ادعای «الاخبار» درباره ارسال سوخت از ایران به لبنان
«الاخبار» مدعی شد: ایران پیش نویس یک یادداشت تفاهم را به لبنان ارسال کرده و گفته کمک سوختی بدون گرفتن مبلغی صورت میگیرد.
«الاخبار» مدعی شد: ایران پیش نویس یک یادداشت تفاهم را به لبنان ارسال کرده و گفته کمک سوختی بدون گرفتن مبلغی صورت میگیرد.
آنچه که دو روز پیش «باربارا لیف» معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک درباره لبنان بر زبان آورد و گفت که «لبنانیها مجبور به تحمل درد بیشتری خواهند شد»، خیلی زود نشان داده شد و واشنگتن به نجیب میقاتی، نخستوزیر ابلاغ کرد که دولتش حق پذیرش سوخت از ایران را در چارچوب تحریمهای آمریکا، ندارد.
روزنامه لبنانی الاخبار با انتشار خبر مخالفت شدید واشنگتن با دریافت کمک سوختی از ایران نوشت: «در سخنرانی اخیر "سید حسن نصرالله" دبیرکل حزبالله لبنان در شرح توافق ترسیم مرزهای دریایی که در ۲۹ ماه اکتبر گذشته صورت گرفت، وی به ماجرای کمک سوختی ایران به لبنان اشاره کرد و گفت: " آمریکاییها اجازه نمیدهند که گاز مصر و برق اردن وارد لبنان شود و فردا خواهید دید که موضع آنها در قبال اهدای سوختی که جمهوری اسلامی ایران به لبنان ارائه کرده چه خواهد بود..به زودی این نیز مشخص خواهد شد." چند روز پس از سخنان نصرالله، ایالات متحده آمریکا رسماً به لبنان اطلاع داد که نمیتواند هدیه ایران را بپذیرد، زیرا نفت ایران به هر شکلی که مبادله شود، خواه رایگان یا تجاری، مشمول تحریمهای آمریکا است. این امر طبق قوانین تحمیل شده واشنگتن بر تهران پس از خروج ایالات متحده از توافق هستهای ایران در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ صورت گرفت».
این در حالی است که منابع آگاه به الاخبار گفتند که ژوئیه گذشته، زمانی که نصرالله از آمادگی ایران برای تامین سوخت رایگان نیروگاه های برق لبنان، طبق توافق با دولت لبنان، خبر داد مقامات رسمی ذیربط با مقامات آمریکایی تماس گرفتند و متوجه شدند که تحریم های آمریکا هدیهها را مشمول نمیشود مادامی که در قبال آن، هیچ مبادله نقدی یا غیرنقدی صورت نگیرد. اما بعد مشخص شد که این موضع رسمی نبوده و ظاهراً آمریکاییها عمداً «دو پهلو» پاسخ دادهاند تا این امر بر روی مذاکرات ترسیم مرزهای دریایی با رژیم صهیونیستی تاثیر نگذارد. هنگامی که از میانجیگر آمریکایی «آموس هوچشتاین» در این باره سوال شد، وی پاسخ قاطعی نداد و به وزیر انرژی «ولید فیاض» اطلاع داد که موضوع را به نخست وزیر واگذار کند زیرا چنین تصمیمی نیاز به تصویب در کابینه دارد. امری از سوی «دوروتی شیا» سفیر آمریکا در بیروت مورد تحسین قرار گرفت.
این روزنامه نوشت که ظاهرا نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان، از حقیقت موضع آمریکا در این خصوص اطلاع داشت اما مشابه آمریکاییها موضعی «دوپهلو و مبهم» اتخاذ کرد.
نخستوزیر پس از دریافت پاسخ و بهانهجویی یک بار با تاکید بر لزوم اطمینان از رایگان بودن این هدیه و بار دیگر با تاکید بر عدم انطباق سوخت ایران با مشخصات کارخانه های لبنانی، تحت فشار خاموشی کامل، مجبور شد تسلیم شود و دستور تشکیل یک هیأت فنی برای سفر به تهران و تحقیق در مورد کمک سوختی ایران را صادر کرد اما این امر نیز با شرط گذاری و همراه با سنگ انداختن در این مسیر همراه بود و وی خواستار افزایش میزان کمک سوختی به منظور تولید برق برای هشت ساعت در روز شد. میقاتی همچنین بر رفع هرگونه «شبهه» سیاسی از هیأتی که وزیر نیرو از ریاست بر آن خودداری کرد، اصرار داشت. در تمام این مراحل، طرف ایرانی از تنگنایی که لبنان در آن بود، آگاه بود و آمادگی زیادی برای همکاری نشان داد.
بر اساس این گزارش، نیمه سپتامبر گذشته، هیأت لبنانی به تهران سفر کرد و با مقامات ایرانی در باره شروط و ماهیت این کمک سوختی و بعد فنی و ماهیت سوخت مذکور رایزنی کرد و هنگام بازگشت، گزارشی تهیه کرد و به طرفهای رسمی در خصوص مذاکره با طرف ایرانی در مورد یادداشت تفاهم خبر داد. این ارتباط دو طرف تا هفته آخر ماه گذشته ادامه داشت تا اینکه طرف ایرانی پیش نویس یادداشت تفاهم را ارسال کرد و طی آن تاکید کرد که این کمک سوختی بدون گرفتن مبلغی در قبال آن صورت میگیرد و هدف از آن کمک به لبنان در مواجهه با فشارهای آمریکا است.
الاخبار در ادامه نوشت: «اوایل ماه جاری، فیاض پیشنویس و جزئیات فنی آن را به نخستوزیر ارائه کرد تا موافقت او را کسب کند زیرا این امر نیازمند تصمیمگیری در کابینه بود و تصمیمی نبود که وزیر بخواهد اتخاذ کند. تا اینکه مشخص شد که میقاتی با آمریکاییها تماسهای جانبی برقرار کرده و از یک دفتر قانونی در آمریکا به او اطلاع داده شد که استفاده از کمکهای ایران نیز مشمول تحریم است، حتی اگر رایگان باشد».
بر این اساس، همچنین به نخست وزیر رسماً اعلام شد که باید با نامهای به خزانهداری آمریکا درخواست صدور مجوز ویژه معافیت از تحریمها (مشابه مجوزی که به عراق برای خرید سوخت ایران برای نیروگاه ها داده شده) بخواهد و به لبنان اجازه دهد این هدیه را بدون هیچ گونه تحریمی دریافت کند. به گفته این منابع، تماسهای جانبی تایید میکند که طرف آمریکایی با مستثنی کردن لبنان از تحریمها، موافقت نخواهد کرد و آمریکا همچنان بر اعمال فشار بر لبنان به منظور جلوگیری از گرفتن کمک از ایران یا روسیه تاکید دارد.
دیدگاه تان را بنویسید