برای پیشگیری از کرونا چه بخوریم؟
در این روزها به عنوان عصرانه «فرنی» و «حریره بادام»توصیه میشود که بهتر است همراه با کمی هل و دارچین مصرف بشود و برای شیرینی آن هم بهتر است از شیره انگور استفاده بشود.
در بخش اول گفتوگو با دکتر منیره سادات مطهری، پزشک و متخصص طب سنتی ایرانی، از توصیههای طب سنتی برای کنترل اضطراب در ایام شیوع کرونا گفتیم. دکتر مطهری با توضیح «اصول ششگانه» اصلاح سبک زندگی در طب سنتی از دمنوشهایی به همراه طرز تهیه آنها گفتند که در این روزهای شیوع بیماری میتوانند سیستم ایمنی و عصبی بدن ما را تقویت کنند.
در ادامه این گفتوگو دکتر مطهری از خوراکیها و نوشیدنیهای بر پایه شربت میگویند که مصرف آنها در این روزها توصیه میشود.
چه غذاهایی برای این ایام و جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری مفید هستند؟
طب سنتی ایرانی در این ایام بیشتر آشها و سوپهای ساده و غذاهای زودهضم را توصیه میکند. اما به عنوان مثال غذاهایی که حاوی نخود باشند مناسب این ایام هستند. چون نخود از طرفی مقوی ریه است و از طرف دیگر حرارت ذاتی بدن را تقویت میکند. غذایی مثل «نخودآب» تقریبا همان آبگوشت مرسومی هست که امروزه استفاده میکنیم. طب سنتی نخودآب را به صورت ترکیب نخود، گوشت گوسفند و پیاز شیرین توصیه میکند. برای تنوع هم میشود گاهی به این ترکیب «به» یا سبزی «مرزه» اضافه کرد. ادویه این غذا هم زردچوبه، نمک و دارچین است.
«نخودآب» هم برای مقابله با بیماری کرونا مناسب است و هم اگر کسی مبتلا شد برای تقویت بدن در برابر بیماری مفید است. آش نخود و حتی نخود آبپز هم از ترکیبات دیگری است که میتواند استفاده بشود. خوراک نخود از خوراک لوبیایی که بیشتر مرسوم است، مقویتر است.برای کاهش نفخ هم بهتر است نخود را از قبل بخیسانید و موقع پخت هم کمی «دارچین» و یا «زیره» به آن اضافه کنید.
آن دسته از افرادی که تمایل به مصرف سالاد دارند میتوانند یک سالاد مقوی با ترکیب کاهو، کلم، جوانههای ماش و گندم و نخود آبپز تهیه کنند. این سالاد را میشود به عنوان میان وعده یا شام میل کرد.
در غذتی خورشتی بهتر است خورشت شما حاوی سبزیجاتی مثل کدو، بامیه یا لوبیاسبز باشد. در این ایام بهتر است از غذاهای سرخکردنی کمتر استفاده کنیم.
به جز غذا، در خانهها اغلب تنقلات هم مصرف میشود. مخصوصا در این ایام که بچهها بیشتر در خانه هستند چه تنقلاتی برای مصرف توصیه میشود؟
بادام، مویز، کشمش و نخودچی از تنقلات مفید برای مصرف در همه ایام سال هستند. اما به عنوان عصرانه «فرنی» و «حریره بادام» در این روزها توصیه میشود که بهتر است همراه با کمی هل و دارچین مصرف بشود و برای شیرینی آن هم بهتر است از شیره انگور استفاده بشود.
فالوده سیب یک مورد مناسب است. به این صورت که سیب را رنده و با کمی گلاب، عرق نسترن، عرق بیدمشک، زعفران و کمی عسل ترکیب کنند. این فالوده میتواند عصرها به عنوان یک میان وعده مصرف بشود که هم مقوی است و هم به کم شدن استرس کمک میکند. عرق نسترن مقوی قلب است.
چه غذاهایی منع مصرف دارند؟
توصیه ما این است که در این ایام از مصرف غذاهای خمیری و دیرهضم خودداری بشود یا کمتر مصرف بشوند. ماکارونی، سالادالویه، آش رشته و پیراشکی از جمله این غذاها هستند. در کل غذاهایی که حاوی رشته هستند باید به مصرف حداقلی برسند چون این غذاها سنگین هم هستند و هضم آنها برای معده دشوارتر و زمانبرتر است.
