تاکنون چهار مرحله از یارانه‌های جدید ۳۰۰ تا ۴۰۰هزار تومان را به حساب سرپرستان خانوار واریز شده است.

پرداخت یارانه نقدی چند برابری از این ماه | یارانه نقدی چه کسانی افزایش یافت؟
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

جزئیات یارانه نقدی اعلام خواهد شد. یارانه معیشتی به همه ایرانی ها برای تامین کالاهای اساسی خود تعلق می گیرید. یارانه نقدی در سال جدید افزایش می یابد. یارانه نقدی بیش از بیست میلیون نفر فروردین ماه آخرین یارانه نقدی خود را دریافت کردند. کالابرگ جایگزین یارانه نقدی خواهد شد. 

یارانه نقدی

تاکنون چهار مرحله از یارانه‌های جدید ۳۰۰ تا ۴۰۰هزار تومان را به حساب سرپرستان خانوار واریز شده است.

بر اساس برنامه‌های موجود پیش‌بینی می‌شود که یارانه آبان‌ماه هم بیستم همین ماه به حساب سرپرست خانوارها واریز شود

جاماندگان یارانه پس از ثبت درخواست، اگر مشمول دریافت یارانه باشند، یارانه آبان‌ماه را دریافت می‌کنند.ثبت‌نام از افرادی که تاکنون از دریافت یارانه نقدی جا مانده‌اند یا متقاضی جدید دریافت یارانه هستند از طریق سایت https://my.gov.ir امکان‌پذیر است. علاوه بر این، متقاضیان بازبینی دهک‌بندی و افرادی که یارانه آنها از اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ قطع شده است، همچنان می‌توانند جهت ثبت یا پیگیری درخواست خود به سامانه اعلامی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آدرس https://hemayat.mcls.gov.ir مراجعه کنند.

به گفته سخنگوی ستاد هدفمندی یارانه‌ها هر ماه عده‌ای از جاماندگان یارانه در سامانه my.gov.ir ثبت‌نام می‌کنند و مشمول یارانه جدید می‌شوند. اکنون افرادی که مشمول یارانه نشده‌اند می‌توانند در این سامانه ثبت‌نام کنند و یارانه جدید را دریافت کنند.سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها اعلام کرده که هر ماه درخواست افراد جدید بازبینی می‌شود و چنانچه این افراد جزو دهک اول تا نهم شناخته شوند به جمع یارانه‌بگیران اضافه می‌شوند و معوقات یارانه به حساب آنها واریز می‌شود. اما از میان افرادی که یارانه‌بگیر هستند فردی حذف نمی‌شود.

همه افرادی که تا ابتدای سال ۱۴۰۱ یارانه دریافت نمی‌کرده‌اند یا به هر دلیلی یارانه آنها قطع شده بود باید به سامانه my.gov.ir مراجعه و ثبت‌نام کند؛ پس از ثبت‌نام آزمون وُسع و دهک‌بندی برای آنها انجام می‌شود و چنانچه دهک یک تا ۹ شناسایی شوند به آنها یارانه نقدی تعلق می‌گیرد، اما افرادی که از اردیبهشت ۱۴۰۱ به آنها یارانه داده نشده باید به سامانه حمایت وزارت رفاه مراجعه و درخواست بازبینی کنند. در شهریورماه امسال ۷۰هزار سرپرست خانواری که قبلا درخواست بازبینی داشتند این ماه به جمع یارانه‌بگیران افزوده شدند.

این افراد اگر دهک یک تا ۳ باشند، رقم یارانه دریافتی آنها ۴۰۰هزار تومان به ازای هر فرد و اگر دهک ۴ تا ۹ باشند رقم ۳۰۰هزار تومان به ازای هر عضو خانوار به حساب سرپرست خانوار واریز می‌شود.گفتنی است دولت از اردیبهشت‌ماه به این سو، تاکنون چهار مرحله از یارانه‌های جدید ۳۰۰ تا ۴۰۰هزار تومان را به حساب سرپرستان خانوار واریز کرده است. ضمن آنکه با دستور رئیس‌جمهور، مبالغ یارانه برای معترضان نیز تا زمان روشن شدن وضعیتشان واریز می‌شود.

همچنین بر اساس برنامه‌های موجود این یارانه روز بیستم هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود و با توجه به این که تغییراتی در برنامه واریز یارانه تاکنون اعلام نشده، پیش‌بینی می‌شود که یارانه آبان‌ماه نیز بیستم همین ماه واریز شود.براساس آخرین وضعیت محاسبه مشمولان یارانه در مردادماه ۱۴۰۱ توسط پایگاه رفاه ایرانیان، از بین حدود ۸۶میلیون نفر جمعیت کل کشور، حدود ۲۵میلیون و ۵۰۰هزار خانوار معادل ۷۷میلیون و ۹۰۰هزار نفر به‌عنوان مشمول به سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها معرفی شده‌اند(معادل ۸۹٫۹درصد جمعیت کشور).

مبلغ جدید یارانه نقدی جدید

از این میزان حدود ۸۰۰هزار خانوار مشمول یارانه ۴۰۰هزار تومانی و حدود یک میلیون و ۷۰۰هزار خانوار مشمول یارانه ۳۰۰هزار تومانی هستند. از بین هفت میلیون جامانده که شامل انصرافی‌های قدیم، محذوفین قدیم و افرادی است که به هر دلیلی در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی دریافت نمی‌کردند، تعداد کل ثبت‌نامی‌های جدید (پس از اردیبهشت ۱۴۰۱) حدود دو میلیون و ۷۰۰هزار نفر هستند که حدود یک میلیون و ۶۰۰هزار نفر از این افراد در جمع مشمولان فعلی حاضر هستند.

همچنین از بین محذوفین جدید یارانه در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ حدود چهار میلیون و ۲۰۰هزار نفر اقدام به ثبت اعتراض کردند که در وسع سنجی تیرماه یک میلیون و ۷۰۰هزار نفر در جمع مشمولان تیرماه یارانه به سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها معرفی شدند.

زمستان امسال برای جبران بخشی از ناترازی گاز، می‌توان مانند سال گذشته با محاسبه پلکانی گازبها، علاوه بر ایجاد عدالت در پرداخت یارانه به هر خانوار، بخشی از ناترازی گاز را با کاهش مصرف جبران کرد.

ایران را می‌توان بزرگترین پرداخت‌کننده یارانه سوخت در جهان دانست. ایران در سال ۲۰۲۰ میلادی سهمی معادل ۱۶ درصد از یارانه انرژی جهان را به خود اختصاص داده بود.

