پس از گذشت بیش از 3 سال و نیم از ورود ترامپ به کاخ سفید، وی کشورش را حتی از نزدیکترین متحدانش در جهان جدا کرد؛ چنانچه در مسائل بین المللی حتی مسائلی که متعلق به غرب و پیمان ناتو و کشورهای صنعتی می شود، نظر آمریکا در بسیاری از مسائل نادیده گرفته شد.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

جایگاه آمریکا در جهان در دوران ریاست جمهوری ترامپ بسیار خدشه دار شد؛ که آخرین سیلی از جانب برلین بود، هایکو ماس وزیر خارجه آلمان تاکید کرد که کشورش با پیشنهاد دونالد ترامپ برای بازگرداندن روسیه به گروه 7 در پی بحران جزیره کریمه مخالفت می کند.

ماس همچنین با درخواست ترامپ برای اجازه دادن به استرالیا و کره جنوبی و هند به منظور مشارکت در نشست گروه 7 که قرار است در امریکا برگزار شود، مخالفت کرد. این مواضع بر پیچیدگی روابط تنش زا میان امریکا و اروپا و نیز میان آمریکا و آلمان خواهد افزود. پیش از این نیز انگلا مرکل به بهانه کرونا و نیز به سبب جنگ تجاری میان امریکا و اروپا از یک سو و آلمان از سوی دیگر، دعوت ترامپ برای مشارکت در نشست گروه 7 در واشنگتن را رد کرد.

مخالفت مرکل برای مشارکت در نشست گروه 7 سبب شد تا ترامپ نیز بدون هماهنگی با دولت آلمان، هزاران نفر از نظامیان آمریکایی را از پایگاه های نظامی آمریکایی در آلمان خارج کند؛ این درحالی است که ترامپ همچنان اروپا را تحت فشار می گذارد تا هزینه آنچه که آن را تامین حمایت اروپا در برابر روسیه می نامد، پرداخت کند.

ترامپ هنوز در مسیر انزوای آمریکا گام بر می دارد. او از بسیاری از پیمانها و نهادهای بین المللی خارج شد. این اقدامات را نه تنها هیچ یک ازمتحدان دیرینه اش تایید نمی کنند؛ بلکه متحدان سیاسی آمریکا این اقدامات را محکوم کردند و به پیمان ها و توافقنامه های بین المللی که ترامپ از آنها خارج شد، پایبند ماندند.

نکته قابل توجه آن است که بیشترین ضربه به جایگاه آمریکا در جهان که باعث انزوای هرچه بیشتر این کشور در عرصه بین المللی شد، مساله خروج واشنگتن از برجام بوده است. ترامپ با این اقدام درصدد منزوی کردن ایران بود در حالی که این امر موجب انزوای بیشتر آمریکا در جهان گشت. در طول سالهای گذشته هیچ کسی در جهان به جز "اسراییل" و "عربستان" این اقدام را تایید نکرد؛ از این رو امروز شاهد هستیم که برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، از تونس و قطر خواهش می کند تا تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کنند پس از آنکه در متقاعد کردن متحدان دیرینه آمریکا ناکام ماند.

از سوی دیگر سیاست ترامپ در عرصه داخلی نیز پرتنش تر از سیاست خارجی اش است. امریکا امروز در شرایطی بسر می برد که برخی آن را به شرایط پیش از جنگ داخلی در آمریکا تشبیه می کنند. نژادپرستی، کرونا و بیکاری جامعه آمریکا را هدف گرفته است تا آنجا که نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان آمریکا ترامپ را "آقای بدتر کن اوضاع" نامید و با انتقاد از عملکرد دولت در قبال شیوع ویروس کرونا، آن را "ویروس ترامپ" نامید.

به رغم آنکه رهبران کشورهای متحد آمریکا، علنا انزجار خود را از سیاست ترامپ اظهار نکردند؛ اما آنها آرزو می کنند که ترامپ در انتخابات شکست بخورد؛ زیرا فجایع سیاست های ترامپ کمتر از فجایع کرونا نیست. اینک تمام نگاه ها متوجه ماه نوامبر آتی است؛ زیرا احتمال می رود که واکسن کرونا کشف شود و انتخابات ریاست جمهوری نیز در آمریکا برگزار شود؛ حال آیا متحدان آمریکا ابتدا از کرونا خلاص خواهند شد و سپس ترامپ؟ یا آنکه هر دو باهم ناپدید خواهند شد؟ برای پاسخ به این سوال ها باید تا نوامبر صبر کرد.