آخرین وضعیت طرح ترافیک؛جزئیات و تاریخ اجرا
از اجرای طرح ترافیک در روزهای کرونایی تا پیش پرداخت دولت برای خرید 630 واگن
قرار است از فردا طرح ترافیک در تهران اجرا شود. کرونا همچنان در حال جولان دادن است. مدیران می گویند تنها راه پیشگیری از کرونا در مترو توسعه است. اما مدیران تاکنون در این زمینه به وعده خود عمل نکرده اند. خبر رسید که دولتی ها قرار است در نیمه نخست امسال مشکلات خرید 630 واگن را برطرف کنند.
گروه اجتماعی خبرگزاری فارس، مریم گلباز: از ابتدای سال جاری به دلیل شیوع کرونا فقط یک روز طرح ترافیک در تهران اجرا شد و بلافاصله اجرای این طرح از سوی ستاد مقابله با کرونا لغو شد.
مردم بدون پرداخت عوارض و محدودیتی میتوانند در محدوده طرح ترافیک و طرح کاهش آلودگی هوا تردد کنند، اما همین امر باعث بروز مشکلاتی در محدودههای مرکزی شهر شده است.
از افزایش شدید ترافیک در محدوده مرکزی تهران تا بسته پیشنهادی مدیریت شهری
ترافیک به شدت در محدوده مرکزی تهران افزایش یافت و نبود جای پارک مشکلاتی برای شهروندان ایجاد کرد. مدیریت شهری تصمیم گرفت بسته ترافیکی را برای رفع مشکلات تهیه و به شورای عالی ترافیک ارسال کند. راهکارهایی در این بسته پیشنهاد شده بود که بتواند سفرهای غیرضروری را کاهش داده و همچنین نگذارند مترو و اتوبوس شلوغتر شوند و همچنین پیشنهاداتی در خصوص رعایت فاصلهگذاری اجتماعی برای حفظ سلامت شهروندان داده شد. قرار شد این طرح از ساعت 8 تا 16 اجرایی شود و برای برخی اقشار مانند کادر پزشکی، سرویس ادارات و مدارس، آژانسهای تلفنی تسهیلات رایگانی درنظر گرفته شود و به کارمندان دولت نیز این اجازه داده شد که بتوانند پیش از ساعت 8 با وسیله نقلیه شخصی وارد طرح شده و از ساعت 14 تا 16 یک خروج رایگان هم داشته باشند.
اجرای طرح ترافیک از فردا
این پیشنهادات از سوی شورای عالی ترافیک تصویب شد و قرار شد طرح ترافیک از 29 اردیبهشت ماه در تهران اجرایی شود.
زالی فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران گفت: با توجه به مصوبات، احتمالا پس از شبهای قدر یعنی از 29 اردیبهشت طرح ترافیک اجرایی میشود.
به گفته زالی، پس از بازگشاییهای رخ داده در کلانشهر تهران، برای اینکه بار ترافیکی حمل و نقل عمومی کمتر شود، طرح ترافیک برداشته شد و همچنین زدن ماسک هم در مترو الزامی شد.
ترددهای غیرضروری/تصمیم گیری برای کم شدن تجمعات
وی ادامه داد: با توجه به افزایش ترددها در سطح شهر به ویژه در محدوده آلودگی هوا، در روزهای اخیر برخی ترددها ضروری تلقی نمیشود، به همین دلیل برای کم شدن تجمعات تصمیماتی گرفته شد و قرار است طرح ترافیک از 29 اردیبهشت در تهران اجرایی شود.
برخی معتقدند اجرای طرح ترافیک باعث شلوغی ناوگان حمل و نقل عمومی میشود و به گفته مسئولین، بیش از 25 درصد شیوع بیماری کرونا در سیستم حمل و نقل عمومی است، اما مدیران شهری نظری متفاوت دارند و میگویند با اجرای طرح ترافیکی و موارد درنظر گرفته شده، اجرای طرح باعث شلوغی مترو و اتوبوس نمیشود، چرا که با بستههای پیشنهادی درنظر گرفته شده، فقط جلوی سفرهای غیرضروری گرفته میشود.