در حالی که مجموع یارانه انرژی پرداخت شده در جهان در سال ۲۰۲۰ میلادی، کمی بیش از ۱۸۱ میلیارد دلار بوده، ایران در مجموع آن سال ۲۹.۶ میلیارد دلار یارانه به بخش انرژی پرداخت کرد.

از سوی دیگر، گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹ نیز نشان می‌دهد، ایرانی‌ها بیش از ۱.۶ هزار هزار میلیارد تومان یارانه پنهان دریافت کرده‌اند که از این میزان ۱.۴ هزار هزار میلیارد تومان مربوط به بخش‌های مختلف انرژی از گاز طبیعی تا فرآورده‌های نفتی و آب و برق است.

در واقع حدود ۹۰ درصد از یارانه پنهانی که در سال گذشته در ایران پرداخت شده مربوط به بخش انرژی است که در گاز عددی معادل ۹۸۰ هزار میلیارد تومان و در بخش فرآورده‌های نفتی نیز ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

۱.۶ هزار هزار میلیارد تومان در واقع ۲.۵ برابر عملکرد بودجه عمومی دولت در سال ۹۹ است. همچنین این عدد معادل ۴۶ درصد از حجم نقدینگی کشور در آن سال به شمار می‌رود.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، ایرانی‌ها درمجموع معادل۶.۳ میلیون بشکه نفت در روز انرژی مصرف می‌کنند. عددی که به آسانی قابلیت صرفه‌جویی ۵۰ درصدی را دارا است. در کنار این یارانه عظیمی که به دلیل فاصله قیمتی در ایران با میانگین جهانی وجود دارد، بدمصرفی در انرژی نیز باعث شده تا نگرانی‌ها نسبت به واردات انرژی بیشتر شود.

این موضوع علاوه بر سوخت‌های مایع مانند بنزین در خصوص گاز نیز حکمفرما است. در حال حاضر ایران ظرفیت تولید روزانه بیش از یک میلیارد متر مکعب گاز را دارا است. با این حال تولید گاز شیرین کشور روزانه تا ۸۶۰ میلیون متر مکعب در روز برآورد می‌شود. اعدادی که در مقیاس جهانی، به اندازه مصرف چند کشور است اما به تنهایی در ایران سوزانده می‌شود.

در زمستان سال گذشته ایرانی‌ها در بخش خانگی به طور میانگین ۶۵۰ میلیون متر مکعب در روز گاز سوزاندند. این رقم در برخی روزها تا بالای ۷۲۰ میلیون متر مکعب در روز نیز بالا رفت.

در واقع اگر جریمه مشترکان پر مصرف در سال گذشته انجام نمی‌شد این رقم ممکن بود بالاتر باشد. بر اساس اعلام شرکت ملی گاز ایران، پس از اجرای این طرح در زمستان سال گذشته، میزان مصرف ۵۰ درصد از پله ششم به بالا کاهش یافت و این دسته از مشترکان مشمول پاداش صرفه‌جویی تا ۱۲۰ هزار تومان شده‌اند. نکته مهم آن است که هرچند تعرفه گاز افزایش پیدا کرد اما هنور با قیمت ارزش گاز فاصله دارد.

از سوی دیگر آنگونه که وزیر نفت نیز بر آن تاکید دارد، بیشترین یارانه انرژی را مشترکان پرمصرف دریافت می‌کنند که نشان‌دهنده آن است عدالت اجتماعی رعایت نشده است، با این حال مبنای افزایش تعرفه گاز مشترکان پرمصرف قیمت گاز صادراتی نیست و خیلی پایین‌تر از آن است و به‌صوت پلکانی محاسبه می‌شود.

با نزدیک شدن به ماه‌های سرد سال و افزایش مصرف گاز در کشور، دوباره نگرانی‌ها نسبت به ناترازی گاز در زمستان امسال مطرح است.

در حال حاضر، تقریبا ۳۷ درصد مصرف گاز کل کشور در بخش گاز خانگی و تجاری است و این میزان به صورت میانگین سالانه است و در زمستان و فصل‌های سرد سال این نسبت مصرف گاز به مراتب بالاتر از ۵۰ درصد کل مصرف کشور است. بنابراین سیاست بهینه در این زمینه تمرکز بر بهینه‌سازی مصرف به خصوص در بخش خانگی و تجاری است.

البته نگاهی به آمارها و گزارش‌ها نشان می‌دهد بخش خانگی در تمام موارد پرمصرف نیست و حدود ۶۳ درصد از مشترکان بخش خانگی در پله‌های یک تا سه محاسبه قیمت گاز قرار دارند. در واقع ۶۳ درصد از جمعیت، الگوی مصرف گاز را رعایت می‌کنند.

این ۳ پله، در زمستان سال گذشته نیز جریمه‌ای پرداخت نکردند و تعرفه گاز آنها مانند سال ۱۳۹۹ محاسبه شد. حدود ۲۵.۵ درصد از مشترکان بخش خانگی نیز در پله‌های ۴ و ۵ قرار دارند که افزایش قیمت گازبها برای آنها بسیار ناچیز بوده است. در واقع حدود ۸۷ درصد از جمعیت با کمترین انحراف معیار از الگو، گاز را مصرف کرده‌اند.

از سوی دیگر، پرمصرف‌ها در حوزه گاز جزو دهک‌های بالای جامعه هستند تا آنجا که در بررسی شهر تهران ۸۰ درصد مشترکان بدمصرف که تا آخرین پله بالا رفته‌اند، در مناطق ۱، ۲ و ۳ شهری زندگی می‌کنند و در مجموع مناطق شمالی بیش از ۹۳ درصد پرمصرف‌ها را در خود جای داده است.

همچنین با محاسبه‌ای ساده مشخص می‌شود که مشترکان پرمصرف گازی کمتر از ۱۳ درصد کل مشترکین هستند ولی مصرف آنها به صورت میانگین بین ۵ تا ۶ برابر یک مشترک با مصرف عادی است یعنی به تنهایی این بخش به اندازه کل ۸۷ درصد مشترکین دیگر گاز مصرف می‌کنند.

بنابراین مسئله اصلی در مسئله بهینه‌سازی، کنترل و مدیریت مصرف مشترکان پرمصرف است که از طریق اعمال سیاست‌های قیمتی می‌توان مصرف آنها را کاهش داد.

بنابراین الگوی اصلی در این نقطه، تمرکز بر مشترکان پرمصرف و افزایش نمایی قیمت مصرف گاز به ازای پلکان بالاتر از الگوی بهینه مصرف است که به آن مدل تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها گفته می‌شود.

