مجلس در هفتهای که گذشت/ از حضور ظریف تا تصویب مالیات بر خانههای خالی
دیدار تصویری نمایندگان با رهبر انقلاب اسلامی، تصویب کلیات طرح دو فوریتی اعمال مالیات بر منازل خالی و حضور تعدادی از وزرا در کمیسیونهای تخصصی از مهمترین رویدادهای این هفته مجلس شورای اسلامی بود.
نمایندگان مجلس روزهای یکشنبه و چهارشنبه این هفته در جلسات علنی مجلس شورای اسلامی حضور یافتند تا فعالیتهای تقنینی و نظارتی خود را پی بگیرند.
دیدار تصویری نمایندگان با مقام معظم رهبری، تصویب کلیات طرح دو فوریتی اعمال مالیات بر منازل خالی، حضور تعدادی از وزار در کمیسیونهای تخصصی، مشخص شدن رئیس کمیسیون اصل ۹۰، تصویب لایحه موافقت نامه دولت ایران و هند و انتخاب نمایندگان ناظر از مهمترین اتفاقات این هفته بهارستان بود.
توصیه های رهبر انقلاب؛ ترسیم خط مشی تعامل قوا
نمایندگان مجلت روز یکشنبه ۲۲ تیرماه با رهبر انقلاب دیدار کردند. دیداری که به دلیل شیوع کرونا به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.
حضرت آیت الله خامنه ای در این دیدار مهم ترین محورهای ضروری برای ادامه کار مطلوب قوه مقننه را بیان فرموده و از امیدهای مردم به نمایندگان بهارستان برای بهبود شرایط سخن گفتند.
ایشان ضمن برشمردن خطوط قرمز رابطه مجلس با قوای دیگر به ویژه دولت، از نمایندگان خواستند در تعامل خود با دولتمردان حدود قانونی و حتی شرعی را رعایت کنند. رهبر معظم انقلاب بار دیگر ضمن حمایت از قوه مجریه بر ادامه کار آن تا آخرین روز مسوولیت تاکید کردند.
موضوع تعامل و هم افزایی قوا و نحوه تعامل مجلس با دولت با توجه به حواشی دیدار نمایندگان با وزیر امور خارجه از اهمیت بیشتری برخوردار بود. رهبر انقلاب در دیدار روز یکشنبه تاکید کردند که سوال و تفحص حق مجلس است اما توهین به دولتمردان به هیچ وجه جایز نیست. ایشان از نمایندگان خواستند از برخوردهای احساسی و غیرمنطقی پرهیزکنند و در بیان دیدگاه و نظر مخالف خود باید متین، خردمندانه، قوی و قابل توجیه باشند.
تصویب موافقت نامه ایران و هند
نمایندگان در جلسه علنی روز یکشنبه ۲۲ تیرماه لایحه موافقت نامه بین ایران و هند را به منظور اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و جلوگیری از فرار مالیاتی درمورد مالیات بر درآمد به انضمام پروتکل الحاقی که اصلاح شده از سوی شورای نگهبان بود، را به تصویب رساندند.
نمایندگان مجلس همچنین در این جلسه علی رضایی نماینده کنگاور را به عنوان ناظر بر اجرای ماده ۳۷ قانون مالیاتهای مستقیم و سید کاظم موسوی نماینده اردبیل را به عنوان ناظر بر شورای مرکزی زکات انتخاب کردند.
حضور ظریف در کمیسیون صنایع و معادن مجلس
این هفته همچنین تعدادی از وزرا در کمیسیونهای تخصصی مجلس حضور یافتند تا ضمن ارائه توضیحاتی درباره دستگاه های تحت امر خود زمینه تعامل بیشتر قوای مجریه و مقننه را در شرایط تحریم و کرونا فراهم کنند.
در این راستا «محمد جواد ظریف» روز سه شنبه ۲۳ تیرماه در کمیسیون صنایع و معادن مجلس حضور یافت و در پایان این جلسه از پیشنهاد رییس کمیسیون برای تشکیل کمیته کاری بین بخش اقتصادی وزارت امور خارجه به مسئولیت معاون اقتصادی و کمیسیون برای تشویق صادرات خبر داد.
این کمیته قرار است در صورت تشکیل، مسیرهای کمک به صادرات غیرنفتی را بازتر کرده و موانع را بردارد. عزت الله اکبری، رییس کمیسیون صنایع هم محور این جلسه را دیپلماسی اقتصادی دانست و بیان داشت: به زودی مجلس طرحی را برای الزام دولت برای فعالسازی دیپلماسی اقتصادی به صحن خواهد برد.
نخستین حضور رییس مجلس در جلسه سران قوا
اولین نشست سران قوا پس از آغاز به کار مجلس یازدهم و انتخاب «محمدباقر قالیباف» به عنوان رییس قوه مقننه شامگاه روز دوشنبه ۲۳ تیر، به میزبانی حجت الاسلام «حسن روحانی» برگزار شد. در این نشست روسای قوا به بیان دیدگاهها، مشکلات و راهکارهای مورد نظر خود برای اداره بهتر کشور و کاستن از سختیهای معیشتی مردم پرداختند. این نشست با توجه به برخی چالشهای اخیر در رابطه مجلس و دولت و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب از اهمیت خاصی برخوردار بود.
رییس مجلس سهشنبه شب هم در گفت وگویی تلویزیونی با تشریح برنامه های پیش روی مجلس گفت: ما باید بستری را برای دولت فراهم کنیم تا گامهای موثری در حل مشکلات مردم بردارد.
