وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه اولویت سیاست خارجی ایران کشور‌های همسایه است و آنها بهترین مقصد برای صادرات به شمار می‌روند گفت: پس از کرونا برای توسعه صادرات کالاها که ضرورت جهش تولید است حتما تلاش‌های بیشتری خواهیم کرد.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

محمد جواد ظریف پس از پایان جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره نتایج این نشست اظهار داشت: امروز فرصت مناسبی بود که در سال ۹۹ برای اولین بار در شرایط ویژه با اعضای این کمیسیون نشستی داشته باشیم.
وزیر امور خارجه گفت: در این نشست درباره روابط بین الملل پسا کرونا صحبت کردیم و با توجه به شرایط امروز موضوع بسیار مهمی است و متفکرین کشور‌های مختلف مشغول بررسی هستند که این وضعیت چه تاثیری در وضعیت جهانی خواهد داشت.
آقای ظریف ادامه داد: یکی از دلایل حملات بسیار تند آمریکا علیه چین که به طور مثال اصرار می‌کند ویروس کرونا را به عنوان ویروس ووهان معرفی کند، این است که در معادلات آینده نظام بین المللی می‌خواهد نقش خود را و هم پیمانانش را تقویت کند و مانع از شکل گیری یک معادلات جدید بین المللی شود.
وزیر امور خارجه ادامه داد: این موضوع را با اعضای کمیسیون مطرح کردم و به معنای آن نیست که کسی به نتیجه رسیده باشد، همه در این زمینه در حال فکر و تحقیق هستند ما نیز در وزارت امور خارجه و حتما دوستانمان در مجلس نیز در باره این موضوع تفکر خواهند کرد.
وی همچنین با اشاره به تحولات منطقه افزود: درباره آخرین تحولات یمن، عراق، سوریه و افغانستان نیز بحث‌هایی داشتیم و اینکه مجموعه دستگاه‌هایی در جمهوری اسلامی ایران همچون وزارت امور خارجه، وزارت اطلاعات و مجموعه برادرانمان در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی چه برنامه‌هایی برای ایجاد ثبات و همگرایی در این مناطق (عراق و سوریه) و برای مبارزه با تروریسم دارند.
ظریف یادآور شد: امیدوارم هستم نتیجه این بحث‌ها به نفع کشورمان باشد.

خانواده‌های دانشجویان ایرانی خارج از کشور نگران نباشند به فکر آن‌ها هستیم

وزیر امور خارجه گفت: خانواده‌های دانشجویان ایرانی در خارج از کشور نگران نباشند به فکر آن‌ها هستیم و برای هر موردی با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هماهنگی‌های لازم را انجام می‌دهیم.
محمدجواد ظریف پس از پایان جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خصوص نحوه خدمات رسانی به ایرانیان مقیم خارج، ​ رانندگان ترانزیتی و دانشجویان در دوره کرونا، افزود: وزارت امور خارجه بر حسب وظیفه‌ای که دارد به ایرانیان خارج از کشور کمک می‌کند و این وظیفه ماست، البته وزارت بهداشت نیز عهده دار حفظ سلامت مردم است و این دو وزارت خانه باید با هم هماهنگ باشند.
وی با اشاره به بازگشت دانشجویان ایرانی مقیم ”ووهان“ چین گفت:​ از زمانی که ما قصد داشتیم ایرانیان مقیم ووهان را به کشور بازگردانیم، وزارت بهداشت هماهنگی‌های لازم را در این راستا داشتند و به مدت ۱۴ روز این افراد را در قرنطینه نگهداری کردند و خوشبختانه هیچ کدام از آن‌ها بیمار نبودند.
وزیر امور خارجه داد: ​دانشجویانی که در کشور‌های مختلف ساکن هستند و ایرانیانی که به دلیل قطع پرواز‌ها در کشور‌های مختلف الان گرفتار هستند، وظیفه وزارت امور خارجه است که به آن‌ها کمک کند.
ظریف همچنین گفت: در تلاش هستیم در بسیاری از مکان‌ها و کشور‌ها که پروازی وجود ندارد، کمک‌های لازم را داشته باشیم و در برخی از کشور‌ها نگرانی‌هایی وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات دیگر رانندگان و کامیون‌های ایرانی در خارج از کشور و در پشت مرزهاست، افزود:​ وزارت امور خارجه یکی از مواردی که در 2 ماه اخیر به شدت پیگیر بوده که هیچ راننده و کامیون ایرانی پشت مرز‌ها گیر نکند و امروز می‌توانیم بگوییم این موضوع تا حد قابل توجهی حل و فصل شده است و تقریباً​ کامیونی ایرانی نداریم که پشت مرز‌ها گرفتار شده باشد البته هر روز یک مشکل جدیدی رخ می‌دهد و ما آن را حل و فصل می‌کنیم.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: تمامی ملاحظات با هماهنگی ستاد مقابله با کرونا و وزارت بهداشت انجام می‌شود که وزارت امور خارجه در این زمینه همکاری لازم را دارد، وزارت بهداشت ملاحظاتی دارد و تلاش می‌کنیم وقتی وزارت بهداشت ملاحظاتی دارد این ملاحظات عملیاتی شود، ایرانیان خارج از کشور و دانشجویانی که در کشور‌های خارجی در حال تحصیل هستند تقاضا می‌کنیم این حساسیت‌ها را متوجه باشند ما در فکر آن‌ها هستیم.
ظریف ادامه داد: پدران و مادران دانشجویان ایرانی بدانند ما در فکر دانشجویان هستیم و با همه ملاحظات باید این کار‌ها انجام شود.
وزیر امور خارجه در ادامه در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود وزارت راه و امور خارجه آمادگی کامل برای بازگشت دانشجویان را دارند و منتظر پروتکل‌های بهداشتی هستند، گفت:​ وزارت بهداشت پروتکل‌هایی را تدوین و ارائه کرده است و در این موارد ما مورد به مورد با وزارت بهداشت هماهنگی‌های لازم را انجام می‌دهیم و شاید دیدگاه‌ها در مورد یک موضوع نسبت به هم و کشور‌های مختلف متفاوت باشد، هماهنگ می‌کنیم و این طور نیست که دو وزارتخانه همه کارهایشان را انجام داده باشند و یک وزارتخانه کار خود را انجام نداده باشد، ​ هر وزارتخانه‌ای وظایف خودش را انجام می‌دهد و در نهایت تصمیم با ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت است.