در این روش مشترکان با مصرف در الگوی بهینه، با هیچ افزایش قیمتی مواجه نخواهند شد و تنها افزایش و واقعی سازی قیمت متوجه مشترکان پرمصرف خواهد بود که هم در بحث عادلانه کردن استفاده از یارانه‌ها، این مدل تعرفه گذاری، مدل مناسبی است؛ هم در کاهش مصرف و بهینه‌سازی مصرف که از طریق واقعی سازی تعرفه به وقوع می‌پیوندد.

سال گذشته، پس از چندین سال پیگیری موضوع اجرای طرح تعرفه‌گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف (IBT)، وزارت نفت دولت سیزدهم در آذر ۱۴۰۰ فاز اول حذف یارانه مشترکان پرمصرف را اجرایی کرد که نتیجه آن کاهش مصرف روزانه ۲۵ میلیون مترمکعبی مصرف مشترکان پرمصرف نسبت به سال ۱۳۹۹ شد که نشان از اهمیت بسیار بالای اصلاحات قیمتی برای مشترکان پرمصرف دارد.

امسال نیز با توجه به ناترازی گاز در کشور، می‌توان این اقدام را ادامه داد و با اعمال جریمه برای مشترکان پرمصرف گاز، بهینه‌سازی را اجرایی کرد؛ موضوعی بر اساس قانون بودجه سال جاری، منع قانونی ندارد.

طبق بند (ک) تبصره (۱۵) قانون بودجه ۱۴۰۱؛ اصلاح هزینه گاز خانگی باید به‌گونه‌ای صورت پذیرد که عمده مردم کم‌مصرف (پله‌های ۱ تا ۳) هیچ‌گونه افزایش قیمتی را در قبض ماهیانه خود نداشته و حتی مقداری نیز از هزینه آن‌ها کاسته شود.

پله‌های میانی (۴ تا ۷) افزایش معقول در حدود ۱۰۰ درصدی را تجربه کنند و در نهایت مشترکین پرمصرف (پله‌های ۸ تا ۱۲) افزایشی ۱۰ تا ۲۰ برابری را در قبوض گاز خود داشته باشند، به‌گونه‌ای که پرمصرف‌ترینِ آن‌ها (پله ۱۲) گاز را با قیمت غیریارانه ای و برابر با ارزش تجاری آن دریافت کند. علاوه بر آن جریمه نیروگاه‌هایی که بالاتر از الگوی مصرف قرار دارند، نیز که سال گذشته اجرا نشد، امسال می‌تواند بخشی از مصرف را مدیریت کند./

یک کارشناس اقتصادی گفت: دولت این اجازه را دارد که سیاست‌های حمایتی خود را، نظیر پرداخت یارانه، از کسانی که توانایی مالی این را دارند که ۲۰۰۰ دلار به وسیله کارت ملی ارز خریداری کنند، سلب کند.

میثم مهرپور، ضمن اشاره به مسئله فاصله قیمت ارز توافقی و قیمت ارز بازار آزاد (غیررسمی) و پرداخت ۲۰۰۰ دلار به هر کد ملی در سال، اظهار داشت‌: مسأ‌له پرداخت ارز به نرخ بازار توافقی برای هر کد ملی از اساس کار اشتباه است و متاسفانه از گذشته وجود داشته و تا امروز نیز ادامه دارد.

این کارشناس اقتصادی در تشریح ریشه زمانی این کار گفت: اصل این کار در دولت هاشمی رفسنجانی وجود داشت و در آن زمان به جای ۲۰۰۰ دلار به ۵۰۰۰ دلار رسیده بود اما هیچ دلیل علمی و منطقی برای این کار وجود نداشت.

او  افزود: در آن زمان توجیه این کار این بود که دولت یا نرخ ارز در بازار آزاد را به رسمیت می‌شناسد یا نمی‌شناسد، حال وقتی نرخ ارز آزاد از سوی دولت رسمیت ندارد، پس دولت باید ارز را به یک نرخی به متقاضیان واگذار کند.

* لزوما هر شهروندی مصرف‌کننده و متقاضی ارز نیست/ مردم عادی سپر انسانی اخلا‌ل‌گران ارزی می‌شوند 

 مهرپور با اشاره به اینکه ماهیت کالایی ارز باید تعریف شود، گفت: لزوما هر شهروندی مصرف‌کننده و متقاضی ارز نیست و در این روند پرداخت ارز به هر کد ملی زمینه این را به وجود می‌آورد تا افرادی متولد شوند که سپر انسانی اخلالگران بازار ارز هستند.

 این کارشناس تاکید کرد: حجم افرادی که در صرافی‌ها برای خرید ارز به نرخ توافقی صف می‌بندند به قدری زیاد شده است که می‌توان ادعا کرد‌ تعداد بسیاری از این افراد به هیچ عنوان متقاضی واقعی خرید ارز نیستند.

وی ادامه داد: مدل پرداخت ارز به نرخ توافقی برای هر کد ملی در نهایت سبب می‌شود تا اسکناس به دست متقاضی واقعی نرسد و طبیعتا زمینه اخلال در بازار مهیا شود و میلیاردها دلار از منابع ارزی کشور در این سال‌ها به این شیوه هدر رفته است.

* احتمال حذف یارانه خریداران ارز با کارت ملی/ سواستفاده از اطلاعات خریداران ارز توسط اخلالگران بازار

مهر‌پور در تشریح مخاطرات موجود برای افرادی که برای خرید ارز به نرخ توافقی به دلال‌ها اعتماد می‌کنند، اما خود متقاضی واقعی نرخ ارز نیستند، بیان کرد‌: ممکن است بسیاری از افرادی که کد ملی خود را در اختیار اخلاگران بازار ارز قرار می‌دهند، برای سود اندک این کار را انجام داده و ممکن است، اساسا تمکن مالی خرید ۲۰۰۰ دلار به مبلغ بیش از ۶۰ میلیون تومان را نداشته باشند.

وی تاکید کرد: سیستم سیاستگذار نمی‌تواند تشخیص دهد که خریدار ارز با کد ملی مشخص، تمکن مالی خرید را داشته یا نه اما با توجه به اینکه این فرد این ارز را با قیمت بیش از ۶۰ میلیون تومان خریداری کرده و برای مصارفی تعریف شده نظیر مسافرت خارجی استفاده می‌کند، طبیعتا تمکن مالی لازم را داشته و دولت این اجازه را دارد سیاست‌های حمایتی نظیر پرداخت یارانه را از وی سلب کند و به دست متقاضیان نیازمند برساند.

این کارشناس اقتصادی گفت: این حرف یعنی کسی که با کد ملی اقدام به خرید ارز کرده است، دیگر نیازمند سیاست‌های حمایتی دولت نیست.

