احتمال حضور محسن هاشمی در انتخابات ١٤٠٠
فواد صادقی درباره احتمال کاندیداتوری او در انتخابات ریاستجمهوری در سال 1400 میگوید: از نظر عقلایی این امکان برای همه افراد وجود دارد، اما ایشان بارها مصاحبه کرده و گفتهاند قصد ندارند در انتخابات سال 1400 کاندیدا شوند.
آرمان ملی: برخی تحولات در کشور ما سریعتر از آنچه تصور شود اتفاق میافتد؛ تحولاتی مثبت که نشانگر اراده و خواست جامعه است. این روزها جامعه ایران لبخند واقعی بر لب ندارد و مشکلات موجود که نمایانترین آنها اقتصاد و معیشت روزانه است، چهره هموطنان را نگران کرده است. برخی از آنها به یاد دارند که رئیسجمهور پس از دوران دفاع مقدس یعنی آیتا... هاشمیرفسنجانی چگونه توانست با تدابیری که داشت اقتصاد کشور را مدیریت کند. طبق گزارش مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس طی سالهای جنگ تحمیلی عراق و ایران، علاوه بر مشکلات مربوط به میزان تولید، به دلیل کاهش مصرف به دنبال اجرای برنامههای «آژانس بینالمللی انرژی»، قیمت نفت در سال 1359 کاهش یافته بود اما این کاهش درآمد نهتنها نتوانست ایران را از رسیدن به مقصود دور کند بلکه با تدابیر دولت آیتا... هاشمی مدیریت کشور در هزینه و درآمد بهبود یافت و وابستگی به درآمدهای نفتی پایین آورده شد. این توانایی مدیریتی آیتا... هاشمی تا آخرین روزهای حیات در بخشهای مختلف قابل درک بود. محسن هاشمی پسر ارشد آیتا... در بیشتر مقاطع در کنار پدر بود و از ایشان بسیار آموخت که در وضعیتهای مختلف چگونه باید عمل کرد تا منافع و مصالح ملی حفظ و تقویت شود.
کاندیداتوری او «غیرممکن نیست»
فواد صادقی درباره احتمال کاندیداتوری او در انتخابات ریاستجمهوری در سال 1400 میگوید: از نظر عقلایی این امکان برای همه افراد وجود دارد، اما ایشان بارها مصاحبه کرده و گفتهاند قصد ندارند در انتخابات سال 1400 کاندیدا شوند. وی افزود: تا به الان حتی احتمال کاندیداتوری در انتخابات نیز مطرح نبوده است اما غیرممکن در این کشور وجود ندارد. یعنی تا به الان قصدی برای شرکت در انتخابات ندارند اما در آینده اینکه چه میشود، مشخص نیست.
گزینه مناسب برای انتخابات 1400
محسن هاشمی درد مردم را بهخوبی میشناسد چنانکه چند روز قبل نوشت: «اکثریت قریب به اتفاق جامعه که بالغ بر دوسوم شهروندان را شامل میشود، فارغ از موضعگیری و وابستگی مشخص سیاسی هستند و حمایت و رای آنها به یک چهره یا جریان سیاسی، متاثر از انتظارات و ارزیابیهای آنان از این طیف، برای حل مشکلات و تحقق مطالبات آنهاست. اکنون اقتصاد مساله نخست کشور است و به همین علت، شهروندان از اینکه اصلاحطلبان بتوانند مسائل جامعه را حل کنند، دچار یأس نسبی شدهاند. نخبگان سیاسی اصلاحطلب در حالی صریحترین انتقاد را به دولت بهدلیل کندی و رخوتش وارد میکنند که دستاورد قابلقبولی برای حوزههای تحت تصدی خود بهویژه مدیریت شهری کلانشهرها از جمله تهران ارائه نمیدهند. عملگرایی و حل مشکلات روزمره و معیشت مختل شده مردم، حلقه مفقوده در راهبردها و رویکردهای انتزاعی اصلاحطلبان به قدرت است و از همینجا، برخی از فرارسیدن پایان دوران اصلاحطلبی خبر میدهند». مدیریت در خون محسن هاشمی است که بر اساس صلاحیتش به او اعطا میشود، مانند انتخابات شورای شهر پنجم که با دست یافتن به بیش از یکمیلیون و 750 هزار رای رکوردی بیسابقه به نام خود ثبت کرد. پس پربیراه نیست اگر ادعا شود او میتواند گزینه جدی برای انتخابات ریاستجمهوری 1400 باشد. عملکرد او در شورای شهر سبب تصمیمات کلیدی و مهمی برای پیشرفت پایتخت شد اما آنچه او انجام داد تنها بخش کوچکی از تواناییهای مدیریتیاش بود چراکه در روزهای بحران در کنار مرد سازندگی از تجربه ایشان آموخته و میداند جز مسیر اعتدال به مسیر دیگری نباید هدایت شود. محسن هاشمی کارکردگراست و میانهای با شعار و وعده بیحساب و کتاب ندارد. منش پسر ارشد آیتا... هاشمی به نحوی است که اصلاحطلبان و اصولگرایان جز احترام با او سخن نگویند و او را همانند پدرش شخصیتی بدانند که جز آبادانی و سازندگی کشور به موضوع دیگری نمیاندیشد. محسن هاشمی به همین سبب با نهادهای حاکمیتی ارتباط مثبتی دارد که این ویژگیها سبب شده گروههای مرجع از هماکنون در اندیشه راضی کردن او برای کاندیداتوری درانتخابات 1400 باشند.
