با توپ گرد، همیشه شانسی هست، همیشه!
در نظر داشته باشیم که شکستهای اخیر فوتبال انگلیس در لیگ ملتها ارتباط مستقیمی با زمان بندی بد آن دارد.
به گزارش ورزش سه، با وجود تمامی مشکلات موجود و عدم داشتن بازی های امادگی مناسب برای تیم ملی ایران قبل از ظهور در جام جهانی، و بعد از شکست فاجعه بار ۴-۰ انگلیس که بدترین باخت خانگی خود از سال ۱۹۲۸ را در برابر مجارستان متحمل شد، ناگهان به فکر دیدار افتتاحیه در پیش تیم خودمان با انگلیس در ۲۱ نوامبر در جام جهانی قطر، افتادم. ضرب المثل قدیمی، همیشگی و البته کلیشه ایی «توپ گرد است» به سرعت از ذهنم گذشت، ولی باید اعتراف کنم مشغولم کرد و در گوشه ایی از ذهنم ماندنی شد.
به کنکاش پرداختم و آنچه در ذهنم جای گرفته بود را آبیاری کردم.
در یک بعد از ظهر خوب نوامبر، اگر همه عناصر موثری که برد و باخت را در میدان فوتبال تعیین می کند، مانند نقشه و سیستم مناسب تیم، نمایش خوب گروهی، درخشش دروازه بان، استفاده از موقعیت ها، و…عرضه بهترین بازی عمر تک تک بازیکنان در مقابل حریف قدرتمندتر در ان روز خاص، نه تنها ایران، بلکه هرتیمی بطور حتم بدون شانس نخواهد بود. تقریبا در هیچ ورزشی به جز فوتبال امکان برد بدین شکل امکان پذیر نیست. با مقایسه ای اجمالی فوتبال با دیگر ورزش ها به نکته اشاره شده خواهید رسید.
شاید امتیازی کسب کنید ولی پیروز از میدان خارج نخواهید شد، بگذریم.
** نمونه هایی فوتبالی که سریعا بخاطرم می رسد امید را در ذهنم تقویت می کند.
توفان زرد کره شمالی و پیروزی ۱-۰ برابر ایتالیا در جام جهانی ۶۶، برد معرکه الجزایر مقابل المان در جام جهانی ۸۲، جاییکه تبانی دیدار آخر المان و اتریش، الجزایری ها را از صعود بازداشت و منبعد فیفا مجبور شد بازی های اخرین گروه را همزمان برگزار کند. دیدار افتتاحیه جام جهانی ۱۹۹۰، کامرون قهرمان جهان، ارزانتین را ناباورانه ۱-۰ شکست داد و تا مرحله یک چهارم نهایی هم پیش رفت. سنگال نیز در ۲۰۰۲، قهرمان جهان، فرانسه را در دیدار اول از پای در اورد. پیروزی تاریخی ۱-۰ ایرلند شمالی در مقابل میزبان بازی ها در اسپانیا ۸۲ از دیگر نتایج بیادماندنی جام های جهانی است. چنانچه برد ناباورانه المان شرقی در برابر رقیب غربی خود پیش از فرو ریختن دیوار برلین از نتایجی است که در دوران خود همه را حیران کرد. اشپار واسر معروف تنها گل بازی را به ثمر رساند. پس امیدواری بی دلیل و بی پایه هم نیست.
*نمایش ضعیف انگلستان در مولینکس وولورهامپتون و باخت ۴-۰ مقابل مجارستان، در تاریخ طولانی شیرها بدترین شکست خانگی انگلیس از سال ۱۹۲۸ بود که ۵-۱ در برابر اسکاتلند روی داده بود. با نگاهی به شکست های خجالت اور و اسف بار انگلیس، و پر ارج و قرب و افتخار امیز برای رقبا در طول تاریخ، می فهمم میتوان باور داشت. و این باور نشانگر ان است که ایران قادر خواهد بود به کلیشه همیشگی «توپ گرد است» و همه چیز امکان پذیر معنای نویی ببخشد. و برخلاف تمامی انتظارها نتیجه بیادماندنی را در تاریخ جام جهانی رقم بزند.
با نگاهی به شکست های تاریخی انگلستان، قصد دارم، نه تنها باورهای خودم بلکه شما را بیش از پیش تقویت کنم.
جراید انگلیس شکست اخیر را شرم آور خواندند. شخصا معتقدم، بطور حتم خستگی مفرط در پایان فصلی طاقت فرسا، بعد از مسابقات طولانی در لیگ برتر و اروپا تاثیر بسزایی روی تیم «گرت ساوتگیت» سرمربی انگلستان داشته است. حضور در نیمه نهایی جام جهانی در ۲۰۱۸ و نایب قهرمان جام ملت های ۲۰۲۱، اکنون در قعر گروه A۳ لیگ بی مورد ملتها و زمان بندی غلط ان قرار دارد. اما نکته این است؛ برای اولین بار فشار بر ساوت گیت قبل از جام جهانی قطر افزایش یافته است. از علائم مناسب برای رقبای انگلستان. برای ایران، برای ما.