موافقت نمایندگان با کلیات طرح اخذ مالیات از خانههای خالی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز چهارشنبه کلیات طرح دو فوریتی اصلاح ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم(اعمال مالیات بر خانههای خالی) را تصویب کردند. این طرح ابتدا به دلیل عدم بارگزاری در سامانه از دستور کار خارج شده بود که با انتشار طرح برای نمایندگان، بار دیگر در دستور کار قرار گرفت و نمایندگان با آن موافقت کردند.
به گفته «مهدی طغیانی» سخنگوی کمیسیون اقتصادی، این طرح با حضور مسئولین دستگاههای اجرایی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و در جلسه مورخ ۲۴ تیر ماه با اصلاحاتی به تصویب رسید. این طرح شاید یکی از مهمترین طرحهایی است که مجلس یازدهم در دستور کار دارد. هر چند مخالفان این طرح در بهارستان کم نبودند با این حال این طرح وارد فرایند قانونگذاری شده است. نمایندگان در جلسه علنی روز چهارشنبه با درخواست سلب یک فوریت از این طرح مخالفت کردند.
کرونا و مجلس؛ ابتلای ۱۷ نماینده به کرونا و تشدید پروتکل های بهداشتی
«بابک نگاهداری» مشاور و رییس حوزه ریاست مجلس روز سه شنبه ۲۴ تیر ماه از مبتلا شدن ۱۷ نفر از نمایندگان به کرونا خبر داد و گفت: پس از هم اندیشی و دریافت نظرات مدیران مربوطه تصمیماتی اتخاذ شد تا بتوانیم ضمن پیشبرد برنامه های مجلس از شیوع این بیماری جلوگیری کنیم. پیگیر وضعیت درمانی و روند بهبود نماینده مبتلا به کرونا هستیم. وی در این راستا از کاهش حجم نیروی انسانی شاغل در مجلس و نیمه تعطیل کردن مراجعات مردمی نمایندگان خبر داد.
مخالفت نمایندگان با اصلاح آیین نامه داخلی و تداوم بلاتکلیفی وضعیت کمیسیون قضایی مجلس
نمایندگان روز چهارشنبه ۲۵ تیر ماه با کلیات طرح اصلاح تبصره ماده ۳۸ قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی مخالفت کردند. بر اساس این تبصره هیات مشترک شعب و هیات رییسه مجلس میتوانست حداقل و حداکثر تعداد اعضای پنج کمیسیون را تغییر دهد.
بر اساس این تبصره، که نمایندگان باآن مخالفت کردند؛ در دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی، هر کمیسیونی که به حد نصاب مقرر در این ماده نرسیده است یا نماینده متقاضی حائز شرایط مازاد بر سقف دارد، هیأت مشترک روسای شعب و هیات رئیسه مجلس میتواند تا یک هفته پس از تصویب این قانون و پانزده روز پس از تایید نهائی انتخابات مرحله دوم، حداقل و حداکثر تعداد مقرر در این ماده را تا پنج کمیسیون و فقط برای یک بار در هر یک از مواعد مذکور تغییر دهد.
نمایندگان در حالی با اصلاح آیین نامه داخلی مجلس مخالفت کردند که با گذشت نزدیک به ۵۰ روز از شروع مجلس یازدهم هنوز کمیسیون حقوقی و قضایی به دلیل به حد نصاب نرسیدن تعداد اعضا تشکیل نشده است.
پژمانفر رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شد
در جلسه علنی روز چهارشنبه حجت الاسلام نصرالله پژمانفر، حجت الاسلام حسن شجاعی علیآبادی، حجت السلام محمود نبویان و سیدنظامالدین موسوی برای ریاست کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی اعلام آمادگی کردند که در نهایت نصرالله پژمانفر نماینده مردم مشهد به عنوان رییس کمیسیون اصل ۹۰ انتخاب شد. پیش از این سیدمصطفی آقامیرسلیم نماینده مردم تهران در اعتراض به «کوتاهی» هیات رییسه مجلس یازدهم در معرفی شایستهترین نامزد برای ریاست کمیسیون اصل ۹۰ با انتشار متنی در فضای مجازی از نامزدی این کمیسیون انصراف داده بود.
نمایندگان در جلسه روز چهارشنبه همچنین مجتبی رضاخواه، روح الله جانی عباس پور و حجت الاسلام محمدباقری بنابی را به عنوان اعضای ناظر در شورای رقابت انتخاب کردند. چهارشنبه همچنین محمدرضا دشتی اردکانی و حجت الاسلام ناصرموسوی لارگانی به عنوان ناظر در هیات امنای صندوق توسعه ملی انتخاب شدند.
حجت الاسلام و المسلمین محمد حسین حسین زاده بحرینی، سید شمس الدین حسینی به عنوان ناظران مجلس در شورای پول و اعتبار و احمدامیرآبادی فراهانی به عنوان ناظر بر صندوق تامین بر خسارتهای بدنی انتخاب شدند.
ترکیب اعضای هیات نظارت بر رفتار نمایندگان
نمایندگان روز چهارشنبه همچنین حجتالاسلام موسی غضنفرآبادی از کمیسیون قضایی و حقوقی، حجتالسلام حسن شجاعی علیآبادی از کمیسیون اصل ۹۰ و مصطفی طاهری، محمدرضا دشتی اردکانی، محمد مهدی مفتح و محمد سرگزی را به عنوان اعضای هیات نظارت بر رفتار نمایندگان انتخاب کردند.
دیدگاه تان را بنویسید