خدمت بدون منت
محسن هاشمی در دوران جنگ تحمیلی در بخش صنایع موشکی سپاه پاسداران نقش عمدهای ایفا کرده و در دولت سازندگی نیز به عنوان «نخستین رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیسجمهوری» انتخاب شده است. در سال 1376 مدیریت شرکت بهرهبرداری متروی تهران را بر عهده گرفته است. حضور او در در این سِمت سبب به وجود آمدن تحولی قابلملاحظه در مترو تهران شده، موضوعی که منتقدان هاشمی نیز کمتر آن را انکار میکنند. هاشمی در دوران مدیریت خود در مترو با شش شهردار که دیدگاههای متفاوتی به موضوعات شهر تهران و به ویژه مترو داشتند کار کرده است. همگان میدانستند تجربه و شایستگی محسن هاشمی او را لایق جلوس بر کرسی شهرداری میکند اما برخی سهمخواهیها و تصمیمات خام شورای عالی سیاستگذاری سبب شد محسن هاشمی برای حفظ وحدت جریان اصلاحات حاضر به رقابت برای جلوس بر کرسی شهرداری نشود اما هیچگاه از کمک و ارائه راهکار به شهرداران دریغ نکرد چون او هم مانند آیتا... ، قدرت را در خدمت و افزایش جایگاه ایران تعریف میکرد. خودداری محسن از رقابت برای شهردار تهران شدن بسیاری را به یاد انتخابات ریاستجمهوری 92 انداخت که صلاحیت آیتا... هاشمی برای انتخابات ریاستجمهوری تایید نشد اما ایشان همواره در کنار حسن روحانی ماند و از کمک به او دریغ نکرد.
آقازادهای که آقازاده نبود
محسن هاشمی را نمیتوان آقازاده نامید، چرا که همگان واقف هستند او هیچگاه تمایل به استفاده از نام و جایگاه پدر برای پیشرفت و کسب مناصب معتبر نداشته و همواره به تلاش و تواناییهای خودش تکیه کرده است. محسن هاشمی حتی اینچنین به فرزندان بزرگان توصیه میکند که اعتبار پدرانشان را خدشهدار نکنند: «فرزندان بزرگان در واقع دسترسی به رانتهایی دارند که باید مراقب باشند که شأن پدرانشان را در جامعه حفظ کنند». نکته قابلتوجه آنجاست که آیتا... هم به فرزندانش توصیه میکردند به نحوی عمل کنند که مستقل باشند و مشکلات بر سر راهشان را با تدبیر خودشان حل و فصل کنند که محسن هاشمی چنین بود. به عنوان نمونه احمدینژاد دلیل خروج محسن هاشمی از مترو پس از 17 سال بود، اما پسرآیتا... اجازه نداد از این موضوع بهرهبرداری سیاسی شود، بنابراین توضیح داد: «به دلیل کملطفی دولت به مترو، قرار شده از مدیر عاملی کنار بکشم تا شهرداری بتواند از دولت نقدینگی دریافت کند. البته عضو هیات مدیره مترو و مشاور شهردار باقی ماندم».
نقش مادر در تصمیم محسن
سال 97 که از محسن هاشمی درباره کاندیداتوریاش درانتخابات ریاستجمهوری سوال شد، چنین پاسخ داده بود: «به نظرم کوتهفکری است که من اکنون فکر کنم سال 1400 رئیسجمهور میشوم و البته مشخص نیست تا آن موقع چه اتفاقاتی بیفتد». چند روز قبل هم مشاور محسن هاشمیرفسنجانی درباره احتمال کاندیداتوری او در انتخابات ریاستجمهوری در سال 1400 میگوید: از نظر عقلایی این امکان برای همه افراد وجود دارد، اما ایشان بارها مصاحبه کرده و گفتهاند قصدی ندارند تا در انتخابات سال 1400 کاندیدا شوند. فواد صادقی افزود: «تا به الان اینکه حتی احتمال کاندیداتوری در انتخابات نیز مطرح نبوده است اما غیر ممکن در این کشور وجود ندارد. یعنی تا به الان قصدی برای شرکت در انتخابات ندارند اما در آینده اینکه چه میشود، مشخص نیست». به نظر میرسد محسن هاشمی که هیچگاه خود را محصور ارادههای سیاسی برای مدیریت کشور نکرده گزینه مطلوب جریان اصلاحات و اعتدال برای انتخابات 1400 است اما در این میان نباید فراموش کرد که محسن هاشمی تابع نظر خانواده و بهویژه مادرش خانم عفت مرعشی است. خانم مرعشی سالها با آیتا... هاشمی زیست و از پستی و بلندیهای مناصب کلیدی اطلاع دارد، پس بهخوبی میتواند محسن را در اخذ بهترین تصمیم یاری کند. البته محسن هاشمی در سال 97 در مصاحبه با باشگاه خبرنگاران جوان در مورد احتمال حضورش به عنوان کاندیدای ریاستجمهوری در سال 1400 با سکوت توام با خنده پاسخ داد و گفت آن بحثش جداست.
دیدگاه تان را بنویسید