تکمیل حماقت ترامپ توسط اروپا درباره ایران
برای رسیدن به نتایج مثبت، آژانس و تهران باید به گفتوگو مطابق با روشهای معمول ادامه دهند و نگرانیهای طرفها را در نظر بگیرند.
روزنامه خراسان : همان طور که پیش بینی می شد سرانجام شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی تسلیم اتهامات ادعایی رژیم صهیونیستی شد و با میانداری سه کشور اروپایی فرانسه ،آلمان و انگلیس اولین قطعنامه ضد ایرانی از سال ۲۰۱۲ را به بهانه همکاری نکردن تهران با بازرسی آژانس از مکان های مدنظرش که مربوط به فعالیت های ادعایی در16 تا 17 سال قبل است، تصویب کرد. قطعنامه ای که در آن از ایران خواسته شده زمینه دسترسی بازرسان آژانس به دو سایت هستهای را به بهانه هایی که مربوط به 17 سال پیش است فراهم کند. این درحالی است که براساس برجام و نیز قطعنامه سال 2015 شورای حکام، تمامی مسائل اختلافی و ادعایی درباره گذشته برنامه هسته ای ایران با رای اجماعی شورای حکام در نوامبر 2015 حل و فصل شده و آژانس نباید بازگشت به گذشته داشته باشد. به گفته غریب آبادی نماینده ایران در سازمان ملل این قطعنامه با واکنش مقتضی و مناسب ایران مواجه خواهد شد. قطعنامه ای که به قول «اولیانوف» نماینده روسیه در آژانس می تواند مخرب و غیر سازنده باشد . همچنین «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی بعد از تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام، گفت این سازمان به فشار بر ایران برای گرفتن پاسخ درباره مکانهای مد نظر ادامه میدهد. اما ترکیب کشورهای رای دهنده به این قطعنامه هم جالب است . شورای حکام 35 عضو دارد که از این میان 25 کشور شامل استرالیا، بلژیک، برزیل، کانادا، اکوادور، مصر، استونی، فرانسه، آلمان، غنا، یونان، مجارستان، ایتالیا، ژاپن، کویت، مراکش، نیجریه، نروژ، پاناما، عربستان سعودی، سوئد، انگلیس، آمریکا، اروگوئه و آرژانتین به قطعنامه پیشنهادی رای مثبت دادند. روسیه و چین با رای منفی خود مخالفت شان را ابراز داشتند و آذربایجان، هند، مغولستان، نیجر، پاکستان، آفریقای جنوبی و تایلند نیز ترجیح دادند در این میانه رای ممتنع بدهند.کشور پاراگوئه نیز در رای گیری غایب بود. همچنین قطعنامه نسبت به پیش نویس خود تلطیف شده و به جای عبارت «امتناع از دسترسی» عبارت «دسترسی ندادن» ذکر شده که به لحاظ عرفی سبک تر است همچنین در بند 4 به جای «دستور» به ایران، از ایران «درخواست» شده و در بند 5 از مدیرکل می خواهد که درخواست شورا را اجرا کند که این برخلاف رویه آژانس است.
مخالفت چین و روسیه با قطعنامه
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی با بیان این که روسیه و چین [به این قطعنامه] رأی منفی دادند، افزود: «برای رسیدن به نتایج مثبت، آژانس و تهران باید به گفتوگو مطابق با روشهای معمول ادامه دهند و نگرانیهای طرفها را در نظر بگیرند. در عین حال که بر لزوم حل فوری این مشکل توسط تهران و آژانس تاکید [میکنیم]، باور داریم این قطعنامه میتواند مخرب و غیرسازنده باشد».
نمایندگی دایمی چین در وین نیز در پیامی در توئیتر نوشت: «چین از تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره اجرای پادمانهای ایران با توجه به پیامدهای بزرگی که چنین اقدامی بر چشمانداز برجام خواهد داشت، عمیقا ابراز تاسف میکند.»
واکنش های کاربران توئیتر به قطعنامه جدید شورای حکام
قطعنامه ضد ایرانی آژانس واکنشهای زیادی را در توئیتر در پی داشت. برخی از این واکنش ها را میخوانیم :
* جالب است : اروپایی که می گفت به برجام نیاز امنیتی دارد حالا در شورای حکام خود بانی قطعنامه ای شده که از حیث سیاسی به معنای تنزل برجام به مرتبه ای پایین تر از کاغذپاره است.