فست فود، غذاهای مانده، غذای کنسروی، سس، ادویهجات تند باید کمتر استفاده بشوند. بعضی افراد به اشتباه در ایام شیوع کرونا مصرف گرمیجات مثل ادویههای گرم یا مصرف سیر و زنجبیل را افزایش دادهاند. درحالی که این مواد چون به شدت گرم و خشک هستند حتی ممکن است علائم ابتلا به کرونا مثل افزایش حرارت بدن و یا سرفه را تقلید کنند. گرمیجات به مقدار کم ممکن است برای جلوگیری از ابتلا به کرونا موثر باشد اما نه گرمی بیش از اندازه بلگه گرمی معتدل مثل همین مواردی که تابه حال اسم بردیم.
تا اینجا درباره نوشیدنیهای گرم یا دمنوشها گفتیم. به عنوان شربت، طب سنتی چه دستوری برای این ایام شیوع کرونا دارد؟
یکی از نوشیدنیهای مفید «شربت بالنگو» است. یک قاشق مرباخوری تخم بالنگو در یک چهارم لیوان گلاب و مابقی آب که با عسل شیرین شده باشد. در صورت تمایل میشود چندقطره لیموی تازه هم به این ترکیب اضافه کرد. این نوشیدنی سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. آب سیب، آب هویج هم از دیگر نوشیدنیهای مناسب هستند.
توجه داشته باشید چه درمورد دمنوش و چه درمورد نوشیدنی اگر آنها را برای کودک تهیه میکنیم مواد اولیه آن باید نصف مواداولیهای باشد که برای بزرگسال استفاده میکنیم.
بعضی از افراد معتقدند که با طب سنتی میشود جلوی ابتلا به کرونا را گرفت یا فرد مبتلا را درمان کرد. تا به حال درمان قطعی از طرف طب سنتی برای کرونا تجویز شده است؟
نه تنها در طب سنتی بلکه در بین داروهای شیمیایی نیز درمان قطعی کرونا تا به حال ثابت نشده است. توصیههای ما همان رعایت دقیق نکات بهداشت فردی و استفاده از گیاهانی در طب سنتی ایرانی است که خاصیت ضدویروس داشته و بدن ما را در برابر عوامل بیماریزا تقویت میکنند. تا بدنمان آنقدر قوی باشد که اجازه ورود ویروس را ندهد یا در صورت ابتلا درصد موفقیت در مبارزه با ویروس بیشتر باشد.
مجدد یادآور میشوم که دارویی به عنوان درمان قطعی ابتلا به ویروس کرونا در طب سنتی ایران تاکنون شناخته نشده است.
شما به مصرف سبزی خام یا سالاد هم توصیه کردید. این مواد را چهطور باید به صورت اصولی ضدعفونی کرد؟
بهتر است قبل از شستن میوه، با یک برس یا فرچه کوچک خاک یا کثیفی میوه گرفته بشود. به ازای هر چهار لیوان یا یک لیتر آب سه یا چهار قطره مایع ظرفشویی اضافه کنند و میوه و سبزی را به مدت پنج تا ده دقیقه در این محلول خیسانده و بعد بشویند. میوههای ترک خورده و پوسیده هم باید از محلول خارج و دور انداخته بشوند.
میشود به همین محلول آب و مایع ظرفشویی، کمی سرکه و نمک یا محلول ضدعفونیکننده مخصوص میوه و سبزی اضافه کرد تا از ضدعفونی شدن میوه و سبزیهایمان مطمئن بشویم. محلول سرکه و نمک برای ضدعفونی کردن کاهو و مخلفات سالاد به مدت پنج الی ده دقیقه توصیه میشود. در آخر تمام مواد باید با آب شستشو داده بشوند.
نکته دیگر اینکه در این ایام بهتر است میوهها قبل از مصرف پوست گرفته و بعد میل بشوند.
بعضی خوراکیهم مثل آجیل قابلیت شستشو ندارند. راه ضدعفونی کردن این موارد چیست؟
بهتر است برای تهیه و خرید انواع آجیل به مراکز و فروشگاههای معتبر مراجعه کنیم. آجیل را هم به مقدار کم و برای مصرف چند روز خریداری کنیم. اگر آجیل از چندهفته قبل خریداری شده که اکنون مشکلی در استفاده نیست ولی اگر تازه خرید کردیم باید قبل از مصرف در مکروفر یا سینی فر یا دورن ماهیتابه با حرارت ملایم، آجیلها را به مدت ده دقیه گرم و بعد مصرف کنیم. چون ویروس کرونا در گرمای بالا از بین میرود.
دیدگاه تان را بنویسید