محسن پاک آیین در گفت وگویی ضمن احترام به کشته ها و مجروحین حمله مسلحانه روز جمعه سفارت جمهوری اذربایجان یادآور می شود که این باید در یک رفتار منطقی، عقلانی و هوشمندانه از تحریکات رسانه‌ای توسط صهیونیست ها و برخی دیگر از رسانه ها در ترکیه و خود جمهوری اذربایجان دوری بگزیند؛ کما اینکه به باور پاک آیین بعد از ساعات اولیه از این حادثه، جمهوری آذربایجان یک منطق را در رفتارها، اقدامات و مواضع خود در پیش گرفت که جای امید دارد این جنجال سازی های رسانه نتواند وقفه ای را در روابط دو کشور ایجاد کند.

اسرائیل به دنبال تحریک الهام علی اف علیه ایران است
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

پس از حمله مسلحانه صبح جمعه فردی با انگیزه های شخصی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران که به کشته شدن یک تبعه و زخمی شدن دو دیپلمات این کشور منجر شد، شاهد یک جریان سازی سیاسی، دیپلماتیک و رسانه ای علیه جمهوری اسلامی ایران با محوریت رسانه‌های جمهوری آذربایجان و همچنین ترکیه و اسرائیل هستیم که کماکان ادامه دارد. در این بین رسانه های معاند فارسی زبان هم تلاش کرده اند که به این موج ضدایرانی دامن بزنند.

اما در خصوص چرایی و اهمیت این روایت سازی های جعلی، محسن پاک آیین در گفت وگو با «شرق» از تلاش های مخرب برخی جریان ها در داخل جمهوری آذربایجان با مدیریت اسرائیل و ترکیه می گوید. از نگاه سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان، هدف این جریان‌سازی جعلی رسانه‌ای و موج سواری های رسانه ای، آن است که با تحریک علی اف، روابط تهران و باکو که در یک نقطه شکننده قرار دارد بیش از پیش دچار تنش شود. از این منظر، پاک آیین تشدید تنش در روابط دو همسایه را بستر ایده‌آلی برای نفوذ اسرائیل در جمهوری آذربایجان می داند که احتمالا به ترغیب باکو در همکاری با صهیونیست ها منجر می شود. 

با اینحال تحلیلگر حوزه قفقاز نگاه جزئی تری به حمله مسلحانه روز جمعه دارد و پیرو آن یادآور می‌شود که این حمله در نوع خود، چه قبل از انقلاب و چه پس از آن یک اتفاق نادر و بی سابقه است. در همین باره پاک آیین به مدیریت سریع پلیسی، قضایی، امنیتی و دیپلماتیک این حادثه تلخ اشاره می کند و یادآور می شود که در کمترین زمان ممکن جمهوری اسلامی ایران این حادثه را مدیریت کرد و ابعاد و زوایای آن برای همه روشن شد. به موازات آنچه گفته شد، سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان به موضوع موج سواری رسانه ای اشاره می کند و تاکید دارد که اکنون برخی رسانه ها در جمهوری آذربایجان، اسرائیل و ترکیه سعی دارند با روایت سازی های جعلی این حمله را که با انگیزه‌های شخصی صورت گرفته است یک اقدام با رنگ و بوی امنیتی، سیاسی و تروریستی جلوه دهند.

پاک آیین در تبیین بهتر و دقیق‌تر نقش رسانه ها برای بهبود و یا ایجاد تنش در روابط جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران یادآور می‌شود که هرگاه تعاملات تهران و باکو در سطح مناسب و جدی پیش رفته است به عملکرد رسانه های دو کشور باز می گردد که با تحلیل ها، مصاحبه ها، گزارش ها و مطالب خود، فضا را برای تقویت روابط ایران و آذربایجان در همه ابعاد و سطوح فراهم کرده اند و در جهت عکس، این تحلیلگر حوزه قفقاز تاکید دارد که هر گاه در مقاطعی هم مانند ۴۸ ساعت گذشته یک حادثه با انگیزه های شخصی به عامل تنش در روابط دو کشور بدل شده است باز هم به عملکرد رسانه ها در این رابطه باز می گردد.

بنابراین پاک آیین در ادامه تحلیل خود به «شرق» می گوید: « واقعا جا دارد رسانه ها از دامن زدن به این جریان سازی های جعلی علیه جمهوری اسلامی ایران دست بردارند و به واقعیت ها بپردازند.» سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان به اقدام باکو برای ترک سفارتخانه خود در تهران هم گریزی می زند و این اقدام را اقدامی شتابزده ارزیابی می‌کند. پاک آیین در این رابطه به ذکر یک اتفاق مشابه در ترکیه بسنده می‌کند که به کشته شدن سفیر روسیه در ترکیه منجر شد، اما به زعم او، هم مسکو و آنکارا سعی کردند در راستای منافع دو طرف از این حادثه عبور کنند و تبعات آن را به درستی مدیریت کردند. بنابراین تحلیلگر ارشد حوزه قفقاز با ذکر این اتفاق باور دارد که هم جمهوری آذربایجان و هم جمهوری اسلامی ایران نیز باید فارغ از این جنجال سازی های جعلی رسانه‌ای در مسیری گام بردارند که این حادثه به تنش و بحران در روابط دو کشور منجر نشود. 

پاک آیین در ادامه به ذکر مثال دیگری می پردازد و در این باره به حملات طی ماه های اخیر در کشورهای فنلاند و ایتالیا علیه اماکن دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران ملاک تحلیلش قرار می دهد. چرا که به باور وی تهران سعی کرد این اتفاق را مدیریت کند تا به تنش و بحران در سیاست خارجی کشور منجر نشود. با این نگرش، کارشناس حوزه بین الملل ضمن احترام به کشته ها و مجروحین حمله مسلحانه روز جمعه یادآور می شود که جمهوری آذربایجان باید در یک رفتار منطقی، عقلانی و هوشمندانه از تحریکات رسانه‌ای توسط صهیونیست ها و برخی دیگر از رسانه ها در ترکیه و خود جمهوری اذربایجان دوری بگزیند؛ کما اینکه به باور پاک آیین بعد از ساعات اولیه از این حادثه، جمهوری آذربایجان یک منطق را در رفتارها، اقدامات و مواضع خود در پیش گرفت که جای امید دارد این جنجال سازی های رسانه نتواند وقفه ای را در روابط دو کشور ایجاد کند. | منبع: روزنامه شرق