محمد علیخانی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران در این باره به خبرنگار فارس امروز گفت: احتمالا 29 و یا اول خرداد طرح ترافیک در تهران اجرا میشود. زمانش را دقیق نمیدانیم، چرا که ما در زمان اجرا دخالتی نداریم.
وی با تأکید بر این موضوع که اجرای طرح ترافیک مصوبه شورای ترافیک را دارد، گفت: قرار است هماهنگیهایی با استانداری برای اجرای آن صورت گیرد.
میزان مسافران اتوبوس و مترو یک پنجم است
عضو شورای شهر تهران به بازگشایی بسیاری از شاغل در پایتخت اشاره کرد و گفت: در حال حاضر مترو و اتوبوس با یکپنجم ظرفیت خود خدمات میدهند. در گذشته روزانه 3 میلیون نفر با اتوبوس و 2 میلیون نفر با مترو تردد میکردند و در مجموع 5 میلیون سفر در روز با سیستم حمل و نقل عمومی انجام میشد، اما در ایام کرونا در مجموع یکمیلیون سفر انجام میشود.
علیخانی ادامه داد: البته در روزهای اول شیوع کرونا این عدد کمتر هم بود، اما در حال حاضر بسیاری از مشاغل باز شدهاند.
وی با تأکید بر این موضوع که ما در مترو و اتوبوس مشکل آنچنانی نداریم،گفت: مشکل در ساعات پیک است. در بسیاری از ساعات مترو خلوت است. ما برای کارمندان هم تسهیلاتی برای ترددشان درنظر گرفتهایم.
عضو شورای اسلامی شهر تهران همچنین تأکید کرد که ماسک هم با قیمت مصوب در حال توزیع است.
قیمت هر واگن از 5 میلیارد به 17 میلیارد رسیده است/هزینه یک رام قطار 100 میلیارد
رئیس کمیسیون عمران شورای شهر تهران در خصوص توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی گفت: با توجه به محدودیتهایی که داریم و اینکه قیمت هر واگن از 5 میلیارد به 17 میلیارد تومان رسیده است و هزینه تأمین یک رام قطار به 100 میلیارد رسیده است، خود به خود با محدودیت منابع، کمتر میتوانیم ناوگان حمل و نقل عمومی را توسعه دهیم، ولی اورهال ناوگان را انجام میدهیم.
دولت پیش پرداخت 630 واگن را در نیمه اول سال پرداخت می کند
وی در خصوص قرارداد 630 واگن مترو گفت: طبق رایزنیهای صورت گرفته قرار است در نیمه اول سال دولت پیشپرداخت این واگنها را پرداخت کند. البته این را هم بگویم که دیگر ورود این 630 واگن به ناوگان حمل و نقل عمومی به شورای بعد میرسد و بعید است به این دوره برسد.
علیخانی افزود: با پیگیریهای صورت گرفته دولت وعدههایی داده و قرار است مشکلات بانکی در این زمینه برطرف شود.
افزایش ترافیک در محدوده مرکزی تهران مشکلاتی را برای شهروندان ایجاد کرده است. سیدمناف هاشمی معاون جدید حمل و نقل ترافیک در این باره میگوید: در حال حاضر اجرای طرحهای ترافیکی لغو شده و شاهد ترافیک در محدودههای مرکزی هستیم. البته در تمام نقاط شهر به جز محدوده مرکزی، به لحاظ ترافیک وضع مساعدی داریم، اما در محدوده مرکزی به دلیل حضور اصناف و کارکنان دولت مشکلاتی ایجاد شده است.