مهرپور بیان کرد: از طرفی افرادی که برای خرید این ارز از سوی دلال‌ها معرفی می‌شوند، به اجبار کد ملی، کارت بانکی، شماره حساب و بعضا رمز کارت بانکی خود را در اختیار دلالان ارزی قرار می‌دهند که ممکن است در روزهای بعد سوء استفاده‌های گسترده‌ای از این اطلاعات افراد از سوی دلالان ارزی انجام شود.‌

جاماندگان یارانه پس از ثبت درخواست، اگر مشمول دریافت یارانه باشند، یارانه آبان‌ماه را دریافت می‌کنند.

جاماندگان یارانه می‌توانند اطلاعات خانوار خود را در آدرس‌های معرفی شده زیر ثبت‌ کنند.

به نقل از اقتصاد۱۰۰،  ثبت‌نام از افرادی که تاکنون از دریافت یارانه نقدی جا مانده‌اند یا متقاضی جدید دریافت یارانه هستند از طریق سایت https://my.gov.ir امکان‌پذیر است. علاوه بر این، متقاضیان بازبینی دهک‌بندی و افرادی که یارانه آنها از اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ قطع شده است، همچنان می‌توانند جهت ثبت یا پیگیری درخواست خود به سامانه اعلامی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آدرس https://hemayat.mcls.gov.ir مراجعه کنند.

به گفته سخنگوی ستاد هدفمندی یارانه‌ها هر ماه عده‌ای از جاماندگان یارانه در سامانه my.gov.ir ثبت‌نام می‌کنند و مشمول یارانه جدید می‌شوند. اکنون افرادی که مشمول یارانه نشده‌اند می‌توانند در این سامانه ثبت‌نام کنند و یارانه جدید را دریافت کنند.

سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها اعلام کرده که هر ماه درخواست افراد جدید بازبینی می‌شود و چنانچه این افراد جزو دهک اول تا نهم شناخته شوند به جمع یارانه‌بگیران اضافه می‌شوند و معوقات یارانه به حساب آنها واریز می‌شود. اما از میان افرادی که یارانه‌بگیر هستند فردی حذف نمی‌شود.

همه افرادی که تا ابتدای سال ۱۴۰۱ یارانه دریافت نمی‌کرده‌اند یا به هر دلیلی یارانه آنها قطع شده بود باید به سامانه my.gov.ir مراجعه و ثبت‌نام کند؛ پس از ثبت‌نام آزمون وُسع و دهک‌بندی برای آنها انجام می‌شود و چنانچه دهک یک تا ۹ شناسایی شوند به آنها یارانه نقدی تعلق می‌گیرد، اما افرادی که از اردیبهشت ۱۴۰۱ به آنها یارانه داده نشده باید به سامانه حمایت وزارت رفاه مراجعه و درخواست بازبینی کنند. در شهریورماه امسال ۷۰هزار سرپرست خانواری که قبلا درخواست بازبینی داشتند این ماه به جمع یارانه‌بگیران افزوده شدند.

این افراد اگر دهک یک تا ۳ باشند، رقم یارانه دریافتی آنها ۴۰۰هزار تومان به ازای هر فرد و اگر دهک ۴ تا ۹ باشند رقم ۳۰۰هزار تومان به ازای هر عضو خانوار به حساب سرپرست خانوار واریز می‌شود.

گفتنی است دولت از اردیبهشت‌ماه به این سو، تاکنون چهار مرحله از یارانه‌های جدید ۳۰۰ تا ۴۰۰هزار تومان را به حساب سرپرستان خانوار واریز کرده است. ضمن آنکه با دستور رئیس‌جمهور، مبالغ یارانه برای معترضان نیز تا زمان روشن شدن وضعیتشان واریز می‌شود.

همچنین بر اساس برنامه‌های موجود این یارانه روز بیستم هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود و با توجه به این که تغییراتی در برنامه واریز یارانه تاکنون اعلام نشده، پیش‌بینی می‌شود که یارانه آبان‌ماه نیز بیستم همین ماه واریز شود.

براساس آخرین وضعیت محاسبه مشمولین یارانه در مردادماه ۱۴۰۱ توسط پایگاه رفاه ایرانیان، از بین حدود ۸۶میلیون نفر جمعیت کل کشور، حدود ۲۵میلیون و ۵۰۰هزار خانوار معادل ۷۷میلیون و ۹۰۰هزار نفر به‌عنوان مشمول به سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها معرفی شده‌اند(معادل ۸۹٫۹درصد جمعیت کشور).

از این میزان حدود ۸۰۰هزار خانوار مشمول یارانه ۴۰۰هزار تومانی و حدود یک میلیون و ۷۰۰هزار خانوار مشمول یارانه ۳۰۰هزار تومانی هستند. از بین هفت میلیون جامانده که شامل انصرافی‌های قدیم، محذوفین قدیم و افرادی است که به هر دلیلی در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی دریافت نمی‌کردند، تعداد کل ثبت‌نامی‌های جدید (پس از اردیبهشت ۱۴۰۱) حدود دو میلیون و ۷۰۰هزار نفر هستند که حدود یک میلیون و ۶۰۰هزار نفر از این افراد در جمع مشمولین فعلی حاضر هستند.

همچنین از بین محذوفین جدید یارانه در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ حدود چهار میلیون و ۲۰۰هزار نفر اقدام به ثبت اعتراض کردند که در وسع سنجی تیرماه یک میلیون و ۷۰۰هزار نفر در جمع مشمولین تیرماه یارانه به سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها معرفی شدند.

از آنجایی بر اساس برآوردها مصرف انرژی توزیع در کشور یکسانی ندارد بنابراین از ماه آینده یارانه این افراد حذف خواهد شد.

با اجرایی شدن حذف یارانه پرمصرف‌ها شاهد پلکانی شدن مصرف انرژی در کشور خواهیم بود.

ایران یکی از بالاترین شدت مصرف انرژی در جهان را به خود اختصاص داده است و اگرچه دومین کشور دارنده ذخایر گاز و سومین تولیدکننده آن به شمار می‌رود، اما سهمی کمتر از ۰.۵درصد از تجارت جهانی را به خود اختصاص داده است.

ایران را می‌توان بزرگترین پرداخت‌کننده یارانه سوخت در جهان دانست. ایران در سال ۲۰۲۰میلادی سهمی معادل ۱۶درصد از یارانه انرژی جهان را به خود اختصاص داده بود.

در حالی که مجموع یارانه انرژی پرداخت شده در جهان در سال ۲۰۲۰میلادی، کمی بیش از ۱۸۱میلیارد دلار بوده، ایران در مجموع آن سال ۲۹.۶میلیارد دلار یارانه به بخش انرژی پرداخت کرد.

