یا جاهلند یا خائن؛ نظر ناصر ایمانی درباره حامیان مذاکره
ناصر ایمانی گفت: اگر به سخنان آقای روحانی و آقای ظریف در ایام امضای برجام نگاه کنیم، در مییابیم که چهطور عاشقانه از برجام سخن میگفتند؛ گویی که عاشقی سالها از معشوق جدا بوده و حالا به وصال رسیده است! آنها تصور میکردند همه مشکلات در همه عرصهها و نه فقط در حوزه سیاست خارجی با برجام حل میشود.
فردا: رهبر انقلاب در سخنان تلویزیونی به مناسبت عید سعید قربان گفتند که برجام خسارات زیادی به کشور واردکرد و علاج قطعی تحریم، تکیه بر توان داخلی و نه عقبنشینی در برابر آمریکاست. ایشان همچنین درباره هدف اصلی آمریکاییها از مطرحکردن ادعای مذاکره را گرفتن تواناییهای حیاتی ملت ایران دانستند. علاوه بر این، ایشان گفتند که ایران به جز آمریکا و رژیم صهیونیستی با همه کشورها مذاکره میکند.
این سخنان مهم و صریح را میتوان فصلالخطاب رویکرد ایران در عرصه سیاست خارجی دانست تا شاید دیگر برخی نیروهای سیاسی نزدیک به دولت از ضرورت مذاکره با آمریکا سخن نگویند زیرا به گفته رهبری مذاکره با این کشور جز ضرر برای کشورمان نتیجهای نداشته است.
ناصر ایمانی، تحلیلگر مسائل سیاسی در تحلیل سخنان امروز رهبر انقلاب به «فردا» گفت: «رهبر انقلاب بارها این مواضع اصولی را مطرح کردهاند و اینبار هم به صراحت گفتند مذاکره با آمریکا جز خسارت چیزی در پی نخواهد داشت. واقعیت هم همین است؛ مذاکره با آمریکا بهمعنای تسلیمشدن کامل جمهوری اسلامی ایران است و آنها هم به کمتر از تسلیمشدنِ مطلق رضایت نمیدهند. غربیها با محوریت آمریکا میخواهند ایران تمام فعالیتهای هستهای، موشکی و تسلیحاتی خود را کنار بگذارد و میگویند ایران باید یک ارتش محدود و تنها برای گذرانِ امور داخلی داشته باشند و تمام فعالیتهای منطقهای ایران تعطیل و نفوذش در منطقه قطع شود. در حقیقت خواسته آمریکا سلطه کامل بر ایران است؛ حتی بیش از شرایطی که ایران پیش از انقلاب و در دوران پهلوی داشت».
او ادامه داد: «در چنین شرایطی مذاکره اساساً بیمعنی است. مذاکره زمانی معنی دارد که دو طرف از موضعی برابر پای میز مذاکره بنشینند و هر دو کالایی برای عرضه داشته باشند. وقتی همه کالاهای ایران ستانده شود دیگر با چه ابزاری میتوان مذاکره کرد؟ برخی سیاسیها و تحلیلگران که با وجود این شرایط ظالمانه هنوز از ضرورت مذاکره با آمریکا سخن میگویند یا جاهلند یا خائن. ما تجربه برجام را پشت سر داریم. ایران به مدت طولانی و در عالیترین سطح مناسبات دیپلماتیک با کشورهای غربی مذاکره کرد. پس هیچکس نمیتواند بگوید ایران به مذاکره باور ندارد و آنهایی که به تعهدات خود وفا نکردند غربیها بودند و نه ایران».
ایمانی در تحلیل چرایی عملنکردن غربیها به تعهدات برجامی خود، تصریح کرد: «غربیها از ابتدا میخواستند که توافقنامه برجام امضا شود و ایران متعهد به اجرای این توافقنامه شود اما خودشان آنرا اجرا نکنند؛ یعنی پیش از امضاء چنین طرحی در ذهن داشتند و به همان هم عمل کردند».
او درباره وضعیت فعلی ایران در پی امضای برجام گفت: «رهبر انقلاب به درستی میگویند که برجام برای ایران خسارات زیادی داشت زیرا ایران اکنون در شرایطی قرار دارد که نه میتواند مفاد برجام را اجرا نکند زیرا اگر اجرا نکند قطعنامههای شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل باز میگردد و از سویی نباید اجرا کند زیرا طرف غربی به تعهداتش عمل نمیکند. همه اینها در شرایطی است که آمریکا هم سختترین و بیسابقهترین تحریمها در طول تاریخ را علیه ایران وضع کرده است».
این تحلیلگر سیاسی در پاسخ به این پرسش که چرا دولت بعد از امضای برجام تمام نگاه داخلی و خارجی خود را معطوف به برجام دانست، اظهار کرد: «مجموعه دولت و خاصه شخص رئیسجمهور و مسئولان سیاست خارجی امید واهی به برجام داشتند؛ انتظاری موهوم داشتند که همه مشکلات با برجام حل میشود. اگر به سخنان آقای روحانی و آقای ظریف در ایام امضای برجام نگاه کنیم، در مییابیم که چهطور عاشقانه از برجام سخن میگفتند؛ گویی که عاشقی سالها از معشوق جدا بوده و حالا به وصال رسیده است! آنها تصور میکردند همه مشکلات در همه عرصهها و نه فقط در حوزه سیاست خارجی با برجام حل میشود. دولتمردان ایران متوجه نبودند که حتی در دولت اوباما هم مفاد برجام اجرا نشد؛ یعنی عدم اجرای برجام به سیاستهای کلان آمریکا نه و لزوماً به ترامپ مربوط است؛ چنانکه دیدیم در دوره اوباما و بعد از امضای برجام تحریمهای بانکی ایران رفع نشد. همانطور که گفتم غربیها با محوریت آمریکا از ابتدا تصممم به عدم اجرای برجام گرفته بودند».
ایمانی در پایان در پاسخ به این پرسش که امیدبستن برخی به تغییر سیاستهای آمریکا در پی روی کار آمدن جمهوریخواهان در این کشور خوشخیالی نیست، گفت: «حتماً خوشخیالی محض است. اگر دموکراتها هم روی کار بیایند تغییر خاصی در مناسبات ایران و آمریکا رخ نخواهد داد. ممکن است لحن تند مقامات این کشور قدری آرام شود اما مقابله حداکثری آمریکا با ایران به انحاء مختلف باقی میماند».
دیدگاه تان را بنویسید