رعایت فاصله گذاری اجتماعی
معاون حمل و نقل ترافیک شهرداری تهران با تأکید بر این موضوع که با بستههای پیشنهادی جلوی سفرهای زائد گرفته میشود و فقط سفرهای ضروری انجام میشود، گفت: شاید افزایش 10 درصدی مسافر را داشته باشیم، اما با این وجود میتوانیم در حد استاندارد و پروتکلهای وزارت بهداشت فاصلهگذاری را رعایت کنیم.
وی تأکید کرد: در این ایام در محدوده مرکزی تهران شاهد ترافیک زیادی بودیم و حتی اتوبوسهای هم امکان تردد نداشتند و مشکلاتی برای ساکنین منطقه ایجاد شده بود.
برخی مسئولین شهری معقتدند در صورتی که طرح ترافیک اجرا شود، سفرها با مترو به 2 میلیون سفر در روز میرسد. محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران در این باره میگوید: در صورتی که طرح ترافیک در تهران اجرا شود میزان ترددها به 2 میلیون سفر میرسد.
وی با بیان اینکه آمار مسافران روز به روز در حال افزایش است، گفت: در صورتی که فعالیتهای بیشتری انجام گیرد، میزان مسافران هم افزایش مییابد و انجام فاصلهگذاری اجتماعی به سختی انجام میشود.
براساس این گزارش، قرار است از فردا طرح ترافیک در تهران اجرایی شود. برخی معتقدند که با اجرای طرح ترافیک جلوی سفرهای زائد گرفته میشود و برخی هم معتقدند با اجرای طرح، میزان مسافران در سیستم حمل و نقل عمومی افزایش پیدا کرده و همین امر باعث بروز خطراتی برای شهروندان میشود. اما مدیریت شهری تأکید دارد با بسته پیشنهادی که توسط شورای ترافیک تأئید شده مشکلی ایجاد نخواهد شد.
همه اما و اگرهای اجرای طرح ترافیک فردای تهران!
در حالی که مسؤولان وزارت بهداشت و استانداری تهران اعلام کرده اند که مخالف اجرای طرح ترافیک هستند و قرار نیست طرح ترافیک اجرا شود اما مسؤولان شهرداری تهران می گویند این طرح از فردا بین ساعت 8 تا 16 اجرا خواهد شد.
خبرنگار شهری خبرگزاری فارس-سید اسد رجبی: کرونا در کشور مثل یک روح سرگردان شروع به چرخ زدن کرده و همه را از صغیر و کبیر گرفتار خودش کرده است اما چاره کار در خانه ماندن قلمداد شده است.
پس از حدود 45 روز از ورود کرونا به کشور یعنی با تمام شدن تعطیلات نوروزی، مردم از خانه ها بیرون آمده و قصد رفتن به سر کار خود کردند که تازه مشکل اصلی خودنمایی کرد و آن هم چیزی نبود جز حمل و نقل عمومی و امکان بالای ابتلا به بیماری در پی آن.
استفاده از حمل و نقل عمومی 50 درصد احتمال ابتلا به کرونا را افزایش میدهد
این موضوع آنقدر مهم بود که پیروز حناچی شهردار تهران در مصاحبه های متعددی اعلام کرد که بررسیها حکایت از آن دارد که استفاده از حمل و نقل عمومی احتمال ابتلا به ویروس کرونا را 50 درصد افزایش خواهد داد.
البته شهردار تهران صحبت از افزایش ظرفیت ناوگان حمل و نقل عمومی را هم کرد که بیشتر شبیه یک وعده دست نیافتنی بود تا این موضوع باعث شود مردم به سمت استفاده از خودروی شخصی پیش بروند.
طرح ترافیک پاشنه آشیل طرح فاصلهگذاری
آرام آرام موضوع فاصلهگذاری اجتماعی و در گام دوم فاصلهگذاری هوشمند مطرح شد؛ چیزی که طرح ترافیک به عنوان پاشنه آشیل اجرای صحیح آن خودنمایی میکرد.
زیرا اگر مردم میخواستند که کمتر از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند باید یا سر کار نمی رفتند و همچنان در خانه میماندند یا باید از خودروی شخصی استفاده میکردند و روزانه حدود 40 هزار تومان برای طرح ترافیک پرداخت میکردند.
طرح ترافیک فعلا اجرا نخواهد شد
همه نگاه ها به تصمیمات مسؤولان ستاد ملی کرونا و شهرداری تهران بود تا اینکه در روز 23 فروردین سعید نمکی وزیر بهداشت در مصاحبهای تلویزیونی از لغو اجرای طرح ترافیک خبر داد.
وزیر بهداشت گفت: تصمیم ما در ستاد ملی کرونا این است که فعلا طرح ترافیک و زوج و فرد در شهر تهران اجرا نشود.
ستاد کرونا باید درباره اجرای طرح نظر بدهد
این روند همچنان ادامه پیدا کرد تا اینکه حالا برای 29 اردیبهشت برنامه جدید برای طرح ترافیک مطرح شده است؛ رئیس شورای اسلامی شهر تهران درباره اجرای مجدد طرح ترافیک از روز 29 اریبهشت گفت: شورای عالی ترافیک شهر تهران جلسه ای تشکیل داد اما قرار شد مصوباتش به ستاد ملی کرونا برود.
وی ادامه داد: در آنجا گفته شد که ما هیچ وقت تصمیم به ملغی کردن طرح ترافیک نگرفتیم و این تصمیم آقای وزیر بهداشت بود و در حال حاضر هم مصوبه اجرای مجدد طرح ترافیک بایدبه ستاد ملی کرونا برود تا در آنجا درباره آن تصمیم گیری شود.
هاشمی در پاسخ به اینکه این درست است که گفته می شود به خاطر عدم اجرای طرح ترافیک، شهرداری تهران ضرر میلیاردی کرده است، گفت: طرح ترافیک که برای پول درآوردن نیست بلکه برای کاهش آلودگی هواست و عدم کسب درآمد از آن را ضرر متصور نمی شویم.
طرح ترافیک اجرا نمی شود
اما همه منتظر نظر ستاد ملی کرونا بودند تا تکلیف شان برای ورود به محدوده طرح ترافیک مشخص شود که محمد تقی زاده معاون عمرانی استانداری تهران در جمع خبرنگاران گفت: در جلسه شورای ترافیک تهران مصوب شد با توجه به شیوع ویروس کرونا همچنان اجرای طرح ترافیک در شهر تهران منتفی باشد.
وی درباره طرح ترافیک نیز خاطرنشان کرد: در شورای ترافیک شهر تهران مصوب شده بود که طرح ترافیک از 6:30 صبح تا 8 صبح باشد که کارکنان بتوانند از حمل و نقل شخصی استفاده کنند و از سوی دیگر نیز پایان طرح ترافیک از ساعت 2 تا 4 بعدازظهر مطرح شد تا بتوانند بدون اخذ جریمه و عوارض از محدوده خارج شوند.
معاون عمرانی استاندار تهران گفت: در جلسه امروز این موضوع نیز مورد بررسی قرار گرفت و زمان شروع طرح ترافیک جدید هنوز مشخص نیست و شورای عالی ترافیک تهران زمان اجرایی آن را متعاقباً اعلام میکند.
طرح ترافیک فردا اجرا نمیشود
اما در حالی که خیال مردم از بابت عدم اجرای طرح ترافیک در روز ۲۹ اردیبهشت راحت شده بود شهریار افندی زاده مشاور معاون شهردار تهران درباره اجرای طرح ترافیک اظهار داشت: براساس پنجاه و نهمین مصوبه شورای حمل ونقل و ترافیک شهر تهران که هفته گذشته با حضور شهردار تهران، رئیس شورای شهر، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شوراى شهر، فرمانده ستاد مقابله با کرونا استان تهران و نماینده استاندار تهران برگزار شد، از روز دوشنبه 29 اردیبهشت مرحله اول محدودههاى طرح ترافیک و طرح کنترل آلودگى هوا اجرا میشود.
وی افزود: زمان اجرای طرح که پیش از این از ساعت ۶:۳۰ دقیقه صبح تا ۱۹ بود به ساعت ۸ صبح تا ۱۶ کاهش یافته و در عین حال از ساعت ١٤ به بعد نیز خروج از محدودهها مذکور رایگان خواهد بود.
مشاور معاون شهردار گفت: با توجه به اینکه اکنون زمان کار ادارات از ساعت ۷ صبح تا ۱۴ منظور شده است، لذا سفرهای کاری در این طرح، مشمول پرداخت عوارض در محدوده هاى مذکور نخواهند شد.
به گفته مشاور عالی معاونت حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران در روزهای پنج شنبه صرفا طرح محدوده کنترل آلودگی هوا از ساعت ٨ تا ١٣ اجرا میشود.
افندی زاده در ادامه، تاکید کرد: همچنین برای ساکنین محدودههای طرح ترافیک و کنترل آلودگی هوا نیز تخفیفهایی بیش از تخفیفهای معمول در نظر گرفته شده است که در صورت تصویب شورای اسلامی شهر تهران از ٥٠ درصد به ٧٠ درصد تخفیف برای ساکنین محدوده های ترافیکی منظور خواهد شد، این در حالیست که لایحه پیشنهادی در این خصوص از سوی شهرداری تهران به شورای اسلامی شهر ارسال شده است.
مشاورعالی معاونت حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران در توضیح دلایل تاکید این شورا بر اجرای مجدد طرح ترافیک گفت: افزایش ترافیک معابر اصلی در محدودههای مرکزی شهر، تردد سنگین وسایل نقلیه و افزایش تاخیر در ترددها و بروز ترافیکهای شدید، اشباع فضای پارک حاشیهای و افزایش پارک دوبله و در نتیجه، کاهش ظرفیت معابر از جمله نتایج لغو طرح ترافیک است.
مخالفت وزارت بهداشت با اجرای طرح ترافیک
پس از این اظهار نظر افندی زاده و ایجاد یک دوگانگی دلهره آور احمد جنیدی رئیس مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، در واکنش به برخی اظهارات درباره اجرایی شدن طرح ترافیک اظهار داشت: وزارت بهداشت با اجرایی شدن طرح ترافیک با شرایط کنونی مخالف است.
وی عنوان کرد: در کمیته مقرر شد که شهرداری مجوز اجرایی شدن را به شرط پاسخگو بودن سیستم حمل و نقل عمومی اجرایی کند، و اگر شرایط مهیا نبود با اعلام وزارت بهداشت طرح ترافیک لغو شود؛ قرار بود این تصمیم در ستاد ملی کرونا نیز مطرح و نتایج آن اعلام شود.
به گفته جنیدی، شهرداری موافق اجرایی شدن طرح ترافیک است به دلیل اینکه معتقدند ترافیک شهر باعث اختلال شده است اما ما معتقدیم در شرایط کنونی آلودگی هوا وجود ندارد و شرایط وسایل نقلیه و اتوبوس و مترو مهیا نیست و وسایل حمل و نقل عمومی به اندازه کافی وجود ندارد لذا با اجرایی شدن طرح ترافیک در شرایط کنونی مخالفیم.
کلام آخر!
هرچند مسؤولان شهرداری تهران اصرار بر اجرای طرح ترافیک از فردا دارند و معتقدند تصمیم گیری در این خصوص از سوی ستاد کرونا به شهرداری سپرده شده است اما مسؤولان استانداری تهران و وزارت بهداشت اجرای طرح ترافیک را به صلاح نمی داند.
دیدگاه تان را بنویسید