از سوی دیگر، گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹ نیز نشان می‌دهد، ایرانی‌ها بیش از ۱.۶هزار هزار میلیارد تومان یارانه پنهان دریافت کرده‌اند که از این میزان ۱.۴هزار هزار میلیارد تومان مربوط به بخش‌های مختلف انرژی از گاز طبیعی تا فرآورده‌های نفتی و آب و برق است.

در واقع حدود ۹۰درصد از یارانه پنهانی که در سال گذشته در ایران پرداخت شده مربوط به بخش انرژی است که در گاز عددی معادل ۹۸۰هزار میلیارد تومان و در بخش فرآورده‌های نفتی نیز ۴۰۰هزار میلیارد تومان بوده است.

۱.۶هزار میلیارد تومان در واقع ۲.۵برابر عملکرد بودجه عمومی دولت در سال ۹۹ است. همچنین این عدد معادل ۴۶درصد از حجم نقدینگی کشور در آن سال به شمار می‌رود.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، ایرانی‌ها درمجموع معادل ۶.۳میلیون بشکه نفت در روز انرژی مصرف می‌کنند. عددی که به آسانی قابلیت صرفه‌جویی ۵۰درصدی را داراست. در کنار این یارانه عظیمی که به‌دلیل فاصله قیمتی در ایران با میانگین جهانی وجود دارد، بدمصرفی در انرژی نیز باعث شده تا نگرانی‌ها نسبت به واردات انرژی بیشتر شود.

این موضوع علاوه بر سوخت‌های مایع مانند بنزین در خصوص گاز نیز حکمفرماست. در حال حاضر ایران ظرفیت تولید روزانه بیش از یک میلیارد متر مکعب گاز را داراست. با این حال تولید گاز شیرین کشور روزانه تا ۸۶۰میلیون متر مکعب در روز برآورد می‌شود. اعدادی که در مقیاس جهانی، به اندازه مصرف چند کشور است، اما به تنهایی در ایران سوزانده می‌شود.

اگرچه ۷۶میلیون نفر از مردم یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰هزار تومانی را دریافت می‌کنند، اما گروهی از مشمولان یارانه هنوز موفق به دریافت یارانه نقدی جدید نشده‌اند. سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها از امکان ثبت‌نام جاماندگان در سامانه خبر داده است.

سخنگوی ستاد هدفمندی یارانه‌ها اعلام کرد از کل جمعیت ایران، تنها یک میلیون و ۶۹۰هزار خانوار جزو دهک دهم بودند که با بازبینی‌های انجام شده مشخص شد که نیمی از این خانوارها جزو دهک اول تا نهم بوده و مشمول یارانه جدید می‌شوند. اما این گروه ۵۰۰هزار نفری خانوارها، تاکنون موفق به دریافت یارانه نقدی ۳۰۰ و ۴۰۰هزار تومانی نشده‌اند و برای دریافت یارانه باید در سامانه سازمان هدفمندی یارانه‌ها ثبت‌نام کنند.

جاماندگان یارانه برای ثبت‌نام یارانه باید به سامانه my.gov.ir مراجعه و اطلاعات خانوار خود را در سامانه ثبت کنند تا پس از بررسی اطلاعات مشمول یارانه نقدی شوند.

آنگونه که حسینی اعلام کرده هر ماه عده‌ای از جاماندگان یارانه در سامانه my.gov.ir ثبت‌نام می‌کنند و مشمول یارانه جدید می‌شوند. اکنون افرادی که مشمول یارانه نشده‌اند می‌توانند در این سامانه ثبت‌نام کنند و یارانه جدید را دریافت کنند.

اما سوالی که وجود دارد این است که آیا معوقات یارانه نقدی به حساب جاماندگان واریز می‌شود یا نه؟ سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها اعلام کرده که «هر ماه درخواست افراد جدید بازبینی می‌شود و چنانچه این افراد جزو دهک اول تا نهم شناخته شوند به جمع یارانه‌بگیران اضافه می‌شوند و معوقات یارانه به حساب آنها واریز می‌شود. اما از میان افرادی که یارانه‌بگیر هستند فردی حذف نمی‌شود.»

ماجرای جاماندگان یارانه در حالی هنوز مطرح است که شش ماه از شروع واریز یارانه جدید می‌گذرد و هنوز برخی از افراد نتوانسته‌اند به لیست جدید اضافه شوند.

از طرف دیگر مساله مهم این است که کلیه افرادی که مشمول یارانه نشده‌اند باید در سامانه ثبت‌نام کنند و منتظر بمانند که آیا یارانه جدید به حساب آنها واریز می‌شود یا نه. این روند در حالی است که بسیاری معتقدند دولت می‌تواند با ارسال یک پیامک به جاماندگان تکلیف آنها را مشخص کند. پیامکی که می‌تواند برای سرپرست خانوار ارسال شود و در آن مشخصا عنوان کند که خانوار مشمول یارانه شناخته شده و باید در سامانه هدفمندی یارانه‌ها ثبت‌نام کند.

این درخواست در حالی است که بسیاری از جاماندگان می‌گویند هر ماه در سامانه ثبت‌نام می‌کنند و هنوز یارانه‌ای برای آنها واریز نشده است. به عبارتی این افراد هنوز نمی‌دانند که جزو کدام دهک درآمدی هستند.

مساله دیگری که مطرح می‌شود این است که اگرچه سخنگوی ستاد هدفمندی یارانه‌ها اعلام کرده که معوقات یارانه به حساب سرپرستان واریز می‌شود، اما برخی از افرادی که به تازگی مشمول یارانه شده‌اند می‌گویند بعد از گذشت چند ماه هنوز معوقات خود را دریافت نکرده‌اند.

ششمین مرحله یارانه نقدی در حالی واریز شد که قرار بود از مهر ماه پرونده واریز یارانه نقدی بسته و کالابرگ پرداخت شود. اما حالا گزارش‌ها می‌گوید پرونده کوپن بسته شده و قرار است بعد از این یارانه نقدی پرداخت شود.

این خبر را محسن زنگنه، نایب‌رئیس کمیسیون برنامه ‌و ‌بودجه مجلس اعلام کرده و گفته یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی جایگزین حذف دلار ترجیحی شده است.

این خبر زنگنه در حالی مطرح می‌شود که پیش از این مجلس اعلام کرده بود که بر اساس قانون بودجه دولت موظف است پرداخت یارانه نقدی را متوقف کند و به جای آن کالابرگ به مردم بدهد. اما حالا این نماینده مجلس اعلام کرده که «مجلس در قانون دولت را به دادن کالابرگ اجبار نکرده بلکه در قانون آمده است که دولت از طریق کالابرگ یا به ‌هر طریق دیگر اختلاف قیمت سبد کالا‌های اساسی را که در اختیار مردم قرار می‌گیرد، جبران کند.»