شکست های تاریخی انگلستان همگرو ایران در جام جهانی ٢٠٢٢ قطر
یک: نروژ ۲ انگلیس ۱
مقدماتی جام جهانی ۱۹۸۲
در ان سال، انگلیس به جام جهانی ۱۹۸۲ اسپانیا راه یافت، و شاید معنی شکست اسلو در این لیست، در مقایسه با بسیاری نتایج فاجعه امیز به چشم نیاید. اما باخت به نروژ که در رده آخر گروه مقدماتی قرار گرفت در دوران خود خبر بزرگی بود. ارزش ان را دارد، خودتان شخصا به گزارش عالی و پراحساس و کمی تمسخر امیز «بیورخه لیللین Bjorge Lillelien» در تلویزیون نروژ گوش کنید تا به ارزش و اهمیت ان پی ببرید. لیللین با شنیدن سوت پایان بازی، با ذکر نام های مطرح تاریخ بریتانیا فریاد می زد:
«لرد نلسون! لرد بیوربروک! سر وینستون چرچیل! سر آنتونی ادن! کلمنت آتلی! هنری کوپر! بانو دایانا! مگی تاچر، صدای مرا می شنوی، مگی تاچر!، بد جوری پوز پسرهای شما رو زدیم، بدجوری پوز مالی کردیم»
پیروزی باورنکردنی نروژ در ١٩٨٢ و گزارش تاریخی پایانی ان در فولکلور فوتبال نروژ و اروپا ثبت شده است
دو: ایرلند شمالی ۱ انگلیس 0
مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶
انگلیس در حالی وارد میدان شد که از سال ۱۹۷۲ در برابر ایرلند شمالی شکست نخورده بود.
این روند در آن شب بیادماندنی برای ایرلندی ها پایان یافت و انگلیس تنها شکست خود را در راهیابی به جام جهانی ۲۰۰۶ متحمل شد. دیوید هیلی قهرمان «ویندزور پارک» بود و تنها گل بازی را در دقیقه ۷۳ به ثمر رساند و شاگردان «سون گوران اریکسون» سرافکنده زمین را ترک کردند.
سه: انگلستان ۱ اتحاد جماهیر شوروی ۳
مرحله گروهی یورو ۱۹۸۸
انگلیس با شکست از هلند، در زمان دیدار با اتحاد جماهیر شوروی شانس خود را برای صعود به مرحله حذفی در یورو از دست داده بود. اما آنها حتی نتوانستند قبل از پرواز به خانه در آخرین بازی گروهی خود در فرانکفورت، غرور خود را حفظ کنند. مردان «بابی رابسون» با سه شکست متوالی راهی خانه شد.
چهار: انگلستان 0 جمهوری ایرلند ۱
مرحله گروهی یورو ۱۹۸۸
گل زودهنگام «ری هاتون» باعث شد تورنمنت خجالت اور ۸۸، بدترین شروع ممکن را برای انگلستان داشته باشد. به دیدار اخرین انگلیس پیش از این اشاره داشتم. بدترین آن و تحقیر کامل تیم بابی رابسون در دیدار دوم برابر قهرمان رقابت ها، هلند شکل گرفت. جاییکه مارکو فان باستن با هت تریک خود شکم شیرهای انگلستان را درید.
برد ایرلند در یورو ١٩٨٨، تورنمنتی فاجعه بار که با ٣ شکست همراه بود
پنج: سوئد ۲ انگلیس ۱
مرحله گروهی یورو ۱۹۹۲
انگلیس برای راهیابی به مرحله حذفی به یک برد، یا حداقل یک تساوی پر گل نیاز داشت.
دیوید پلات زود برای سه شیرها گل زد اما تغییرات تاکتیکی سوئد و تعویض تامی اکستروم که به جای آندرس لیمپار وارد زمین شود، انگلیس را در نیمه دوم گیج کرد.
مانند یورو ۸۸، یورو ۹۲ با تیم گراهام تیلور بدتر از آن بود که بتوان در باره آن صحبت کرد. تصمیمات غافلگیرکننده گراهام تیلور پایان نداشت. انتخاب کارلتون پالمر، یکی از بدترین هافبک های تاریخ فوتیال انگلستان یا تعویض کاپیتان گاری لنیکر در همین دیدار، مصیبت بارتر از بود که تصورش را دارید.
شش: انگلستان ٢ کرواسی ٣
مقدماتی یورو ٢٠٠٨
در شبی مرطوب و بارانی در شمال لندن پرده دوران بدبختی استیو مککلارن به عنوان سرمربی انگلیس پایین امد و انگلیس در یورو ٢٠٠٨ محروم شد.
