فؤاد ایزدی:
ایران قطعا باید از NPT خارج شود
از NPT خارج شویم/تفکر برجام اروپایی، صحیح نبود
یک تحلیلگر مسائل بینالملل تفکر برجام اروپایی را تفکری ناصحیح توصیف و با اشاره به بدعهدیهای اروپا عنوان کرد: باید برای طرف مقابل هزینه ایجاد کنیم از جمله اینکه از NPT خارج شویم، زیرا جز دردسر چیزی به همراه نداشته است.
به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، روز جمعه ۳۰ خرداد ماه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی عضو برجام (آلمان، انگلیس و فرانسه) را با ۲۵ رای مثبت، هفت رای ممتنع، یک غایب و دو رای منفی به تصویب رساند.
در این قطعنامه از ایران خواسته شده است به تعهدات خود در چارچوب ان.پی.تی و پروتکل الحاقی کاملا پایبند باشد.
«رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی امروز (جمعه) بعد از تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام، گفت این سازمان به فشار بر ایران برای گرفتن پاسخ درباره مکانهای مورد نظر ادامه میدهد.
گفتنی است، کاظم غریبآبادی نماینده ایران در آژانس ضمن محکوم کردن قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی به شورای حکام اعلام کرد که جمهوری اسلامی اقدام مقتضی و مناسب را در واکنش به این قطعنامه اتخاذ میکند و مسئولیت و عواقب آن، بر عهده بانیانش خواهد بود.(اینجا بخوانید)
* تفکر برجام اروپایی تفکر صحیحی نبود
در همین خصوص «فؤاد ایزدی» تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگویی با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، درباره اقدام سه کشور اروپایی عضو برجام (آلمان، فرانسه و انگلیس) در تهیه پیش نویس قطعنامه ضد ایرانی و ارائه آن به شورای حکام آژانس و بدعهدیهای اروپا در این مدت و به ویژه بعد از خروج آمریکا از برجام عنوان کرد: آن چیزی که الان محرز شده این است که تفکر برجام اروپایی، تفکر صحیحی نبوده است.
وی توضیح داد: چهار، پنج سال کشور معطل برجام شد و تبلیغاتی نسبت به برجام شد که با واقعیتها همخوانی نداشت. بعد که آمریکا از برجام خارج شد، برخی گفتند آمریکا مزاحم بود و ما برجام اروپایی را خواهیم داشت، عملکرد ماههای گذشته و مخصوصا اقدام هفته گذشته سه کشور اروپایی در تهیه پیش نویس قطعنامه و ارائه آن به شورای حکام آژانس نشان داد که تفکر برجام اروپایی صحیح نبوده و اصلا تفکر برجامی، تفکر صحیحی نبوده است.
ایزدی با بیان اینکه الان وضعیت فروش نفت ما بسیار بدتر از برجام شده و تحریمها بسیار بیشتر از قبل از برجام است، اظهار داشت: باید تفکر را اصلاح و درست کنیم. زمانی که پشت سر هم تحلیل اشتباه دادیم، یک مقدار در این تحلیلها و سیاستگذاریها احتیاط کنیم، این کارها برای کشور هزینه دارد و مجانی و راحت نیست.
*برای طرف مقابل هزینه ایجاد کنیم
این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: دلیل اینکه این کشورها سیاستهای ضد ایرانی را تکرار میکنند، چون هزینه نمیدهند و دشمنی هم دارند و برای مردم ایران هزینه و فشار ایجاد میکنند، نیاز است که برای طرف مقابل هزینه ایجاد کنیم. یعنی طرف مقابل بداند اگر چنین کند این خسارت به آن وارد میشود.
این استاد دانشگاه معتقد است باید چند کار را انجام دهیم و افزود: یکی اینکه براساس قانون اقدام متناظر که چند سال پیش داشتیم مبنی بر اینکه اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل نکرد، ایران باید یکسری کارهایی را انجام دهد، عمل کنیم منجمله اینکه پروتکل الحاقی را اجرا نکنیم.
ایزدی توضیح داد: چون دولت به قانون مجلس بی توجه است، مجلسی میخواهید که دوباره بیانیه دهد و به قانونی که چند سال پیش بوده تأکید کند و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی دوباره این بحث را مطرح کند.
به باور این تحلیلگر، دولت باید به قانون موجود و یکی دو قانونی که درباره آمریکا و برجام داریم، توجه کند.
* از معاهده NPT خارج شویم، چون جز مزاحمت و دردسر برای کشوری چیزی به همراه نداشته
وی با بیان اینکه قانون باید اجرا بشود، عنوان کرد: فراتر از قوانین موجود نیاز داریم که از معاهده NPT خارج شویم، چون NPT برای کشور جز دردسر و مزاحمت چیزی به همراه نداشته و همه داستانها در بازرسی و نظارت به خاطر این است که عضو این معاهده هستیم و اگر نباشیم تعهدی نداریم که اجازه دهیم کشوری وارد ایران شود و ایران مستقل است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: پرسیده میشود، اسرائیلیها که بمب اتم دارند، چرا آژانس به مراکز اسرائیل سر نزده؟ پاسخ آژانس این است که اسرائیل معاهده NPT را امضا نکرده و شما هم میخواستید، امضا نکنید.
این کارشناس مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: برخیها تبلیغ میکنند خروج از NPT یعنی ساخت بمب، در حالی که چنین نیست و حرف صحیحی نیست، میتوانید از NPT خارج شوید و اگر نیاز بود بحثهای نظارتی و بازرسی آژانس را ادامه دهید، منتها داوطلبانه خواهد بود و طرف مقابل میداند، چون شما الزامی به بازرسیها ندارید، به خاطر اینکه از NPT خارج شدهاید.
*صنعت هستهای را توسعه دهیم
ایزدی گفت: کار بعدی که باید انجام دهیم، این است که با توجه به عملکرد اروپا و آمریکا و انتخابات پیش رو و چند ماهی که تا انتخابات و تغییر دولت در آمریکاست، یک بازه زمانی و فرصت برای ایران است تا صنعت هستهای خود را توسعه دهد.
وی با بیان اینکه ما برجام را امضا کردیم و پایبند هم بودیم و طرف مقابل خارج شد و اروپاییها بدعهدی کردند، افزود: وظیفه کشور این است که حداقل به دوران قبل از برجام برگردد و توانمندی هستهای کشور را به حالت طبیعی خود برگرداند.
این استاد دانشگاه افزود: ما قبل از برجام ۱۰ تن اورانیوم غنی شده داشتیم و الان دو تن داریم و نیاز است هشت تن اضافه کنیم. ۱۹ هزار سانتریفیوژ داشتیم که دو سوم را برداشتیم و نیاز است تعداد سانتریفیوژهای مستقر به حالت قبل از برجام برگردد.
ایزدی در پایان با بیان اینکه نیاز است راکتور آب سنگین اراک به حالت قبل از برجام بازگردد، خاطرنشان کرد: پنج سال معطل طرف مقابل شدیم و جز خسران چیزی به همراه نداشت.پنج شش سال صنعت هستهای کشور پویایی نداشت و باید به دوران قبل از برجام بازگردیم.
دیدگاه تان را بنویسید