البته در قانون بودجه تاکید شده بود که دولت باید کالاهای اساسی را با قیمت شهریور ۱۴۰۰ به مردم بدهد اما دولت اعلام کرد که امکان چنین چیزی وجود ندارد. اما همزمان دولت حداقل در اظهارات خود تاکید می‌کند که پیگیر پرداخت کالابرگ است و وزیر اقتصاد اعلام کرده که مراحل پایانی آن در حال اجراست و قبل از پایان سال این طرح اجرایی می‌شود.

چرا پرداخت کوپن متوقف شد؟

زنگنه در گفتگو با تسنیم اعلام کرده زمانی که ما از کالابرگ صحبت می‌کردیم، دولت می‌خواست به‌خاطر تورم حمایتی از برخی از اقشار انجام بدهد. در آن زمان پیشنهاد شد که دولت به‌جای اینکه پول نقد بدهد، به‌صورت هدفمند برای حمایت از اقشار کم‌درآمد به مردم کالابرگ بدهد. اما الان ارز چهارهزارو ۲۰۰ تومانی حذف شده و یک تورم ‌۵۰درصدی به کشور تحمیل شده است، همه کالا‌های اساسی و سایر کالاها گران شده، بنابراین در زمان حاضر کالابرگ دیگر موضوعیتی ندارد.

زنگنه ادامه داد: ضمن اینکه همین رقم ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزار تومان که برای یک خانواده چهار‌نفره حدود یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می‌شود و خانواده‌ها روی این رقم حساب کرده‌اند؛ اگر الان به‌جای این رقم یارانه نقدی، کالابرگ ارائه شود، قطعا مشکلاتی را به وجود خواهد آورد.

اما حالا بر اساس گفته‌های زنگنه می‌توان نتیجه گرفت که پرونده پرداخت کوپن بسته شده و دولت قرار است یارانه نقدی را همچنان پرداخت کند. اما مساله این است که دو هفته قبل بود که دولت همچنان تاکید داشت که پیگیر اجرای طرح کالابرگ است و زیرساخت‌های آن را فراهم کرده است.

اگرچه مردم تمایل بیشتری به دریافت یارانه نقدی دارند و پرداخت یارانه برای دولت هم ساده‌تر از توزیع کوپن است، اما سوالی که وجود دارد این است که چرا چنین تصمیم‌گیری حدود شش ماه زمان برد. این البته زمانی است که دولت پرداخت یارانه را شروع کرد. چراکه قبل از آن هم دولت ادعا کرده بود که چندین ماه طرح پرداخت یارانه نقدی را بررسی کرده است.

این مساله نشان می‌دهد این دولت برنامه‌ای برای طرح‌های اقتصادی خود ندارد و هماهنگی چندانی میان دولت و مجلس در مورد این موضوعات دیده نمی‌شود.

اگرچه قرار بود از مهرماه کالابرگ توزیع شود، اما این ماه نیز یارانه به صورت نقدی واریز شد. برخی از یارانه‌بگیران، این ماه یارانه کمتر از متناسب با دهک خود دریافت کردند و برخی نیز بیشتر. اما چرا میزان یارانه نقدی مهرماه تغییر کرد؟

بیش از پنج ماه است که به جای یارانه ۴۵ هزار تومانی، یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی واریز می‌شود. اما چه کسانی یارانه نقدی مهر را کمتر از این میزان دریافت کردند و چه کسانی بیشتر؟ علت این تغییرات در واریز یارانه‌ها چیست؟

از همان ابتدا زمزمه توزیع کالابرگ به جای یارانه نقدی آغاز شد اما هنوز زمان دقیق اجرای آن مشخص نیست. در آخرین اظهار نظر نیز علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت اعلام کرد زیرساخت‌ها برای کالابرگ آماده نیست، بنابراین مهرماه نیز یارانه‌بگیران، یارانه نقدی دریافت کردند.

اخیرا برخی از رسانه‌ها ادعا کردند که قرار است میزان یارانه نقدی دو برابر شود. به عبارتی سه دهک اول باید یارانه ۸۰۰ هزار تومانی دریافت می‌کردند و سایر افراد نیز یارانه ۶۰۰ هزار تومانی می‌گرفتند. اما هیچ مقام مسئولی این ادعا را تائید نکرد و یارانه مهر طبق روال قبلی واریز شد. در سایت سازمان هدفمندی یارانه‌ها نیز چنین موضوعی تائید نشد. در اطلاعیه این سازمان هیچ اشاره‌ای به افزایش یارانه‌ها نشد بلکه تنها زمان واریز یارانه نقدی را اعلام کردند.

البته پیش‌تر معاون امور مجلس رئیس جمهور گفت که قرار است کمک معیشتی خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بین ۱۵ تا ۱۰ درصد افزایش پیدا کند. بنابراین تنها این افراد یارانه بیش از یک میلیون تومان دریافت می‌کنند.

برخی از یارانه‌بگیران نسبت به واریز یارانه نقدی، میزان آن و جایگزینی کالابرگ انتقاداتی دارند. برخی می‌گویند یارانه نقدی را ترجیح می‌دهند و برخی می‌گویند این میزان یارانه با تورم همخوانی ندارد.

بر اساس اعلام مرکز آمار ایران در حال حاضر، ایران تورم بیش از ۴۲ درصد را می‌گذارند. قیمت برخی کالاهای خوراکی نیز نسبت به سال گذشته بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که بیش از ۹۰ از درصد از ایرانیان یارانه‌بگیر هستند و بیش از ۹ میلیون نفر از یارانه‌بگیران فقیر هستند.

چرا برخی یارانه کمتری دریافت کردند؟

برخی از یارانه‌بگیران می‌گویند یارانه مهر کامل و مطابق دهک‌بندی‌ها واریز نشد. در ادامه نظر برخی از مخاطبان تجارت‌نیوز را می‌خوانید.

«واسه ما نفری ۱۰۰کم ریختن. چرا؟»

«یارانه این ماه کم شده. شده ۱۵۰ تومان نفری. بعضی‌ها قطع شده از اعضا هر خانواده یک نفر.»

«ما ۳ نفریم. کلا۸۶۰ ریختن.»

اما علت کم شدن یارانه مهر چیست؟ بر اساس اعلام سازمان هدفمندی یارانه‌ها سرپرستان خانواری که پیش از این وام کرونا را دریافت کردند، اقساط این وام از مبلغ واریزی به حساب آنها کسر می‎‌شود.