شکست در کرواسی و روسیه و همچنین تساوی بدون گل در خانه مقدونیه به این معنا بود که مردان مککلارن در خطر جدی قرار دارند. زمانی که استیو مکلارن چتر خود را در آن روز سرنوشتساز در سال ٢٠٠٧ باز کرد، نمیدانست تنها این چتر و تصاویر نمایشگر تمام دوران سرمربیگری او در تیم ملی انگلیس خواهد بود و البته عنوان wally with brolly!
(شخصی که شخصیت، شوخ طبعی، و جذابیت ندارد) تا ابد با او خواهد ماند، مردی که فوتبال انگلیس را در دوران مربیگری خود به کشتن داد.
هفت: آلمان ۴ انگلیس ۱
جام جهانی ۲۰۱۰
انگلیس در بلومفونتین به طور کامل توسط آلمان له و په شد. اگرچه گل فرانک لمپارد پیش از ظهور تکنولوژی کنترل خط دروازه به غلط مردود اعلام شد.
دفاع درهم و برهم از سه شیرها به میروسلاو کلوزه اجازه داد تا آلمان را پیش بیاندازد. سپس لوکاس پودولسکی، توماس مولر و یک مسترکلاس از مسوت اوزیل، ژرمن های بهتر و برتر را به مرحله یک چهارم نهایی رساند تا شاگردان فابیو کاپلو ایتالیایی با خروج زودهنگام دیگری روبرو شوند.
هشت: انگلیس ١ ایسلند ٢
یورو ٢٠١٦
با توجه به نتیجه، این دیدار روی هاجسون و بازیکنانش می توانست در صدر فهرست قرار گیرد، شکست از کشوری با جمعیت ٣٢٣٠٠٠..
پیروزی شایسته ایسلند یک تورنمنت تلخ را برای هاجسون و تیم ضعیفش رقم زد که به هیچ وجهی نمایش خوبی عرضه نکردند..
به نظر می رسید که پنالتی زودهنگام وین رونی، انگلیس را برای بازی در مرحله یک چهارم نهایی مقابل فرانسه، میزبان بازی ها قرار خواهد داد، اما آنها پس از گل های راگنار سیگوردسون و کولباین سیگتورسون هیچ پاسخی برای ایسلندی ها نداشتند. اینک جشن کلاسیک دو طرفه بازیکنان و تماشاگران ایسلندی از لحظات زیبا و دیدنی تاریخ فوتبال است.
شکست در مقابل ایسلند در یورو ٢٠١٦
نُهم: ایالات متحده امریکا ١ انگلستان 0
مرحله گروهی جام جهانی ١٩٥٠
تیم ملی انگلیس در اولین حضور خود در جام جهانی، نام هایی چون استنلی متیوز، تام فینی و بیلی رایت را به رخ می کشید.
اما تیم والتر وینترباتم در بلو هوریزونته شوکه شد. علیرغم تسلط، مالکیت توپ و حتی اصابت توپ به تیرک دروازه، انگلستان با گل جو گاتجنز شکست خورد. این خبر بمبی بود و نه فقط در صفحات ورزش. تیم آماتور امریکا، متشکل از پستچی و مدیر تشییع جنازه، بزرگترین شوک تاریخ ورزش را رقم زد.
پیروزی امانورهای امریکا برابر انگلستان در جام جهانی ١٩٥٩ با تک گل جو گوتینز معجزه ایی بود
و دهم: ایران ؟ انگلستان ؟
مرحله گروهی جام جهانی قطر ٢٠٢٢
بعد از این نمونه ها شانس تیم و بازیکنان تیم عزیزمان را چگونه ارزیابی می کنید؟، از شما می خواهم، نگویید امکان ندارد.
پیروزی ١ بر صفر نه تنها وارد این سیاهه بلکه وارد فهرست شگفتی های جام های جهانی خواهد شد.
با بازیکنان بسیاری که تجربه بازی در لیگ های اروپایی را دارند، شخصا امیدوار می مانم از نام هایی چون ارنولد، فودن و مانت و کین ترسی به خود راه نمی دهم. هرگز نشده بدون امید به تماشای فوتبال بنشینم. هرگز. توپ از اغاز تاریخ فوتبال، گرد بوده است و جذابیت و جادوی آن که همه را شیفته خود کرده از همان بر می خیزد. همیشه شانسی هست، همیشه.
امیدوارم مانند بیورخه لیللین، با گزارش و صدای هیجان زده، گرفته و اشکبار "گزارشگری که دوستش داریم" فریاد کنان بشنویم؛
"بزن سوت را اقای داور….بزن لعنتی…و سوت پایان….معجزه به حقیقت پیوست….ایران ١ انگلستان صفر. ایران در اولین دیدار رسمی خود مقابل مخترعان فوتبال به پیروزی رسید…."
حتم دارم فریاد های او و تمامی مردم سراسر سرزمین تا پاسی از شب و روزهای بعد از آن ادامه خواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید