شاه‌ راه‌های جدید در آستانه افتتاح

صادرات بنزین نه‌فقط به ونزوئلا برای همه کشورها ادامه پیدا می‌کند
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

سعید محمد، فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) گفت: امسال کنارگذر جنوبی تهران و آزادراه اراک ــ خرم‌آباد از بروجرد تا خرم‌آباد تکمیل شده و به‌ بهره‌برداری می‌رسد که ظرفیت آزادراهی کشور را افزایش می‌دهد.

شاه‌ راه‌های جدید در آستانه افتتاح

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، سعید محمد، فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) در گفت‌وگویی با خبرگزاری تسنیم انجام داده است که مهمترین محورهای آن در ادامه از نظرتان می‌گذرد.
- راه‌آهن چابهار ــ زاهدان یکی از کریدورهای خیلی مهم شمال ــ جنوب کشور است، این پروژه سال‌ها مغفول مانده بود، که رهبر معظم انقلاب با تخصیص اعتبار از صندوق ذخیره ارزی به این پروژه موافقت کردند، به همین دلیل هم از سال گذشته ساخت این پروژه سرعت گرفته است.این پروژه تقریباً ماهانه 300 میلیارد تومان منابع مالی نیاز دارد که رئیس سازمان برنامه و بودجه در بازدید از راه‌آهن چابهار ــ زاهدان متعهد شد منابع مالی مورد نیاز تأمین شود. در صورت تأمین منابع مالی راه‌آهن چابهار ــ زاهدان خرداد 1400 تکمیل خواهد شد.
- در بحث ساخت آزادراه‌ها، قرارگاه به کمک دولت آمده است و در اکثر آزادراه‌ها سرمایه‌گذاری کرده‌ایم. در کنارگذر جنوبی تهران قرارگاه 70 درصد و وزارت راه 30 درصد سرمایه‌گذاری کرده است، ضمن این‌که هم‌اکنون در آزادراه اراک ــ خرم‌آباد، مراغه ــ هشترود، حرم تا حرم و... در حال فعالیت هستیم.
- امسال کنارگذر جنوبی تهران و آزادراه اراک ــ خرم‌آباد از بروجرد تا خرم‌آباد تکمیل شده و به‌ بهره‌برداری می‌رسد که ظرفیت آزادراهی کشور را افزایش می‌دهد.
- قرارداد ساخت راه‌آهن رشت ــ آستارا در حال نهایی شدن است،‌ البته عملیات اجرایی این پروژه آغاز شده و در منطقه آستارا زمین موردنیاز تملک شده و دستگاه‌های اجرایی در حال فعالیت هستند.
- دولت سامانه‌ای در وزارت اقتصاد دارد به‌نام سماد (سامانه مدیریت اطلاعات بدهی‌ها و مطالبات دولت) که هم‌اکنون حدود 40 هزار میلیارد تومان مطالبات قرارگاه از دولت در آن ثبت شده است.
- برای افزایش تاب‌آوری اقتصاد باید به‌سمت صنایع پایین‌دستی نفت برویم، پتروپالایشگاه‌ها یکی از موضوعات مهم برای جلوگیری از خام‌فروشی نفت است. سال‌هاست این موضوع مطالبه رهبر معظم انقلاب است، اما با وجود این، به‌دلایلی مغفول مانده است.
- از قدیم مقداری با ساخت پالایشگاه‌ها مخالفت می‌شد،‌ به همین دلیل است که کشور در فروش نفت مشکل دارد،‌ اما در فروش بنزین،‌ گازوئیل و فرآورده‌های نفتی هیچ مشکلی نداریم، لذا اگر این تدبیر از گذشته می‌شد که به‌سمت پتروپالایشگاه‌ها می‌رفتیم،‌ امروز تاب‌آوری کشور دربرابر تحریم‌ها بسیار بیشتر بود.
- با توجه به این‌که در این حوزه خیلی پروژه‌ای از سوی وزارت نفت تعریف نشده است،‌ قرارگاه خاتم‌الانبیا برای ورود به این حوزه به‌صورت سرمایه‌گذاری اعلام آمادگی کرده‌ است، یعنی سرمایه‌گذاری کنیم، سهامدار شویم و بهره‌برداری کنیم. اصل این است که پروژه‌ها عملیاتی شود به‌دنبال مالکیت در آنها نیستیم.
- 40 درصد بنزین کشور در پالایشگاه خلیج فارس تولید می‌شود،‌ هم‌اکنون روزانه 105 میلیون تن بنزین در کشور تولید می‌شود که مصرف داخلی خیلی از این میزان کمتر است.
- صادرات بنزین نه‌فقط به ونزوئلا برای همه کشورها ادامه پیدا می‌کند؛ با وجود تحریم، خیلی از کشورها متقاضی بنزین تولید ایران هستند؛ هم‌اکنون حجم زیادی از بنزین ایران به عراق،‌ افغانستان و ترکیه صادر می‌شود.