وزیر احمدی نژاد به وزیر روحانی نامه نوشت؛ تنها نیستی!
وزیر اسبق بهداشت در نامهای خطاب به وزیر بهداشت نوشت: هرچند میدانم جنابعالی و معاونین محترم پیگیر امور هستید، اما بدانید شما تنها نیستید.
وزیر اسبق بهداشت و استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز در نامهای خطاب به وزیر بهداشت نوشت: در سند مهم سیاستهای کلی سلامت بر پیوست سلامت در طرحهای کلان تأکید شده است، بیتوجهی به این حکم مهم رهبر فرزانه انقلاب و اقداماتی که سلامت را متأثر کرده، ولی مجری و طراح آن وزارت بهداشت نیست، خسارات زیادی را به بار میآورد.
متن نامه دکتر کامران باقری لنکرانی به شرح زیر است:
باسمه تعالی
جناب آقای دکتر نمکی وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
با سلام و تحیات
بیانات اخیر جنابعالی را در خصوص طغیان بیماری کووید ۱۹ و تنها ماندن وزارت بهداشت در عرصه اجرایی مقابله با این جهانگیری و در دوگانه کاذب اقتصاد و سلامت خواندم. بهنوبه خود وظیفه خود میدانم از تلاشهای جنابعالی و همه کارکنان نظام سلامت در این عرصه قدردانی کنم هرچند که خود نیز خدمتگزاری در بین هزاران خدمتگزاران نظام سلامتم. همانگونه که گفتید نظام سلامت چه در عرصه نیروی انسانی و چه در عرصه مالی بزرگترین خسارتها را در این جهانگیری دید اما لحظهای در اقدامات خود درنگ نکرد. بسی جای تأسف است که از این سرمایه اجتماعی که در این چند ماه با ایثار و ازخودگذشتگی مدافعان سلامت فراهم آمد نه به نحو شایستهای تقدیر شد و نه از این ظرفیت بهدرستی استفاده گردید.
واقعیت این است که سلامت مردم بیش از اینکه با تلاشهای درمانی و حتی پیشگیرانه وزارت بهداشت مرتبط باشد، تحت تأثیر فرایندهای بین بخشی و عوامل اجتماعی است. این واقعیت مهم باید بارها و بارها توسط وزارت بهداشت فریاد زده شود و نتیجه هر تصمیم اجرایی بر سلامت مردم با مستندات واضح و قابلفهم؛ برجسته و اعلام شود.
در سند مهم سیاستهای کلی سلامت بر پیوست سلامت در طرحهای کلان تأکید شده است. بیتوجهی به این حکم مهم رهبر فرزانه انقلاب و اقداماتی که سلامت را متأثر کرده، ولی مجری و طراح آن وزارت بهداشت نیست، خسارات زیادی را به بار میآورد.
در همین دوگانهسازی اشتباه اقتصاد یا سلامت؛ هم تجربیات جهانی و هم مطالعات کشور ما نشان داده است که میتوان بین راهاندازی چرخ اقتصاد و حفظ سلامت مردم جمع کرد، ولی شرط مهم آن تصمیمات آگاهانه، نه سلیقهای و استفاده از مدلهای شناختهشده در پیشبینی و آیندهپژوهی و پایش و اصلاح مداوم است.
هرچند برای دستیابی به تحقیقات هدفمند در همه مواقع و بهویژه در چنین شرایط بحرانی باید هنوز تلاش بیشتری کنیم، اما گلهمندم که از مستندات علمی موجود نیز در تصمیمات اجرایی کشور کمتر استفادهشده و برخی از تصمیمات بدون توجه به شواهد ملی یا تجربیات بینالمللی اتخاذ میشود.
من هم چون شما از برخی از اساتید کشور که معتمد مسئولین ارشد اجرایی کشور بودند و آدرس غلط در ایمنی عمومی داده یا در استفاده از روشهای سادهای چون ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی ایجاد تردید کردند و باعث تأخیر در بسیاری از تصمیمهای اساسی شدند، گلهمندم. هرچند میدانم جنابعالی و معاونین محترم پیگیر امور هستید، اما بدانید شما تنها نیستید. سرمایه بزرگی از کارکنان و کارشناسان نظام سلامت هستند که میتوانند در طراحیها و تحلیلها و اقدامات اجرایی روزآمد؛ بازاریابی اجتماعی و آموزش عمومی اثرگذار باشند. این سرمایه را به میدان بیاورید.
بزرگترین اصلاحات نظام سلامت و تأسیس نظام شبکه و مراقبتهای اولیه بهداشتی در جمهوری اسلامی ایران در اوج جنگ تحمیلی با همدلی دولت و مجلس و با پیگیری بزرگانی که به آن باور داشتند، رخ داد. اکنونکه سلامت کانون توجهات جامعه است و سرمایه اجتماعی آن در بالاترین حد خود در سالهای اخیر است، باید فراتر از روزمرگی به اصلاحات عمیق این نظام با تأکید بر نظام ارجاع و اصلاح ساختار و نظام پرداخت و سایر امور مهمی که در سند سیاستهای کلی سلامت بهروشنی ذکرشده، فکر کرد و از این فرصت تاریخی بهترین بهره را برد.
برای شما و همه خدمتگزاران کشور آرزوی توفیق بیشتر در خدمت به این نظام مقدس و این مردم خوب که ولینعمتهای همه ما هستند، دارم.
دکتر کامران باقری لنکرانی
"استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی شیراز "
دیدگاه تان را بنویسید