با حفظ پروتکل‌های بهداشتی بیشترین بازگشایی مرز‌ها را تاکنون داشته ایم

وزیر امور خارجه با اشاره به شیوع ویروس کرونا و بسته شدن بسیاری از مرزها، گفت:​ خوشبختانه بیشترین میزان بازگشایی مرز‌ها را با حفظ پروتکل‌های بهداشتی داشته ایم.
محمدجواد ظریف پس از پایان جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره اولویت‌های وزارتخانه اش با توجه به شعار سال اظهار داشت: همچنان اولویت سیاست خارجی ما کشور‌های همسایه هستند و کماکان کشور‌های همسایه بهترین محل برای صادرات ما به شمار می‌روند.
ظریف در ادامه با اشاره به شیوع بیماری کرونا و مقرراتی که موجب شد بسیاری از مرز‌ها بسته شود، افزود: یکی از اقداماتی که وزارت امور خارجه تاکنون داشته است این بوده که بیشترین میزان بازگشایی مرز‌ها با حفظ مقررات و پروتکل‌های بهداشتی صورت گیرد و الان در بسیاری از مرز‌های ما کالاهایمان منتقل می‌شود و کشور‌های همسایه از آن استفاده می‌کنند.
وزیر امور خارجه در پایان گفت: ​بازرگانان و کشاورزان ایرانی از باز بودن مرز‌ها برای فروش کالا‌های خود به کشور‌های منطقه استفاده می‌کنند و این روش را ادامه خواهیم داد و به محض اینکه شرایط تاحدودی آرامتر شود برای توسعه صادرات که ضرورت جهش تولید است حتما تلاش‌های بیشتری را انجام خواهیم داد.

در همین رابطه، سیدحسین نقوی‌حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه‌ملت، در توضیح نشست امروز (چهارشنبه 27 فروردین ماه) کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با حضور وزیر امور خارجه، گفت: رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در این نشست مسائل حوزه سیاست خارجی در شرایط فعلی را پراهمیت دانست و گفت که «مسائل عراق، تحریم‌ها و خصومت آمریکایی ها، تاثیر کرونا بر مسائل سیاست خارجی و این‌گونه مسائل باید مورد بررسی قرار گیرد.