واریز یارانه مهر با معوقات برای تائیدشدگان

برخی نیز می‌گویند یارانه آنها قطع شده یا از جاماندگان قبلی یارانه هستند و هنوز یارانه نقدی به آنها تعلق نگرفته است. در ادامه تعدادی از نظرات مخاطبان را می‌خوانید.

«برای من واریز نکردن. یعنی قطع شد؟»

«واسه ما نریختن یارانه رو هنوز. اطلاع دارید جریان چیه؟»

«کمی ‌به ‌فکر ‌جا‌ماندگان ‌باشید ‌و نتیجه ‌را‌ شفاف کنید. ‌ما ‌دریافت‌ می‌کنیم‌ یا ‌نه؟ ‌واقعا‌ احتیاج‌ داریم. ‌با‌ حقوق ‌بیکاری‌ در ‌دهک‌ دهم ‌هستیم.»

گفتنی است یارانه نقدی برخی از افراد در اردیبهشت قطع شد و درخواست بازبینی کردند. بر اساس اعلام سازمان هدفمندی یارانه‌ها در صورتی که در بازبینی جزء دهک‌های اول تا نهم قرار گرفته باشند، یارانه مهرماه ماه را مطابق دهک‌بندی اعلام شده به همراه معوقات یارانه دریافت کرده‌اند.

همچنین افرادی که تاکنون نسبت به ثبت‌نام برای دریافت یارانه اقدام کرده‌اند، اگر جزء دهک‌های اول تا نهم شناخته شوند، یارانه مهرماه را به همراه معوقات دریافت کرده‌اند.

نحوه ثبت‌نام متقاضیان جدید

برخی از افراد که نسبت به قطع یارانه یا دهک‌بندی اعتراض دارند، می‌توانند برای ثبت یا پیگیری درخواست خود به سامانه اعلامی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آدرس https://hemayat.mcls.gov.ir مراجعه کنند یا با تلفن گویای ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرند.

ضمن اینکه همچنان ثبت‌نام از افرادی که تاکنون یارانه نگرفته‌اند یا متقاضی جدید هستند، ادامه دارد. این افراد می‌توانند با مراجعه به تارنمای پنجره ملی خدمات هوشمند به آدرس https://my.gov.ir نسبت به ثبت‌نام خانوار خود اقدام کنند. برای ثبت‌نام در این سامانه، داشتن شماره تلفن همراه به‌ نام سرپرست خانوار، کد ملی، کد پستی، تاریخ تولد و شماره شبای بانکی مربوط به سرپرست خانوار متقاضی جدید یا جامانده از یارانه، ضروری است.

همچنین این افراد می‌توانند برای کسب اطلاع از آخرین وضعیت ثبت‌نام خود، کد دستوری #کد ملی*۴۳۸۵۷*۴* (ستاره ۴ ستاره ۴۳۸۵۷ ستاره کد ملی مربع) را با شماره تلفن همراه به‌نام خود شماره‌گیری نمایند.

امشب یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود. اما همزمان با نزدیک شدن به زمان واریز یارانه، دو مساله مطرح شده یکی ماجرای ۱۰ برابر شدن رقم یارانه‌ها و دیگری واریز دو برابری یارانه در مهرماه.

پیگیری‌ها نشان می‌دهد که یارانه مهر ماه قرار است به روال هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز شود و هیچ تغییری در مبلغ واریزی ایجاد نشده است.

بر این اساس برای افراد دهک‌های اول تا سوم مبلغ ۴۰۰ هزار تومان و برای افراد دهک‌های چهارم تا نهم مبلغ ۳۰۰ هزار تومان یارانه واریز می‌شود.

اما ماجرای یارانه ۱۰ برابری و یا یک و نیم میلیونی چیست؟ هیچ کدام از مقامات دولتی به این مساله اشاره نکرده‌اند و هیچ خبر رسمی مبنی بر افزایش یارانه‌ها وجود ندارد.

تنها نکته‌ای که در هفته جاری اعلام شد، افزایش کمک معیشتی خانوارهای تحت پوشش کمیته بهزیستی و امام خمینی بود.

کمک معیشتی ۱٫۵ میلیونی خانوارها

چند روز قبل، معاون امور مجلس رئیس جمهور اعلام کرد که قرار است کمک معیشتی خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بین ۱۵ تا ۱۰ درصد افزایش داشته باشد.

مبلغ مستمری معیشتی ماهانه خانوارهای تحت پوشش این دو نهاد، بر اساس بعد خانوار متفاوت است. این مبلغ برای خانواده یک نفره ماهانه ۴۲۰ هزارتومان، خانواده دو نفره ۶۰۰ هزار تومان، سه نفره ۸۴۰ هزار تومان، چهار نفره یک میلیون و ۸۰ هزار تومان و پنج نفره یک میلیون و ۳۲۰ هزار تومان است.

در صورتی که این افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی اعمال شود، مبلغی به مستمری خانوارها اضافه می‌شود و مستمری خانوارهای پنج نفر و بیشتر به حدود یک و نیم میلیون تومان می‌رسد.

با انتشار این خبر، این مساله در برخی از رسانه‌ها مطرح شده بود که قرار است یارانه معیشتی برخی از افراد به یک و نیم میلیون تومان در ماه برسد. در حالی که این رقم کمک معیشتی خانوارهای تحت پوشش است که برای یک خانوار محاسبه شده است.

در کنار این خبر، همزمان خبر دیگری در برخی از رسانه‌ها مطرح شد که مبلغ یارانه مهرماه دو برابر ماه‌های دیگر است و احتمالا افراد باید منتظر دریافت یارانه ۶۰۰ و ۸۰۰ هزار تومانی باشند.

این خبر در حالی توسط برخی رسانه‌ها بازنشر شده که هیچ کدام از مقامات دولتی چنین خبری را اعلام نکرده‌اند و در سایت سازمان هدفمندی یارانه‌ها هم چنین خبری وجود ندارد. از طرفی هیچ رویداد خاصی رخ نداده که دولت بخواهد این ماه مبلغ یارانه نقدی را دو برابر کند.

به نظر می‌رسد چیزی که باعث چنین شایعه‌ای شد، مساله پرداخت کالابرگ در مهرماه بود. از چند ماه قبل این مساله در مجلس و دولت مطرح شد که از مهرماه دولت باید به جای یارانه نقدی، کالابرگ میان مردم توزیع کند.

حالا برخی گمان می‌کنند که این ماه دولت هم کالابرگ توزیع می‌کند و هم یارانه نقدی. اما چند روز قبل بود که وزیر اقتصاد رسما اعلام کرد توزیع کالابرگ هنوز به مرحله اجرایی نرسیده و یارانه مهر ماه هم نقدی است.

