دیگر برنامهریزیهای مختلفی جایگزین برنامه کلی دولت قبل یعنی تنها مذاکرات با غرب شده است. طی هشت سال دولتهای روحانی ساخت مسکن که موتور محرک اقتصاد کشور است، متوقف شد. دولت سیزدهم پروژه سالی یک میلیون واحد مسکن را کلید زده و در حال تامین مالی این پروژه است و ثبت نام متقاضیان صورت گرفته و زمینهای این طرح یک به یک در حال مشخص شدن هستند.
توسعه سیاست خارجی و تجارت بین المللی و دیپلماسی فعال با همه کشورها از جمله دیگر مواردی بود که دولت سیزدهم به شدت در این عرصه تحرک داشته است. ترمیم و اصلاح نظام بانکی کشور از جمله اعطای وامهای خرد بدون ضامن، هدایت سرمایه بانکها به سمت تولید و شناسایی و بازگشت پول بدهکاران بانکی از جمله برنامه های دیگری بود که رئیس جمهور در دیدار با مدیران عامل بانکهای کشور آنرا مطرح کرد و بانک مرکزی بر روند اجرای آن نظارت میکند.
مذاکرات مستمر و نتیجه محور بر سر برجام طی شش ماه از استقرار دولت به طور کاملا جدی پیگیری شد و برای احقاق آن نه تنها موجهای سیاسی فریب دهنده افکارعمومی برپا نشد بلکه طرف مقابل به طور کاملا خاصی از نتیجهگرا بودن تیم دیپلماسی هستهای کشورمان مطلع شد و بازی مذاکره برای مذاکره به حاشیه رفت. روند مذاکرات هستهای در دولت رئیسی گواه آن است که مذاکره کنندگان بسیار به نتیجه نهایی نزدیک شدهاند و فعالیتها نه برای معطلی کشورمان بلکه در راستا و مسیر رسیدن به فرجام برجام قرار گرفت.
جالب اینجاست که در مذاکرات دیگر موضوعاتی مانند اف ای تی اف به عنوان بن بست خصوصا از سوی طرف ایرانی مطرح نمی شود بلکه حتی اصلاح طلبان که رقیب سیاسی جریان انقلابی هستند به وضوح نسبت به قرار گرفتن مذاکرات وین در مسیر نتیجه گرایی اذعان دارند.
متاسفانه برخی از شواهد نشان میدهد که نه تنها تحریمها در کشورمان محل فشار علیه مردم و اقتصاد بود بلکه دولت روحانی نیز به نوعی با اعمال برخی سیاستها بر این فشارها میافزود.
وزیر بهداشت در این زمینه مطرح میکند: «تا این زمان {شهریور} تنها ۵میلیون واکسن تامین شده بود؛ این طور بود که مردم تحت فشار قرار گیرند تا برخی کارها را مانند برجام و اف ای تی اف قبول کنند اما تاکنون ۱۸۰ میلیون دز واکسن تامین شده و در ۴ماه اخیر بیش از ۱۱۵ میلیون دز واکسن تزریق شده است.»
در همین رابطه، «سید محمد حسینی»، معاون پارلمانی رئیسجمهور با بیان اینکه دیگر مشکلات را به اف ای تی گره نمیزنیم، عنوان کرد: «دورانی که کشور با آمار بالای فوتی روبه رو بود برخی افراد ضعف و کمکاری خود را در مقابله با ویروس کرونا به FATF و رفع مشکلات این حوزه را به روابط بینالملل گره میزدند.»
در واقع برخی شواهد حاکی از آن است که دولت گذشته مواردی چون اف ای تی اف را برای پیشبرد سیاست های خود و همچنین توجیه کمبود و کم کاری و اهمال خود مطرح می کرد. اینکه چقدر این موضوع اثرگذاری دارد قابل بررسی است اما اینکه دولتی بخواهد از این موضوع به عنوان حربه ای جهت هدایت افکارعمومی به سمت سیاستهای خود استفاده کند مسئله ای است که نه تنها از اهداف اصلی یعنی اجرای برجام جلوگیری میکند و در رسیدن به نقطه مطلوب در مذاکرات با طرف غربی راهگشا نیست بلکه برعکس از سوی طرف مقابل به عنوان یک نقطه ضعف شناسایی و همان علیه کشورمان بکار گرفته میشود که دولت جدید با تمرکز بر اصل موضوع مذاکرات و منافع آن برای کشورمان این نقیصه را برطرف کرده است.
دیدگاه تان را بنویسید