* دولت روحانی دو سال تمام با انگلیس،فرانسه وآلمان مماشات و مدارا کرده با این امید که این سه دولت مقابل ترامپ بایستند و برجام را احیا کنند. حالا این سه دولت ایران را بدون آن که حتی خطایی کرده باشد، فقط برای رضایت آمریکا به شورای حکام فرستادهاند. آیا زمان عذرخواهی ملی برای برجام نرسیده؟
*دوستانی که امروز سینه سپر می کنند و از امضای برجام انتقاد می کنند اولا بدانند برجام حاصل تصمیم کلی نظام بود و ثانیا بفرمایند اگر د رآن شرایط برجام امضا نمی شد گزینه بدیلشان چه بود ؟یادتان نرود با پول های حاصل از برجام از وضعیت بن بست اقتصادی سال 94 خارج شدیم و همچنین توانستیم داعش را که تا پشت مرزهایمان آمده بود در سوریه و عراق به خاک بنشانیم.
* قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام امروز نشان داد، گره زدن منافع ملت به بیگانگان چه از جنس آمریکایی و چه اروپایی فقط هفت سال منابع مملکت را به تاراج دادن بود! کاش دولت برگردد به توان ملی و باور جوان ایرانی و عملی کردن گام دوم انقلاب.
* گام بعد از این قطعنامه چیست؟ تا روز غروب اولین تحریمهای ایران، یک جنگ شدید دیپلماتیک در جریان است. آمریکا “تحریمهای تسلیحاتی ایران” را بدل کرده به مهم ترین ستون قضاوت سیاست خارجی. اگر نتواند مانع رفعش شود، ترامپ در مناظرات سلاخی خواهد شد این وسط اروپا هم به دنبال استفاده ابزاری دوطرفه است.
* این که IAEA بیش از ۱۰ بار به اجرای تعهدات برجامی ایران اذعان کند اما امروز شورای حکام این آژانس قطعنامه سه کشور اروپایی با عنوان «عدم همکاری» تصویب کند، غیر از استمرار اتحاد غرب علیه ایران و نفوذ آمریکا در آژانس است؟
* محمد ایمانی هم با تیتر « اروپا نقاب انداخت» رشته توئیتی در این باره در صفحه خود قرار داد : «تروئیکای اروپایی عضو برجام، با آخرین دشمنی در قالب قطعنامه ضد ایرانی «آژانس»، ثابت کردند به تمام معنا شریک دزد هستند، هر چند که تیم روحانی اصرار داشت آن ها را دوست و شریک ایران جانمایی کند....»
فرا خبر
در ادامه چه می شود ؟
پس از تصویب قطعنامه سه کشور اروپایی در آژانس حالا سوال این است که در ادامه چه اتفاقی می افتد ؟ بدترین احتمال می تواند گزارش این قطعنامه به شورای امنیت باشد که برای کشورمان خطراتی در پی خواهد داشت. البته در این معادله باید نقش مهم چین و روسیه دو متحد دارای حق وتوی ایران در شورای امنیت را نیز لحاظ کرد. اگرچه گروسی مدیرکل آژانس می گوید «این چیزی است که اعضای شورا باید تصمیم بگیرند» و غریب آبادی نماینده ایران در آژانس نیز معتقد است «به هیچ وجه بحث شورای امنیت در میان نیست و قصدشان این است که در چارچوب آژانس به این موضوع رسیدگی شود و قطعنامه نرم و ملایمی است» اما سابقه گذشته ایران نشان می دهد که هرچند با یک قطعنامه پرونده یک کشور به شورای امنیت گزارش نمی شود اما می تواند اولین گام برای این هدف خطرناک به شمار رود. نکته مهم دیگر در این میان سیاسی کاری آژانس و برخی کشورهاست به ویژه این که این ها تحت فشار آمریکا قرار دارند و واشنگتن با دو هدف انتخابات ریاست جمهوری آبان و تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران در مهرماه از هیچ اقدامی برای پیچیده تر شدن پرونده ایران فروگذار نخواهد کرد. با وجود این در اجلاس بعدی شورای حکام در ماه سپتامبر (شهریور) باردیگر مدیرکل به شورا گزارشی از میزان همکاری ایران با این قطعنامه خواهد داد و سپس شورا تصمیم می گیرد تا وضعیت ادامه مسیر چگونه باشد. فعلا ظاهر امر نشان از آغاز یک بازی جدید از سوی غرب با سرکردگی سه کشور اروپایی و بازیگردانی آمریکا و رژیم صهیونیستی در پشت پرده است. با این تحلیل که آمریکا نمی تواند اجماع سازی گذشته را داشته باشد ازاین رو اروپا را پیش انداخته، البته روی دیگر این بازی نیاز به یک دیپلماسی هوشمندانه و مقتدرانه از سوی ایران دارد تا از گردنه سخت چند ماه آینده نیز به سلامت عبور کند.
دیدگاه تان را بنویسید