بهادری جهرمی گفت: چون هنوز زیرساخت‌های لازم برای ارائه کالا برگ آماده نشده، پرداخت نقدی کمک معیشتی همچنان ادامه خواهد داشت.

 بهادری جهرمی در نشست خبری گفت:چون هنوز زیرساخت‌های لازم برای ارائه کالا برگ آماده نشده، پرداخت نقدی یارانه کمک معیشتی همچنان ادامه خواهد داشت.

 بهادری جهرمی، سخنگوی دولت : با توجه به اینکه هنوز زیرساخت‌های لازم برای پرداخت یارانه بصورت کالابرگ الکترونیکی فراهم نشده است در حال حاضر همین رویه پرداخت یارانه‌ها بصورت نقدی ادامه خواهد داشت.

زاهدی‌وفا تا معرفی وزیر جدید سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است

سخنگوی دولت اعلام کرد که سرپرستی زاهدی‌وفا بر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با توجه به اِذن رهبر انقلاب، تا زمان انتخاب وزیر جدید ادامه دارد.

علی بهادری جهرمی در نشست خبری هفتگی خود در رابطه با آخرین وضعیت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، گفت: سرپرستی زاهدی‌وفا بر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با توجه به اِذن رهبر انقلاب، تا زمان انتخاب وزیر جدید ادامه دارد، گزینه‌ها در حال بررسی است و در روزهای آینده اعلام خواهد شد.

بهادری‌جهرمی: دولت کل مطالبات کشاورزان گندم کار را پرداخت کرد

وی همچنین اعلام کرد: در سال زراعی جاری ۷۱۷۰ هزار تن گندم به ارزش ۸۳۰۴۴ میلیارد تومان (حدود ۳.۶ برابر سال گذشته) از کشاورزان خریداری و پیرو تاکیدات رئیس‌جمهور و پیگیری‌های وزیر جهاد کشاورزی، کل مطالبات کشاورزان تسویه و پرداخت شده است.

سخنگوی دولت در ادامه با بیان اینکه کارخانه نساجی مازندران در قائمشهر پیرو سفر رئیس جمهوری و دستورات و مصوبات برای احیای این کارخانه بزرگ و قدیمی صنعتی در حال حاضر جان دوباره گرفت و به صورت سه شیفته فعال شده است، افزود: بیش از ۴۰۰ کارگر کارخانه به کار بازگشته و ۱۰۰ شغل جدید نیز با اجرای طرح توسعه در این کارخانه راه اندازی می‌شود، مطالبات و حقوق کارگران در این واحد نیز به روز شده است.

هنوز برای تغییر یارانه نقدی ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی تصمیم گیری نشده است اما برخی خبرها مبنی بر تغییر مبلغ یارانه نقدی یا جایگزینی کالابرگ به جای یارانه نقدی منتشر شده است.

در مورد زمان واریز یارانه مرحله ۱۴۰ (مهرماه ۱۴۰۱) دولت هنوز جزئیات دقیقی را منتشر نکرده است. اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که دولت بیستم هر ماه یارانه نقدی را به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌کند. در این مرحله نیز احتمالاً طی روزهای آینده یارانه بگیران باید منتظر دریافت یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی باشند.

در این میان برخی از رسانه‌ها نیز ادعا می‌کنند که در این مرحله نیز یارانه دو ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود. این خبر یعنی خانواده 3 نفره این ماه مبلغ 2 میلیون و 400 هزارتومان دریافت خواهند کرد. اما دولت هنوز در این رابطه اظهار نظری نکرده و بعید هم به نظر می‌آید که در شرایط اقتصادی عجیب دولت دست به واریز دو مرحله‌ای بزند.

نحوه واریز یارانه نقدی مهرماه

طرح «مردمی‌سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها» از بیستم اردیبهشت ماه جاری از سوی دولت کلید خورد. با اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ها، یارانه جدید برای ۷۲ میلیون نفر (۲۳ میلیون خانوار) واریز شد که برای سه دهک اول ۴۰۰ هزار تومان و برای دهک‌های بین چهار تا ۹ نیز ۳۰۰ هزار تومان بود

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی که مسئولیت تعیین وضعیت اقتصادی خانوار و دهک‌بندی آنها را برعهده داشت از زمان آغاز اجرای طرح، سامانه‌ای را برای ثبت اعتراض مردم نسبت به دهک بندی اعلام و سازمان هدفمندی یارانه‌ها نیز امکانی را برای ثبت نام افراد جامانده فراهم کرد.

 زمان پرداخت معوقات جاماندگان یارانه نقدی

به طور قطع یکی از شاخص‌های اصلی دولت سیزدهم، اصلاح نظام یارانه‌ای بود، اصلاحی که بنابر قانون باید پیش‌تر صورت می‌گرفت؛ اما هیچگاه عملیاتی نشد تا اینکه این دولت اواخر اردیبهشت ماه در قالب طرح مردمی‌سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها آن را اجرایی کرد.

دولت مبلغ یارانه جدید را به ازای ۹ دهک درآمدی و ابتدا برای ۷۲ میلیون نفر پرداخت کرد که مقرر شد در 3دهک پایین برای هر نفر مبلغ ۴۰۰ هزار تومان و برای 6 دهک بعدی به ازای هر نفر ۳۰۰ هزار تومان پرداخت شود، دهک دهم نیز مشمول دریافت یارانه نقدی نشدند.

این موضوع از 20 اردیبهشت ماه امسال عملیاتی شد، اما در همان هنگام با اعتراض یارانه‌بگیرانی مواجه شد که تا پیش از این مشمول دریافت یارانه بودند و در این مرحله وزارت رفاه آنها را واجد شرایط دریافت یارانه نقدی نمی‌دانست.

در همان هنگام طبق اعلامی که سازمان هدفمندی یارانه‌ها داشت، مقرر شد از افراد جامانده یارانه نقدی ثبت‌نام به عمل آورده شود و آنهایی که نسبت به دهک‌بندی خود اعتراض دارند یا از دریافت یارانه نقدی محروم شدند به سامانه وزارت رفاه که در این باره تهیه شده بود، مراجعه کنند.

اما کسانی که در لیست یارانه‌بگیران بوده اما یارانه‌ای دریافت نکرده‌اند و نسبت به دهک‌بندی خود معترضند، می‌توانند اعتراض خود را به این موضوع از طریق سامانه hemayat.mcls.gov.ir یا شماره ۶۳۶۹ اعلام کنند که از سوی وزارت رفاه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

براین اساس بعد از بررسی‌هایی که در این زمینه صورت می‌گیرد، اگر شخص معترض محق دریافت یارانه تشخیص داده شود این مبلغ به او پرداخت خواهد شد.