قدرت های سلطه گر دنبال حاکمیت خود در دوران پسا کرونا

نماینده مردم ورامین و پیشوا در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: آقای ظریف در ادامه نشست با بیان اینکه کرونا در سطح بین المللی تحولات عمیقی را ایجاد کرده که در حال حاضر قابل ارزیابی دقیق نیست، گفت که «اینکه چه مسائلی در آینده برای کشورها رقم بخورد سوال مهمی است، ما در وزارت امور خارجه این موضوع را دقیق بررسی و رصد می‌کنیم. این فرایند نیازمند مطالعه دقیق است. قدرت های سلطه گر تلاش می کنند حاکمیت خود را در دوران پسا کرونا خود را حفظ کنند ولی اتفاقات و نحوه عمل آمریکایی‌ها نتایج عکسی برای آنها داشته است.»
نقوی حسینی ادامه داد: وزیر امور خارجه همچنین یادآور شد که «تلاش و پیشرفت‌های خوبی در آزادسازی پولهای جمهوری اسلامی صورت گرفته و به سرانجام خواهد رسید. بیشترین کمک و همراهی در مبارزه با کرونا و در کاری و تامین نیازها بین وزارت خارجه و وزارت بهداشت و درمان نیز انجام شده است.»
وی ادامه داد: آقای ظریف در ارتباط با تحولات اخیر در کشور عراق نیز گفت که «سیاست جمهوری اسلامی ایران حفظ استقلال، آرامش و حاکمیت دولت عراق طبق قانون اساسی این کشور است، همان گونه که در سوریه و افغانستان هم این سیاست را دنبال می‌کنیم. روند صلح در منطقه باید در اختیار کشورهای منطقه باشد و کشورهای خارج از منطقه و قدرت های مدعی نباید دخالت کنند. ایران خواهانآتش بس و توافق در افغانستان است و در جهت آن تلاش می‌کنیم.»
این نماینده مردم در مجلس دهم یادآور شد: وزیر امور خارجه در ادامه توضیحات خود یادآور شد که «پیروزی های عینی شرایط را برای آتش بس و رفع محاصره فراهم کرده است، امیدواریم مجموعه تلاش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به نتیجه برسد.»

ورود پزشکان بدون مرز با هماهنگی های انجام گرفته

نقوی حسینی با اشاره به توضیحات ظریف در مورد پزشکان بدون مرز، گفت: وزیر امور خارجه گفت که «پزشکان بدون مرز در تهران دفتر دارند و طرف آنها وزارت کشور است. الحمدلله نیازی به خدمات آنها نداشتیم. ورود این گروه از افراد با هماهنگی‌ها و درخواست‌هایی انجام شده بود، وزارت خارجه خودش بدون هماهنگی برای کسی ویزا صادر نمی کند، قطعاً هدف استفاده از ظرفیت آنها بوده است.»

تاکید وزارت اطلاعات بر بهره برداری سیاسی آمریکا از شرایط کرونا

سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در ادامه جلسه امروز آقای امیری از وزارت اطلاعات درباره نحوه و میزان مراوده با کشورهای منطقه و استفاده از ظرفیت‌های آنها و همچنین اقدامات انجام شده در جهت بازگرداندن ایرانی‌های خارج از کشور در شرایط کرونا، توضیح داد و گفت که « آمریکایی‌ها تلاش بسیار کردند تا از موضوع کرونا بهره‌برداری سیاسی کنند و ایران و چین را مورد اتهام و فشار قرار دهند. همچنین تضعیف محور مقاومت در شرایط کرونا را در دستور کار قرار دادند و به دنبال ناامن سازی و ایجاد اغتشاش در این کشورها هستند.»

واکاوی تحولات عراق و افغانستان در حضور نمایندگان سپاه و ستاد کل

نقوی حسینی با بیان اینکه در ادامه نشست نماینده‌ هایی از سپاه پاسداران، سپاه قدس، سازمان انرژی اتمی و ستاد کل نیروهای مسلح حضور پیدا کردند، افزود: سردار زارعی گفت که «وضعیت با ثبات و مشارکت فعال مردم در صحنه عراق نشان دهنده پایداری، استحکام و پیشرفت این کشور و آینده روشن عراق است. امیدواریم انتخاب الکاظمی آثار مثبت و رو به جلویی را در شرایط فعلی عراق ایجاد کند. تاکید بر اجرای قانون مصوب پارلمان عراق مبنی بر خروج آمریکا از عراق از سوی دولت آینده عراق نشان دادن همان ثبات و استحکام است.»
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: سردار زارعی در ادامه سخنان خود یادآور شد که «آمریکایی ها به دنبال حضور و ادامه حضور خود در عراق هستند ولو اینکه این هدف را با کاهش نیروها و محدود کردن پایگاه‌های خود دنبال کنند. در افغانستان حاکمیت سه گانه غنی، عبدالله و طالبان هم باید به نفع اتحاد، انسجام، استحکام، امنیت و ثبات در افغانستان سامان پیدا کند.
گفتنی است؛ در این جلسه آقایان علیرضا رحیمی، مصطفی کواکبیان، شهروز برزگر، علاءالدین بروجردی، محمدجواد جمالی نوبندگانی و مسعود گودرزی اظهار نظر کردند.